1

FOTO-ACCIDENT: Copil, lovit în faţa Catedralei din Ostroveni

În urmă cu puțin timp, un accident rutier a avut loc în fata Catedralei “Înălțarea Domnului”. Din primele informații un copil care traversa trecerea de pietoni, pe bicicletă, a fost lovit de mașina marca Dacia Logan care se poate zări și în imagini. Tot din primele informaţii copilul nu ar fi fost grav rănit, fiind preluat de o ambulanță. Polițiștii fac cercetări la faţa locului.

Vom reveni.
Deputatul Lovin intervine pentru deschiderea Bazei cu apă sulfuroasă de la Băile Olăneşti

În ultima vreme, foarte mulţi hotelieri, administratori de pensiuni, simpli cetăţeni, şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai administraţiei publice din staţiunea vâlceană Băile Olăneşti au semnalat deputatului ALDE Dumitru Lovin faptul că turismul local este foarte puternic afectat de închiderea unuia dintre cele mai importante puncte de atracţie ale zonei – Baza cu apă sulfuroasă.

“Din cauza Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care nu a demarat procedurile de licitare a exploatării sondei F1007 bis, cea care alimenează cu apă geotermală respectiva bază, aceasta stă închisă de aproape doi ani de zile.

Întrucât se apropie sezonul estival, iar turismul din zonă depinde foarte mult de funcţionarea tuturor bazelor de agrement, am depus o interpelare la cabinetul primului ministru Sorin Grindeanu prin care i-am solicitat să prezinte punctul său de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi să ia măsurile care se impun.

De asemenea, ţin să menţionez faptul că această problemă am prezentat-o şi colegilor din Parlamentul României susţinând-o în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor”, susţine deputatul ALDE Dumitru Lovin.
Centru sportiv şi de agrement la Fedeleşoiu! Primarul Popolan a depus deja proiectul

Proiectul construirii unei noi săli de sport la Fedeleşoiu, în localitatea Dăeşti, este deja depus la Compania Naţională de Investiţii, primarul George Popolan susţinând că sala, care va avea o capacitate de 180 de locuri, va putea găzdui şi competiţii de nivel naţional. De asemenea, primarul Popolan intenţionează să mai construiască şi o bază de cantonament pentru sportivi.

Deja, la fedeleşoiu, este amenajat un stadion modern, cu teren împrejmuit, tribune şi vestiare, care poate găzdui oricând meciuri de Liga a IlI-a. De asemenea, tot aici a mai fost amenajat un teren cu suprafaţă sintetică, dar şi un parc.
Toate şcolile din Câineni au fost modernizate

Primarul Ion Nicolae a anuntat că lucrările de modernizare a scolii din Câinenii Mari se vor desfăşura într-un ritm rapid în această primăvară. Edilul a declarat că, la finele anului trecut, la respectiva instituţie de învăţământ s-au schimbat vechile geamuri şi uşi.

„Toate lucrările la şcoala din Câinenii Mari se realizează cu fonduri din bugetul local. în acest sens, vreau să menţionez că am alocat 4 miliarde de lei vechi până în acest moment. Lucrările de renovare a acestei şcoli au fost posibile datorită faptului că anul trecut a fost unul foarte reuşit pentru bugetul primăriei. Totul datorită vânzării celor două MCH-uri de pe Boia, pentru care ni s-a plătit un impozit de 9 miliarde de lei vechi, în două tranşe. Am repartizat deja 4 miliarde din această sumă pentru modernizarea şcolii. Altfel, tot la acea unitate de învăţământ, avem în plan să construim şi grupuri sanitare noi, în incinta şcolii. Pentru această investiţie, avem deja alocaţi 64.000 de euro, prin GAL „Ţara Oltului”, dar dacă vom depăşi această sumă diferenţa o vom suporta din bugetul local, pentru că vreau să realizăm o lucrare de calitate”, a subliniat Ion Nicolae.
În Bărbăteşti au fost depuse proiecte pentru reabilitarea iluminatului stradal

Primarul localităţii Bărbăteşti, Constantin Banacu a depus la Guvern un proiect de reabilitare a iluminatului stradal. În total, se vor monta peste 500 de lămpi cu LED. Pe lista proiectelor pentru care primarul speră să mai primească finanţare se numără şi reabilitarea şcolii în satul Negruleşti, valoarea totală a investiţiei fiind de 5,47 miliarde de lei vechi.
„Altfel, pe Măsura 7.2, vom face o grădiniţă într-o clădire în care a funcţionat, până nu de mult, şcoala cu clasele I-IV din Bârzeşti.” a declarat primarul Constantin Banacu.
Aceasta grădiniţă este necesară copiilor, deoarece în prezent, aceştia sunt nevoiţi să înveţe în sala de sport.
„Ni s-a ivit însă posibilitatea să facem o grădiniţă modernă şi trebuie să profităm. Investiţia va avea o valoare de 22 de miliarde de lei vechi. Vechea şcoala din Bârzeşti va trece printr-o transformare radicală.
Astfel, printre lucrările care vor fi realizate, se vor număra cele de înlocuire a acoperişului, de montare a unei centrale termice, dar şi de dotare cu mobilier nou. în grădiniţa respectivă îşi vor desfăşura activitatea circa 60 de copii, împărţiţi în trei grupe”, a completat primarul.
Primarul Aleca a transferat Consiliului Judeţean fostul spital din Bălceşti

