1

Săptămâna vâlceană pe scurt

liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican, nu vrea nici în ruptul capului să refacă alianța PNL “ PSD la Vâlcea, de și șiefii săi de la centru au bătut palma cu social-democrații – în ultimele săptămâni, râmnicenii sunt terorizați de gălăgia nunta șilor care își uită degetul pe claxon în drum spre cununia civilă – pesediștii se pregătesc de lupte grele în interiorul partidului, nu numai la organizația județeană de femei, ci și la organizația municipală a seniorilor –  partidul Conservator nu e mort, așa cum ați crezut mulți dintre dumneavoastră. El mai respiră, întrerupt ce-i drept, dar respiră – Emilian Frâncu a strigat „Și tu Brutus! , atunci când candidatul PNL la Primăria Râmnicului, Bogdan Pistol, a decis să se alieze de partea lui Buican –

– Liderul liberalilor vâlceni, Cristian Buican, nu vrea nici în ruptul capului să refacă alianța PNL “ PSD la Vâlcea, de și șiefii săi de la centru au bătut palma cu social-democrații. Din câte se pare, președintele liberal le-a mărturisit colegilor săi că în ciuda directivelor pe care le va primi de la București, el este decis să nu-l ierte pe liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, pentru că acesta l-a atacat în presă și pentru că s-a opus numirii lui Mircea Poenaru în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea. De cealaltă parte, Ion Cîlea pare a fi și el mulțumit cu alianța, destul de șiubredă totu și, pe care încă o are cu PDL în cadrul Consiliului. Chiar la ultima șiedință a Consiliului Județean el a „împărțit  frățește posturile de la consiliile de administrație ale spitalelor, toți pedeliștii fiind satisfăcuți conform înțelegerilor.

– În ultimele săptămâni, râmnicenii sunt terorizați de gălăgia nunta șilor care își uită degetul pe claxon în drum spre cununia civilă. Gesturile țărănești și lipsite de respect ale acestora față de cei din jur sunt incalificabile, mai ales că unii dintre ei se trezesc cu noaptea în cap, ies cu lăutarii în stradă și încep să claxoneze la exasperare. Ceea ce nunta și nu înțeleg este că, la oraș, în weekend, oamenii se odihnesc după o săptămână grea de muncă și nu le pasă de fericirea lor, că li se însoară prietenul sau li se mărită verișoara. N-au decât să se bucure 100 de ani, dar în liniște, fără să deranjeze! Nu este nimeni obligat să asculte claxoanele în fiecare sâmbătă și duminică de la 09.00 la 13.00. Unii ar spune că gălăgia asta infernală e semn de bucurie. Bucurie, pe naiba! E lipsă de civilizație și mârlănie! Din păcate, organele abilitate întârzie să ia măsuri împotriva nunta șilor gălăgio și, chiar dacă claxonatul este, conform legii în vigoare, interzis în oraș. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă șieful polițiștilor vâlceni va lua vreo măsură în acest sens și- și va trimite subordonații să „vâneze  nunta și gălăgio și și nu ziariștii care îl mai „trag de mânec㠝 atunci când face pa și gre șiți.

– Pesediștii se pregătesc de lupte grele în interiorul partidului, nu numai la organizația județeană de femei, ci și la organizația municipală a seniorilor. Alegerile pentru președinția PSD Rm. Vâlcea vor avea loc chiar în toamna acestui an, iar postul este vânat, deocamdată, doar de Gigi Matei și de Remus Grigorescu. Bătălia, însă, se anunță cu atât mai interesantă cu cât fostul prefect de Vâlcea se pare că are întreaga susținere a președintelui Ion Cîlea, în timp ce Gigi Matei nu mai este de ceva timp agreat de „el lidero maximo . Obiectivul celor doi este de fapt o eventuală candidatură pentru fotoliul de primar al municipiului la alegerile locale din vara anului 2012, alegeri la care PSD-ul are mari șianse să ia fața democraților, ținând cont de scăderea în sondaje a actualului primar Romeo Rădulescu, dar și a PDL-ului. Revenind la pesediști, însă, până la a fi desemnați candidați pentru Primărie, cei doi trebuie să demonstreze că au forță și notorietate în primul rând în cadrul partidului, pentru ca mai apoi să- și măsoare forțele cu alți candidați de la alte partide.

