1

Victorie mare în Spania

” Handbal feminin, Liga Campionilor

” Oltchim a trecut de Itxako ºi duminicã primeºte vizita rusoaicelor de la Zvezda

Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, a debutat în aceastã ediþie a Ligii Campionilor în deplasare, pe terenul ibericelor de la Itxako Estella. Trupa antrenatã de Radu Voina ºi Aurel Roºca avea o singurã variantã – victoria, pentru a îºi mãri ºansele de calificare dintr-o grupã puternicã din care mai fac parte Zvezda Zvenigorod ºi ETO Gyor Graboplast. Oltchim a încercat sã arate cine este „ºeful” încã din debut dar ibericele au reuºit sã þinã aproape ºi s-a mers cap la cap pânã la mijlocul primei reprize, atunci când Vâlcea s-a distanþat la douã goluri diferenþã, 6-8. Cu Neagu în vânã ºi Paula Rãdulescu inspiratã între buturi, vâlcencele au intrat la cabine în avantaj de trei goluri, 12-15. Gazdele au început repriza secundã mai bine ºi au redus handicapul la un singur gol, 14-15, dar Oltchim nu a acuzat ºocul ºi la 10 minute de la reluare s-a consemnat cea mai mare diferenþã de scor a meciului: 14-19. Se pãrea cã formaþia olteanã va obþine un succes clar dar spaniolele nu au cedat, au recuperat gol dupã gol, cu ajutorul discret al arbitrilor ºi cinci minute înainte de final egalitatea pe tabela de marcaj era restabilitã, 22-22. Finalul a fost gestionat bine de echipa mai experimentatã ºi Oltchim s-a impus în final cu 27-24. Pentru Oltchim urmeazã douã partide consecutive pe propriul teren, cu Zvezda ºi ETO Gyor ºi în cazul unor noi victorii calificarea este pe jumãtate rezolvatã. Campioana României a fost încurajatã în acest meci de o galerie numeroasã, românii aflaþi la muncã strângându-se din multe oraºe ale Spaniei. „ªtiam cã vom avea în faþã o echipã arþãgoasã, cu un joc încâlcit, foarte greu de citit. E genul de echipã care nu cedeazã niciodatã, care speculeazã fiecare greºealã. Nu întâmplãtor sezonul trecut a câºtigat Cupa EHF, iar de atunci ºi-au mai adus câteva jucãtoare. Au fost emoþii. S-au mai rupt acolo câteva fibre la inimã, dar asta e viaþa noastrã, a antrenorilor. ªtiþi cum se spune, nu mai putem, dar ne obligã pãrinþii. Una peste alta, bine cã am câºtigat.”, a declarat la finele celor 60 de minute tehnicianul Radu Voina.

În etapa viitoare a Grupei C, Oltchim va evolua duminicã, pe propriul teren, începând cu ora 19.00 în compania rusoaicelor de la Zvezda Zvenigorod.

Grupa A

Rezultatele primei etape

Byasen – Viborg 21-26

Leipzig – Podravka 35-32

Clasament

1. Viborg 1 1 0 0 26-21 2

2. Leipzig 1 1 0 0 35-32 2

3. Podravka 1 0 0 1 32-35 0

4. Byasen 1 0 0 1 21-26 0

Etapa viitoare

Podravka – Byasen

Viborg – Leipzig

Grupa B

Rezultatele primei etape

Metz – Krim Ljubljana 30-37

Aalborg – Hypo Viena 30-36

Clasament

1. Krim 1 1 0 0 37-30 2

2. Hypo 1 1 0 0 36-30 2

3. Aalborg 1 0 0 1 30-36 0

4. Metz 1 0 0 1 30-37 0

Etapa viitoare

Hypo – Metz

Krim – Aalborg

Grupa C

Rezultatele primei etape

Itxako – Oltchim 24-27

Zvezda Zvenigorod – ETO Gyor 34-29

Clasament

1. Zvezda 1 1 0 0 34-29 2

2. Oltchim 1 1 0 0 27-24 2

3. Itxako 1 0 0 1 24-27 0

4. Gyor 1 0 0 1 29-34 0

Etapa viitoare

ETO Gyor – Itxako

Oltchim – Zvedza

Grupa D

Rezultatele primei etape

Buducnost – Larvik 23-27

FCK Copenhaga – HC Dinamo Volvograd 24-23

Clasament

1. Larvik 1 1 0 0 27-23 2

2. FCK 1 1 0 0 24-23 2

3. Dinamo 1 0 0 1 23-24 0

4. Buducnost 1 0 0 1 23-27 0

Etapa viitoare

Larvik – FTK Cppenhaga

Dinamo – Buducnost

Vlad Soare
Doi pași înainte, unul înapoi

Fotbal, Liga a II-a

” După două succese consecutive, CSM a cedat pe propriul teren cu FCM Târgu Mureș

