1

CRUZIME! L-a rugat să îi monteze o antenă și l-a OMORÂT cu pumnii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus, la data de 26 iunie 2021, punerea în mişcare a acțiunii penale față de un inculpat (aflat în stare de reținere), pentru săvârșirea infracțiunii de lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte.

La data de 27 iunie 2021, inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăti din cadrul Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, fiind emis pe numele inculpatului un mandat de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în după-amiaza zilei de 24 iunie 2021, în timp ce inculpatul se afla la domiciliul său, împreună cu victima, pe care o rugase să-i monteze o antenă TV, pe fondul consumului de alcool, a manifestat un comportament violent față de aceasta, aplicându-i victimei lovituri puternice cu pumnul, la nivelul feței, provocându-i în acest mod un traumatism cranio-facial acut închis, cu consecința producerii unui hematom subdural acut bilateral, care ulterior i-a cauzat victimei decesul, survenit la data de 25.06.2021.

Investigațiile au fost efectuate împreună cu lucrătorii de poliție din cadrul I.P.J. Vâlcea — Serviciul de Investigatii Criminale și Poliția or. Bălcești, Cercetările continuă pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementatâ de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor mâsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, sâ înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Facebook sprijină Poliția Română, în cadrul mecanismului „ALERTĂ RĂPIRE COPIL”

Începând de astăzi, Facebook sprijină Poliția Română cu mediatizarea cazurilor, în cadrul Mecanismului „Alertă Răpire Copil”.

„Alertă Răpire Copil” este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori în situații în care vorbim de un copil dispărut, a cărui viață poate fi în pericol.

După declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat poliţia.

Disponibilitatea platformei de social-media Facebook, de a deveni partener al Mecanismului „Alertă Răpire Copil”, oferă posibilitatea diseminării, către utilizatorii acesteia, a alertelor generate în cazul declanșării mecanismului. România, prin Poliția Română, este cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți.

Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media.

Totodată, pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției. Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat.

De la operaționalizarea Mecanismului, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte, toate fiind clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice.

Mecanismului „Alertă Răpire Copil” este similar sistemului „Amber Alert” din Statele Unite ale Americii
SCANDAL în Târgul de la Râureni. Tânăr bătut de o femeie

Astăzi, 29 iunie a.c., în jurul orelor 18:30, polițiștii municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat cu privire la faptul că, în târgul din zona Râureni, din Râmnicu Vâlcea, are loc un conflict între mai multe persoane.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au constatat faptul că, în urma unui conflict spontan, un tânăr în vârstă de 23 de ani ar fi fost lovit cu un par în zona capului de către o femeie, în vârstă de 46 de ani, administrarea unei societăți comerciale din acel târg.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj al ambulanței, care i-a acordat primele îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la unitatea spitalicească în vederea efectuării de investigații medicale amănunțit.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
FOTO: Coliziune frontală, pe Valea Oltului, între un TIR și un autoturism. O persoană este încarcerată

În urmă cu puțin timp a avut loc o coliziune frontală între un tir și un autoturism, pe DN7, la km 206+400M, între Brezoi și Călimănești. O persoană, șoferul autoturismului, este încarcerată, conștientă. Bărbatul în cauză a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ.

Din cauza neatenției, șoferul autoturismului a pierdut controlul, izbindu-se frontal de un autocamion încărcat cu apă. La fața locului au acționat trei echipaje ale ISU Vâlcea: 1 ASAS cu modul de descarcerare, 1 SMURD și de la GI Rm.Valcea o descarcerare și două ambulanțe ale SAJ.

Victima, un bărbat de 63 de ani, a fost descarcerată la scurt timp de la sosirea echipajelor la fața locului. Acesta a fost preluat de SAJ cu excoriații și dureri abdominale.

Pe durata intervenției traficul rutier a fost blocat pe ambele sensuri mai bine de 40 de minute. 