– Partidul Conservator nu e mort, așa cum ați crezut mulți dintre dumneavoastră. El mai respiră, întrerupt ce-i drept, dar respiră. Ziarul nostru informa opinia publică, nu mai departe de numerele trecute, că peciștii s-au luat la trântă în urma unor neînțelegeri politice. Colega noastră a prezentat cu lux de amănunte evenimentul, documentând subiectul ca un jurnalist bun ce este. Doar că, treziți după cearta de pomină care i-a adus în atenția opiniei publice, peciștii s-au pus pe făcut drepturi la replică.  Scris într-un limbaj de grădiniță, textul ilar și plin de greșeli gramaticale, pare, mai degrabă, un banc sec spus de liotă de motocicliști mahmuri după atâtea navete de bere. Cică, zic nenii ăștia, membrii unui partid de buzunar mort înainte de a se naște, că „nu este bine să considerați  adevărat tot ceea ce șifonează pigmeii . De acord. Este greu să iei în considerare ce susțin aceste  „ființe imaginare cu aspect de pitici, adică pigmei  ce s-au aciuiat prin politica românească din plictiseală și care și-au spus conservatori pentru că au idei puține și țin la ele. „Doamna Dana Nedescu greșește atunci când prin articolul său a aruncat cu noroi în oameni precum profesorul Bratu Gheorghe care, ca  profesionist, ținută morală  și comportament, nu are egal printre  membrii oricărui partid din zonă. Dacă dânsa avea un pic de profesionalism, verifica ceea ce a fabulat sifonarul . Nu zău! Problema este că jurnalistul a verificat foarte bine informațiile, iar faptul că redactorul a scos în evidență micimea personajelor din formațiunea politică și activitatea de partid  de șicoală primară pe care o duc, nu-i vina Danei Nedescu, ci a destinului politic ce a fost necruțător cu PC. Dar nu neapărat injust! „Dacă dumneavoastră și ziarul pe care îl conduceți doriți în continuare să prezentați aspecte reale din viața cotidiană a Partidului Conservator filiala Vâlcea, vă  stăm la dispoziție ca  model atât pentru alte partide cât și pentru colectivul ziarului Vocea Vâlcii . Cum adică PC ne stă nouă, celor de la Vocea Vâlcii, ca model și pentru alte partide? Fraza e halucinantă și atât de prolix concepută că obosește până și foaia de ziar. Oamenii ăștia chiar au probleme majore cu limba română ¦  „Tot ce s-a scris în articolul din numarul 879 din 23 august este fals și nefondat. Cel care a fost informatorul reporterei dumneavoastră  probabil a vrut să vă facă o glumă, iar autoarea articolului cu pricina… a mușcat. Regretabil este că dânsa a făcut afirmații care mai devreme sau mai târziu vă vor atrage oprobriul opiniei publice care șitie să sancționeze atunci când este mințit㠝, se concluzionează peciștii. De mușcat jurnaliștii nu mușcă, dar conservatorii, cu siguranță, sfârtecă în bucăți toate conceptele despre cum ar trebui să se facă politică pe plan local. De fapt, ei sunt niște ceva-uri cu o siglă și sediu, care să nu se plictisească în parc cu pensionarii jucând table, s-au reunit într-un partid. Halal politică!

– Emilian Frâncu a strigat „Și tu Brutus! , atunci când candidatul PNL la Primăria Râmnicului, Bogdan Pistol, a decis să se alieze de partea lui Cristian Buican în momentul în care în partid au avut loc alegeri pentru funcția de președinte la județ. De și este un produs aproape exclusiv marca Frâncu, Pistol este oscilant și a dovedit că trece, întotdeauna, de partea celor care dețin puterea în partid. Cu toate că visa la un viitor politic măreț, Pistol și-a frânt aripile în momentul în care, pentru a doua oară consecutiv, a pierdut lamentabil fotoliul de primar al Râmnicului. Pe perioada campaniei, având în vedere trădarea la care fusese supus, Frâncu, cel puțin așa spune el, l-a susținut pe  mai tânărul său coleg, pentru a-i demonstra că atunci când este vorba de o luptă politică nu este loc de resentimente. Așa se face că, în timp, Frâncu l-a și iertat pe Brutusul liberal, dorind chiar să-l coopteze în echipa de conducere de la municipiu. Din motive numai de el șitiute sau poate doar din orgoliu, Pistol nu a acceptat propunerea preferând să rămână un fost președinte.

Pe la colțuri, se tot vorbește că Frâncu ar fi fost chiar mișcat de faptul că fostul său „omolog  nu a reu șit să- și găsească serviciu nici până-n ziua de astăzi, propunându-i acestuia să vină la postul său de televiziune, TV Vâlcea1, pe funcția de director de marketing, oferindu-i salariul de o mie de lei. Din câte se vede, după ce a rumegat bine propunerea, Pistol a decis că e mai bine șiomer, pentru că, a auzit el, stresul și munca dăunează grav sănătății. De altfel, se spune, acesta ar fi fost și un troc al împăcării dintre ei, Frâncu precizând că dacă acceptă sugestia îi dă și serviciu să fie sigur că-l va susține pe viitor.

– Și pentru că tot a venit vorba de campania pe care senatorul liberal Emilian Frâncu se laudă că i-a făcut-o lui Bogdan Pistol trebuie să amintim un episod mai mult decât hazliu din această perioadă. Vocile răutăcioase de prin partidul ce are însemnul o săgeată albastră pe un fond gălbejit ne-au spus că Frâncu a mințit atunci când a spus, în campania lui Pistol la Primăria Râmnicului, că s-a operat de o mai veche afecțiune de care suferea. „Frâncu vinde iar gogo și în stilu-i caracteristic. Nu s-a operat deloc. A fost, într-adevăr, internat la clinica privată de cardiologie de la Călimănești, dar nu a suferit nicio intervenție. Citea reviste Playboy. Pe cuvânt de onoare. L-am văzut eu ¦ , ne-a spus un membru PNL care, din motive evidente, a dorit să rămână sub anonimat. Se spune chiar că „Măndelul  asculta, uitându-se peste revistele pentru adulți, și un cântec interpretat de Carmen Șerban „Tu ești Playboy la femei!  care sună cam așa: „Ești frumos provocator/Ispita femeilor/Sunt cu ochii-n patru-ntruna/Să nu mi te ia vreuna/Vrei, vrei să mă iei/Ia-mă, du-mă unde vrei/Te las să îmi faci ce vrei/Că ești playboy la femei .   

