Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputatul Costi Rădulescu semnalează: Vânzarea la fier vechi a Oltchim a ajuns pe masa premierului Ponta

Deputatul PSD Costi Rădulescu, ales în colegiul nr. 2 Rm. Vâlcea, în care se află şi combinatul chimic Oltchim, dovedeşte că îi pasă de soarta combinatului, sesizându-l pe premierul Ponta despre afacerile cu fier vechi care se derulează chiar sub nasul administratorilor judiciari de la Oltchim.

VOCEA VÂLCII a prezentat în exclusivitate două contracte, din care rezultă, fără echivoc, că fostele conduceri ale combinatului din timpul mandatelor miniştrilor liberali Vosganian şi Gerea au vândut fier vechi din Oltchim.

Primul document în posesia căruia am intrat este un contract de vânzare-cumpărare din data de 14.05.2013, când director era Mihai Tălpăşanu, care avea drept obiect vânzarea, respectiv cumpărarea deşeurilor metalice şi nemetalice, adică deşeuri inox austenitic pregătit şi deşeuri inox austenitic nepregătit. Firma care urma să cumpere deşeurile este din Râmnicu Vâlcea şi se numeşte SC SILNEF MG şi este administrată de Ion Mihalcea. Contractul s-a derulat în perioada 01.05.2013 – 31.12.2013. Preţul pentru care s-a perfectat afacerea a fost de 1.680 USD/tonă deşeu pregătit, respectiv 1.500 USD deşeu nepregătit.

Surse din combinat susţin că afacerea cu fier vechi a ajuns şi la urechile administratorului judiciar Gheorghe Piperea, care a turbat când a auzit. Avocatul s-a dus şi i-a cerut sprijinul ministrului Economiei de atunci, Varujan Vosganian, care a demarat o anchetă. Din păcate, aceasta nu a mai fost finalizată niciodată pentru că Vosganian a fost schimbat, iar la cârma ministerului a ajuns un alt liberal, Andrei Gerea.

Al doilea contract de vânzare a fierului vechi apare în „epoca” Gerea, când combinatul a fost condus de un apropiat al acestuia şi anume directorul Marius Pîrvu. Perioada se suprapune primului contract deoarece este cuprinsă între 16.10.2013 şi 31.12.2013. Ceea ce este ciudat şi creează semne de întrebare este preţul, de data aceasta mult mai mic. În acest al doilea contract, unde beneficiar este o firmă din judeţul Argeş, SC LIFE TIME CHIMICAL SRL, preţul negociat este de 1.020 USD/tonă în cazul deşeurilor din inox austenitic pregătit şi de 975 USD/tonă, în cazul din inox austenitic nepregătit.

Primul parlamentar care a reacţionat la cele scrise în VOCEA VÂLCII a fost Costi Rădulescu, cel care l-a informat pe premierul Ponta, prin intermediul unei adrese, despre ceea ce se întâmplă acum în Oltchim.

„Mă adresez dumneavoastră cu rugămintea de a dispune analizarea situaţiei existente la S.C OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea, unitate de care depinde, aşa după cum foarte bine ştiţi, soarta a mii de oameni din judeţul Vâlcea.

În ultimele zile a apărut într-unul din ziarele locale, VOCEA VÂLCII, un articol în care se susţine că viitorul Combinatului chimic OLTCHIM este dezmembrarea acestuia pentru fier vechi şi în niciun caz continuarea funcţionării.

Articolul în discuţie este de natură să inflameze şi mai rău spiritele deja destul de încinse şi să arunce o umbră nemeritată, zic eu, asupra eforturilor pe care ştiu că le-aţi făcut în ultima perioadă pentru repornirea la capacitate a Combinatului chimic, fapt care ar însemna căpătarea unei încrederi consistente a întregii populaţii, nu numai a judeţului, ci, îndrăznesc să spun, a ţării, în capacitatea guvernului pe care îl conduceţi de a rezolva problemele majore ale României: menţinerea locurilor de muncă, stabilitatea politică şi economică, dezvoltarea investiţiilor prin atragerea fondurilor europene şi respectiv a investitorilor şi nu în ultimul rând contracararea acţiunilor Opoziţiei de defăimare agresivă a Guvernului.

Vă rog, domnule Prim Ministru, nu numai în calitatea pe care o am de deputat ales în Colegiul uninominal nr. 2 Rm. Vâlcea, în care se află şi Combinatul Chimic OLTCHIM, ci şi în calitatea de locuitor permanent al acestui judeţ şi bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă zi de zi oamenii obişnuiţi, salariaţi sau nu ai Combinatului, păcăliţi în anii trecuţi, 2008 – 2012 de autorităţile locale dar mai ales de cele guvernamentale din acea perioadă de tristă amintire, să faceţi tot ce este omeneşte şi legal posibil pentru a nu înşela încrederea oamenilor din judeţul Vâlcea, în ce priveşte continuarea funcţionării acestui mare Combinat chimic, încredere care a fost şi este încă manifestă în posibilităţile reale ale guvernului pe care î! conduceţi, de redresare a economiei româneşti.

Anexez mai multe materiale făcute deja publice de presa locală care susţin că soarta OLTCHIM ar fi pecetluită, adică la fier vechi, ceea ce ar fi tragic şi inacceptabil” – susţine Costi Rădulescu în informarea către Victor Ponta.