Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Echipa de comandă este punctul forte al activităţii mele de până acum”

IMPLICARE. În cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii, chestorul Ion Stoica, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, ne-a vorbit despre activităţile pe care le-a pregătit pentru Ziua Poliţiei Române, zi pe care poliţiştii o vor sărbători în stil mare vineri, 23 martie 2012. Cu această ocazie, şeful IPJ Vâlcea a făcut un bilanţ al realizărilor sale de când a fost învestit în funcţie, el susţinând că este un perfecţionist din fire şi nu a renunţat la obiectivele sale până când nu a reuşit să le realizeze. Chestorul Stoica crede că, pe lângă echipa managerială pe care a reuşit să o formeze, cea mai mare mulţumire a sa este că poliţiştii vâlceni au din ce în ce mai mare încredere în el, creându-se o comunicare permanentă.

• Rep.: Domnule chestor Ion Stoica, data de 25 martie este o zi specială pentru poliţişti. Ce semnificaţie are această zi pentru dumneavoastră în special?

• Chestor Ion Stoica: În această zi, Poliţia Română îşi serbează ziua, iar anul acesta sărbătorim 190 de ani de la înfiinţare. În această zi, toţi poliţiştii suntem în sărbătoare. Mi se pare normal ca o dată pe an să serbăm şi noi, ca şi celelalte categorii profesionale, o zi care ne reprezintă. Anul acesta noi am început să sărbătorim din timp, organizând un număr mare de turnee sportive. Avem o competiţie de fotbal, una de tenis de masă, de volei şi multe altele. De asemenea, avem un turneu de tir la care am invitat şi presa şi reprezentanţii administraţiei locale. Joi, 22 martie, avem şi Ziua Porţilor Deschise, ocazie cu care aşteptăm un număr foarte mare de vizitatori. Am discutat cu cei de la Cabinet şi cei de la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii pentru că vor veni în special elevi pentru a vedea modul cum lucrăm şi tehnica din dotare. Evenimentele au şi un punct culminant, iar acela va avea loc vineri, 23 martie, la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea, acolo unde vom prezenta întreaga activitate a poliţiştilor vâlceni şi va avea loc o întâlnire festivă cu participarea tuturor cadrelor de comandă. În cadrul acestei festivităţi vom avansa în grad un număr mare de poliţişti, unii la termen, iar alţii înainte de termen. Vom avea şi o expoziţie cu tehnica din dotare şi cu unele obiecte pe care poliţiştii le-au confiscat de-a lungul timpului de la infractori. Cei prezenţi vor avea ocazia să-i vadă şi pe cei de la Intervenţie Rapidă, aşa-zişii mascaţi, cu toate dotările lor.

• Rep.: Sunteţi de aproape doi ani de zile în fruntea Inspectoratului de Poliţie Vâlcea. Spuneţi-ne, vă rugăm, care sunt reuşitele dvs. în această perioadă de timp, dar, în acelaşi timp, şi nereuşitele?

• Chestor I.S.: Am mai spus-o şi cu alte ocazii, oricât de bun manager ai fi şi oricât de bine ai fi pregătit profesional, dacă nu ai în spate o echipă competentă lucrurile nu vor merge niciodată bine. Astfel că, eu consider că una dintre reuşite este că am realizat, în proporţie de 90%, o echipă managerială bună. A fost greu, pentru că am avut de trecut multe concursuri în anul 2011 şi mai urmează câteva şi anul acesta. Ceea ce am realizat până acum, zic eu, este punctul forte al activităţii mele din aceşti doi ani de zile. Lucrurile merg şi se mişcă foarte bine. Veţi vedea în perioada următoare că lucrurile în Poliţia Vâlcea s-au schimbat în bine. Sunt încântat că permanent mă sună şi îmi raportează toţi şefii de secţie din judeţ, ceea ce înseamnă că avem o comunicare extrem de bună şi oamenii au încredere în mine. Este, din punctul meu de vedere, cea mai mare realizare. Rezultatele pe care le-am obţinut, mult superioare faţă de perioadele anterioare, denotă că oamenii au înţeles mesajul pe care l-am transmis şi au început să realizeze că trebuie să schimbăm, nu neapărat imaginea poliţiei, ci modul de a acţiona. Să ştiţi că în viaţa mea am realizat că, şi experienţa mi-a confirmat permanent, degeaba eşti un bun manager dacă nu desfăşori activităţi de marketing, adică trebuie să reuşeşti să prezinţi ceea ce ai realizat, mai pe scurt «să-ţi vinzi marfa». Asta tot am încercat să fac în acest timp şi aţi văzut că am schimbat un număr destul de mare de purtători de cuvânt, pentru că eu consider că această funcţie este o prelungire a vocii şefului Poliţiei şi de aceea trebuie să avem acolo oameni foarte bine pregătiţi, care pot să relaţioneze bine nu numai cu media, ci şi cu cetăţenii. Aşadar, am reuşit să numesc oameni bine pregătiţi în funcţii cheie şi vorbesc aici de Economic, de Secţia Rurală Bălceşti şi de şefii de secţie din întregul judeţ. Am pierdut mult din operativ şi mă refer aici la profesionişti, dar am câştigat în partea cealaltă la management, iar, pus în balanţă, câştigul este mult mai mare. Rezultatele încep să apară.