– Pataliputra
DREPT LA REPLICĂ

Stimată Redacție, stimată doamnă Claudia Stanciu,

Mă adresez dumneavoastră șitiind că „Vocea Vâlcii” este un ziar local de prestigiu și fiind convinsă că acest drept la replică va apărea cât mai curând în paginile sale.

Când am citit articolul din data de 19.08.2010, am considerat că este o greșeală cauzată de „surse”, care nu întotdeauna sunt cele mai avizate. În momentul în care am observat că greșeala este continuată și amplificată, în ediția din data de 26.08.2010, m-am    văzut nevoită să vă transmit și eu punctul meu de vedere.

Am de menționat următoarele:

Nu am candidat nici măcar o singură dată pentru fotoliul de primar al localității Băile Govora. Dacă doamna Claudia Stanciu  m-ar fi contactat, așa cum era firesc, ar fi aflat că eu sunt membru  PSD din 22 iunie 2004,  după alegerile locale din acel an, an în care organizația PSD Băile Govora a avut-o drept candidat pe doamna profesor Florența Colgiu. În anul 2008, candidatul PSD la Primăria Băile Govora a fost domnul Popescu Ion.

Președinte al organizației PSD Băile Govora am devenit în octombrie 2008 și apoi am fost reconfirmată de Adunarea Generală din data de 03 iunie 2010.

În această calitate și cu ajutorul unei formații de campanie extraordinare, am avut rezultate foarte bune la alegerile desfășurate în iarna anului 2008 și în anul 2009. Am câștigat, la Băile Govora, atât alegerile parlamentare din noiembrie 2008, cât și pe cele prezidențiale din 2009, având rezultate pe care PSD nu le-a mai avut.

Nu „am visat”, cel puțin până acum, să devin primar al localității Băile Govora și, în niciun caz, „nu m-am făcut de râs”, deoarece munca susținută și discuțiile cu fiecare cetățean în parte au demonstrat că lumea poate fi convinsă de valorile reale ale social-democrației.

În ambele articole apare ideea, complet falsă, despre susțineri de diferiți candidați de către conducerea județeană a PSD. Sunt convinsă că atât domnul președinte Ion Cîlea, cât și domnul secretar executiv, Dumitru Persu, persoane pentru care am    respect, nu doresc să își impună oameni, ci sunt la fel de interesați ca și noi ca alegerile interne din toamnă, atât la organizația de femei, cât și la tineret, să se desfășoare democratic, fără influențe și să exprime voința delegaților, în conferințele județene.

Despre acuzele aduse cu privire la „obscenități” de tot felul, vă asigur ca am primit o educație curată din partea părinților mei și când trebuie să mă exprim o fac prin cuvinte, nu prin gesturi. Am fost și am rămas o persoană care pune preț pe dialog și nu pe minciună și denigrare.

În „pesedista” pe care o menționați ca sursă, recunosc mai bine ca oricând un „mai vechi prieten” din Băile Govora, care, în loc să își facă treaba pentru care este plătit, și-a creat o adevărată obsesie pentru numele de Oteșanu.

În final, vă asigur de considerația pe care am avut-o și o păstrez  și astăzi pentru presă în general, pentru ziarul dumneavoastră în particular, și rămân convinsă că numai discutând deschis asupra oricăror subiecte putem să ajungem cu informații corecte în fața cetățenilor.
Domnule primar, deblocaţi-ne străzile oraşului!

