Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: publika.md

ATENŢIE! Statul român vă supraveghează! Utilizatorii de servicii de telefonie mobilă sunt vizaţi!

Foto: publika.mdEşti utilizator activ de servicii de telefonie mobilă? Atunci noile prevederi legislative din România te vizează direct! Asta pentru că celebra şi controversata Lege „Big Brother” a fost promulgată „pe şest” de preşedintele României, Klaus Iohannis, fără alte comentarii sau fără a asculta societatea civilă.

Dacă nu ştiţi, trebuie să vă spunem că este vorba despre legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. De fapt, au promulgate modificările şi completările Legii nr. 506/2004, iar una dintre prevederi spune că, de acum încolo, accesul la datele personale ale unui utilizator de servicii de telefonie mobilă se poate face numai cu autorizarea unui judecător.

„La solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal” – se arată în Lege.

Şi asta nu e tot! Statul român a considerat că toate companiile de telefonie, fixă sau mobilă, au obligaţia de a păstra timp de trei ani datele de trafic ale abonaţilor sau utilizatorilor. Mai pe scurt, tot ce vorbeşti la telefon va fi înregistrat şi păstrat timp ce trei ani de zile. Aşadar, atenţie la ce vorbiţi la telefon!