1

Guvernul se pregăteşte să dea AMNISTIA FISCALĂ

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri, în debutul ședinței de Guvern, că în ședința Executivului se va discuta un act normativ privind o amnistie fiscală.
„Acordam facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabilor sa-si plateasca contributiilor fiscale. Masurile se vor aplica persoanelor fizice, companiilor, ONG-urilor, UAT-urilor”, a zis premierul.
Masurile sunt:
companiile de stat si companiile private care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut restante de peste 1 milion lei la bugetul de stat pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de scutiri de plata
companiile care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut restante sub 1 milion lei: vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019
persoane fizice: se aplica masura anularii dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor catre buget, daca achita datoria pana pe 30 noiembrie 2019
primarii:  se aplica masura anularii dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor catre buget, daca achita datoria pana pe 30 noiembrie 2019
La Scundu se aşteaptă banii pentru a începe asfaltarea drumurilor

Primarul localităţii Scundu, Dumitru Blejan, aşteaptă fondurile de la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pentru a demara lucrările de modernizare a drumurilor din localitatea pe care p conduce. Este vorba despre aproape 7 km. de drumuri comunale, care trebuie să intre urgent în reabilitate. Valoarea investiţiei se ridică la 5,9 milioane lei, fără TVA.

Cele 10 drumuri pe care primarul Dumitru Blejan le-a inclus în acest proiect măsoară în total 6,58 kilometri. Este vorba despre: DC Popeşti (1142 m.), DC Cimpoci (1195 m.), DC Pogoane (827 m.), DC Palagheşti (803 m.), DC Valea cu apă (603 m.), DC Andreeşti (316 m.), DC Ghiorlani (779 m.), DC Tigarani (424 m.), DC Coconeşti (364 m.) şi DC Giuclan (130 m.). Conform caietului de sarcini, vor fi realizate şi podeţe de acces la gospodăriile oamenilor: câte 40 pe DC Popeşti şi Cimpoci, câte 10 pe DC Pogoane, Andreeşti, Tiganari, Coconeşti şi Giuclan şi câte 20 pe DC Palageşti, Valea cu Apă şi Ghiorlani.
La Suteşti, administraţia locală sprijină oamenii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice

La Suteşti, zeci persoane au depus dosare pentru montarea panourilor fotovoltaice prin programul Casa Verde. Oamenii au aflat de acest proiect eco şi graţie eforturilor primăriţei Carmen Lixandru, cea care care conduce primăria Suteşti din 2016. Primăriţa Carmen Lixandru s-a implicat activ în sprijinul oamenilor care doresc să monteze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde.
„Cetăţenii din Suteşti care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar surplusul poate fi vândut în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie. Condiţia de bază este ca, pentru a beneficia de finanţare, puterea evacuată în reţea trebuie să fie cel mult egală cu puterea pe care o are contractată pentru consumul din reţea, nu mai mare. Cei care doresc să treacă la energie verde vor fi ajutați de stat cu 90% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 20.000 de lei”, spune Carmen Lixandru.
La Orleşti, se lucrează la reţelele cu apă din satele Scăioși și Aurești

Locuitorii satelor Scăioși și Aurești din comuna Orleşti vor avea, în viitorul apropiat, apă la robinete. Asta, după ce edilul-șef al comunei, Constantin Cârstina, a dat deja ordinul de începere al lucrărilor de de introducere rețele de apă și canalizare, aceste două sate. Aşezările se află situate dincolo de calea ferată, iar lucrările vor fi mai dificil de executat, însă acest lucru nu-l sperie pe primar.
“În țară, chiar și în județul Vâlcea, mai există încă orașe în care oamenii, deși plătesc taxe și impozite aferente zonei în care locuiesc, nu beneficiază de ceea ce pentru mulți este absolut firesc, adică apă și canalizare. La noi, la Orleşti, ne mândrim că trăim ca la oraş. Mai sunt multe de făcut, avem multe proiecte deja în faze diferite de execuţie, tocmai pentru ca infrastructura să nu mai fie o problemă”, susţine primarul Constantin Cârstina.
De asemenea, primarul Constantin Cârstina ne-a declarat că are promisiuni din partea firmei care execută lucrarea că aceasta se va realize într-un timp record, cu un disconfort minim pentru oameni. Cele 2 sate vor avea propria staţia de epurare, a treia de pe raza localităţii.
VÂLCEA: Două clanuri de romi s-au ciomăgit chiar în faţa şefului interimar al Poliţiei Vâlcea

