Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

623 de ani de atestare documentară / Ilie Amuzan organizează evenimente deosebite pentru „Zilele Călimăneştiului”

SĂRBĂTOARE. „Eforturile mele din ultimii ani nu au avut alt scop decât de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă, scopul meu, ca primar, fiind de a contribui, pe cât posibil, la îmbunătăţirea traiului locuitorilor acestei zone. Acest lucru se poate face numai dacă punem în valoare aşa cum se cuvine frumuseţea, istoria şi darurile naturale ale acestor locuri, care sunt unele de excepţie” – susţine primarul staţiunii balneare Călimăneşti – Căciulata.

Cunoscută ca una dintre cele mai frumoase staţiuni ale judeţului Vâlcea, dar şi ale României, staţiunea balneară Călimăneşti – Căciulata împlineşte la sfârşitul acestei săptămâni 623 de ani de atestare documentară. Pentru acest eveniment deosebit, primarul Ilie Amuzan a organizat o serie de evenimente culturale de excepţie. Aşadar, în colaborare cu Mănăstirea Cozia, Casa de Cultură „Florin Zamfirescu” şi Forumul Cultural Călimăneşti, edilul a pregătit o serie de activităţi cultural – educative, dar şi un colocviu unde vor rosti alocuţiuni arhim. Dr. Vartolomeu Androni – stareţul Mănăstirii Cozia, edilul Ilie Amuzan, precum şi profesorul Gheorghe Oprica.

Cea mai importantă manifestare însă va avea loc la Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia de la Seaca, unde primarul Ilie Amuzan îi va înmâna titlul de „cetăţean de onoare” doctorului în ştiinţe medicale Valentin Popescu. În cadrul aceleiaşi manifestări va avea loc şi decernarea diplomelor de merit elevilor olimpici, profesorilor, maiştrilor de la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii Călimăneşti. În final, edilul le-a pregătit invitaţilor săi un program artistic organizat cu sprijinul Grădiniţei nr. 1 Călimăneşti, Şcolii Generale „Şerban Vodă Cantacuzino” şi a Grupului Economic, Administrativ şi de Servicii, dar şi un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” şi de Rapsodia Vâlceană. „Staţiunea Călimăneşti este, la ora actuală, o îmbinare fericită între edificiile vechi, care amintesc de istoria fascinantă a României şi de rădăcinile sale cele mai adânci, împletită cu realizările mai noi, care au avut, majoritatea, rolul de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă şi, implicit, de a atrage mai mulţi vizitatori în staţiunea vâlceană. Noi, cei de astăzi, suntem datori pentru oamenii de ieri, de astăzi şi de mâine să facem din acest colţ de ţară, Călimăneşti, un oraş care să ne facă mândri numai când îi rostim numele. Eforturile mele din ultimii ani nu au avut alt scop decât de a îmbunătăţi infrastructura turistică din zonă, scopul meu, ca primar, fiind de a contribui, pe cât posibil, la îmbunătăţirea traiului locuitorilor acestei zone. Acest lucru se poate face numai dacă punem în valoare aşa cum se cuvine frumuseţea, istoria şi darurile naturale ale acestor locuri, care sunt unele de excepţie. Avem bucuria de a trăi într-un loc unde se împleteşte fericit istoria, prin ctitoria voievodală a lui Mircea cel Bătrân şi realizările din ultimii ani, printre care una dintre cele mai importante pentru turismul de afaceri consider că este Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia de la Seaca, unde organizăm şi o mare parte a manifestărilor din acest an” – susţine primarul oraşului Călimăneşti, Ilie Amuzan.

Însemne din întâiul Hrisov

Vatră multimilenară, străjuită de Muntele Cozia şi străbătută de apele bătrânului Olt, izvor de sănătate şi frumuseţe, oraşul Călimăneşti aniversează 623 de ani de când cancelaria marelui Voievod Mircea cel Bătrân, prin cele două hrisoave emise la 20 mai 1388, l-a atestat documentar. Astfel, ziua de 20 mai a fost desemnată zi aniversară a oraşului Călimăneşti. În primul Hrisov datat din 20 mai 1388, scris de Filotei monahul din porunca marelui Voievod, se scria: „… Am binevoit Domnia-mea să ridic din temelie o mănăstire, la locul numit Călimăneşti pe Olt, care a fost mai înainte satul boierului Domniei mele Nan Udobă (…) am binevoit Domnia mea să ridic din temelii o mănăstire la locul numit Nucet pe Olt, adică Cozia şi am dăruit Domnia mea câte sunt pentru nevoia călugărilor ce trăiesc în acel locaş, pentru hrană şi îmbrăcăminte, satul lângă mănăstire numit Călimăneşti şi alt sat peste Olt, anume Jiblea. Încă din Brădăţanii şi Seaca şi pe Râmnic, satul Hinăteşti…”.

CLAUDIA STANCIU