1

DSP VÂLCEA: 11 persoane confirmate pozitiv COVID-19 se află internate în secția ATI

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei și până în prezent, 4.888 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 51 au decedat. Persoanele decedate se aflau în evidență și cu alte afecțiuni medicale.

În prezent, în unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea se află internate 191 persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 42 sunt asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 138 au forme medii și 11 se află internate în secția ATI.

La momentul actual, în județ, sunt active 59 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidențiale, unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice. În cadrul focarelor au fost făcute recomandări privind efectuarea curățeniei, dezinfecției cu o firmă de specialitate autorizată sanitar, aerisirea spațiilor după un program stabilit, purtarea echipamentului de protecție standard.

În ultimele 24 de ore au fost internate în spitalele din Vâlcea șapte persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 2.062 din cele internate în
unități sanitare de la începutul pandemiei.

În județ, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate 23.956 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportarilor laboratoarelor de analize au fost recoltate în regim screening și contra cost un număr de 16.219 teste în vederea identificarii virusului SARS-CoV-2.

În baza Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a emis, în ultimele 24 de ore, 121 de decizii de izolare și 123 de decizii de carantină, în prezent, 907 de persoane aflându-se în carantină la domiciliu sau la locația declarată și 620 de persoane se află în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu).

Menționăm ca datele sunt în continuă dinamică.

Având în vedere numărul crescut de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2 a căror stare de sănătate a necesitat internarea în unitățile sanitare de pe teritoriul județului Vâlcea, recomandăm cetățenilor precauție, evitarea spațiilor aglomerate și a deplasărilor inutile, spălarea/ dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție.

De asemenea, vă reamintim că pentru informații despre COVID-19 și despre măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii infectărilor cu virusul SARS-COV-2, puteți apela următoarele numere de telefon ale Direcției de Sănătate Publică Vâlcea :
CALL CENTER – 021 414 44 50, program Luni – Joi 08:00 -16:30 și Vineri 08:00 – 14:00;
0758 061 438, disponibil non-stop;
0250 747 720, program Luni – Joi 08:00 -16:30 și Vineri 08:00 – 14:00.
Convenția dintre România și Republica Portugheză pentru evitarea dublei impuneri

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii că, în vederea aplicării în bune condiții a prevederilor Convenției dintre România și Republica Portugheză pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital, ratificată prin Legea nr. 63/1999 autoritățile fiscale portugheze au comunicat faptul că au fost operate unele modificări în legătură cu următoarele formulare:

1. MOD. 21-RFI – cerere pentru scutirea totală sau parțială de la impozitul portughez cu reținere la sursă;

2. MOD. 22-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra dividendelor din acțiuni și drepturi din titluri de creanță;

3. MOD. 23-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra redevențelor, dividendelor și dobânzilor (exceptând dividendele din acțiuni și titluri de creanță);

4. MOD. 24-RFI – cerere pentru rambursarea impozitului portughez asupra altor venituri.

Modificările au fost operate începând cu 1 septembrie 2020 și se referă la faptul că certificarea rezidenței fiscale nu se mai realizează pe formularele respective, aceasta trebuind să fie efectuată în baza unui certificat eliberat de autoritatea competentă a statului de rezidență.

Cu toate acestea, autoritățile fiscale portugheze vor continua să accepte și vechile formulare cu condiția ca acestea să fie însoțite de un certificat de rezidență fiscală eliberat de autoritatea competentă a statului de rezidență.
Noile formulare pot fi accesate pe pagina de internet a autorității fiscale și vamale portugheze la adresa www.portaldasfinancas.gov.pt selectând din mediu următoarele: Cidadãos/Portuguese Tax System/DTA – Useful Forms.

Informații suplimentare cu privire la stabilirea rezidenței fiscale sunt publicate pe website-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, secțiunea ”Asistență contribuabili”, rubrica ”Ghiduri curente”, fiind incluse în ”Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice” (material publicat în limba română și limba engleză).

Ghidul poate fi accesat la următoarele adrese de internet:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2019_RO.pdf
respectiv
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2019_EN.pdf

Contribuabilii pot beneficia și de asistență telefonică cu privire la modul de completare și depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidenței fiscale, precum și a formularelor prevăzute de art. 230 și 232 din Codul fiscal prin apelarea Call-center-ului Agenției Naționale de Administrare Fiscală la numărul de telefon +40314039160.
În prezent, în spitalele din Vâlcea se află internate 170 persoane confirmate pozitiv COVID-19

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei și până în prezent, 4.749 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

În prezent, în unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea se află internate 170 persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 41 sunt asimptomatice și cu forme ușoare ale infecței, 119 au forme medii și 10 se află internate în secția ATI.

