Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Carmen Duţulescu: Iubirea este „un mare invatator, in stare sa intoarca pe oameni din ratacire si sa le schimbe felul de viata”

Liliana-Carmen Duțulescu este absolventa a Facultatii de Teologie Ortodoxă în cadrul Universităţii din Piteşti, specializarea Teologie-Asistenţă Socială, promotia 2001, iar in anul 2008 a absolvit, in cadrul aceleasi Universitati, master-ul „Managementul serviciilor sociale şi de sănătate” .
Încă din decembrie 2000 a lucrat ca asistent social în cadrul Primăriei comunei Prundeni, iar din ianuarie 2005 a organizat si coordonat activitatea Serviciului Public de Asistenţă Socială al instituţiei.
În perioada 23 august 2018-19 decembrie 2019 a ocupat în cadrul Asociaţiei Profesionale Neguvernamentale de Asistenţă Socială ASSOC-SUD-CENTRU funcţia de specialist îmbunătăţire procese – Consultant implementare în cadrul Proiectului ”Iniţiative în politici publice alternative pentru servicii sociale de impact.”
In prezent isi deruleaza activitatea ca Expert grup tinta in cadrul proiectului cu titlul PHOENIX – responsabilitate prin economie sociala in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia dar si ca Responsabil proces in cadrul proiectului cu titlul ARGUS – sprijinirea infiintarii si dezvoltarii de intreprinderi sociale in regiunile Nord-Vest, Vest si Centru.
Din decembrie 2013 şi până în prezent este vicepreşedinte al Sucursalei Teritoriale Vâlcea a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România.
O caracterizează gandirea pozitiva, curajul, abnegaţia şi dăruirea de sine, permanent fiind preocupată de pregătire teoretică şi practică. Crede cu tarie in forta binelui, in puterea lucrului bine facut, dar si in în misiunea sa de a da posibilitatea tuturor persoanelor de a se dezvolta la potenţialul lor maxim, de a-şi îmbunătăţi viaţa şi de a preveni eventualele disfuncţii.

1. Ce v-a făcut să alegeţi profesia de asistent social?
De multe ori ne punem întrebarea „Profesia ne alege pe noi sau noi ne alegem profesia?” Dacă ținem cont de planul conștient am putea spune că noi alegem profesia. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât avem șansa să facem alegeri mai bune în ceea ce privește meseria potrivită și nu numai. Consider ca nu este atat de important ce facem ori ce avem de făcut în viață, ci este esentiala iubirea si devotamentul pe care le asezam în fiecare lucru pe care îl facem, iubirea care, de altfel, ma indeamna sa fiu alaturi de semenii mei in aceasta minunata poveste care este profesia de asistent social .

2. Cum aţi evoluat de-a lungul carierei?
Daca te regasesti in randul celor care isi doresc sa fie din ce in ce mai buni intr-un domeniu de activitate, cu siguranta te intrebi, deseori, ce pasi ar trebui sa urmezi spre atingerea succesului, a performantei! Aceeasi intrebare obisnuiam sa o adresez si eu, atat mie, cat si celor din jurul meu; cautam raspunsuri, pe toate caile. Am ajuns la concluzia ca principalele elemente pentru atingerea succesului sunt pasiunea, vointa si timpul.Pasiunea pentru aceasta minunata profesie ce presupune o permanenta intalnire cu omul aflat in nevoie, vointa de a fi in sprijinul semenilor tai, de a veni in intampinarea nevoilor lor si timpul pe care esti dispus sa il acorzi omului de langa tine, sa fii ascultator, sa empatizezi cu nevoile si suferintele lui.

3. Care sunt cele mai mari provocări ale profesiei de asistent social?
Asistentul social este profesionistul care lucrează cu oameni aflați în situații limită, de diferite vârste și condiții sociale, care nu se confruntă doar cu probleme financiare, ci mai ales cu situații care îl afectează, uneori foarte grav. Fiecare persoană aflată în dificultate reprezintă un caz în sine, cu particularitățile sale. În aceste condiții, este clar că asistentul social nu poate aplica niște formule matematice reci, atunci când vine în sprijinul unei astfel de persoane: el este specialistul care trebuie să asigure suport pentru a limita procesul de excluziune sociala prin intermediul unor servicii sociale de calitate, dar sa si fie artizanul unor calitati umane definitorii. Asta-i misiunea personala a asistentului social…sa devina cea mai buna varianta a sa!

4. Ce speraţi să realizați în calitate de asistent social?
Societatea de astăzi poate dobândi o identitate sănătoasă făcând uz de abilităţile morale sădite în fiecare fiinţă umană, selectând din provocările vremii doar ce este bun şi constructiv. Stiu ca nu exista reteta magica pentru a reusi! Insa asistentul social al zilelor noastre trebuie sa gaseasca drumul cel mai scurt de la problema la solutie, sa-si dezvolte capacitatea de transpune nevoile oamenilor in propuneri de politici sociale, iar politicile sociale sa le transpuna in oportunitati si resurse pentru fiecare om care traieste in saracie si care se confrunta cu forme complexe de excluziune sociala.

5. Transmiteţi-le un mesaj asistenţilor sociali şi viitorilor asistenţi sociali.
• In aceasta luna martie cand se sarbatoreste Ziua Mondială a Asistenței Sociale, cand se promoveaza importanta relatiilor umane, mai mult ca oricand, dragi actuali dar si viitori colegi asistenti sociali, nu uitati cat valorati si ca sunteti o certitudine; nu uitati sa apreciati relatiile dintre oameni, faceti apel la intelegere si iubire intrucat iubirea este „un mare invatator, in stare sa intoarca pe oameni din ratacire si sa le schimbe felul de viata”.
Fiţi voi înşivă si nu imitaţi pe nimeni. Aveţi sub picioarele voastre izvoare de apă vie.