1

CHIMCOMPLEX, fostul Oltchim, va începe să producă dezinfectanți pentru Coronavirus

Compania Chimcomplex, cu sucursale la Borzești și Râmnicu Vâlcea, va deveni singurul producător din România de biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu sau clorură de var pentru tratarea și dezinfecția suprafețelor. Biocidele sunt, în această perioadă, soluții pentru combaterea coronavirusului.
Societatea așteaptă unda verde de la ministerul de resort pentru a începe fabricația biocidelor. Miercuri, 18 martie 2020, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu, a declarat că va fi acordată aprobarea. „Chimcomplex – a precizat ministrul – are stocuri de hipoclorit și de clor și poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătății pentru a produce biocide. Statul va garanta credite pentru schimbarea liniilor de producție în întreprinderile care produc materiale pentru combaterea COVID-19”.
Chimcomplex este singurul producător de hipoclorit de sodiu soluție cu un conținut de clor activ de minim 12,5% din România, pentru care deține avizele de biocide de la Comisia Națională pentru Produse Biocide. Produsul este comercializat ca dezinfectant direct și ca materie primă pentru alți dezinfectanți.
Hipocloritul de sodiu este unul dintre cele 2 produse recomandate de Organizația Mondială a Sănătății în lupta împotriva COVID -19. Hiplocloritul de sodiu, produs de bază care se fabrică demul la Oltchim, va fi diluat în proprotie de 1 la 10, fața de ceea ce produce în acest moment.