Primul termen al procesului primarului suspendat Emilian Frâncu se consumă chiar în aceste momente la Tribunalul Bucureşti. Redactorul nostru şef se află în sala de judecată, asistând la primul termen al judecăţii, oferind cititorilor noştri amănunte, în exclusivitate, despre procesul de corupţie în care este implicat primarul Emilian Frâncu. Acesta a fost trimis în judecată, fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mită de la un denunţător din Bucureşti, arhitectul Sorin Dragoş Popescu. Procesul a început în jurul orei 10.30, Emilian Frâncu fiind adus din penitenciarul Rahova în faţa unui magistrat de la Tribunalul Bucureşti. Procesul a demarat cu o solicitare pe care i-a adresat-o preşedinta completului de judecată lui Emilian Frâncu, întrebându-l dacă în conformitate cu prevederile Codului Penal, art. 320 indice 1, consideră că este corect să se declarare vinovat de acuzaţiile aduse şi, după cum precizează legea, pedeapsa i se poate reduce cu o treime. Preşedinta completului a făcut menţiunea că Emilian Frâncu trebuie să se pronunţe chiar în şdinţa zilei de astăzi cu privire la vinovăţia sau nevinovăţia lui, până să înceapă cercetarea judecătorească a fondului, pentru că altfel această facilitate ajunge în afara legii. Avocaţii săi au rămas surprinşi de cerere şi au solicitat să li se permită să se consulte cu arestatul. Ezitarea avocaţilor şi pertractările generate de această solicitare au condus ca aceştia să ceară instanţei un loc de intimitate, pentru a i se putea prezenta lui Frâncu avantajele şi dezavantajele solicitării. Preşedinta a admis un termen de 2 ore, indicând să stea de vorbă pe holul tribunalului, Emilian Frâncu fiind păzit de gardieni, pentru a putea da un răspuns pertinent solicitării.
Emilian Frâncu, în intervenţia lui, a pledat pentru nevinovăţie, scoţând în evidenţă meritele pe care zice că le are în administrarea municipiului Rm. Vâlcea, totul pe un suport având motto-ul: „Am 40 de ani de administraţie publică”, ceea ce nu este ireal.
După încheierea procesului şi în timp ce Emilian Frâncu era încătuşat pentru a fi dus la duba penitenciarului Rahova, avocaţii săi s-au consultat între ei şi au transmis instanţei de judecată că nu sunt de acord cu recunoaşterea vinovăţiei clientului lor, dar au promis că problema va fi reluată în data de 18 iunie, când inculpatului i se va lua declaraţia de începere a procesului.
Instanţa a decis ca următorul termen de judecată să fie în data de 18 iunie a.c., moment în care judecătorii se vor pronunţa şi pentru punerea în libertate sub control judiciar, cu măsura de a nu părăsi localitatea sau ţara. La proces a participat, în afara familiei, liberalul râmnicean Damian Mitu, Liviu Boban şi alţi doi apropiaţi de-ai lui liderului lor de patid.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Emilian Frâncu, la începutul anului 2013, a cerut mită unui arhitect din Bucureşti, 10% din suma unui contract de 200.000 de euro, contract încredinţat de Primăria Râmnicului pentru proiectul „Reorganizarea şi amenajarea spaţiului public central din municipiul Râmnicu Vâlcea”. Reamintim că primarul Râmnicului a fost arestat preventiv în data de 25 aprilie, în urma unui flagrant al procurorilor DNA.
După finalizarea lucrărilor menţionate în contractul de prestări de servicii şi după plata unei prime tranşe din banii datoraţi de primărie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Frâncu Emilian Valentin, i-a pretins aceluiaşi denunţător să îi remită, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, în schimb să semneze documentele care condiţionau efectuarea plăţii celei de-a doua tranşe către firma denunţătorului, în contul prestării de servicii al căror beneficiar era primăria Râmnicu Vâlcea. De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiaşi denunţător să mai achite şi suma de 40.000 lei, disimulată într-un contract de sponsorizare, după plata ultimei tranşe pentru prestarea serviciilor de către firma denunţătorului. La data de 25 aprilie 2013, conform înţelegerii anterioare, denunţătorul i-a remis inculpatului Frâncu Emilian Valentin, prin intermediar, suma de 50.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
Lasă un comentariu