Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Atenție, șoferi! Noi reguli și amenzi pe bază de imagini video în trafic!

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care va fi permisă utilizarea imaginilor de pe camerele video de monitorizare a traficului, iar imaginile vor fi probă pentru aplicarea amenzilor de circulație care vor ajunge la domiciliul șoferului.

Noi proceduri de testare pentru consumul de alcool și noi reguli privind retragerea permisului

Poliția Română va putea folosi camerele video amplasate de administratorii drumurilor pentru a constata o serie de contravenții rutiere legate de:

 • limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
 • interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
 • semnificația culorii roșii a semaforului;
 • trecerea la nivel cu calea ferată;
 • interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
 • depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.

Camerele de bord, folosite pentru sancționarea șofatului agresiv

Se creează baza legală pentru folosirea imaginilor de pe camerele video instalate pe bordul mașinilor șoferilor pentru constatarea comportamentului agresiv în trafic. Sesizarea depusă la poliție trebuie să cuprindă:

 • extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive;
 • data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
 • locul sau elemente care să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
 • vehiculul implicat și numărul de înmatriculare al acestuia;
 • semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive.

Pentru a preveni abuzurile, este impusă o limită a numărului de plângeri:

 • O persoană nu poate sesiza mai mult de o posibilă faptă contravențională pentru același autovehicul într-un interval de 24 de ore sau mai mult de trei posibile fapte într-un interval de 15 zile.
 • Nu se pot sesiza mai mult de trei posibile fapte contravenționale pentru același loc într-un interval de 24 de ore sau mai mult de șapte posibile fapte într-un interval de 15 zile.

Șoferii pot cere a doua testare cu etilotestul în anumite condiții

O altă modificare importantă este legată de diferențierea între persoanele juridice și fizice în ce privește regimul amenzilor. „Prin proiect se propune eliminarea posibilității persoanei juridice de a achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, astfel încât să se realizeze efectul disuasiv al sancțiunii”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Procedura de testare pentru consumul de alcool sau substanțe interzise

Șoferii pot solicita o a doua testare, în cazul în care rezultatul primei testări este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. A doua testare se va face la 15-20 de minute după prima, iar dacă rezultatul este negativ, șoferul nu va fi sancționat.

De asemenea, Guvernul vrea să rezolve problema generată de numărul mare de permise suspendate pentru consumul de droguri, în așteptarea confirmării rezultatelor probelor biologice. Determinarea prezenței substanțelor psihoactive se va putea realiza și în cadrul laboratoarelor Inspectoratului General al Poliției Române sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate.

Reguli pentru mutarea mașinilor parcate regulamentar

Se instituie reguli pentru ridicarea vehiculelor parcate regulamentar în cazul efectuării unor lucrări publice sau intervenții de urgență. Mutarea se va face fără costuri suplimentare pentru proprietari și la o distanță cât mai mică de amplasamentul inițial.

Viteza rămâne principala cauză a accidentelor rutiere

Potrivit unui bilanț al Poliției Române pentru primele cinci luni ale anului 2024, la nivel național au fost înregistrate 1.545 de accidente, ce au avut ca urmări decesul a 531 de persoane și rănirea gravă a 1.182 de oameni. Principalele cauze au fost nerespectarea regimului legal de viteză, indisciplina pietonilor și bicicliștilor, neacordarea priorității de trecere vehiculelor și pietonilor.

Primele efecte ale Legii Anastasia

În perioada 13 iulie 2023 – 31 mai 2024, au fost depistate 11.662 de persoane aflate la volan sub influența alcoolului și aproximativ 1.800 de persoane sub influența substanțelor psihoactive. Legea Anastasia a contribuit la reducerea numărului de accidente grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului, dar numărul accidentelor cauzate de consumul de droguri a rămas constant.