Două clanuri de romi din Râmnicu Vâlcea au încercat să-şi facă singure dreptate după o nuntă, pretinzând că nu s-au înţeles la dar. S-au urmărit cu maşinile în trafic şi s-au bătut cu bâtele de baseball în două parcări din municipiu. Mascaţii au reuşit să-i calmeze pe cei peste 30 de turbulenţi, dar judecătorul de caz a concluzionat că nu reprezintă un pericol social, arată www.adevarul.ro. Zeci de romi din cartierele Colonie Nuci şi Morilor din Râmnicu Vâlcea au fost la un pas să se linşeze între ei duminică seara, 28 iulie. Clanurile de romi au petrecut împreună săptămâna trecută la o nuntă, Neînţelegerile, au declarat ei, au survenit după ce una din părţi a dat mai puţin la dar decât se stabilise iniţial.

Şeful Poliţiei, martor la bătaie

Mai întâi s-au luat la harţă în parcarea Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, apoi s-au urmărit cu maşinile pe străzi, au continuat scandalul în parcarea Mall-ului Shopping City, după care s-au întors în zona Maternităţii ca să-şi regleze conturile. La o parte din scandal a fost martor ocular chiar şeful interimar al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, cms. de poliţie Sorin Oară. Comandantul Poliţiei se afla la cumpărături când i-a văzut pe romi cum se băteau în parcarea mall-ului. „I-am văzut, când am trecut pe lângă Maternitate şi am trimis un echipaj de poliţie să-i monitorizize, să nu se întâmple ceva. Apoi la vreo 20 de minute, au apărut la Mall. Se urmăreau unii pe alţii,. Ulterior, s-au întors la Maternitate unde a continuat scandalul. Sunt două clanuri care se află în atenţia noastră”, a precizat şeful IPJ Vâlcea, cms. de poliţie Sorin Oară, în cadrul unei discuţii pe această temă la Prefectura Vâlcea.

Toţi bătăuşii sunt în stare de libertate

Pentru aplanarea scandalului de duminică, a fost nevoie de intervenţia a 30 de poliţişti şi 12 jandarmi pentru a calma spiritele.Romii şi-au împărţit pumni şi picioare şi s-au lovit cu bâtele de baseball din dotare. Locuitorii din zonă şi cei care se aflau la mall-ul nou din Râmnicu Vâlcea s-au arătat terifiaţi de amploarea scandalului, de violenţa afişată, precum şi de limbajul folosit. Şase din cele 30 de persoane implicate în scandal s-au ales cu dosare penale, deocamdată pentru loviri şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Deşi au fost distruse mai multe maşini în timpul altercaţiei, nici una dintre părţi nu a dorit să depună plângere. În ciuda solicitării Poliţiei, toţi sunt cercetaţi acum în stare de libertate. Marţi, procurorul de caz a refuzat să-i considere pericol social. Majoritatea scandalagiilor au vârste între 22 şi 43 de ani.
Doctorul Neamu despre NENOROCIREA DE LA CARACAL: Este imposibil să dispară un corp în 24 de ore!

Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal care a recunoscut că ar fi ucis două adolescente și care e bănuit și de alte fapte similare, ar fi făcut parte dintr-o rețea de trafic de persoane cu ramificații în toată ţara. Aceasta este şi opinia reputatului medic legist vâlcean, Ioan Neamu.
În opinia acestuia, este imposibil ca Dincă să fi ars trupurile fetelor în butoiul din curte.
„Atmosfera din presa centrala este de neînţeles! Se vrea un Colectiv 2. În afară de părinţi, nu suferă nimeni. Sunt multe posibilităţi. Este imposibil să dispară un corp în 24 de ore. Ai nevoie totuşi de 1400 de grade ca să arzi un trup neînsufleţit.
El a premeditat totul. Nu ştiu ce e acolo, dar e mizerie mare. Dumnezeu ştie, e posibil orice. Suspiciunea cu reţeaua de carne vie pare sustenabilă”, ne-a declarat doctorul Ioan Neamu.
Certificatul energetic: un document util

Certificatul energetic (certificatul de performanţă energetică) are rolul de a stabili eficiența energetică a unei clădiri, capacitatea de a oferi un confort termic cât mai ridicat cu cât mai puţine costuri.
Casele inteligente sunt locuinţele viitorului, astfel că tot mai mulţi oameni solicită un certificat energetic sau chiar un audit energetic pentru a afla cum pot spori reduce costurile energetice.
Dincolo de cei care solicită din proprie iniţiativă acest document, în cadrul unor operaţiuni de renovare şi modernizare, există situaţii unde obţinerea actului este impusă prin lege:
• La vânzarea unui imobil;
• La închirierea unui imobil;
• La recepţia finală a unei clădiri noi.
Contractele de vânzare-cumpărare semnate în lipsa existenței unui certificat energetic sunt supuse nulităţii relative şi pot fi contestate în instanţă.
Eliberarea documentului se face de către un auditor energetic atestat.
Acesta va folosi o metodologie specifică pentru a calcula eficiența energetică, pornind de la documentele clădirii.
În plus, va întreprinde o vizită la faţa locului, cu scopul de a culege diferite date şi a face măsurătorile necesare calcului său.
Câteva dintre informațiile necesare pentru întocmirea certificatului de performanță energetică:
• Orientarea cardinală a locuinţei;
• Starea de degradare a faţadei;
• Etajul;
• Grosimea pereţilor exteriori;
• Materialele din care sunt clădiţi pereţii exteriori;
• Tâmplăria;
• Mărimea ferestrelor;
• Starea balcoanelor, deschise sau închise;
• Prezența subsolului şi a podului;
• Numărul punctelor de apă şi prezenţa apometrelor;
• Felul cum se face încălzirea şi prezenţa repartitoarelor;
• Înălţimea liberă în încăperi etc.
Cu ajutorul acestor date, auditorul calculează consumurile energetice anuale pentru încălzire, alimentare cu apă caldă, climatizare, ventilare şi iluminat artificial.
Ulterior, pe baza consumului mediu, locuinţa va fi încadrată într-o clasă energetică şi va primi o notă energetică.
Clasele energetice sunt destul de cunoscute consumatorilor de la electrocasnice, iar în cazul locuinţelor funcţionează similar.
Acestea se notează cu litere de la A la G, iar clasa A este cea mai performantă din punct de vedere energetic, caracteristică locuinţelor cu un consum mic. Pe măsură ce se înaintează către clasă G, consumul energetic creşte.
Nota energetică este cuprinsă în intervalul 1-100, iar cu cât valoarea atribuită este mai mare, cu atât locuinţa este mai performantă din punct de vedere energetic.
De asemenea, auditorul va avea nevoie din partea solicitantului de diferite documente (în copie), în funcţie de specificul construcţiei.
Pentru un apartament este suficientă prezentarea schiţei apartamentului sau a releveului, însă pentru clădirile mai mari trebuie planurile arhitecturale, planurile pe niveluri, planurile de situaţie etc.
Auditorul este cel care va preciza exact ce documente sunt necesare, în funcţie de complexitatea lucrării.
Certificatul energetic are o valabilitate de 10 ani. Totuşi, auditorii recomandă ca, în situaţia în care proprietarul face renovări de amploare, să fie solicitat un nou certificat, întrucât clasa energetică va putea fi una mai bună.
O clasă energetică superioară este un mare avantaj pentru cei care vor să vândă sau să închirieze o locuinţă, întrucât au un motiv în plus să solicite un preţ mai mare.
SURPRIZĂ pe piaţa imobiliară! Apartamentele noi sunt la mare căutare