• Râmnicul, un municipiu şantier DISPERARE. Este strigătul unei întregi comunităţi care se simte sufocată de buldozerele, picamerele şi toate maşinăriile care nu fac altceva decât să distrugă străzile Râmnicului. Exasperaţi de incompetenţa administraţiei publice locale, râmnicenii sunt tot mai înverşunaţi împotriva primarului Romeo Rădulescu, căruia îi cer să ia măsuri sau să se lase de meserie. Cele mai mari nemulţumiri ale oamenilor sunt legate de blocarea de luni de zile a străzilor Carol I, Ana Ipătescu sau Bulevardul Tineretului (zona Kaufland). Înainte de arestarea fostului primar al Râmnicului, Mircia Gutău, râmnicenii se puteau lăuda peste tot în lume că trăiesc într-un oraş frumos, curat, modern, cu o administraţie publică cu adevărat performantă care tindea să se alinieze celor mai înalte standarde ale Uniunii Europene. Asta şi pentru că Mircia Gutău nu a uitat niciodată că mai tare decât vorbele, grăiesc faptele, el demonstrând, prin acţiunile sale, că poate transforma un municipiu oarecare, într-unul dintre cele mai frumoase din ţară. Din păcat, însă, la începutul acestui an, edilul a fost arestat, iar Râmnicul a rămas pe mâinile unui primar incapabil să ducă mai departe proiectele sale de anvergură, un primar care nu face decât să distrugă tot ceea ce s-a realizat până acum. Deşi spunea că mentorul său în administraţia publică locală a fost chiar Gutău, actualul edil-şef Romeo Rădulescu a demonstrat că a rămas repetent la acest capitol, el dovedindu-şi de zeci de ori incompetenţa şi lipsa de interes. Acum, la aproximativ cinci luni de când a câştigat Primăria Râmnicului, Rădulescu priveşte cu nonşalanţă cum râmnicenii fac slalom pe trotuare printre mormanele de pământ şi cum unele dintre cele mai importante artere de circulaţie din oraş sunt blocate de luni de zile, iar angajaţii ADP nu se sinchisesc să muncească. Strada Carol I, blocată de mai bine de o jumătate de an Nervii şoferilor din Râmnic sunt zilnic întinşi la maximum atunci când îşi ia inima în dinţi şi hotărăsc să iasă cu maşina pe străzile municipiului. Pe lângă craterele din asfalt pe care le întâlnesc din loc în loc, şoferii sunt nevoiţi să ruleze cu viteză foarte mică, maşinile circulând bară la bară atât în Centru, cât şi în cartierele Ostroveni şi Nord. Asta pentru că, spre exemplu, strada Carol I, care îţi dădea posibilitatea să ocoleşti Calea lui Traian şi implicit centrul Râmnicului, este blocată de mai bine de o jumătate de an, iar lucrările stagnează şi nu par a se finaliza prea curând. Cu toate că pe această stradă sunt sediile mai multor instituţii publice, dar şi a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, a Bibliotecii Judeţene şi a câtorva partide politice, conducerea Primăriei Râmnicului nu s-a sinchisit să grăbească lucrurile şi să le redea râmnicenilor posibilitatea de a circula liberi pe arteră. Cei care locuiesc în zonă totuşi şi au fost nevoiţi să-şi parcheze maşina acolo au avut surpriza neplăcută de a-şi găsi autoturismul înghiţit de craterele din asfalt. S-a întâmplat în seara de 6 august a.c., atunci când o ploaie torenţială a făcut prăpăd în Rm. Vâlcea, iar pe strada Carol I nivelul apei crescuse considerabil. În apropierea Casei Simian, într-o groapă, care măsura în jur de un metru şi jumătate, se blocase, cu roata din dreapta, o maşină, al cărui proprietar era nimeni altul decât patronul societăţii Art Advertising, Florin Grecu, care încerca disperat să-şi scoată autovehiculul de acolo. În zadar, însă, pentru că apa i-a ajuns la motor, iar daunele s-au ridicat la mai multe mii de euro. Centrul Râmnicului, „ştrangulat” de lucrări Aşa cum spuneam, centrul municipiului este de luni de zile paralizat de lucrările executate de angajaţii Primăriei Râmnicului, lucrări care par a nu mai avea un sfârşit. Circulaţia este îngrozitoare, iar, acum, primarul Rădulescu s-a gândit să blocheze parţial şi strada Ana Ipătescu, acolo unde s-a săpat o groapă imensă. Mai grav este, însă, faptul că muncitorii nu se gândesc să redea strada circulaţiei prea curând, ei preferând să facă cu totul altceva decât să muncească. O situaţie similară este şi în spatele Mall-ului Wilmark, acolo unde nu se mai poate circula de câteva săptămâni bune. Din păcate, şoferii nu au alte variante de a ocoli centrul, ei fiind nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a ieşi din acea zonă ştrangulată de lucrări şi de trafic intens. Craterul din Ostroveni Nici cartierul Ostroveni nu a scăpat de „furia” primarului şi de mania sa de a săpa cât mai multe gropi care exasperează o întreagă comunitate. În zona hipermarket-ului Kaufland circulaţia se desfăşoară extrem de greoi de câteva luni bune, angajaţii primăriei săpând ditamai craterele în asfalt şi obligând şoferii să ocolească printr-o parcare plină de gropi pentru a putea să-şi continue drumul către nord. Este adevărat că scopul este nobil, modernizarea reţelei de apă fiind o investiţie extrem de bună, dar, spre nemulţumirea oamenilor, lucrările durează mult prea mult, doar din când în când se mai vede câte un muncitor sau doi care dau ocol craterului, uitându-se lung la el de parcă s-ar astupa singur. Primarul Romeo Rădulescu, însă, nu a fost văzut nici măcar o dată în zonă pentru a inspecta modul cum se desfăşoară investiţiile. Nu-i mai pasă de nimic şi de nimeni de când a devenit edil-şef, sigura sa preocupare este de a se plimba cu noul său Jaguar ce costă peste 90.000 de euro. Nu ne explicăm, însă, cum dracu’ nu-l deranjează gropile pe care le-a făcut în tot oraşul?!?

CLAUDIA STANCIU
Domnule primar, deblocaţi-ne străzile oraşului!