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a situație de fapt.
Bac 2021 Vâlcea. Încă un elev a fost prins copiind

La a doua probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 (Matematică și istorie) au fost prezenți 2370 de candidați: 2163 candidați din promoția curentă, respectiv 207 din promoțiile anterioare. Proba s-a desfășurat astăzi, 29 iunie, în 20 centre de examen. Nu au participat 118 candidați.

Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un singur candidat. Reamintim că ieri, 28 iunie, când s-a susținut proba de Limba și literatura română, trei candidați au fost eliminați pentru că au fost prinși copiind. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro,de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Conform calendarului, mâine, 30 iunie 2021, urmează proba la alegere a profilului și a specializării. Primele rezultate vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12:00.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 -18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației se poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Cum să devii angajat al IGSU urmând cursurile Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”

In speranţa că informaţiile de mai jos vă vor stârni interesul şi doriţi să aflaţi mult mai multe lucruri despre activitatea de prevenire şi stingere împotriva incendiilor, protecţie civilă, geniu, apărare împotriva armelor de distrugere în masă şi ţinând seama că vă aflaţi la vârsta la care vă gândiţi la meseria pentru care aţi dori să vă pregătiţi, va propunem profesiile următoare:

OFIŢER POMPIER

Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Pompieri este organizata si funcţionează ca instituţie de învăţământ superior, cu durata de şcolarizare de 4 ani – cursuri de zi. Ea formează ofiţeri de pompieri în specialitatea ,,instalaţii pentru construcţii – pompieri”. Numărul de locuri alocat IGSU este de 36, din care 1 loc pentru romi şi 2 locuri pentru candidaţi proveniţi din sistemul de protecţie socială.

Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza” – Facultatea de Poliție – forma de învăţământ cu frecvenţă, cu durata de şcolarizare de 4 ani. Ea formează ofiţeri în specialitatea ,,Drept”. Numărul de locuri alocat pentru IGSU este de 2(două) locuri.

GRAFICUL ACTIVITĂŢILOR – pentru înscrierea la admiterea în cadrul Academia de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”
Depunerea cererilor tip în perioada 28.06 – 11.07.2021, înclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, la adresa de e-mail concurs@isuvl.ro
Evaluarea psihologică până la data de 21 iulie 2021;

Dosarele complete se depun până la 23 iulie 2021;
Taxa de înscriere la concurs în perioada 26-29 iulie 2021 (data operaţiunii bancare), de către candidații declarați apt psihologic, potrivit precizărilor publicate pe site-ul oficial al Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, la secţiunea Admitere;
Proba eliminatorie de evaluare a performanţei fizice în perioada 16-22 august 2021;

Proba eliminatorie de evaluare a cunoştinţelor în perioada 25-26 august 2021;

Contestaţiile la proba de evaluare a cunoştinţelor în perioada 28-29 august 2021, se transmit online la adresa admitere@academiadepoliţie.ro

Examinarea medicală în perioada 31 august-19 septembrie 2021 se realizează potrivit prevederilor O.M.A.I. nr.105/2020 pentru candidaţii care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la proba scrisă;

Rezultatele finale până la data de 22 septembrie 2021 sunt aduse la cunoştinţa candidaţilor prin afişare pe site-ul oficial al Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”.

CONDIŢII DE INSCRIERE
Pentru a participa la concursul de admitere, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii și criterii:
să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
să cunoască limba română, scris şi vorbit;
să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
să fie declaraţi „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;
să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concurs;
să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat;
să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concurs;
să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate, pe/în corp, neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară, criteriu specific nu se aplică pentru candidaţii de la Facultatea de Pompieri;
să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ.
Aptitudinea/inaptitudinea prevăzută la litera d) se constată de structurile de specialitate ale MAI, printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. În situaţia în care se constată inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare încetează pentru candidatul respectiv. Evaluarea psihologică se susţine înaintea examinării medicale.

Dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute la litera lit. f) se face cu diplomă sau cu adeverinţă care îndeplineşte condiţiile de valabilitate, din care să rezulte faptul că au susţinut şi promovat examenul de bacalaureat.

CONŢINUTUL DOSARULUI DE RECRUTARE
Pentru recrutare, fiecare candidat va depune la structura de resurse umane a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene / Bucureşti-Ilfov un dosar plic cuprinzând următoarele documente:
Cererea de înscriere, conform modelului tip;
Curriculum vitae – Europass (CV);
Declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptare a condiţiilor de recrutare conform modelului tip;
Diploma de bacalaureat (copie) şi foaia matricolă pentru clasele IX-XII / IX-XIII (copie) – pentru absolvenţii din seriile anterioare sau adeverinţă care atestă absolvirea liceului cu diplomă de bacalaureat (în care se menţionează media generală obţinută la examenul de bacalaureat, mediile obţinute în anii de studiu, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma) pentru candidaţii care au absolvit în anul 2021;
Copii ale actului de identitate, certificatului de naştere al candidatului, soţiei şi fiecare copil, certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă, carnetului de muncă/certificatului stagiu de cotizare şi/sau altor documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă şi, dacă este cazul, ale livretului militar;
Autobiografia;
Tabelul nominal cu rudele candidatului;
Certificat de cazier judiciar, în termen de valabilitate;
Adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie (modelul prevăzut de Anexa nr. 2 la OMAI nr. 105/2020);
Trei fotografii color 3×4 și 1 fotografie color 9×12 cm;
Consimţământul informat (modelul prevăzut de Anexa nr. 3 la OMAI nr. 105/2020);
Documentele justificative pentru scutirea de la plata taxei de înscriere (dacă este cazul);
Adeverinţă medicală privind concluziile examinării medicale eliberată de medicul de unitate (conform fişei medicală-tip de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne care se întocmește după proba scrisă);
documentele justificative pentru candidații care optează pentru locurile alocate romilor/altor etnii sau locurile alocate celor proveniți din sistemul de protecției socială (dacă este cazul, inclusiv declarațiile prevăzute de Anexele nr. 3 și nr. 4 la Dispoziția DGMRU nr. II/18716 din 15.07.2020 pentru modificarea Dispoziției DGMRU nr. II/17953/2019 – disponibilă pe site-ul MAI);
documentele justificative pentru candidații îndreptățiți să beneficieze de prevederile Ordinului m.a.i. nr. 35/2014 privind măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi sau, după caz ale Ordinului m.a.i.nr. 108/2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar şi familiilor acestora, precum şi familiilor personalului militar decedat, ambele cu modificările și completările ulterioare (dacă este cazul);
Alte documente solicitate de către instituţiile de învăţământ / inspectoratele beneficiare.

Candidaţii etnici / minoritari/ sistemul de protecţie socială care se înscriu pentru locurile alocate distinct acestora, declară pe proprie răspundere apartenenţa la etnia / minoritatea respectivă şi depun o adeverinţă emisă de o organizaţie etnică / minoritară, constituită potrivit legii.

ASPECTE DE INTERERS GENERAL:

Coordonate ale vieţii de elev:
încazarmare pe toata durata studiilor
program zilnic riguros
învoiri în cursul după amiezilor, condiţionate de rezultatele obţinute la învăţătură
activităţi cultural-sportive

Restricţii sociale:
interdicţia înscrierii în partide, organizaţii politice sau secte religioase interzise
interzicerea participării la greve sau la organizarea acestora
absența condamnării penale

Avantaje sociale:
loc de munca asigurat pe durata a cel puţin 10 ani (semnare contract)
şcolarizare gratuită
salarizare corespunzătoare normelor M.A.I., cu sporuri specifice activităţii operative
recunoaşterea stagiului militar

Informaţii privind graficul admiterii, datele de prezentare, valoarea taxei de înscriere, etapele şi probele de concurs, tematica şi bibliografia vor putea fi accesate la adresa de web: www.academiadepolitie.ro.