CSM Râmnicu Vâlcea a început perfect meciul de pe propriul teren cu FCM Târgu Mureș. Încă din minutul 5 vâlcenii aveau sădeschidăscorul După ce Răzvan Dobre i-a centrat excelent lui Boroiban care a marcat cu capul din interiorul careului. Oltenii au continuat sã atace dar oaspeþii au egalat în minutul 13 dupã o execuþie de excepþie a lui Vârtic, cel care l-a executat pe Rusandu cu un ºut imparabil de la 23 de metri de poartã. Jocul a continuat sã fie cursiv ºi în minutul 25 Ciprian Dinu a înscris golul meciului, reuºind o deviere de zile mari, cu capul, de la marginea careului. Oltenii au continuat sã atace ºi în minutul 33 Roman a pus latul la mingea centratã de juniorul Goge dar Alexandru Deaconu a anulat golul la semnalizarea de ofsaid a tuºierului Vasile Marinescu. Peste alte trei minute Iulian Popa a scãpat singur dar a ºutat slab ºi ªteþca a reuºit sã reþinã. Finalul primului mitan a fost incendiar. FCM Târgu Mureº a egalat în minutul 39, Vancea speculând lipsa de reacþie a apãrãrii vâlcenilor. În prelungiri oaspeþii au reuºit sã rãstoarne situaþia de pe tabela de marcaj, dupã cea mai controversatã fazã a partidei. ªtefan Popa a reluat mingea spre poarta apãratã de Rusandu, Dandea a respins cu capul de pe linia porþii dar Deaconu a validat golul dupã ce s-a consultat din priviri cu tuºierul Eduard Crângaºu. În partea a doua a meciului vâlcenilor nu le-a mai reuºit nimic, au înlocuit construcþia cu mingi înalte pentru vârfurile Boroiban ºi Roman în timp ce experimentata apãrare a ardelenilor a dejucat cu lejeritate acþiunile gazdelor. FCM a mizat pe cartea contraataculul ºi în minutul 73 Alexandru Popa a închis tabela dupã un ºut de la marginea careului. Brigada de arbitri a pãrãsit stadionul din Zãvoi în huiduielile generale ale spectatorilor din tribunele stadionului din Zãvoi.

Probleme de lot pentru Artimon

CSM va ataca meciul cu FC Argeº fãrã patru fotbaliºti de bazã. Bogdan Viºa nu ºi-a revenit dupã accidentarea de sãptãmâna trecutã ºi sigur nu va putea intra în timp ce Alexandru Dragomir îºi va relua antrenamentele uºoare dar poate reveni pe teren abia peste douã sãptãmâni. În cea mai gravã situaþie este, însã, Augustin Voina, suspect de hernie de disc. Elevul lui Alin Artimon va fi supus la o intervenþie chirurgicalã ºi existã ºi riscul sã renunþe la activitatea competiþionalã în cazul în care aceastã operaþie nu va reuºi. În plus, tehnicianul timiºorean nu-l va putea folosi nici pe cãpitanul Marius Pasãre, suspendat pentru cumul de cartonaºe galbene. De partea cealaltã, argeºenii trec printr-o perioadã dificilã. Elevii lui Ionuþ Badea au continuat protestele împotriva conducerii clubului ºi au refuzat sã se antreneze ºi sã intre în cantonament. Dacã piteºtenii nu vor primi mãcar o parte din drepturile salariale existã riscul ca meciul de sâmbãtã cu CSM sã nu se joace. Tehnicianul de la CSM Râmnicu Vâlcea, Alin Artimon, crede cã arbitrajul prestat de Alexandru Deaconu a fost pãrtinitor. „Aproape în toate etapele pe care le-am jucat am avut probleme cu arbitrajul. Noi am avut un 11 metri corect la Deva ºi toatã lumea de acolo, de la bucãtãrese la jucãtori au strigat cã i-am furat. Azi am avut gol anulat, am primit un gol care nu a fost, am mai primit un gol dupã o poziþie de ofsaid. Nu înþeleg cum s-a validat acel gol din moment ce Dandea a respins cu capul ºi avea picioarele pe linia porþii, cum putea mingea sã depãºeascã linia cu toatã circumferinþa? Parcã suntem proºtii satului. Nu înþeleg de ce nu suntem lãsaþi sã jucãm. Nu atacãm promovarea, nu avem nici bugetul nici lotul necesar pentru a ataca acest obiectiv. Nu încurcãm pe nimeni, vrem doar sã ne facem treaba.”

