În primele șase luni ale anului 2024, 10.000 de cupluri din România au divorțat, conform datelor publicate de observatornews.ro. Aceasta înseamnă că s-a înregistrat un divorț la fiecare 7 minute, iar cei mai afectați de aceste despărțiri sunt bărbații cu vârste între 45 și 49 de ani și femeile între 35 și 39 de ani.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), principalele cauze ale divorțurilor sunt adulterul, gelozia și violența fizică, urmate de probleme legate de consumul de alcool și droguri.
Județele Vâlcea, Teleorman și Ialomița sunt în topul celor cu cel mai mare număr de divorțuri înregistrate, majoritatea despărțirilor având loc în mediul urban. De asemenea, cele mai multe dintre aceste cupluri se despart după mai puțin de 10 ani de căsătorie.
Psihologul Daniela Biriș explică: „Inima nu are rațiune. Decizia unei căsătorii apare pe fondul acelei fericiri care este doar de moment. Aceasta dispare la un moment dat, pentru că nu este una asumată. Dacă orice cuplu care își începe viața ar locui cel puțin câteva luni, până la un an, izolat de părinți, singur, ar da piept cu probleme și lucrurile ar sta total diferit.”
Copiii sunt cei care suferă cel mai mult în urma divorțurilor. În ultimele trei decenii, peste 500.000 de copii au fost afectați de despărțirea părinților lor. Datele INS arată că unul din șase divorțați își dorește să se recăsătorească, însă rata de succes scade la a doua și a treia căsătorie.
Un alt factor important în deciziile de divorț îl reprezintă influența prietenilor. Un prieten care a divorțat poate influența semnificativ decizia altora de a-și încheia căsnicia.
La nivel european, rata divorțurilor s-a dublat din 1964 până în 2020, conform celor mai recente rapoarte. În 2023, Lituania, Letonia și Suedia erau țările cu cel mai mare număr de divorțuri, în timp ce Malta și Slovenia se aflau la polul opus, cu cele mai puține divorțuri înregistrate.
Lasă un comentariu