Pentru informaţii suplimentare, vă puteţi adresa la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, Serviciul Resurse Umane sau la numerele de telefon 0250/748201 şi 0250/748202, la interior 27010 / 27123/ 27124.
Rezultate Evaluare Națională Vâlcea 2021. O singură medie de 10

După susținerea examenelor, absolvenții claselor a VIII-a din judetul Vâlcea au aflat astăzi rezultatele de la Evaluare Națională 2021. Media obținută la Evaluare Națională este un criteriu esențial pentru admiterea la liceu 2021.

Elevii claselor a VIII-a au susținut săptămâna trecută examenele scrise la Limba și literatura română și matematică, iar astăzi au aflat primele rezultate la Evaluare Națională 2021. Notele vor fi afișate pe edu.ro în secțiunea specială Rezultate Evaluare Națională 2021 și pe pagina de internet a Inspectoratului Școlar Vâlcea.

În județul Vâlcea, a fost o singură medie de 10, obținută de un elev/ă de la Școala Gimnazială Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea. 
Bac 2021 Vâlcea. 3 candidați au fost prinși copiind. 72 de candidați nu s-au prezentat la prima probă

La prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 (Limba și literatura română) au fost prezenți 2320 de candidați: 2111 candidați din promoția curentă, respectiv 209 din promoțiile anterioare. Proba s-a desfășurat astăzi, 28 iunie, în 20 centre de examen. Nu au participat 72 candidați.

Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 3 candidați. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Subiectele și baremul de corectare vor fi publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.

Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:

– marți, 29 iunie – proba obligatorie a profilului

– miercuri, 30 iunie -proba la alegere a profilului și a specializării

Primele rezultate vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației se poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Pentru a fi declarant promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

– recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

– susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

– obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Trei puncte de prim-ajutor pentru persoanele afectate de caniculă

În urma comunicării oficiale a avertizării de caniculă pentru zilele următoare, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a amenajat trei puncte de prim-ajutor care vor deveni operaţionale începând de marţi, 29 iunie, şi vor funcţiona între orele 9.00 – 17.00 pe toată durata codurilor galben, portocaliu sau roşu devreme excesiv de caldă din această vară.

Punctele sunt amenajate în Piaţa Centrală, Piaţa Nord şi Piaţa Ostroveni, sunt dotate cu aer condiţionat, dozatoare de apă şi mobilier (pat, scaune), iar prin intermediul personalului medical şi al echipamentelor specifice (tensiometru, termometru etc.) se vor putea oferi remedii rapide celor afectaţi de caniculă.

Funcţionarea acestor puncte de prim-ajutor va respecta măsurile de protecţie aferente pandemiei de Covid-19, aici fiind puse la dispoziţie măşti sau dezinfectanţi.

Totodată, cetăţenii Râmnicului sunt rugaţi să respecte o serie de recomandări venite din partea specialiştilor, printre care:

• Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.

• Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

.• Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge apoi de apă.

• Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

• Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

• Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

• Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

• O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

• Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).

• Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

• Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude sau cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu ocazia alegerilor locale de la Scundu și Slătioara

„Le mulțumesc locuitorilor din Slătioara și din Scundu pentru că ne-au acordat, și de această dată, votul de încredere!
Vreau să îi asigur de toată prețuirea mea și de întreaga susținere pentru dezvoltarea localităților în care trăiesc.

Le mulțumesc colegilor din PSD pentru efortul depus în această campanie, implicarea lor îmi confirmă, încă o dată, faptul că mă pot baza pe sprijinul lor necondiționat.

Îi felicit pe noii primari, Daniela Camelia Romcescu și Mihăiță George Blejan, pentru reușita în alegeri și le urez mult succes în activitatea viitoare, în care să demonstreze că reprezintă „omul potrivit, la locul potrivit”, respectând crezul nostru: „Bine faci, bine găsești!”.” a transmis Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Județean Vâlcea.