Rezultate

CFR Timișoara – G.M. CFR Craiova 0-3
Fortuna Covaci – Minerul Lupeni 2-2
Șimleul Silvaniei – CS Otopeni 0-2
Bihor Oradea – FC Baia Mare 1-2
CSM Rm. Vâlcea – FCM Tg Mureș 2-4
U Cluj – Drobeta Turnu Severin 3-0
Jiul Petroșani – Mureșul Deva 0-1
Dacia Mioveni – FC Argeș 0-1
UTA Arad – Arieșul Turda 2-1

Vlad Soare
Buican îi cere ministrului Udrea săse implice în turismul vâlcean

Dintr-un comunicat de presă al deputatului PNL, Cristian Buican, aflăm că alesul îi sugereazăMinistrului Turismului Elena Udrea săse implice activ în reabilitarea infrastructurii stațiunilor turistice din Vâlcea. Prin intermediul unei interpelări adresate Ministerului Turismului, Președintele PNL Vâlcea Cristian Buican i-a prezentat doamnei ministru Elena Udrea situația dramatică a infrastructurii turistice, rutiere și a utilităților publice din localitățile turistice din județul Vâlcea. În urma deplasărilor în orașele Drăgășani, Horezu, Băile Govora, Băile Olănești, că limănești, Voineasa și Brezoi și a discuțiilor cu cetățenii și reprezentanții administrațiilor publice din aceste orașe, deputatul Cristian Buican a considerat necesară depunerea unei interpelări la Ministerul Turismului prin care săîi aducă la cunoștințăElenei Udrea că din cauza proastei infrastructuri rutiere și a lipsei utilităților publice de calitate, coordonata turistică a acestor localități are de suferit și o datăcu aceasta și dezvoltarea lor economică . „Chiar dacă aspectele legate de infrastructura rutierăși lipsa utilităților publice din localitățile turistice nu pot fi atribuite Ministerului Turismului, Buican considerăcă Ministrul Elena Udrea ar trebui săse implice activ în soluționarea acestor probleme, prin promovarea de parteneriate între instituțiilor statului responsabile de aceste aspecte. Deputatul Cristian Buican i-a cerut Elenei Udrea o implicare mai mare în rezolvarea acestor probleme, deoarece, cel puțin în cazul acestor orașe, dezvoltarea durabilăși îmbunătățirea condițiilor de viațăa locuitorilor se aflăîn strânsălegăturăcu coordonata turistică a acestora. El este de părere că doar printr-o implicare sporităa Ministerului Turismului și prin realizarea de parteneriate între instituții se poate realiza o dezvoltare armonioasăa infrastructurii turistice, rutiere și a utilităților publice din localitățile turistice din județul Vâlcea și din România, iar această dezvoltare va atrage După sine atât investitori cât și turiști mai mulți în aceste localități”, se spune în comunicat. Cristian Buican considerăcă dezvoltarea infrastructurii rutiere și a utilităților publice din orașele turistice vor asigura în primul rând investitorilor un climat propice pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. „Acest lucru va duce cu siguranțăla sporirea numărului de turiști, la creearea de noi locuri de muncă și implicit la o dezvoltare durabilăa acestor localități. Potențialul turistic al acestora și al județului Vâlcea în general este unul uriaș și trebuie exploatat la maxim, însă observ că autoritățile nu se implică la capacitate maximăîn această privință”, a conchis el.

 
Comunistul care se vrea președintele țării

” Rotaru ne obosește televizoarele

VISE DEȘARTE. Constantin Rotaru, președintele Partidului Alianța Socialistă(PAS) candideazăla funcția de președinte al României. Zilele trecute, acesta a apărut pe unul dintre posturile naționale de televiziune, mai exact Realitatea TV, având o prestație de-a dreptul jenantă. fără proiecte personale sau idei concrete pentru modernizarea României, Rotaru a vorbit minute-n șir despre sistemul comunist și „minunile” acestuia, încercând, în van, săconvingăcă Ceaușescu a fost un dictator de apreciat.

Constantin Rotaru, candidatul Alianței Socialiste din România, candideazăla președinție cu sloganul „România ta, a noastră!” și are un program politic cu un pregnant iz comunist, care cutremură. „Statul trebuie săse implice în economie. Din comunism putem săsalvam locuri de muncă pentru cetățeni, învățământ de stat gratuit, asistență medicalăgratuită, locuințe pentru familii”, este de părere Rotaru. În cazul în care va ajunge președintele țării, lucru imposibil – dar visatul este e moca – el va pune în aplicare câteva principii comuniste, așadar perimate și periculoase, care, crede el, vor conduce la relansarea tuturor domeniilor. El este convins că nu trebuie săuităm comunismul pentru că , acest lucru, ar însemna pierderea respectului de sine. Ce tâmpenie! Ceea ce omite săspunăprezidențiabilul este că în „epoca de aur” noțiunea de „respect de sine” era minimizată, strivităîn picioare. Dimpotrivă, acest sistem de care și acum ne mai aducem aminte cu oroare, ocupă, și acum, paginile negre din istorie, horror, și, despre el, nu se poate vorbi decât ca despre o monstruozitate ce ne dăfiori reci pe șira spinării. „Dacă vrem săfim respectați, trebuie săne respectăm părinții”, mai spunea el la Relitatea. Adică , Ceaușescu ne-a fost părinte? Săfim serioși. „Împușcatul” a rămas și va rămâne, în istoria României, ca o brută, care ne-a ținut în beznăatâta amar de vreme, zdrobindu-se aripile și sufletul.