La momentul actual sunt active 62 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidențiale, unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice. În cadrul focarelor au fost făcute recomandări privind efectuarea curățeniei, dezinfecției cu o firmă de specialitate autorizată sanitar, aerisirea spațiilor după un program stabilit, purtarea echipamentului de protecție standard.

În ultimele 24 de ore au fost internate în spitalele din Vâlcea 11 persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 2.054 din cele internate în
unități sanitare de la începutul pandemiei.

În județ, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate 23.832 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate în regim screening și contra cost un număr de 15.945 teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2.

În baza Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a emis, în ultimele 24 de ore, 68 de decizii de izolare și 75 de decizii de carantină, în prezent, 912 de persoane aflându-se în carantină la domiciliu sau la locația declarată și 564 de persoane se află în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu).

Menționăm că datele sunt în continuă dinamică.

Având în vedere numărul crescut de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2 a căror stare de sănătate a necesitat internarea în unitățile sanitare de pe teritoriul județului Vâlcea, recomandăm cetățenilor să fie precauți, să evite spațiile aglomerate și deplasările inutile, spălarea/ dezinfectarea cât mai des a mâinilor și purtarea măștii de protecție.

De asemenea, informăm că Direcția de Sănătate Publică a pus la dispoziția cetățenilor următoarele numere de telefon, care pot fi apelate pentru obținerea de informații legate de COVID-19 și despre măsurile care se aplică în această perioadă:
CALL CENTER – 021 414 44 50, cu program de funcționare: Luni – Joi 8:00 -16:00 și Vineri 08:00 – 14:00;
0758 061 438 (disponibil non-stop)
0250 747 720 cu program de funcționare: Luni – Joi 08:30- 16:30 și Vineri 08:30 – 14:00.
RÂMNICU VÂLCEA: Bănuit că a consumat droguri, un tânăr șofer a devenit violent cu polițiștii

Astăzi, 29 octombrie a.c. polițiștii din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea au oprit pentru control, în municipiu, un autoturism înmatriculat în Marea Britanie, existând date despre conducătorul auto că ar conduce sub influența substanțelor interzise.

Conducătorul auto, un tânăr de 22 de ani, din Mihăești, a refuzat sa fie testat cu aparatul DRUGTEST acesta fiind condus la o unitate spitalicească în vederea recoltării de probe biologice. Pe timpul transportului bărbatul a început să devină agresiv atât verbal cât și fizic la adresa polițiștilor, acesta fiind coborât din autospeciala și cu sprijinul altor polițiști s-a reușit imobilizarea și încătușarea bărbatului.

De asemenea, la unitatea spitalicească tânărul a refuzat prelevarea de probe biologice.

În urma probatoriului administrat, organele de cercetare penală din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Râmnicu Vâlcea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore, a tânărului de 22 de ani, acesta fiind încarcerat la Centrul de Reținere și Arest Preventiv al I.P.J. Vâlcea.

În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice cercetările fiind efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea
Lucrările la parcarea etajată de la Casa Tineretului au intrat în linie dreaptă. Alte două astfel de structuri urmează să fie amenajate în cartierul Ostroveni

Lucrările la parcarea etajată din faţa Casei Tineretului din Ostroveni, Râmnicu Vâlcea, au intrat în linie dreaptă, termenul estimat pentru finalizarea investiţiei fiind jumătatea lunii noiembrie. La acest moment, partea superioară a structurii ce va oferi 109 locuri de parcare (dintre care patru pentru persoanele cu dizabilităţi) este aproape gata şi se lucrează intens la primul nivel şi la accesele rutiere şi pietonale.

Intenţia Municipalităţii este de realizare a încă două astfel de parcări etajate în cel mai mare şi aglomerat cartier al oraşului: una în spatele Complexului Comercial ”Hermes” şi o alta în spatele blocurilor S2 şi A10.
ATENȚIE ȘOFERI! Restricții de circulație pe DN7

Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea a anunțat că astăzi, 29 octombrie a.c.,vor fi restricții de circulație pe DN7, pentru efectuarea de lucrări. Restricțiile de circulație vor fi în funcție de condițiile meteo, astfel:

– DN 7 km 156+250 – km 170+800 pe raza localitățiilor Milcoiu – Budești. Se lucrează la aplicarea marcaje rutiere până la ora 18.00. Circulația rutieră se desfășoară îngreunat pe ambele sensuri de mers.