După ce a analizat situaţia delicată în care se află beneficiarii de la Căminul de bătrâni din Bălceşti, primarul Constatin Aleca i-a propus preşedintelui CJ, Constantin Rădulescu, să-i transfere tot serviciul social, care va veni la pachet inclusiv cu clădirea în care a funcţionat pediatria.

„Eu speram ca actuala Putere să redeschidă Spitalul din Bălceşti, aşa cum a promis, dar dacă s-a răzgândit, nu avem ce face. Singură, fără Guvern şi CJV, primăria n-are cum să-l redeschidă. Pe de altă parte, este foarte important să ajutăm beneficiarii şi personalul de la cămin. De aceea, eu sunt de acord să dăm fostul spital Consiliului Judeţean Vâlcea şi voi face tot ce pot să-i conving şi pe consilierii locali să accepte această variantă. Singura condiţie este ca CJ să nu facă aici un centru ca cel din Măciuca, unde să fie aduse persoane cu afecţiuni psihice, întrucât la Bălceşti avem o situaţie mai specială, în centrul oraşului, unde este spitalul, avem şi liceul, iar elevii, copiii în general, pot fi neastâmpăraţi, provocatori ş.a.m.d.. Avem peste 1.200 de elevi şi preşcolari… Pe de altă parte, pacienţilor cu afecţiuni neuro-psihice trebuie să li se asigure un anumit grad de libertate. în aceste condiţii, se pot isca situaţii foarte complicate şi mulţi părinţi, anticipându-le, ne-au cerut să nu acceptăm aşa ceva”. a declarat primarul Aleca.
Primarul din Şirineasa a depus nu mai puţin de nouă proiecte de modernizare

Primarul din Şirineasa, Ion Streinu, a reuşi să depună pe O.G. 28 nu mai puţin de nouă proiecte. Acesta şi-ar dori să primească aproximativ 100 de miliarde de lei vechi pentru asfaltarea drumurilor. Nu mai puţin de 43 de uliţe sunt vizate de ampla modernizare, toate însumând nu mai puţin de 9 kilometri.

„Avem multe probleme de rezolvat. Am depus proiecte pentru rezolvarea acestora, iar acum aşteptăm să vedem pentru care vom primi sprijin financiar. Investiţiile în infrastructura rutieră vor fi cele mai costisitoare. Sper să primim finanţarea necesară realizării lor. Mai avem de refăcut podul peste Luncavăţ, pe DC 118, unde nu există decât o punte pietonală, extinderea şi modernizarea şcolii cu clasele I-VIII din Şirineasa, extinderea, modernizarea şi dotarea cu mobilier şi tot necesarul pentru o grădiniţă cu program prelungit în satul Ciorăşti. Pe fonduri proprii, dar cu susţinerea Consiliului Judeţean, mai vreau să fac şi un trotuar, cu podeţe şi tot ce trebuie, pe toată lungimea drumului principal, adică pe 6-7 kilometri. Dacă fac doi kilometri pe an, în trei ani îl termin. E necesară o astfel de investiţie, care ar reduce considerabil riscul accidentelor în care sunt implicaţi pietoni”, a declarat Ion Streinu, primarul comunei Şirineasa.
Deputatul Eugen Neaţă despre legea salarizării unitare: „Am reuşit corectarea unor inechităţi privind salariaţii din mai multe domenii”

În cadrul şedinţei Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, deputatul Eugen Neaţă a dezbătut legea cadru a salarizării unitare. Acesta a vorbit şi despre amendamentele adoptate la respectiva lege.

„Timp de două zile în cadrul şedinţei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială am dezbătut Legea cadru a salarizării unitare cu amendamente.

Prin acest proiect am reuşit corectarea unor inechităţi privind salariaţii din mai multe domenii. La lucrări au participat doamna ministru, Lia Olguţa Vasilescu, secretari de stat, reprezentanţi din ministere, reprezentanţi ai Sindicatelor şi deputaţi.

Am adoptat mai multe amendamente la proiectul Legii salarizării, iar printre acestea se enumeră:

Salariile lunare ale funcţionarilor publici din Consiliile Judeţene, locale şi din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale, judeţene sau ale CGMB (în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor). Ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor sau autorităţilor publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, soldele de grad/salariile gradului profesional deţinut, gradaţiile şi soldele de comandă/salariile de comandă, indemnizaţiile de încadrare şi indemnizaţiile lunare aferente personalului prevăzut în statutul de funcţii, sub condiţia încadrării în fondurile aprobate prin buget. Controlul aplicării prevederilor legale privind salarizarea personalului plătit, sectorul bugetar se realizează de către Guvern, prin ministere şi instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, potrivit atribuţiilor din domeniul de activitate al acestora, precum şi de alte autorităţi publice centrale autonome cu atribuţii în domeniu.