Are și revistăcomunistă

În cazul în care nu știați, existăși un oficios al PAS-ului, intitulat (cum altfel?!?) „Socialistul”, în care Cosntantin Rotaru scrie de zor texte bolșevice, cu un talent de propagandist nedescoperit. Citind pe Internet publicația, am dat peste un text de un comunism profund, ce face pielea de găină. Aici, Rotaru vorbește despre solidaritatea muncitorească , dar și despre bunăstarea pe care, crede el, o aducea comunismul. Iatăun pasaj: „A fost o vreme când îți întindeai mâna solidar spre tovarășii tăi din alte părți, simțind că împreunăconstituiți un întreg, un bloc de suferințăînduratădar și de bucurie îngăduită, într-o lume unde rolul vostru era tot mai hotărâtor. Multăvreme solidaritatea cu muncitorii străini a constituit trăsătura de că petenie a clasei tale, dar niciodatăn-a lipsit preocuparea de progres pentru țara ta de baștină, România, iar în caz de încordare internaționalănu-ți lipsea spiritul de sacrificiu pentru ea. A fost și o epocă în care tu ai fost stăpân. Atunci asumându-ți eforturi organizate mai mari decât altora. Condus de unii din frații tăi ca origine și ca orizont spiritual, ai fost, cu condiția ta muncitorească , prevalent și hotărâtor în multe. Îi s-a dat pilejul să-ți clădești un adăpost mai bun, să-ți faci un mediu mai îngrijit, săaccezi la culturăși la asistență medicalăieftinăși calificată, sămergi la băi, săai vehicul propriu și săcirculi pe drumuri mai bune, săvezi spectacole întăritoare de suflet și credințăde viață, sătrăiești într-o posibilămoralăproletară, cu mândria aferentăunui constructor de lume nouă, dacă se poate mai dreaptă. Îi s-au pus niște granițe cât privește circulația prin lume, dar înlăuntrul acestor granițe te simțeai destul de stăpân, atât pe naturăși peisaj cât și pe lucrul mâinilor și minții tale. Te legănai în ideea că destinația ta e să-ți ajuți semenii săse ridice, așa cum ei te ajutăpe tine. Erai socotit clasa care duce cu succes societatea înainte”. Rotaru este un nostalgic al comunismului, cu veleități de președinte de partid, mai nou și de țară . Dar, nu-i așa?, ne-am obișnuit deja că politicienii noștri sunt oameni total lipsiți de viziune și incapabili săcomunice. Iar atunci când o fac, spun numai baliverne. Politicienii noștri par oligofreni. Nu sunt în stare săținăun discurs pozitiv. Capetele seci le sunt bântuite de fantomele distrugerii. Nicio viziune. Niciun plan. Lipsiți de voință, nu sunt în stare săconducă o grupăde măturători dintr-un parc public.

Olivia Pîrvu – Cîrciu
Alina, ex-A.S.I.A., datăafarăde Hagi

” Cântăreața a fost evacuatădin vila din Pipera pentru restante mari la chirie

În numărul trecut al publicației noastre, redactorul-șef Romeo Popescu atrăgea atenția asupra unuia dintre cei mai mari țepari din România, vâlceanul Dan Leasă. Omul de afaceri a dat zeci de țepe băncilor din România, suma totalăa acestora fiind de peste 1.000 de miliarde lei. Tabloidul CanCan a preluat o serie de informații din publicația noastră, subliniind faptul că Leasăare, într-adevăr, probleme financiare, de pe urma că rora ar suferi și iubita sa Alina Crișan, fostă componentăa trupei A.S.I.A.

Pe vremea când era iubita afaceristului Dan Leasă, blonda a trăit neplăcuta experiențăde a fi alungatădin vila pe care o închiriaserăde la fostul fotbalist Gică Hagi, pentru că acumulaserădatorii de 10.000 de euro. Fosta componentăa trupei A.S.I.A., Alina Crișan, părea sănu aibăun motiv consistent atunci când a decis săse despartăde bărbatul cu care a fost mai bine de trei ani, controversatul afacerist de 48 de ani Dan Leasă, dar treptat anumite lucruri care au îndreptățit-o săfacă acest gest ies la iveală. Potrivit publicației Vocea Vâlcii, iubitul cântăreței nu avea o avere solidă, ci una construităpe escrocherii și artificii financiare, motiv pentru care luxul pe care i-l oferea blondei nu era unul constant. Afaceristul a ajuns în situații jenante, trăgând-o și pe Alina După el. Bunăoară, conform ziarului amintit, Leasăajunsese săacumuleze restanțe de 10.000 de euro la plata chiriei pentru vila din Pipera în care locuia împreunăcu vedeta, motiv pentru care proprietarul imobilului, fostul fotbalist Gică Hagi, i-a somat săpărăsească proprietatea, nu înainte de a-și recupera însă banii. Aceeași publicație susține că în vila din Pipera afaceristul vâlcean nu locuia doar cu Alina Crișan, ci și cu o altăblondăpe nume Alina Lică , o fostă iubităde-a sa, avansând ipoteza unui menaj a trois.
Directorii deconcentratelor obligați săcircule în scaune cu rotile

