Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

27 de operatori din Vâlcea prinşi pe picior greşit de PROTECŢIA CONSUMATORILOR

In perioada 01.07.2017-11.08.2017 comisarii din cadrul CJPC Valcea au desfasurat mai multe actiuni de control, vizate fiind unitatile de alimentatie publica (restaurante, terase, baruri, fast-food, tonete ambulante, gradini de vară etc) din județul Vâlcea.

„Au fost verificati 62 de operatori economici, prestatori de servicii de alimentație publică, iar la 27 au fost constatate abateri de la legislatia privind protecția consumatorilor, fiind aplicate 12 amenzi contravenționale in valoare de 26.500,00 lei și 15 avertismente.

Printre deficiențele constatate menționăm:

-comercializarea produselor alimentare in afara datei limite de consum sau a datei durabilitatii minimale;
-lipsa etichetelor cu elementele de identificare-caracterizare pentru materia primă utilizată la preparatele culinare;
-neînscrierea în listele meniu a ingredientelor cu potențial alergen – substanțe care provoacă alergii sau intoleranțe (conform Reg.UE nr.1169/2011);
-neînscrierea în listele meniu a ingredientelor pentru toate preparatele culinare;
-neînscrierea în listele meniu a informației conform căreia la preparatele culinare se utilizează produse decongelate (conform preverilor Ordinului nr.183/2016 al Președintelui ANPC);
-neînscrierea cantității nete/porția de preparat culinar;
-neînscrierea cantității nete pe unitatea de măsură pentru băuturile alcoolice comercializate la pahar și pentru cafeaua preparată în unitate.
-neafișarea prețurilor în mod vizibil și lizibil;
-utilizarea incorectă a denumirii ”coniac” pentru băuturile spirtoase Alexandrion și Unirea, întrucât coniacul  este o băutură alcoolică tare, obținută prin distilarea anumitor sorturi de vin și păstrată în butoaie de stejar. Denumirea cognac o poartă numai produsul învechit obținut prin distilarea vinurilor din regiunea viticolă Cognac din Franța. Distilatul învechit de vin este cunoscut în România sub numele de vinars.
-utilizarea incorectă a denumirii ”mozzarella” pentru produsul ”Specialitatea pizzarului” care este un produs alimentar obținut din lapte și grăsimi vegetale, sub formă de brânză semitare. Mozzarella este un produs lactat tradițional din Sudul Italiei, produs din lapte de bivoliță, prin metoda pasta filată.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

-Verificați în mod direct caracteristicile produsului ( miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate, etc)
– Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai, exceptandu-le pe acelea la care se uti-lizeaza mucegaiurile prin procedee tehnologice autorizate;
-Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător  pe eticheta ce însoțeste produsul trebuie să coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat);
-Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere la comercializare, având în vedere faptul că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate;
– Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind conformitatea si modul de informare prin eti-chetare;
– In cazul in care suferiti de alergie la un ingredient alimentar, nu ezitati sa informați personalul de servire referitor la acel ingredient;
– Nu frecventati unitati de alimentatie publica si nu cumparati produse alimentare din locuri neauto-rizate; riscati sa consumati produse neconforme sau chiar nesigure care pot sa va afecteze sanatatea;
– Solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui serviciu.” se arata in comunicatul CJPC Valcea.