• Rep.: Ce credeţi că mai este de făcut la IPJ Vâlcea pentru ca lucrurile să intre pe făgaşul lor normal?

• Chestor I.S.: După cum bine ştiţi, de când am venit la Vâlcea vorbesc în continuu despre suplimentarea schemei de organizare a organigramei IPJ Vâlcea. Vom primi cu data de 1 aprilie 2012 nu mai puţin de 55 de oameni şi astfel voi avea opt oameni în plus la Bălceşti, şase în plus la Racoviţa, încă şase la Voineasa, alţii la Băbeni, Horezu, Berbeşti şi la altele. Aşadar, tot judeţul îl voi umple şi secţiile de poliţie vor fi complete în sfârşit, pentru că până acum oraşele în special aveau schema extraordinar de redusă. La municipiu vreau să vă spun că vom mai aduce patru poliţişti de la Secţia 1 şi atunci vom avea suficienţi. Cred că asta este pentru mine cea mai mare realizare pentru că atât am insistat şi m-am zbătut la Bucureşti, încât cred că eram foarte dezamăgit dacă nu îmi dădeau oameni. Mi-au şi spus la un moment dat: „Domne’, de când sunteţi la Vâlcea altceva nu aţi făcut decât să cereţi în continuu funcţii!”. Eu o consider o realizare foarte mare. Dacă treburile merg bine şi acum, imaginaţi-vă cum vor merge cu un plus de 55 de oameni în operativ pe ordine publică.

• Rep.: De curând s-a făcut reorganizarea Poliţiei Rurale. Care credeţi că sunt atuurile noii structuri şi care sunt minusurile acesteia?

• Chestor I.S.: Ceea ce vă pot spune este că atuurile sunt foarte mari şi asta pentru că reuşim să realizăm patrularea pe toată zona de competenţă pe timpul nopţii. Eu vorbesc de noapte, pentru că atunci avem problemele cele mai mari şi în mediul urban şi în cel rural. Atunci ies „clienţii” noştri şi încep să fure din case părăsite, găinile din gospodăriile oamenilor sau te miri ce pentru că au început să fure orice găsesc. În condiţiile acestea, când ai o patrulare continuă pe timp de noapte, este un punct forte. Mai mult, faptul că la posturi a mai rămas câte un om care primeşte plângerile cetăţeanului este, de asemenea, un atu important. De asemenea, acum este o colaborare mai bună cu Parchetul pe zone. În schimb, avem, aşa cum bine menţionaţi, şi minusuri. O mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa de combustibil. Am cerut ajutorul autorităţilor locale, dar nu am reuşit până acum să găsim un cadru legal pentru ca primăriile să ne ajute cu combustibilul. Am transmis la Bucureşti documentele necesare şi aici mă refer la protocoale şi convenţii, în speranţa că vom reuşi să găsim cadrul legal. Este cam greu de realizat şi am discutat şi cu Curtea de Conturi pentru a găsi soluţii. Am întocmit o convenţie şi vom lucra pe baza acesteia şi a unui protocol. Acum ne trebuie doar avizul Bucureştiului. Dacă reuşim şi acest lucru, pot spune că la Vâlcea am realizat ceea ce mi-am propus.

• Rep.: Ţinând cont de multitudinea de probleme din ultima perioadă din Poliţia Română, presa scoţând la iveală că în Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt angajaţi oameni care au probleme de comportament sau au probleme de natură psihică, consideraţi că este benefic un control psihologic al tuturor cadrelor din IPJ Vâlcea?

• Chestor I.S.: Trebuie să vă spun că la noi există un sistem de evaluare permanentă. Nu poţi să ocupi o funcţie de comandă până când nu eşti evaluat psihologic. La IPJ Vâlcea sunt în prezent doi psihologi şi eu le cer în permanenţă evaluări pe anumite categorii. Unde constat că avem probleme, şi recunosc că au mai fost cazuri uşoare, facem controale mai dese. Acum, de exemplu, evaluăm o parte din poliţiştii de proximitate. Vreau să văd impactul, şi recunosc că asta am cerut, trecerii lor de la Postul de Poliţie la Secţia de Poliţie. Oamenii ăştia au pierdut funcţia de comandă de şef de post şi în acelaşi timp şi prima. Mai mult, au pierdut şi din autoritate. Aşadar, sunt pierderi pe plan personal care îi poate afecta din punct de vedere psihic şi de aceea am vrut să văd cum percep aceste pierderi.

• Rep.: V-aţi mai confruntat cu abateri ale poliţiştilor în ultima perioadă?

• Chestor I.S.: Trebuie să recunosc că avem mai mulţi poliţişti în cercetare în acest moment. În general este vorba de plângerile oamenilor care sunt nemulţumiţi că nu li s-a rezolvat problema în mod operativ. Am avut şi sesizări penale care nu au fost confirmate însă. De la începutul anului am aplicat câteva sancţiuni, dar au fost şi cele care nu au fost dovedite.

CLAUDIA STANCIU