De asemenea, am amânat până pe 6 iunie dezbaterea şi votul asupra mai multor articole la propunerea ministrului Lia Olguţa Vasilescu.” a declarat deputatul Eugen Neaţă.
Bătrânii de la Căminul din Lădeşti au primit o vizită din suflet de la deputatul Daniela Oteşanu

De Înălţarea Domnului, deputatul Daniela Oteşanu a ales să aducă o rază de fericire în sufletele bătrânilor de la căminul din Lădeşti. Imaginile cu bătrânii vizibil emoţionaţi de vizită nu au cum să nu te impresioneze. Atunci când simţi că soarta îţi este potrivnică, îndreaptă-ţi pentru o clipă privirea către un om care se află într-o situaţie mult mai dificilă ca a ta şi vei vedea cât de noroc eşti de fapt! Acţiunea deputatului Daniela Oteşanu este una lăudabila şi demnă de urmat de cât mai multe persoane, indiferent de funcţia pe care o deţin sau nu.

„Vizită din suflet pentru suflete în care bucuria apare mult prea rar! Alături de prietenele mele Lelioara Alexandrescu, Diana Deaconeasa, Dana Neacșu, Dana Vlădulescu, Dana Miscoci, Carmen Ilie și Mariana Jugănaru am vizitat oameni buni și dragi de la Căminul de bătrâni Lădeşti, am ciocnit un ou roșu și am stat de vorbă cu cei pentru care o conversație face mai mult decât orice dar. Mulțumim mult pentru sprijin domnului Sabin Dragnea și domnului doctor Mateescu.” a declarat deputatul Daniela Oteşanu.
Tronsul 6 al autostrăzii Piteşti-Sibiu, în vizorul senatorului Romulus Bulacu

Într-o întrebare adresată ministrului Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, senatorul, Romulus Bulacu, face referire la secţiunea 6 a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Este vorba de reabilitarea a 14 km de Drum Național, respectiv DN 73C, care va fi drumul de legătură între Nodul Rutier Ţigveni și Râmnicu Vâlcea, precum și construcția a 2,5 km de drum nou.

“Autostrada Pitești-Sibiu a fost și este unul dintre cele mai discutate și controversate proiecte de infrastructură rutieră din ultimul deceniu. Proiectul în sine este unul destul de anevoios din cauza traversării munților, dar și unul spectaculos și necesar, atât prin prisma nevoilor românești, cât și din perspectiva priorităților europene. Studii de fezabilitate, promisiuni politice, licitații lansate, anulate și iar reluate – toate s-au întâmplat în decursul a 6-7 ani.

Traseul întreg al Autostrăzii Sibiu – Pitești, în lungime de aproximativ 123 km, este compus din 6 secțiuni:

• Secțiunea 1, Sibiu-Boița, de la km 0 la km 15+000, asigură legătura între DN 7 (Defileul Văii Oltului) prin continuarea autostrăzii existente;

• Secțiunea 2, Boița-Racoviță de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boița cu localitatea Racoviță;

• Secțiunea 3, Racoviță-Văleni de la km 43+000 la km 72+000, asigură continuitatea autostrăzii prin Valea Băiașului făcând conexiunea dintre Defileul Oltului și Defileul Văii Topologului;

• Secțiunea 4, Văleni-Curtea de Argeș, de la km 72+000 la km 90+000 traversează Valea Topologului, face conexiunea cu localitatea Curtea de Argeș;

• Secțiunea 5, Curtea de Argeș – Pitești, de la km 90+000 to km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeș cu orașul Pitești și autostrada existentă prin valea Argeșului;

• Secțiunea 6 – reabilitarea a 14 km de Drum Național, respectiv DN 73C fiind drum de legătura între Nodul Rutier Tigveni și Râmnicu Vâlcea, precum și construcția a 2,5 km de drum nou.

Din declarațiile dumneavoastră cunoaștem că în luna iunie, va fi demarată procedura de proiectare și de execuție pentru secțiunile 1 și 5 și că, undeva în luna iulie, intenționați să demarați acceași procedura și pentru Lotul 4.

Ulterior, în funcție de rezultate, ați anunțat că veți putea înainta termene și pentru Loturile 2 și 3. Nu se mai discută nimic despre Secțiunea 6, care leagă județul Vâlcea de această Autostradă.
Pe cale de consecință, domnule Ministru, cu autoritatea de care dispuneți și pentru o informare corectă, vă rog să-mi comunicați:
Când estimați că va fi demarată procedura de proiectare și execuție pentru Lotul 6 Tigveni- Rm Vâlcea?
Care sunt, concret, detaliile tehnice ale acestei secțiuni?” se arată în interepelarea sentorului liberal.