• Râmnicul, un municipiu şantier DISPERARE. Este strigătul unei întregi comunităţi care se simte sufocată de buldozerele, picamerele şi toate maşinăriile care nu fac altceva decât să distrugă străzile Râmnicului. Exasperaţi de incompetenţa administraţiei publice locale, râmnicenii sunt tot mai înverşunaţi împotriva primarului Romeo Rădulescu, căruia îi cer să ia măsuri sau să se lase de meserie. Cele mai mari nemulţumiri ale oamenilor sunt legate de blocarea de luni de zile a străzilor Carol I, Ana Ipătescu sau Bulevardul Tineretului (zona Kaufland). Înainte de arestarea fostului primar al Râmnicului, Mircia Gutău, râmnicenii se puteau lăuda peste tot în lume că trăiesc într-un oraş frumos, curat, modern, cu o administraţie publică cu adevărat performantă care tindea să se alinieze celor mai înalte standarde ale Uniunii Europene. Asta şi pentru că Mircia Gutău nu a uitat niciodată că mai tare decât vorbele, grăiesc faptele, el demonstrând, prin acţiunile sale, că poate transforma un municipiu oarecare, într-unul dintre cele mai frumoase din ţară. Din păcat, însă, la începutul acestui an, edilul a fost arestat, iar Râmnicul a rămas pe mâinile unui primar incapabil să ducă mai departe proiectele sale de anvergură, un primar care nu face decât să distrugă tot ceea ce s-a realizat până acum. Deşi spunea că mentorul său în administraţia publică locală a fost chiar Gutău, actualul edil-şef Romeo Rădulescu a demonstrat că a rămas repetent la acest capitol, el dovedindu-şi de zeci de ori incompetenţa şi lipsa de interes. Acum, la aproximativ cinci luni de când a câştigat Primăria Râmnicului, Rădulescu priveşte cu nonşalanţă cum râmnicenii fac slalom pe trotuare printre mormanele de pământ şi cum unele dintre cele mai importante artere de circulaţie din oraş sunt blocate de luni de zile, iar angajaţii ADP nu se sinchisesc să muncească. Strada Carol I, blocată de mai bine de o jumătate de an Nervii şoferilor din Râmnic sunt zilnic întinşi la maximum atunci când îşi ia inima în dinţi şi hotărăsc să iasă cu maşina pe străzile municipiului. Pe lângă craterele din asfalt pe care le întâlnesc din loc în loc, şoferii sunt nevoiţi să ruleze cu viteză foarte mică, maşinile circulând bară la bară atât în Centru, cât şi în cartierele Ostroveni şi Nord. Asta pentru că, spre exemplu, strada Carol I, care îţi dădea posibilitatea să ocoleşti Calea lui Traian şi implicit centrul Râmnicului, este blocată de mai bine de o jumătate de an, iar lucrările stagnează şi nu par a se finaliza prea curând. Cu toate că pe această stradă sunt sediile mai multor instituţii publice, dar şi a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, a Bibliotecii Judeţene şi a câtorva partide politice, conducerea Primăriei Râmnicului nu s-a sinchisit să grăbească lucrurile şi să le redea râmnicenilor posibilitatea de a circula liberi pe arteră. Cei care locuiesc în zonă totuşi şi au fost nevoiţi să-şi parcheze maşina acolo au avut surpriza neplăcută de a-şi găsi autoturismul înghiţit de craterele din asfalt. S-a întâmplat în seara de 6 august a.c., atunci când o ploaie torenţială a făcut prăpăd în Rm. Vâlcea, iar pe strada Carol I nivelul apei crescuse considerabil. În apropierea Casei Simian, într-o groapă, care măsura în jur de un metru şi jumătate, se blocase, cu roata din dreapta, o maşină, al cărui proprietar era nimeni altul decât patronul societăţii Art Advertising, Florin Grecu, care încerca disperat să-şi scoată autovehiculul de acolo. În zadar, însă, pentru că apa i-a ajuns la motor, iar daunele s-au ridicat la mai multe mii de euro. Centrul Râmnicului, „ştrangulat” de lucrări Aşa cum spuneam, centrul municipiului este de luni de zile paralizat de lucrările executate de angajaţii Primăriei Râmnicului, lucrări care par a nu mai avea un sfârşit. Circulaţia este îngrozitoare, iar, acum, primarul Rădulescu s-a gândit să blocheze parţial şi strada Ana Ipătescu, acolo unde s-a săpat o groapă imensă. Mai grav este, însă, faptul că muncitorii nu se gândesc să redea strada circulaţiei prea curând, ei preferând să facă cu totul altceva decât să muncească. O situaţie similară este şi în spatele Mall-ului Wilmark, acolo unde nu se mai poate circula de câteva săptămâni bune. Din păcate, şoferii nu au alte variante de a ocoli centrul, ei fiind nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a ieşi din acea zonă ştrangulată de lucrări şi de trafic intens. Craterul din Ostroveni Nici cartierul Ostroveni nu a scăpat de „furia” primarului şi de mania sa de a săpa cât mai multe gropi care exasperează o întreagă comunitate. În zona hipermarket-ului Kaufland circulaţia se desfăşoară extrem de greoi de câteva luni bune, angajaţii primăriei săpând ditamai craterele în asfalt şi obligând şoferii să ocolească printr-o parcare plină de gropi pentru a putea să-şi continue drumul către nord. Este adevărat că scopul este nobil, modernizarea reţelei de apă fiind o investiţie extrem de bună, dar, spre nemulţumirea oamenilor, lucrările durează mult prea mult, doar din când în când se mai vede câte un muncitor sau doi care dau ocol craterului, uitându-se lung la el de parcă s-ar astupa singur. Primarul Romeo Rădulescu, însă, nu a fost văzut nici măcar o dată în zonă pentru a inspecta modul cum se desfăşoară investiţiile. Nu-i mai pasă de nimic şi de nimeni de când a devenit edil-şef, sigura sa preocupare este de a se plimba cu noul său Jaguar ce costă peste 90.000 de euro. Nu ne explicăm, însă, cum dracu’ nu-l deranjează gropile pe care le-a făcut în tot oraşul?!?