Aproape 60% dintre cei care caută să își cumpere o locuință aleg apartamente noi, în vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în fața cumpărătorilor, pe o piață în care oferta de locuințe noi este în creștere, iar prețurile acestora s-au stabilizat, arată un studiu Imoteca.
Piața imobiliară este acum mult mai matură decât în 2008, potrivit Imoteca care a făcut o analiză amplă asupra evoluției prețurilor pentru proprietățile noi, oferta disponibilă pe piață și comportamentul cumpărătorilor de locuințe. Piața imobiliară este într-un punct foarte bun în anul 2019, în ciuda zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar.
Prețurile pe piața rezidențială de apartamente noi au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preț față de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt în general pe piața proiectelor de volum și sunt firești în condițiile unei creșteri mari de produs.
În 2018 pe piață au fost mai puține produse livrate, anul acesta estimările arată o creștere cu 40% a locuințelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unități.
Potrivit analizei, în șase mari orașe ale țării 58% dintre cei care caută o locuință aleg locuințele noi. În București și Ilfov ponderea este și mai mare, de 61% pentru locuințe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuințe, 49.000 au reprezentat locuințe noi în București și Ilfov.
Din punct de vedere al tranzacțiilor diferențele între unitățile vechi și cele noi sunt și mai mari. Noi am sesizat că anul trecut în ultimul trimestru, de pildă, dintr-un total de 47.500 tranzacții, 37.500 tranzacții au fost pentru locuințe noi, spune Rafaela Nevreda, Imoteca.
Imoteca The Residential Experts este o companie de consultanță imobiliară one-stop-shop care s-a specializat pe segmentul proiectelor boutique încă din 2015.

Apartamente noi în centrul oraşului la Ansamblul Rezidențial Central din Râmnicu Vâlcea

Ansamblul Rezidențial Central din Râmnicu Vâlcea, investiție recent finalizată, te așteaptă să alegi unul dintre cele 264 de apartamente din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, în zona Kaufland, în blocurile RO5 și RO6. Proiectul conţine garsoniere, apartamente cu 2, 3 și chiar 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 70 și 130 mp.
Apartamentele se vând la cheie, finisajele interioare fiind de cea mai bună calitate. Toate apartamentele sunt utilate cu centrală termică.
Deloc de neglijat este şi faptul că oferta financiară vine in întâmpinarea dumneavoastră cu prețuri foarte bune. Contravaloarea apartamentelor poate fi achitată atât cash, cât și prin intermediul creditelor bancare. Relația solidă a dezvoltatorului cu toate instituțiile bancare vine în sprijinul clienților în etapa de obținere a finanțării, indiferent dacă este vorba de un credit ipotecar clasic sau de obținerea resurselor necesare prin programul PRIMA CASĂ.

www.apartamente-valcea.ro
Apartamente 3 camere , suprafata construita 90 mp, suprafata utila intre 70mp – 75mp, preturi de la 60.000 Euro la 66.000 Euro.
Etaje disponibile intre P – 13.
Apartamentele se vand direct de la proprietar – FARA INTERMEDIARI. Preturile afisate includ TVA de 5%.
Apartamentele se predau finisate. Materialele folosite sunt de cea mai buna calitate si conforme cu normele europene in vigoare. Finisaje si dotari apartament : usa de intrare metalica, usi interior, tamplarie PVC, placaj gresie in baie si balcon, placaj faianta in baie, parchet laminat, baia utilata cu obiecte sanitare, centrala si calorifere, peretii vopsea lavabila alba. Exterior izolat cu vata bazaltica pentru placare.
Apartamentele dispun de finisaj termoizolant , geam termopan si centrala termica profesionala, elemente care asigura un confort termic deosebit.
Apartamentele se vand nemobilate.
Contorizare individuala a consumului de gaz, curent electric si apa.
Structura blocurilor este pe cadre din beton B650, zidarie de 25cm, placata cu vata bazaltica.
Blocul este dotat cu doua lifturi pe senzori de ultima generatie, Schindler.
Datele si prezentarile de pe site au caracter pur informativ.
Etaje valabile in limita disponibilitatilor
PRETURI de la 60.000 €
– 66.000 Euro – etajele P – 2
– 65.000 Euro – etajele 3 – 5
– 61.000 Euro – etajele 7 – 9
– 60.000 Euro – etajele 10 – 13
Avansul minim este de 5%. Se poate accesa orice program bancar „Prima Casa”, „Credit Imobiliar”
RAZIE PE DN 7 ŞI DN 64! Zeci de şoferi amendaţi (FOTO)