ILAR. Face ce face, prefectul Bebe Ungureanu și mai trage câte o ,,plombă”. Mai nou, prefectului i-a venit ideea să-i plimbe pe directorii deconcentratelor, legați la ochi, în scaune cu rotile, pentru a ,,gusta” din neplăcerile întâmpinate de persoanele cu handicap. Ungureanu a mers ceva mai departe cu declarațiile și i-a amenințat pe posibilii greviști că vor fi ,,împinși” pe străzile orașului chiar de capii Prefecturii.

Persoanele cu handicap și-au găsit un aliat de nădejde: prefectul județului Vâlcea. Bebe Ungureanu s-a gândit că nu ar fi rău să-și spele păcatele făcute de Ziua Internaționalăa Nevăzătorilor, zi în care nu și-a găsit timp săsocializeze cu reprezentanții acestora, printr-o acțiune bizarăîn care sunt implicași șefii deconcentratelor. Directorii instituțiilor deconcentrate ale statului vor fi obligați sătrăiască pentru câteva ore în pielea unei persoane cu handicap locomotor și de vedere. Prefectul județului și-a propus să-i punălegați la ochi, într-un scaun cu rotile și săle dea drumul pe străzile orașului și pe rampele de acces ale instituțiilor pe care le coordoneazăși nu numai. Promisiunea a fost făcutăîn cadrul Comisiei de Dialog Social, organizată, ieri, la Prefectura Vâlcea, în prezența președintelui organizației nevăzătorilor. „Îmi pare rău că nu am organizat acest marș de ziua persoanelor cu handicap, dar văpromit că voi organiza acest marș, în viitorul apropiat, și-i voi pune pe toți directorii deconcentratelor din oraș în scaune rotile, legați la ochi săurce și săcoboare rampele de acces făcute pentru persoanele cu handicap, săvadăși ei cât de „bine” sunt făcute. Dacă nu vor, avem „puterea” săle împingem că ruciorul sau să-l oprim”, a afirmat prefectul. Va fi foarte interesant de văzut dacă primarul municipiului va da curs acestei acțiuni bizare organizatăde fostul său coleg de partid.

Dana Nedescu
Conducerea combinatului Oltchim a refuzat sădialogheze cu Ungureanu

Conducerea societății Oltchim cât și liderul sindicatului cu același nume au refuzat săparticipe la ședința Comisiei de Dialog Social, organizată, ieri, la Prefectura Vâlcea de că tre prefectul Bebe Ungureanu. Prefectul pusese pe ordinea de zi a ședinței analiza situației de la Oltchim, a problemelor sociale generate de criza economico-Financiară prin care trece societatea. Managerul Oltchim a refuzat săparticipe din motive ,,tehnice”. Deși conducerea combinatului și-a mascat destul de elegant refuzul, prefectul Bebe Ungureanu a înțeles perfect mesajul celor de la Oltchim, mesaj care i-a creat un disconfort vizibil. Prefectul și-a pus directorul de cabinet sătransmităcelor prezenți mesajul celor de la Oltchim. ,,Aveam pe ordinea de zi a ședinței o analizăa situației de la Oltchim și am solicitat conducerii Oltchim și sindicatului săfacă o informare cu situația angajaților în noua conjucturăeconomică , pentru că am considerat că este de maxim interes ce se întâmplăacolo din gura acelora care ar fi cel mai îndreptățiți săfacă acest lucru: conducerea patronatului și sindicatului. I-am anunțat, dar se pare că din cauza unor probleme tehnice au decis sălase această informare pe o datăulterioară”, a afirmat Lăcrămioara Bălan. Prefectul Ungureanu știa foarte bine că managerul Roibu îi va refuza invitația în condițiile în care fiul prefectului a fost acuzat de diferite persoane că a reprezentat interesele firmei PCC în detrimentul combinatului Oltchim. În altăordine de idei, invitația prefectului a fost mai mult formalăîn actuala conjuncturăpolitică , când România a intrat într-un blocaj economic și politic din care va ieși abia După alegerile prezidențiale, până atunci orice discuție este inutilă, iar conducerea combinatului știe foarte bine acest lucru.