CLAUDIA STANCIU
Rezultate slabe la cea de-a doua sesiune a BAC-ului

Absolvenţii clasei a XII-a care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2010 au, în această toamnă, o a doua şansă. Săptămâna trecută au avut loc două probe, competenţe lingvistice şi competenţe digitale, la care şi de data aceasta tinerii au avut rezultate slabe.  Astfel, la proba de competenţe digitale, din cei 38 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 24, dintre care 18 au primit calificativul „utilizator mediu” şi şase pe cel de avansat. La proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română şi la cea de evaluare a competenţelor digitale, nici măcar unul dintre candidaţii prezenţi nu a obţinut calificativul „utilizator experimentat”. RAUL POP
Rezultate slabe la cea de-a doua sesiune a BAC-ului

Absolvenţii clasei a XII-a care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie 2010 au, în această toamnă, o a doua şansă. Săptămâna trecută au avut loc două probe, competenţe lingvistice şi competenţe digitale, la care şi de data aceasta tinerii au avut rezultate slabe.  Astfel, la proba de competenţe digitale, din cei 38 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 24, dintre care 18 au primit calificativul „utilizator mediu” şi şase pe cel de avansat. La proba de evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română şi la cea de evaluare a competenţelor digitale, nici măcar unul dintre candidaţii prezenţi nu a obţinut calificativul „utilizator experimentat”. RAUL POP
Pictorița Medi Wechsler Dinu, desemnată cetățean de onoare de Primăria Râmnicului

Artista s-a născut pe 22 decembrie 1908, la Brezoi, și este ultima supraviețuitoare a unei generații strălucite de oameni de cultură. Medi Wechsler Dinu este singura, dintre pictorii români în viață, care a cunoscut-o pe Regina Maria și care a creat la Balcic în perioada anilor ’30. Arta este, pentru Medi Dinu, motorul fericirii sale: ‘Pentru mine arta a fost una din fericirile vieții, nu o muncă’, declara nu cu mult timp în urmă artista. O nedreptățită a istoriei, o pribeagă mult timp, din copilărie și până spre deplina maturitate când, în fine, și-a putut afla un loc unde să trăiască și să lucreze, Medi Wechsler Dinu ar putea constitui nu doar un model artistic, dar și un model de demnitate și de umanitate în tot felul de vremuri, de prea puține ori faste creației și unei vieți normale. Mai presus decât orice, Medi Wechsler Dinu iubește oamenii, chiar și pe cei care i-au pricinuit suferințe. Nu și-a pierdut umorul. Dimpotrivă, și l-a cultivat. Are în spate o genealogie fabuloasă, plină de adevărate personaje de roman, de la străbunici, bunici și părinți, până la cel ce i-a fost partener de viață: gazetarul Gheorghe Dinu sau poetul avangardist de mare talent Șefan Roll. Artista s-a format și a trăit într-o atmosferă de intensă emulație culturală. Pe lângă faptul de a fi fost contemporana marilor noștri artiști și scriitori interbelici, a cunoscut mișcarea de avangardă și pe exponenții ei, fără a se fi lăsat însă vreodată ispitită de altceva decât spiritul clasic ce o definește și ca om și ca pictoriță. A vrut să devină arhitect. Nu s-a putut, fiindcă n-avea abilități pentru matematică. Drept pentru care s-a înscris la belle arte, ca studentă a marilor profesori Jean Al. Steriadi, Strâmbulescu și Francisc Reiner, urmând în paralel și cursurile de matematici ale lui Dan Barbilian (poetul Ion Barbu). A frecventat, de asemenea, cursurile lui Nae Ionescu, despre care mărturisește că era un om fermecător, un spirit viu și cuceritor. Steriadi o considera cea mai talentată studentă a sa. Orgoliul n-a fost însă niciodată trăsătura forte a lui Medi Wechsler Dinu. A avut întotdeauna marea disponibilitate de a se încânta de izbânzile artistice ale altora, pe sine punându-se într-un con de umbră. La șiedința consilierilor locali râmniceni din această săptămână, Medi Wechsler Dinu va primi titlul de cetățean de onorare al Râmnicului.

