Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cum sa-ti pregatesti casa pentru sezonul rece

Suntem in plina vara, unii dintre noi au fost deja in concediul mult asteptat, altii urmeaza sa mearga, insa sa nu uitam ca vara este si sezonul potrivit pentru a aduce anumite modificari sau imbunatatiri locuintei noastre.

Zilele toride se vor termina mai repede decat credem si in curand incepe sezonul rece, petru care este bine sa fim pregatiti din timp.

Pentru un mediu confortabil dar si o eficienta energetica ridicata, pregatirea locuintei pentru sezonul rece este esentiala. O locuinta bine pregatita nu doar ca va mentine caldura mai eficient, dar va contribui si la reducerea costurilor de incalzire, prevenirea problemelor majore si la siguranta si confortul familiei tale. Indiferent daca locuiesti la casa sau intr-un apartament in oras, exista numeroase masuri pe care le poti lua pentru a te asigura ca locuinta ta este gata sa faca fata temperaturilor scazute si conditiilor meteorologice nefavorabile.

Pregatirea si verificarea sistemului de incalzire

Bineinteles ca atunci cand vine sezonul rece, primul sistem din locuinta ta care va intra in functine este cel de incalzire. Asadar merita sa-i acorzi atentia cuvenita, pentru ca un sistem de incalzire eficient si bine intretinut este esential pentru a mentine locuinta calda si confortabila pe timpul iernii.

Majoritatea sistemelor de incalzire a locuintelor din Romania au la baza o centrala termica, iar aceasta necesita de obicei o verificare periodica (anuala sau o data la 2 ani) din partea unui specialist. Daca si tu ai o centrala termica instalata, acesta este primul pas pe care trebuie sa-l faci in pregatirea pentru sezonul urmator. Apeleaza la o firma specializata pentru verificarea centralei si asigura-te ca toate componentele sunt in stare optima.

Daca nu ai o centrala termica, dar te gandesti sa-ti instalezi una, atunci acum e momentul sa te documentezi si sa alegi modelul potrivit locuintei tale. Aloca-ti timp suficient acestui aspect astfel ca pana in toamna sa ai noul sistem instalat si functional. Modele pe piata sunt foarte multe, consulta un magazin de instalatii din zona ta, care poate veni cu recomandari. Pentru o centrala termica ariston, de exemplu, este foarte popular modelul ariston clas one 24, care funcționează și dă un randament foarte bun în spațiile cu suprafețe cuprinse intre 100 si 200 de metri patrati.

Izolarea si etansarea locuintei

Pentru a creste eficienta sistemului de incalzire, dar si pentru a reduce consumul de gaze naturale/energie electrica, un aspect ce nu trebuie neglijat este izolarea locuintei. O izolație buna va reduce pierderile de caldura si iti va imbunatati semnificativ confortul termic pe parcursul sezonului rece.

Daca locuinta ta nu este izolata termic, atunci acum e momentul sa demarezi lucrarile pentru acest proiect. Peretii, acoperisul si podelele sunt principalele zone pe unde caldura se poate pierde, si anume aici trebuie sa acorzi cea mai mare atentie. Bineinteles, nu trebuie neglijate nici ferestrele si usile. Acestea trebuie bine etansate pentru a nu permite pierderi de caldura, formarea condensului sau alte situatii neplacute, care in plin sezon rece sunt mai greu de rezolvat. Ca si material pe care sa-l folosesti, iti recomandam vata minerala – unul dintre cele mai populare materiale de izolare, datorita proprietatilor sale excelente de izolare termica si fonica. Poate fi folosita pentru izolarea peretilor, acoperisurilor si podelelor.

Verificarea si intretinerea acoperișului

Pe timpul iernii, vanturile puternice si ninsorile abundente pot pune la incercare structura si integritatea locuintei tale. Pregatirea corecta a acoperisului si a jgheaburilor este esentiala pentru a preveni problemele si pentru a nu avea parte de surprize neplacute in timpul unui viscol.

Inainte de inceperea ploilor si a sezonului rece, efectueaza o evaluare a acoperisului pentru a identifica eventualele probleme: tigle desprinse, fisuri, scurgeri. Curata jgheaburile si burlanele de frunze sau alte materiale care pot bloca fluxul de apa. Vei preveni astfel si acumularile de zapada sau gheata care pot crea probleme. Totodata, asigura-te ca jgheaburile si burlanele sunt bine fixate si atasate de structura casei. Vanturile puternice si greutatea zapezii pot slabi fixarile, ceea ce poate duce la desprinderea acestora. Strange toate suruburile si suporturile si inlocuieste componentele deteriorate pentru a asigura o fixare solida.

Atentia la detalii si cateva mici ajustari pot contribui semnificativ la mentinerea integritatii acoperisului si a sistemului de drenaj al locuintei tale, protejandu-le impotriva vanturilor puternice si ninsorilor abundente.

Urmeaza aceste cateva recomandari din partea nostra si pregateste-te cum se cuvine pentru urmatorul sezon rece.