Dana Nedescu
„Mergeți la vot și votați-l pe Băsescu!”

” Primarul Râmnicului, Mircea Gutău, îi îndeamnăpe vâlceni

CAMPANIE ELECTORALĂ. În plină campanie electorală, liderii partidelor politice bat județul în lung și-n lat în speranța că îi vor atrage pe vâlceni de partea lor și-i vor convinge săvoteze cu candidatul lor. Primarul municipiului Rm. Vâlcea, pedelistul Mircea Gutău, le cere, prin intermediul ziarului nostru, ajutorul vâlcenilor, pe care-i roagăsămeargăla vot și săvoteze cu Traian Băsescu.

” Rep.: Au trecut doar câteva zile de când s-a dat startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Este PD-L Vâlcea pregătit săfacă Față unei campanii intense?

” Mircea Gutău: Cu siguranță, da. Ne-am pregătit de mult timp pentru a face o campanie în forțăîncă din prima zi și până în turul II. În acest moment, campania se desfășoarăîn parametrii pe care ni i-am propus și sunt convins că așa va fi până la final.

” Rep.: Credeți că va fi o campanie electoralămurdarăsau una fair play?

” M.G.: Nu pot săspun că va fi nici fairplay, nici foarte murdară. Bineînțeles că vor fi atacuri din partea adversarilor politici. Sunt, părerea mea, excese din partea unor membri de partid din teritoriu atât de la PSD și PNL, cât și de la PD-L. Își rup afișele unul altuia, își taie bannerele, dar sunt lucruri pe care eu le consider, deocamdată, minore. Cu toate acestea, eu cred că oamenii, când vor merge la vot, vor știi exact ce săvoteze.

” Rep.: Adversarii politici văacuzăcă încercați săle racolați primarii sau că încercați prin toate mijloacele săîi atrageți de partea dumneavoastră. Ce le răspundeți acestora?

” M.G.: Le spun că voi continua aceeași politică și voi continua ca prin ceea ce fac să-i determin pe primari săvinăalături de noi. Eu îi respect mult pe primari și nu ascund faptul că sunt anumiți edili care fac parte din alte formațiuni politice, însă care îmi plac ca oameni și ca politicieni. Îi asigur, însă , că nu voi face nicio presiune asupra primarilor. Dacă , în timp, ei considerăcă e bine sămi se alăture, eu voi fi foarte bucuros săîi primesc. Dacă nu vor, asta este, respectul rămâne același. Vărepet, nu ascund că mi-ar plăcea ca anumiți primari săvinăalături de mine.

” Rep.: Multe voci susțin că ați neglijat municipiul pentru a câștiga capital electoral în teritoriu. În aceste condiții, credeți că veți mai obține un scor la fel de mare ca la alegerile precedente?

” M.G.: Le spun celor ce afirmăacest lucru săstea liniștiți. Campania în municipiu se desfășoarăfoarte bine. Am doi viceprimari, Romeo Rădulescu și Eusebiu Vețeleanu, care organizeazăcampania în municipiu mult mai bine decât o fac liderii altor partide din Râmnic.

Rep.: Totuși, liderii PSD Rm. Vâlcea, în frunte cu Gigi Matei, susțin sus și tare că dvs. pierdeți teren în municipiu, iar ei vin tot mai tare din spate

M.G.: Cine e Gigi Matei? Aaa e un simplu consilier local, un fost director al Direcției Apelor Olt care, pierzându-și postul, nu mai are ce face și începe săvorbească aiurea. Cert este că prin investițiile pe care le-am făcut în municipiu și datorităfaptului că am obținut, a doua oarăconsecutiv, locul I pe țară între municipii, vâlcenii vor fi în continuare alături de mine. Ei nu uităcă m-am dedicat trup și suflet Râmnicului și râmnicenilor. Adversarii mei sănu uite că eu măduc zilnic cel puțin trei ore prin oraș și stau de vorbăcu oamenii, iar ei nu fac lucrul acesta decât o datăla patru ani.

” Rep.: Care este target-ul PD-L Vâlcea la aceste alegeri prezidențiale?

” M.G.: În județul Vâlcea am stabilit săatingem pragul de 40%. Sunt convins că ne vom atinge scopul și că Traian Băsescu va ieși din nou președinte și datorităvoturilor luate de noi aici, la Vâlcea.

” Rep.: Ce așteptări aveți în Colegiul Drăgășani, acolo unde se spune că este fieful PSD-ului?

” M.G.: La Drăgășani am schimbat de curând conducerea și din câte am observat oamenii se mișcă foarte bine. Cu siguranțăvom avea un procent mai mare decât până acum. Cred că vom lua cu cel puțin 10 procente mai mult decât la alegerile precedente.

