Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Gabi Bercea copy

Emilian Frâncu bagă pumnul în gura presei

• Primarul Râmnicului se pregăteşte să-şi crească „căţeii de presă” în curtea instituţiei

Reguli dure pentru acreditarea jurnaliştilor la Primăria Râmnicului. Criticat din ce în ce mai des de presa locală, primarul Emilian Frâncu se pregăteşte să pună botniţă opozanţilor mânuitori ai condeiului. Supus dezbaterii publice până pe 17 ianuarie, regulamentul „clocit” în perioada sărbătorilor de iarnă de edilii Emilian Frâncu şi Eduard Vârlan are regulile simple a excluderii oficiale jurnaliştilor indezirabili pentru primarul anchetat şi condamnat în primă instanţă în scandalul „Mită la primărie II”. Justificarea edililor vine sub scuza unei nevoi de comunicare crescută în raport cu cetăţenii.

Regula pumnului în gură

Sub masca acreditărilor se ascunde însă o selecţiei preferienţială a „câinilor de pază ai democraţiei”, instituţia păstrându-şi dreptul de a selecta jurnaliştii în funcţie de modul în care aceştia înţeleg să prezinte activitatea personalului din instituţie. „Acordarea acreditării nu implică controlul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea asupra materialelor publicate de jurnalistul acreditat sau a ştirilor difuzate de mijloacele de informare în masă.

Refuzul acordării acreditării, precum şi retragerea acesteia pot fi determinate numai de:

a) fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea.

b) nerespectarea prevederilor din prezentul Regulament.

c) prezentarea tendenţioasă, jignitoare şi falsă a activităţii Primăriei municipiului Râmnicu şi a reprezentanţilor săi”, se arată în proiectul Regulamentului prezentat pe site-ul instituţiei. Alte citate privind drepturile şi îndatoririle jurnaliştilor devin de-a dreptul halucinante: „Echipele de televiziune, fotoreporterii şi jurnaliştii acreditaţi au obligaţia de a respecta demnitatea şi intimitatea tuturor persoanelor aflate în clădire. Ca urmare, filmările şi fotografiatul sunt strict interzise în:

a) perimetrul echipamentelor de control al accesului în clădire;

b) birourile destinate activităţilor desfăşurate de Aparatul Propriu;

c) toalete şi alte spaţii administrative;

d) încăperile cu regim special.

Utilizarea echipamentelor de înregistrare audio şi video disimulate este interzisă.

Nerespectarea acestor reguli duce la retragerea acreditării de presă.

Jurnaliştii acreditaţi nu pot interveni, sub nicio formă, în desfăşurarea activităţii Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea. Nerespectarea acestei prevederi atrage după sine retragerea acreditării.

În urma sesizării Compartimentului Comunicare, Sport, Cultură, Cabinetul Primarului poate decide retragerea, definitivă sau temporară, a acreditării. Retragerea definitivă a acreditării se hotărăşte numai în cazul în care se constată abateri grave sau repetate de la normele deontologiei profesionale sau de la prevederile prezentului Regulament.

Retragerea acreditării unui jurnalist dă dreptul redacţiei să îl înlocuiască cu un altul, folosind procedura corespunzătoare.

Dacă într-o perioadă de 6 luni, o redacţie este sancţionată cu retragerea acreditării unor jurnalişti de 3 ori, aceasta nu va mai putea solicita o nouă acreditare”.

Predicţie: „Patru sau cinci publicaţii şi un post TV nu vor trece de perioada de şase luni”

Redactorul-şef al cotidianului Viaţa Vâlcii, Gabriela Bercea este convinsă că publicaţiile care manifestă un ton acid faţă de primar nu vor trece testul celor şase luni de probă. „Noul regulament de acreditare este minunat. Aştept să văd dacă îl vor modifica pentru a-mi depunea cererea de acreditare la Primăria Râmnicului. Probabil că într-o săptămână sau două o să îmi retragă acreditarea. Patru sau cinci publicaţii şi un post TV nu vor trece de perioada de şase luni. Nu am mai întâlnit altă instituţie în acest judeţ care să aibă pretenţii atât de exagerate faţă de jurnalişti. Primăria Râmnicului îşi manifestă încă odată unicitatea”, consideră Gabriela Bercea.

Consilierii opoziţiei, luaţi prin surprindere

Consilierii locali nu au avut nici cea mai vagă idee despre ideile clocite de liberalul Frâncu, iar opozanţii din Consiliul Local sunt de-a dreptul şocaţi de măsurile de acreditare propuse de primar. „Sunt consternat de ce măsuri impune presei primarul Frâncu. În locul unei transparenţe totale în actul administrativ, domnul Frâncu cere presei să facă ciocul mic. Dumnezeu ştie ce planuri diabolice mai coc pentru acest an electoral. Într-o instituţie finanţată din bani publici este inadmisibil să impui aceste restricţii. A mai încercat aşa ceva şi Năstase în urmă cu 10 ani şi uite unde a ajuns până a urmă”, a replicat consilierul local PDL, Grigore Crăciunescu. Într-adevăr, după explozia scandalului „Micky Şpagă” în paginile cotidianului Evenimentul Zilei, fostul premier Adrian Năstase a încercat în 2003 să pună căluş presei care critica măsurile de guvernare, ziariştiilor de la Evz fiindu-le retrase acreditările pentru Palatul Victoria. Măsura a fost revocată în mai puţin de patru luni în urma intervenţiei unor organizaţii neguvernamentale internaţionale.

