Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ALERTĂ de pestă porcină africană la graniţele României

Autorităţile din Botoşani sunt în alertă maximă, după ce au aflat că la graniţa cu Ucraina s-a depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit declaraţiei directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, alerta a fost dată în seara de miercuri după ce la o fermă cu 700 de porci din Ucraina au murit 50 de animale.

Iată ce a declarat Minodora Vasiliu pentru Agerpres: „E un pericol mai mare decât oricând, ţinând cont de distanţa foarte mică la care se află ultimul focar la o fermă din Ucraina, la aproape zece kilometri de graniţa cu Botoşaniul. Trebuie să luăm în considerare că un porc mistreţ are un traseu de 30 de kilometri pe noapte, ceea ce înseamnă că riscul este maxim. Nu ne putem permite un astfel de risc pentru că ne-ar aduce pagube economice foarte mari, nu doar la nivelul Botoşaniului, ci şi la nivelul întregii ţări”, a afirmat Vasiliu.

Oficialul DSVSA cere proprietarilor de animale că, în momentul în care apare vreun semn al debutului bolii, să informeze de urgenţă medicul veterinar. Doar în acest fel se pot lua măsuri în timp util de izolare a focarului.