Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Angajaţii Centrului de Transfuzii, cartelizaţi fără voie de preotul bisericii

ÎNGRĂDIRE. Scandal în casa Domnului sau mai bine spus în ograda lui. Preotul noii biserici Sfântul Pantelimon,  lăcaş construit în curtea Spitalului nr.2, se ceartă deja cu managerul spitalului şi cu angajaţii Centrului de Transfuzii Sanguine din Râmnicu Vâlcea din cauza unui gard. Preotul vrea să împrejmuiască biserica cu un gard pentru a nu fi deranjat de bolnavii de la Psihiatrie,  care şi-ar putea manifesta iubirea faţă de slujitorul Domnului într-o manieră mai puţin ortodoxă. Angajaţii Centrului de Transfuzii spun că nu-i interesează problemele preotului intrus şi că nu vor accepta nici împrejmuirea nici cartelizarea accesului în zona respectivă. Preşedintele CJ oferă ca soluţie de avarie dar şi de împăcare… desfiinţarea  intrării principale din partea de nord şi redeschiderea vechii porţi, cea din strada General Magheru, soluţie neagreată de conducerea spitalului.

Capii judeţului au decis cu ceva timp în urmă că nu ar fi rău ca bolnavii internaţi să aibă o relaţie mai apropiată cu Domnul în momentele mai complicate ale vieţii şi aşa s-a aprobat construirea a două biserici, una în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, cea de-a doua la Spitalul Vechi, sau nr.2. Se pare însă că autorităţile locale nu au luat în calcul toate aspectele sau pur şi simplu s-au folosit de bolnavii celor două spitale pentru a înfiinţa încă două parohii pentru piloşii din sânul preoţimii vâlcene.

Numai aşa se explică faptul că preotul  bisericii Sfântul Pantelimon, lăcaş  construit chiar  în curtea Spitalului nr.2 din Râmnicul Vâlcea, se teme de bolnavii psihici ai spitalului ca diavolul de tămâie. Acesta  i-a uitat pe ,,adresanţii” principali, a uitat că principalii săi enoriaşi sunt bolnavii, şi spune că biserica este o instituţie separată, construită la cererea şi din banii enoriaşilor din zonă şi trebuie să fie protejată de intruşii din spital cu probleme psihice, mai mult chiar. Preotul a  cerut o intrare separată în curtea spitalului, o cerere refuzată de managerul spitalului.

Conducerea spitalului a declarat  că desfiinţarea gardului ar facilita plecarea bolnavilor din spital, o situaţie nepermisă în cazul bolnavilor psihic.Preotul spune că va rezolva problema prin  construirea unui gard şi cartelizarea accesului în zonă doar pentru angajaţii Centrului de Transfuzii.

,,Terenul a fost atribuit Parohiei Sfântul Mucenic Pantelimon, printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care i s-au dat aproximativ 600mp, şi în timp a cerut acces dinspre stradă pentru credincioşii care ne-au sprijinit la ridicarea acestui lăcaş de cult. De fapt ei au cerut acest acces, pentru a putea participa la sfintele slujbe. Managerul spitalului a considerat că trebuie făcut în aşa fel încât pacienţii de la secţia de psihiatrie să nu iasă din spital fără autorizaţie. Noi am venit cu această variantă de împrejmuire fără a limita accesul celorlalte secţii, a secţiei de transfuzii sanguine, care presupune accesul pe aleea din faţă pe bază de cartelă magnetică, astfel se poate restricţiona accesul  bolnavilor în această incintă şi în afara spitalului”, a declarat preotul parohiei nou înfiinţate.

Directorul nu vrea îngrădirea accesului

Directorul Centrului de Transfuzie sanguină Râmnicu Vâlcea, medicul Doinea Tundrea, a declarat că nu este de acord cu niciuna dintre variantele propuse de preotul Dan Cârstea, deoarece unitatea pe care o conduce este o unitate medicală de urgenţă, iar cartelizarea accesului ar îngreuna activitatea centrului, iar angajaţii ar fi obligaţi să jongleze cu eprubetele cu sânge prin vânt şi ploi, doar pentru confortul preotului.

„Nu sunt de acord să se facă un gard, şi nici cu acele cartele magnetice, pentru că noi suntem unitate medicală de urgenţă, noi livrăm sânge zi şi noapte, accesul este şi aşa foarte dificil spre laborator, avem personal puţin, iar analizele se fac foarte greu. La fel de dificil va fi şi accesul ambulanţelor. Este foarte dificil să mergi şi cu lada de sânge şi să foloseşti şi cartela…trebuie să mai meargă cineva după el. Vine iarna şi trebuie să ne facem altă alee, vine timpul urât, vin ploile…Va fi groaznic. Chiar şi accesul donatorilor noştri va fi foarte greu şi riscăm să pierdem o parte din ei, a celor  fidelizaţi cu care noi satisfacem cererea de sânge din judeţ”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii.

Ion Cîlea a găsit soluţia salvatoare, din punctul lui de vedere: desfiinţarea intrării principale din partea de nord şi redeschiderea vechii porţi, cea din strada General Magheru, soluţie neagreată de conducerea spitalului. ,,Trecerea de la o clădire la alta este asigurată de o alee, iar  cei de la Centru de Transfuzii doresc să nu fie închisă. În condiţiile în care s-ar deschide poarta dinspre General Magheru s-ar respecta şi dorinţele unora şi dorinţele celorlalţi, aleea de servitute ar rămâne liberă şi s-ar putea realiza şi împrejmuirea bisericii”, a precizat preşedintele CJ, Ion Cîlea. Angajaţii spitalului spun că varianta oferită de preşedintele CJ ar îngreuna accesul ambulanţelor. Armistiţiul pare imposibil, chiar dacă preotul spune că lăcaşul Domnului va aduce pacea în sufletul enoriaşilor.

DANA NEDESCU