„Penalul Frâncu decide dacă eu îmi fac bine treaba”
gheorghe smeoureanu 1 copy
Şocat de măsurile aberante ce se regăsesc în Regulamentul de acreditare al reprezentanţilor mass-media se arată şi publicistul şi omul de televiziune Gheorghe Smeoreanu. „Prima nebunie a regulamentului este că primarul decide dacă noi am respectat deontologia. Adică, penalul Frâncu decide dacă eu îmi fac bine treaba. Şi aşa este complicat de stabilit regulile în cazul unui demers jurnalistic, dar asta este deja prea de tot. Nu cred că putem vorbi de un protest în piaţa publică.Noi deja protestăm. Dumneavoastră scrieţi acest articol, eu am realizat câteva emisiuni pe această temă. Nu mă văd ducându-mă să pichetez primăria. Frâncu ori deraiază ori îşi imaginează că aşa poate sorta presa pentru a-şi face liniştit conferinţele de presă”, comentează Gheorghe Smeoreanu.

„La şedinţele Consiliului Local intrăm cu Poliţia”

„A copiat un regulament de pe site-ul Camerei Deputaţilor şi încearcă să îl adapteze la primărie. Sigur, acolo prevederile au o logică. Nu poţi întrerupe activitatea din Legislativ, dar să spui că jurnaliştii nu pot interveni sub nicio formă în activitatea Primăriei este de-a dreptul aberant. Probabil că nu putem interveni nici dacă îl surprindem pe Frâncu negociind alţi 10%. Văd că a interzis şi intrarea în instituţie cu echipamente de înregistrare audio şi video disimulate. Poate le impune regula aceasta şi celor de la DNA. Nu ştiu cum o să intrăm la şedinţele Consiliului Local. Probabil că o să chemăm Poliţia pentru a ni se asigura accesul la o şedinţă publică. Omul acesta este într-o continuă stare de agitaţie psihomotorie şi ideatică. Dacă nu gesticulează şi nu vorbeşte într-una, nu se simte bine.Eu aş descrie-o ca pe o stare uşor maniacală. Probabil că din această agitaţie s-a născut şi ideea acestui regulament. Numai că a greşit luându-l cu copy/paste de pe siteul Camerei Deputaţilor. Da, este o remarcă excelentă, la măsuri restrictive seamănă întrucâtva şi cu regulamentul Admnistraţiei Naţionale a Penitenciarelor stabilit pentru vizitatori”, mai spune Gheorghe Smeoreanu.

Viaţa cu Frâncu seamănă a puşcărie
duba la primarie
Mai în glumă, mai în serios, regulamentul creionat pentru jurnalişti seamănă destul de mult cu măsurile stabilite pentru vizitatorii celor încarceraţi în sistemul public al penitenciarelor din România. Astfel, în baza Deciziei nr.342/10.03.2010 a Directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, membrii de familie ai persoanelor private de libertate sau alte persoane au obligaţia să îşi anunţe intenţia de a efectua vizita înainte de data prezentării. Solicitarea programării se face telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, în timpul programului de lucru al sectorului de acordare a drepturilor la pachet şi vizită, astfel:

– la numărul de telefon 0251.422.967- în fiecare zi a săptămânii, între orele 10:00 – 18:00;

– la adresa de e-mail [email protected] – indiferent de oră;

– direct la sediul penitenciarului – în fiecare zi a săptămânii, între orele 07:30 – 18:00.

La fixarea datei de efectuare a vizitei, solicitantul va comunica persoanei desemnate să efectueze programarea:

– datele de identificare ale persoanelor care solicită programar ea (numele şi prenumele, adresa, seria actului cu care se identifică, buletin sau carte de identitate, paşaport etc.),

– numărul persoanelor vizitatoare (majore/minore)

– numărul de telefon la care poate fi contactat .

În Primăria Râmnicului procedura este următoarea:

„7. Jurnaliştii acreditaţi la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea au acces în mod neîngrădit la evenimente care privesc activitatea acestei instituţii, inclusiv conferinţele de presă, şi care sunt anunţate în prealabil de Compartimentul Comunicare, Sport, Cultură prin intermediul Purtătorului de cuvânt.

8. Jurnaliştii acreditaţi au acces în celelalte situaţii în Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea numai pe baza unui accept dat de reprezentanţii Cabinetului Primarului sau ai Compartimentului Comunicare, Sport, Cultură, în baza unei solicitări punctuale. De asemenea, accesul jurnaliştilor se poate face în calitate de cetăţeni, respectând regulile generale de acces.

9. Acreditarea la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea poate fi permanentă sau provizorie. Acreditarea provizorie este valabilă pentru o zi.

14. Cererea instituţiei de presă prin care se solicită acreditarea permanentă va conţine: numele, prenumele, calitatea jurnalistului în cadrul redacţiei (redactor, publicist-comentator, fotoreporter, operator etc.) şi datele de contact (e-mail, telefon) la care jurnalistul acreditat doreşte să primească materialele de presă despre activitatea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea” – regulament privind acreditarea reprezentanţilor mass media în Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.