Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Castrul Roman Buridava, îngropat în buruieni. RUŞINE.

Din ciclul „Când ne uităm istoria”

RUŞINE. Şantierul arheologic a fost transformat de localnici în izlaz pentru păşunatul vitelor, iar ruinele aproape că nu se mai văd de buruieni. Conducerile Direcţiei de Cultură şi a Muzeului de Istorie privesc impasibile la distrugerea unei părţi importante a istoriei noastre.

Au făcut mare tam-tam atunci când l-au descoperit, însă ulterior autorităţile judeţene au uitat de el. Este vorba despre Castrul Roman Buridava, de la Stolniceni, care aproape că nu se mai observă din cauza buruienilor. Chiar acum câţiva ani, mai marii conducători ai Culturii vâlcene, anunţau cu surle şi trâmbiţe că va începe o restaurare generală a sitului, cu fonduri alocate din bugetul muzeului judeţean. Încă de pe atunci se vorbea că partea vizibilă a ruinelor castrului a început să se degradeze din cauza localnicilor, care au transformat şantierul arheologic în izlaz pentru păşunatul vitelor şi au sustras piatra din ziduri pentru a o folosi la diverse lucrări de construcţii din gospodăriile lor. Ei bine, situaţia de atunci nu s-a schimbat nici acum, pentru că, pe lângă faptul că se construieşte în zonă fără autorizaţie, situl este îngropat în buruieni, iar zilnic localnicii îşi lasă animalele libere printre ruinele castrului. „Culturiştii” din Vâlcea nu fac însă nimic pentru a proteja această mică părticică din istoria noastră, directorul Direcţiei de Cultură, Florin Epure, fiind mai preocupat să nu-şi murdărească pantofii lustruiţi printre dărâmături.

Castru Roman Buridava a fost construit în preajma anului 103, după primul război dintre daci şi romani, pe amplasamentul unei foste tabere militare de corturi care s-a transformat, apoi, într-o colonie. Prevăzută cu toate facilităţile civilizaţiei romane din epocă, inclusiv cu băi termale, fortăreaţa a fost, timp de doi ani, sediul Cohortei II Flavia Bessorum, ai cărei soldaţi erau recrutaţi din rândurile tribului Bessi. Primele săpături arheologice au fost între anii 1960-1970 şi au scos la iveală ruinele termale (băi romane). Au fost găsite obiecte de uz casnic, podoabe (ace de păr) şi ceramică romană. Printre materialele arheologice descoperite, s-au găsit fragmente de ţiglă romană pe care este înscris numele unei unităţi militare ce a funcţionat la Buridava între anii 103-105 d.H. E vorba de Cohors II Flavia Bessorum, numită după recrutarea legionarilor romani.