– DN 7 km 213+000 – 214+000 pe raza localitățiilor Proieni-Călinești. Se lucrează la reparații asfaltice până la ora 18.00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 cale dirijat de piloți de circulație.

– DN 7 km 194+000 – km 196+000 pe raza localității Călimănești. Se lucrează la frezarea părții carosabile în vederea așternerii covorului asfaltic până la ora 18.00. Circulația rutieră se desfășoară pe 1/2 din cale dirijat de piloți de circulație.
Declarații fără rost solicitate părinților și elevilor!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), alături de Federația Națională a Asociațiilor de Parinti-Învățământ Preuniversitar solicită ferm eliminarea noilor declarații-angajament pentru elevi și părinți.

Luni, 25 octombrie a.c., Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că au fost luate decizii privind desfășurarea activității în unitățile de învățământ, în sistem online. Una dintre aceste decizii a reprezentat introducerea unor declarații-angajament, documente ce ar trebui semnate de elevi și de părinții acestora.

Declarațiile privesc desfășurarea activității didactice prin intermediul tehnologiei, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, dar și o secțiune prin care elevii și părinții se obligă să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Asociațiile de elevi și FNAP-IP susțin faptul că documentul nu este necesar, întrucât nu face altceva decât să amintească prevederile deja existente pe care elevii sunt obligați să le respecte ca parte a sistemului de educație. Spre exemplu, Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede la art. 272, alin. (3) că “înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.”

Mai mult, măsurile luate de autorități în aceste momente ar trebui să vizeze asigurarea accesului la educație și a bunei desfășurări a orelor de curs pentru elevii din întreaga țară. În acest moment, problemele cu adevărat importante în această situație rămân fără rezolvare.

În acest sens, asociațiile de elevi din România și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți solicită Ministerului Educației și Cercetării eliminarea celor două declarații pe propria răspundere pentru școala online, întrucât introducerea acestora este inutilă în contextul desfășurării orelor de curs la distanță.

“Am luat la cunoștință de un posibil angajament pe care trebuie sa-l semneze părinții și elevii. În discuțiile pe care le-am avut cu MEC am spus că suntem de acord cu modificarea Contractului Educational, în sensul celor scrise în acest “angajament”, tocmai pentru simplul fapt că acest angajament nu are nicio valoare juridică.”- Iulian Cristache, președinte FNAP-IP

“ Dacă obligațiile erau prevăzute și anterior declarației, care mai este sensul? Cred că nu facem altceva decât să complicăm situația și să ne dăm peste cap pentru a strânge semnături fără rost. Să semneze declarația pentru școala online elevii fără dispozitive și internet? Eu aș face altceva acum decât să mă asigur că accesul la educație este asigurat și că orele se desfășoară peste tot în condițiile prevăzute de lege. “ -Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

„Aceste declarații-angajament nu sunt relevante în contextul în care conținutul acestui document este deja prevăzut în normele legislative actuale. În loc să ne îngropăm în acte fără valoare ar fi ideal să lucrăm pentru ca accesul la educație să fie asigurat pentru toți elevii din România în mod echitabil.”-Ana-Maria Groza, vicepreședinte AEBI

“Părerea mea despre aceste declarații este că sunt o camuflare a adevăratelor probleme semnalate în predarea de la distanță. Având în vedere faptul că ceea ce este de declarat pe propria răspundere în acestea se repetă cu ceea ce a existat deja în lege, duce la faptul că sunt deloc necesare pentru o bună practică a școlii online. În schimb, ar trebui să se rezolve problemele actuale, acestea fiind conexiunea la internet și acordarea dispozitivelor necesare atât elevilor cât și profesorilor aflați in nevoie.”-Paula-Livia Buda, președinte AEM

„În timp ce sistemul online continuă să aibă probleme evidente, precum lipsa unei coordonări adecvate, MEC consideră că ceea ce are nevoie școala românească este o declarație irelevantă, care nu are niciun impact real. Mulți elevi sunt sancționați pentru faptul că nu deschid camerele, cu toate că nu există nicio prevedere în legătură cu obligativitatea deschiderii acestora. Încă există lucruri ce trebuie explicate clar, atât elevilor, cât și profesorilor, dar doamna ministru alege să amintească lucruri deja prevăzute în lege.”- Matei Canavea, președinte AVE
DSP VÂLCEA: În prezent, în județ, sunt active 60 de focare SARS-CoV-2

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, pe teritoriul județului Vâlcea au fost confirmate, de la începutul pandemiei și până în prezent, 4.618 cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2.