” Rep.: Ce are în plus candidatul Traian Băsescu Față de ceilalți candidați? De ce ar trebui să-l voteze vâlcenii?

” M.G.: În primul rând, Traian Băsescu este un om direct, iar în cei cinci ani cât a fost președintele României nu i s-a putut imputa că a ținut partea cuiva. Mai mult decât atât, numele lui nu a fost legat niciodatăde niciun clan. Președintele Traian Băsescu a deranjat foarte multălume datorităfaptului că este un om corect, care nu se lasăcă lcat în picioare. Știți foarte bine cum s-au unit toți liderii politici pentru a-l da jos, prin referendum, din fruntea țării. Ei bine, atunci populația le-a dat peste „botic”, ieșind la vot într-o proporție covârșitoare și decizând că Traian Băsescu trebuie să rămână în continuare președinte. Acum se repetăscenariul. Aceiași lideri s-au întâlnit și au plănuit scoaterea lui Băsescu din cursă. Numai că și de data aceasta și-o vor lua peste „botic”. Din păcate pentru ei, nu înțeleg că nu așa trebuie săprocedeze. Eu știu că sunt afectați pentru că nu le mai merg afacerile și mai știu că sunt mulți oameni afectați pentru că și-au pierdut privilegiile și aici mărefer la cumulul de pensii și la cei care aveau pensii de 300 de milioane de lei vechi. Mai mult decât atât, împotriva lui Băsescu mai sunt politicienii care ocupau posturi prin diferite agenții și care aveau salarii de zeci de mii de euro, dar și pesediștii și peneliștii care s-au băgat în diferite consilii de administrație și au luat zeci de milioane pe lunăpentru o oră.

” Rep.: În încheiere, care este mesajul dumneavoastrăpentru vâlceni?

M.G.: Mesajul meu este sămeargăla vot și săvoteze cu Traian Băsescu. Am revoluționat Râmnicul sub mandatul președintelui Băsescu și vreau săcontinui modernizarea orașului nostru. Am nevoie de sprijinul lor. Vâlceni mergeți la vot și votați-l pe Băsescu!

Claudia Stanciu
Mâna revoluției e lungă

” Oprescu: „Aduceți-mi spirt, am dat mâna cu pulimea”.

Pentru că știe să-și speculeze eficient imaginea și pentru că beneficiazăde protecție ocultă, Sorin Oprescu a fost ferit de scandaluri. Astăzi, candidatul-fraudăprezintă”planuri” de viitor pentru România, dar gașca din spatele lui calculeazădeja profituri. Existăpremise ca Sorin Oprescu săaibă, de fapt, cu totul și cu totul alte socoteli legate de candidatura sa la președinție. Săpând cu atenție trecutul, am descoperit o mulțime de abuzuri, șmenuri, ilegalități comise de clanul Oprescu și la candidatura pentru Primăria Capitalei. Existăprobe precum că în campaniile din 1998 și 2000, Sorin Oprescu a dijmuit banii sponsorilor, păstrând 50% din fondurile primite de la diverși oameni de afaceri. În 2000 și-a păcă lit până și șeful de campanie, pe care nu l-a mai plătit. Divorțat din 1988, Oprescu a păstrat legătura cu fosta sa soție, fata profesorului Fica, medicul personal al lui Ceaușescu. Cei doi au pus la punct un sistem de „afaceri” cu diverși distribuitori de medicamente. Și pentru că atunci când a fost vorba de el, presa l-a crezut întotdeauna pe cuvânt, n-a fost aproape niciodatăsubiect de scandal. Mai mult, a fost chiar răsfățatul mass-media, iar ultimul exemplu este edificator: cu toate că dovezile sunt clare, chiar și povestea fraudei cu semnături de la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei a fost uitată.

Despre afacerile murdare ale doctorului Oprescu care au provocat pierderi de milioane de euro bugetului Sănătății am mai scris. E vorba de hoțiile de la Spitalul Municipal, care în timpul guvernării PSD l-au adus în pragul disperării pe ministrul de Finanțe Mihai Tănăsescu. El a descoperit că mult apreciatul „manager” nu a justificat, în 2002, cheltuieli de peste 157 miliarde de lei ale instituției pe care o păstorea. E vorba și de țepele date bugetului Casei Asigurărilor de Sănătate prin închirierea unui soft.

Tunuri de campanie în 1998 și 2000

Sorin Oprescu, se știe, a candidat de două ori la funcția de primar general. Ce nu se știe, de fapt ce știu doar cei direct implicați în operațiunile respectivelor campanii, este faptul că Oprescu a privit această competiție electoralăca o oportunitate de a-și rotunji veniturile proprii. Sunt binecunoscute, în special în rândul celor care au lucrat cu candidatul Oprescu în 1998 sau în 2000, pățaniile sponsorilor storși de bani în schimbul promisiunilor deșarte făcute de individ. Și modul în care își păstra cel puțin 50% din banii veniți „la sacoșă”. Iar culmea tică loșiei a fost atinsăîn campania din 2000, când a uitat să-și plătească șeful de campanie, pe Radu Rizescu. Om pe care l-a adus în pragul disperării prin comportamentul său din timpul celor 45 de zile de campanie, pe care oricum nu-l plătea din buzunarul său, ci din „atențiile” care i se aduceau noaptea, la sediul de campanie.