RAUL POP
Hrana animalelor de la Zoo, furată de trei angajate

HOŢIE. Un control inopinat al viceprimarului Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu,  a scos la iveală nereguli grave la Grădina Zoologică. Trei angajate au fost prinse cu mâncarea animalelor în plase, ele fiind pe loc concediate, iar şeful lor alegându-se cu o sancţiune de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni de zile. Criza financiară afectează din ce în ce mai mulţi români, două râmnicence ajungând să fure mâncarea animalelor de la Zoo pentru a-şi hrăni familiile. Din păcate, ele au fost prinse de viceprimarul Eusebiu Veţeleanu care de ceva timp a primit informaţii despre faptele comise de îngrijitoarele de la Grădina Zoologică. În momentul controlului, cele trei femei tocmai se pregăteau să plece acasă şi nu au mai avut timp să ascundă sacoşele care erau pline cu pulpe de pui. Conform declaraţiilor viceprimarului, îngrijitoarele Zoo au pretins iniţial că au cumpărat pulpele de la un magazin din apropiere, ele recunoscându-şi apoi faptele. „Am avut informaţia că angajaţi ai Grădinii Zoologice fură din hrana animalelor. Am efectuat un control inopinat cu cei de la Poliţia Comunitară, la sfârşitul orelor de program, şi s-a confirmat faptul că anumiţi angajaţi furau din hrana animalelor. Trei persoane controlate la poartă au fost depistate cu pulpe de pui şi pui în sacoşe. Au dat declaraţii în care au spus că le cumpăraseră de la un magazin din oraş, însă în urma verificărilor amănunţite s-a constatat că hrana era pentru animalele de la Grădina Zoologică” – a spus viceprimarul Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu. Îngrijitoarele au rămas fără loc de muncă Pentru faptele lor, celor trei îngrijitoare li s-a desfăcut pe loc contractul de muncă, ele putându-se alege şi cu un dosar penal din partea Poliţiei Comunitare care a luat parte la control. Mai mult, viceprimarul a decis ca şi administratorul Grădinii Zoologice să fie sancţionat, acestuia urmând a i se lua câte 10% din salariu în următoarele trei luni. „Îmi exprim regretul că am luat măsura desfacerii contractelor de muncă pentru cele trei angajate pe posturile de îngrijitori. Pe femeile respective le consider iresponsabile şi inconştiente, pentru că pe pachetele cu mâncare pentru animale scria clar improprie consumului uman. Nu ştiu ce duceau acasă şi ce mâncau! Carnea putea fi uşor alterată sau păstrată în condiţii neigienice şi, în niciun caz, nu era pentru consum uman. Regret cele întâmplate, dar aceste lucruri nu le vom tolera. În cazul în care se vor mai repeta, vom lua aceleaşi măsuri drastice” –  a mai spus viceprimarul Veţeleanu. Grădina Zoologică va fi modernizată Grădina Zoologică din Rm. Vâlcea urmează să intre într-un program de reabilitare, recent fondurile pentru acest obiectiv fiind deblocate. Lucrările de modernizare urmează să demareze în perioada imediat următoare şi vor fi finalizate abia în anul 2011. „Săptămâna trecută domnul primar Romeo Rădulescu a fost la Bucureşti, la ministrul Laszlo Borbely. Fondurile pentru modernizarea Grădinii Zoologice s-au deblocat. Este vorba de un contract semnat încă din anul 2008, pentru un proiect care se intitulează: „Amenajare şi modernizare Grădina Zoologică Râmnicu Vâlcea”. Suma totală care se alocă este 5.428.375 lei cu TVA, 75% reprezintă finanţare de la Ministerul Mediului, iar 25% este contribuţia Primăriei. Reamenajarea şi modernizarea zonelor existente, construirea unui cabinet veterinar, reamenajarea locurilor de joacă, decolmatarea şi amenajarea lacului existent se numără printre obiectivele proiectului” – a conchis viceprimarul Râmnicului.

IONELA MATEI
Hrana animalelor de la Zoo, furată de trei angajate

HOŢIE. Un control inopinat al viceprimarului Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu,  a scos la iveală nereguli grave la Grădina Zoologică. Trei angajate au fost prinse cu mâncarea animalelor în plase, ele fiind pe loc concediate, iar şeful lor alegându-se cu o sancţiune de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni de zile. Criza financiară afectează din ce în ce mai mulţi români, două râmnicence ajungând să fure mâncarea animalelor de la Zoo pentru a-şi hrăni familiile. Din păcate, ele au fost prinse de viceprimarul Eusebiu Veţeleanu care de ceva timp a primit informaţii despre faptele comise de îngrijitoarele de la Grădina Zoologică. În momentul controlului, cele trei femei tocmai se pregăteau să plece acasă şi nu au mai avut timp să ascundă sacoşele care erau pline cu pulpe de pui. Conform declaraţiilor viceprimarului, îngrijitoarele Zoo au pretins iniţial că au cumpărat pulpele de la un magazin din apropiere, ele recunoscându-şi apoi faptele. „Am avut informaţia că angajaţi ai Grădinii Zoologice fură din hrana animalelor. Am efectuat un control inopinat cu cei de la Poliţia Comunitară, la sfârşitul orelor de program, şi s-a confirmat faptul că anumiţi angajaţi furau din hrana animalelor. Trei persoane controlate la poartă au fost depistate cu pulpe de pui şi pui în sacoşe. Au dat declaraţii în care au spus că le cumpăraseră de la un magazin din oraş, însă în urma verificărilor amănunţite s-a constatat că hrana era pentru animalele de la Grădina Zoologică” – a spus viceprimarul Râmnicului, Eusebiu Veţeleanu. Îngrijitoarele au rămas fără loc de muncă Pentru faptele lor, celor trei îngrijitoare li s-a desfăcut pe loc contractul de muncă, ele putându-se alege şi cu un dosar penal din partea Poliţiei Comunitare care a luat parte la control. Mai mult, viceprimarul a decis ca şi administratorul Grădinii Zoologice să fie sancţionat, acestuia urmând a i se lua câte 10% din salariu în următoarele trei luni. „Îmi exprim regretul că am luat măsura desfacerii contractelor de muncă pentru cele trei angajate pe posturile de îngrijitori. Pe femeile respective le consider iresponsabile şi inconştiente, pentru că pe pachetele cu mâncare pentru animale scria clar improprie consumului uman. Nu ştiu ce duceau acasă şi ce mâncau! Carnea putea fi uşor alterată sau păstrată în condiţii neigienice şi, în niciun caz, nu era pentru consum uman. Regret cele întâmplate, dar aceste lucruri nu le vom tolera. În cazul în care se vor mai repeta, vom lua aceleaşi măsuri drastice” –  a mai spus viceprimarul Veţeleanu. Grădina Zoologică va fi modernizată Grădina Zoologică din Rm. Vâlcea urmează să intre într-un program de reabilitare, recent fondurile pentru acest obiectiv fiind deblocate. Lucrările de modernizare urmează să demareze în perioada imediat următoare şi vor fi finalizate abia în anul 2011. „Săptămâna trecută domnul primar Romeo Rădulescu a fost la Bucureşti, la ministrul Laszlo Borbely. Fondurile pentru modernizarea Grădinii Zoologice s-au deblocat. Este vorba de un contract semnat încă din anul 2008, pentru un proiect care se intitulează: „Amenajare şi modernizare Grădina Zoologică Râmnicu Vâlcea”. Suma totală care se alocă este 5.428.375 lei cu TVA, 75% reprezintă finanţare de la Ministerul Mediului, iar 25% este contribuţia Primăriei. Reamenajarea şi modernizarea zonelor existente, construirea unui cabinet veterinar, reamenajarea locurilor de joacă, decolmatarea şi amenajarea lacului existent se numără printre obiectivele proiectului” – a conchis viceprimarul Râmnicului.