În prezent, în unitățile sanitare dedicate din județul Vâlcea se află internate 174 persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 49 sunt asimptomatice și cu forme ușoare ale infecției, 113 au forme medii și 12 sunt internate în secția ATI.

La momentul actual, în județ sunt active 60 de focare SARS-CoV-2, în centre rezidențiale, unități sanitare, la agenți economici, cluburi sportive și în cadrul instituțiilor publice.

În ultimele 24 de ore au fost internate în spitalele din Vâlcea 12 persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV-2.

Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 2.048 din cele internate în
unități sanitare de la începutul pandemiei.

În județ, în baza definiției de caz, a protocolului medical și a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate 23.529 de teste.

În baza Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea a emis, în ultimele 24 de ore, 106 decizii de izolare și 91 decizii de carantină, în prezent, 959 de persoane aflându-se în carantină la domiciliu sau la locația declarată și 610 de persoane se află în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu).

Menționăm ca datele sunt în continuă dinamică.

Având în vedere numărul crescut de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2 a căror stare de sănătate a necesitat internarea în unitățile sanitare de pe teritoriul județului Vâlcea, recomandăm cetățenilor precauție, evitarea spațiilor aglomerate și a deplasărilor inutile, spălarea/ dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție.
De asemenea, vă reamintim că pentru informații despre COVID-19 și despre măsuri pentru combaterea și prevenirea răspândirii infectărilor cu virusul SARS-COV-2, puteți apela următoarele numere de telefon ale Direcției de Sănătate Publică Vâlcea :
CALL CENTER – 021 414 44 50, program Luni – Joi 08:00 -16:30 și Vineri 08:00 – 14:00
0758 061 438, disponibil non-stop;
0250 747 720, program Luni – Joi 08:00 -16:30 și Vineri 08:00 – 14:00.
VÂLCEA: Salvator și în timpul liber. Un pompier a stins un incendiu în timpul liber

Marți, 27 octombrie a.c., la ora 10.58, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit în localitatea Ocnele Mari.

Nu a fost necesară intervenția pompierilor datorită intervenției rapide a unui coleg (plt. maj. Firescu Dumitru), aflat în timpul liber, cu un stingător. Au ars: un tablou electric și izolația de pe conductori electrici din apropierea tabloului. 

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este producerea unui scurtcircuit.
Acțiune a polițiștilor vâlceni pentru siguranța transporturilor

Astăzi, polițiștii de la transporturi desfășoară o acțiune națională, în trenurile de călători, stațiile de cale ferată și aeroporturi, pentru limitarea efectelor pandemiei SARS COV-2 și creșterea siguranței călătorilor.

La data de 28 octombrie 2020, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, polițiștii acționează, la nivel național, pentru creșterea gradului de ordine și siguranță publică și pentru verificarea respectării regulilor pentru limitarea efectelor pandemiei SARS COV-2.

La acțiune participă polițiști din cadrul structurilor de poliție transporturi, sprijiniți de forțe ale Jandarmeriei Române, Poliției Locale și de reprezentanți ai C.F.R. Călători. Echipele de control sunt prezente în trenurile de călători, stațiile de cale ferată și aeroporturi, acționând pentru păstrarea măsurilor de siguranță sanitară în rândul călătorilor.

Până la aceasta oră polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Vâlcea au verificat 8 trenuri și 13 stații C.F.R., fiind aplicate 37 de sancțiuni contravenționale persoanelor care nu au respectat măsurile de protecție individuală.

C.F.R. călători face apel la călători să NU urce în tren, dacă la casa de bilete li se comunică faptul că nu mai sunt locuri. Recomandarea este valabilă și pentru persoanele posesoare de abonamente/autorizații. Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport, inclusiv a persoanelor care au abonamente/autorizații și pentru a putea fi, astfel, dimensionată cât mai bine capacitatea trenurilor la numărul de locuri solicitat, recomandăm tuturor călătorilor procurarea biletelor dste important ca pasagerii să evite aglomerația și să nu aleagă pentru destinația lor doar trenurile de la orele de vârf. Dacă vor face rezervări din timp, se pot suplimenta în mod operativ trenurile, înainte de plecare. Purtarea măștii de protecție la bordul trenurilor este obligatorie pe toată durata călătoriei, precum și în zonele de așteptare a trenurilor – stații de cale ferată, peroane, săli de așteptare.