Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Avalanşă de tentative de sinucideri în Vâlcea

Duinea: „Avem săptămâni în care se înregistrează şi 10-11 astfel de cazuri”

Vâlcea tinde să devină un adevărat tărâm al disperării. Pentru angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă intervenţiile la tentative de sinucidere au ajuns deja la ordinea zilei. Conform directorului SJA, Petre Duinea, numărul celor care încearcă să îşi pună capăt zilelor a crescut în mod dramatic în ultimul an, disperarea îm-pingând oameni în toată firea să îşi pună capăt zilelor. De multe ori, asistenţii şi personalul medical de pe ambulanţă reuşesc să îi smulgă pe aceşti nefericiţi din ghearele morţii. În alte cazuri însă…

30 de morţi în primele nouă luni

30 de vâlceni au ales să îşi încheie brusc socotelile cu viaţa în primele nouă luni ale acestui an. În majoritatea cazurilor, cei care au ales de bunăvoie să spună „Adio” vieţii au ales ştreangul sau apele învolburate ale râurilor pentru gestul final. „Sunt persoane cu afecţiuni psihice sau bătrâni osteniţi de ani istovitori de boală. Toamna şi primăvara se înregistrează o creştere a numărului de cazuri”, explică medicul legist Daniel Roncea, făcând referire la statistica neagră a acestui an. Săptămânal, însă, ambulanţierii vâlceni reuşesc să reducă cifra oficială a disperării vâlceni prin intervenţii rapide. Portretul făcut de medicii legişti diferă însă mult de realitatea cu care se confruntă aproape zilnic ambulanţierii.

Portret de sinugicaş: 25 – 45 de ani, dator vândut băncilor

Cu minim trei cazuri înregistrate săptămânal şi cu „vârfuri de sarcină” care ajung şi la 10-11 tentative de suicid înregistate în cursul unei perioade similare, angajaţii de la Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Vâlcea şi-au făcut o idee despre „clienţii” lor doborâţi de greutăţile vieţii. „Sunt persoane cu vârste cuprinse între 25 – 45 de ani. Nu cred că este vorba de probleme grave de sănătate cu care aceştia s-ar confrunta, ci mai mult de greutăţi materiale care le spulberă orice speranţă. Suntem chemaţi la cel puţin trei cazuri pe săptămână. Asta ar fi o săptămână normală. În săptămânile de vârf avem şi 10-11 cazuri de sinucigaşi. Sigur, unii încearcă să ascundă aceste accese sub diverse declaraţii: ba că au înghiţit prea multe medicamente din greşeală, ba că s-au tăiat accidental la mână, dar de cele mai multe ori se confirmă varianta tentativei de sinucidere. Nu sunt de specialitate dar cred că stresul cotidian începe să își spună cuvântul în privința stării de sănătate mentală a populației. Cred că ar trebui să fie analizat mult mai atent acest aspect. Nu noi trebuie să facem statistici, dar datele indică o creștere alarmantă a cazurilor în rândul populației adulte, din câmpul muncii sau cel puțin apte de muncă”, explică Petre Duinea, directorul SAJ Vâlcea.

În judeţ, nivelul datoriilor înregistrate de către populaţie la băncile comerciale depăşeşte, conform ultimelor statistici, peste 800 milioane lei. Vâlcea, de asltfel, se află pe primul loc în topul datornicilor la bănci, urmat de Sălaj şi Suceava. În opinia conducerii SAJ Vâlcea acesta ar putea fi un criteriu pentru o analiză mai serioasă a creşterii numărului tentativelor de sinucidere din ultimul timp.