Ieri polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acționat pe Drumul Național 7 și pe Drumul Național 64, pentru depistarea șoferilor, dar și a bicicliștilor care pun în pericol siguranța traficului rutier.

Cu această ocazie polițiștii au aplicat 127 de sancțiuni contravenționale cu valoarea totală de peste 22 000 lei, fiind depistați 20 de conducători auto, care au depășit limita legală de viteză. Totodată au fost reținute 7 permise de conducere.
Au fost constatate 65 de abateri comise de bicicliști și au fost depistați 6 bicicliști sub influența băuturilor alcoolice.

În seara zilei de 30 iulie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au oprit pentru control pe raza localității Seaca, un autoturism condus de un bărbat de 40 de ani, iar în urma verificărilor s-a stabilit faptul că acesta are dreptul de a conduce suspendat.
S-a întocmit un dosar penal.
Guvernul Dăncilă vrea puncte de reîncărcare pentru mașinile electrice la toate blocurile

Clădirile noi și cele existente care sunt supuse unei renovări majore vot trebui să fie dotate cu puncte de reîncărcare și infrastructura aferentă pentru vehiculele electrice, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență supus dezbaterii publice de Guvern.
Prevederea este valabilă atât pentru clădirile rezidențiale, cât și în cazul celor nerezidențiale, iar investitorii, administratorii sau proprietarii, după caz, vor trebui să se conformeze, pentru a nu suporta sancțiuni.
În ceea ce privește clădirile rezidențiale, atât construcțiile noi, precum și în cazul celor existente care trec prin renovări majore care au mai mult de zece locuri de parcare, investitorii sau proprietarii, după caz, vor fi obligați prin lege să instaleze tubulatura încastrată pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a asigura instalarea ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Obligația va exista atât pentru parcările interioare clădirilor, cât și pentru parcările adiacente fizic clădirilor.
Cât privește clădirile nerezidențiale noi, precum și cele cu renovări majore, care au mai mult de zece locuri de parcare, altele decât cele deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii, investitorii/proprietarii vor fi obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru cel puțin un loc de parcare din cinci. La fel ca în cazul rezidențialelor, obligația va fi valabilă și pentru parcările interioare, și pentru cele adiacente clădirilor.
În cazul clădirilor nerezidențiale care au mai mult de zece locuri de parcare, obligația de a instala punctele de reîncărcare va exista pentru fiecare loc de parcare.
Prevederile sunt cuprinse în proiectul de OG privind modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, publicat în data de 25 iulie 2019 pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Există însă și clădiri care nu se vor supune prevederilor din acest proiect de act normativ: cele noi sau existente și supuse unor renovări majore care au mai mult de zece locuri de parcare, dar pentru care s-a dat autorizație de construire înainte de 10 martie 2021.
În plus, măsurile nu se vor aplica nici în cazul clădirilor existente care trec prin renovări majore și unde costul acestor sisteme de reîncărcare ar fi de peste 7% din costul total al renovării majore. Nici clădirile publice care fac deja obiectul unor cerințe comparabile nu vor fi supuse obligațiilor din această ordonanță.
Obligația de a asigura aceste sisteme nu se va aplica nici în cazul în care infrastructura încastrată necesară se bazează pe microsisteme izolate, iar respectarea obligației a pune în pericol stabilitatea rețelei locale.
Actul normativ se află deocamdată în stadiu de proiect, iar prevederile expuse nu sunt aplicabile, până la adoptarea sa.