IONELA MATEI
Sluţenia unui oraş de poveste

N-am ce face. Trăiesc într-un oraş nebun, din care conducătorii vremurilor au scos la iveală tot ce-i mai inestetic. Râmnicul îmi dă senzaţia Berlinului după cel de-al Doilea Război Mondial: o urbe descompusă în care praful te sufocă, craterele din asfalt îţi dau o senzaţie de deprimare, iar muncitorii, care mişună pe lângă gropile ca nişte răni deschise în inima municipiului, îmi par chirurgi de mâna a treia. Toată strălucirea de altă dată a acestui frumos municipiu, ce a câştigat premii pentru frumuseţea şi curăţenia sa, construite cu muncă de edilul Mircia Gutău, s-a stins atât de repede. Nimic nu mai seamănă cu ce a fost. Primarul actual ne povesteşte administraţie de la televizor unde ajunge cu Jaguarul său cât un apartament de lux şi ne ceartă că nu ne-am obişnuit dracului să ne mulţumim a ne plăcea odată oraşul ăsta mutilat de gospodarii-şefi. Cu un pix în mână, mai zilele trecute, edilul vorbea pe sticlă, folosind un ton ridicat: „Ce voiau râmnicenii să nu schimb ţevile de apă sau să nu asfaltez Calea lui Traian?”. Ba da. Am vrut, dar nu să trăim într-un oraş transformat în etern şantier. Vrem modernitate, dar nu cu preţul mutilării municipiului. Ne dorim investiţii în infrastructură, dar dezaprobăm categoric lucrările edilitare făcute de mântuială, în dispreţ. Sunt câţiva prin presa locală care, deşi calcă acelaşi pământ plin de moloz, praf, gropi şi pietre ca noi, îl ridică în slăvi pe primar, nici nu vreau să-i dau numele pentru că el este unul oarecare, un cineva ajuns în fruntea municipiului printr-un joc câştigător, şi ne fac nebuni pe noi ăştia care strigăm, în van ce-i drept, că oraşul ne-a devenit slut.

Cică am scrie toate aceste lucruri din interese de ordin pecuniar sau de altă natură şi nu pentru că ne-am raliat, şi e mult de atunci, vocii unanime a comunităţii locale. Îmi e lehamite. Mai bine să zică ce vor că şi aşa nimic nu mai schimbă operaţia plastică nereuşită la care a fost supus municipiul de nişte măcelari lipsiţi de viziune.

De acum, în Râmnic, totul mi se pare ridicol. Ridicol de urât, de lipsit de gust. Nu-mi mai plac nici chioşcurile răscoapte de soarele nemilos de astă vară, nici florile ofilite transformate în buruieni dizgraţioase, nici trotuarele din care ies proeminente ca nişte tumori gigant canalele, nici străzile cu asfalt denivelat, crăpat şi ros, nici magherniţele diforme, nici cabinele telefonice strâmbe şi fără geamuri, nici muntele de nisip din faţa intrării în blocul meu ce maschează o groapă ameţitor de adâncă, nici pereţii jupuiţi ai imobilelor, nici râsetul imbecil al muncitorilor care sapă desfigurând urbea şi, în fine, nici ştirile, politica, anecdotele, zvonurile sau  bârfele de prin partea locului.

Acum, Râmnicul are o mie de culori, un farmec unic al dizarmoniei perfecte, al urâţeniei absolute. Văd cum pantofi frumoşi de vară se aşază timpuriu în praful ce se ridică tot mai sus din lucrările primăriei. Domnişoare elegante şi zvelte păşesc cu grijă printre mormanele de pietriş să nu-şi strice încălţămintea, pornind un adevărat maraton printre mizeria din stradă. Se opintesc sperând să nu cadă, dar tocul încălţărilor se afundă în asfaltul topit sau în gropile cât un lat de palmă şi tocul trosneşte în hârtoapele din municipiu. Oraşul aleargă nebun, dansează frenetic, se scufundă până la genunchi în mlaştina perfidă care-l suge dedesubt, râde, agonizează şi moare, cu râsul victoriei în gât. Apoi se linişteşte, plânge, adoarme şi vrea să se trezească… Un gând ce mă înfioară şi mă biciuie ca un vânt polar: oare va mai renaşte?

Olivia Pîrvu-Cîrciu