ALARMANT. O ştire aparent neînsemnată trecută în jurnalele de ştiri, momentan spre a doua parte, ar putea în scurt timp să aibă efectul bulgărelui de zăpadă şi să ne îngheţe şira spinării. În ştirea despre care vorbim, se spune că prima pensie întârzie să apară. Sunt cetăţeni care au ieşit la pensie în lunile aprilie – mai şi nici până acum nu le-a ajuns acasă pensia, deşi potrivit legii, în cel mult 45 de zile ar trebui ca aceasta să apară.
Vocile oficiale din Ministerul Muncii spun că durează mult calculul vechimii şi al altor contribuţii sau invocă motive care ţin de personal, ba că nu e suficient, ba că vara a fost vremea concediilor etc. Şi totuşi, surse din acelaşi minister vin cu o motivaţie extrem de dură, dacă se dovedeşte a fi reală. Motivul pentru care întârzie prima pensie este lipsa banilor, mai mult jumătate din casele judeţene de pensii din ţară nu au fonduri. Dacă lucrurile stau aşa, nu avem de unde să ştim încă, dar dacă ne uităm pe ce spune Eurostatul ne cam ia cu frisoane. România se împrumută, începând cu luna iulie, cu dobânzi de peste 5%, cu mult de peste media europeană. Ponta se laudă că dobânzile sunt mai mici decât ale Portugaliei sau ale altor state din zona Euro, dar să nu uităm că multe state din cele pe care premierul le indică sunt deja cu cod de alertă în dreptul lor.
Un lucru este cert, acela că România se împrumută pentru plata pensiilor. Toată lumea ştie că avem un deficit de 12 miliarde la fondul de pensii, bani pe care îi luăm cu împrumut, mizând pe încasările bugetare care să ţină linia deficitului în cote decente, deficit care, lunar însă, se măreşte procentual. Din păcate, se măreşte puţin câte puţin şi pare, la prima vedere, că nu e grav, dar aşa au păţit şi grecii şi s-au trezit cu el în partea cealaltă. Să nu uităm de faptul că încasările în România se colectează de la o populaţie activă de 4,8 milioane de români, care au venit mediu de 500 de euro! Extrem de puţin pentru o populaţie de peste 5 milione de pensionari.
Dacă privim statisticile judeţului Vâlcea, numărul de pensionari de orice fel se ridică la 115.000 în medie, asta în timp ce numărul de contracte de muncă se situează undeva la 81.000. Din acestea, 90% sunt cu salariul minim pe economie, adică de 700 de lei pe lună. Ce rezultă de aici, se vede cu ochiul liber. Un deficit enorm la fondul de pensii, cu alte cuvinte, dacă Vâlcea ar fi un stat de sine stătător, Grecia ar fi parfum pe lângă o astfel de ţară. În sensul că, Vâlcea ar trebui să-şi hrănească, cu cele 81.000 de contracte de muncă, pensionarii, copiii, şomerii, asitaţii și inclusiv pe posesorii acestor contracte. Adică cele 81.000 de contracte de muncă ar trebui să ţină în spate o populaţie de 410.000 de locuitori, adică, unui angajat cu contract de muncă ar trebui să întreţină 5 persoane asistate într-un fel sau altul. Un dezastru. Obligatoriu ar fi necesare împrumuturile. Dar împrumuturile nu se fac „à la long” fără o perspectivă de îmbunătăţire a performanţelor economice. Şi atunci?
Cu cât cresc dobânzile la împrumuturile externe, cu atât mai mult, un guvern este obligat să mărească în interior fiscalitatea. Dar o fiscalitatea crescută pe venituri mici nu duce decât la o accelerare a evaziunii. Deci niciun efect. Atunci, orice cabinet ar trebui să aibă deschidere pentru investiţii, fie guveramentale, fie ale străinilor. Dar intrăm în campanie electorală, când investiţiile statului se vor transforma în pomeni, iar cele străine nu se vor arăta curând alt orizont după lunga vară fierbinte. S-a văzut, de altfel, intersul investitorilor strategici pentru OLTCHIM. După o vară absolut ciudată, în urma căreia imaginea României în exterior a luat-o la vale, oamenii dispuşi să investească au evitat România şi unul dintre activele de brand ale ţării. Aşadar, se cam adună negura deasupra României. A întîziat prima pensie. Când vor începe să întârzie şi cele existente, gluma se îngroaşă. Tot vorbim de judeţul Vâlcea, un judeţ aflat undeva pe locul 27 ca indicatori economici, deci în urma lui este şi mai mult dezastru. Să nu ajungem în câteva luni să titrăm pe prima pagină… că nu mai sunt bani de pensii.
VLAD SOARE
Lasă un comentariu