„Aduceți-mi spirt, am dat mâna cu pulimea”

Oamenii care l-au cunoscut în precedentele campanii electorale au dezvăluit lucruri inedite despre Oprescu. Chiar dacă în campaniile precedente a avut suportul total al partidului care l-a aruncat în lupta pentru primărie, Oprescu părea atins de paranoia și nu avea încredere în nimeni. Relația cu presa s-a bazat exclusiv pe farmecul personal, pe care l-a speculat la maximum, tratând însă mass-media cu lipsăde considerație. Întârzia aproape tot timpul la întâlnirile fixate până în prânz pentru că dormea până târziu, obosit După diverse întâlniri nocturne. De fapt, activitatea sa de campanie se desfășura cu precă dere în timpul nopții, staff-ul fiind convocat frecvent pe la 3 sau 4 dimineața. Obligatoriu, După fiecare întâlnire cu cetățenii, primul lucru pe care îl făcea era săse dezinfecteze pe mâini. „Băăăă, aduceți-mi spirt. Azi m-am urcat iar pe butoi și am dat mâna cu pulimea”, striga candidatul grăbit sășteargărapid orice urmăa contactului cu cei că rora le ceruse votul.

Afaceri cu fosta soție

Cu fosta sa soție, Simona Fica, Oprescu a rămas în bune relații. Îi leagăani buni de că snicie dar și interese de afaceri. Simona este medic primar endocrinolog la Elias, acolo unde și Oprescu a fost director. Misterul „succesului” profesional l-am descoperit recent, pentru că ne-am mirat cum de Oprescu n-a ajuns chirurg la Fălticeni, de exemplu, După terminarea facultății. Totul se datoreazăsocrului, profesorului Fica, om de nădejde al Securității, fost medic personal al lui Nicolae Ceaușescu, și tatălui, general de Securitate. Cei doi au știut săînșurubeze adânc tânărul cuplu într-un sistem bine pus la punct. Sistem care a funcționat nestingherit și După revoluție, cei doi bucurându-se din plin de avantajele democrației originale construite de Ion Iliescu. Divorțați din 1988, Sorin și Simona au început săfacă „afaceri” specifice profesiei. Afaceri cu medicamente, cu furnizori aleși pe sprânceană. La fel și investiții pentru spitalele în care lucrau. Bineînțeles, au avut amândoi grijăsă-i asigure și băiatului – Mircea Oprescu – un viitor. Pentru că Mircea a fost un copil care le-a creat mereu probleme, având un apetit, spun foștii săi colegi din facultate, că tre o viațăaventuroasă, n-a fost posibil sădevinăchirurg, cum își dorea tatăl. Drept pentru care, s-au tras sfori și a fost plantat profesor la Universitatea de Medicină, unde predămanagement sanitar.

Averea săracului și cinstitului Oprescu

Conform declarațiilor de avere, Sorin Oprescu este fericitul posesor a două terenuri, unul în Ciolpani, altul la Predeal. Și a două imobile: unul în Ciolpani, cu o valoare declaratăde 46 de miliarde de lei vechi. Altul în București, cu o valoare declaratăde 58 de miliarde de lei vechi. Oprescu a mai declarat obiecte de artă, bijuterii și obiecte de cult în valoare totalăde 50.500 de euro. Așa cum au mai toți demnitarii în declarațiile de avere, și Sorin Oprescu a mai declarat, strategic, un împrumut acordat fratelui său, de 87.000 de euro. Toate acestea în lumina unor surse de venit declarate de 776 milioane de lei vechi anual. două lucruri sunt curioase în această declarație. Primul, nota de final, în care Sorin Oprescu scrie: „Nu înțeleg sărăspund pentru detalii pentru care se solicităinformații aproximative și nici pentru cele pentru care solicitarea este confuzăsau ambiguă”. Probabil, această notăexplică modul vag în care și-a trecut în declarație proprietățile imobiliare, fără adresăexactă. Pentru că evaluatorii autorizați din piața imobiliarăau alte opinii legate de valoarea imobilelor declarate de Oprescu: vila din Primăverii este evaluatăla 2,5 milioane euro, iar cea de la Ciolpani la un milion. Dacă adăugăm și casa din Maxim Gorki, atunci vorbim de proprietăți imobiliare care se ridică la suma de aproximativ 6 milioane de euro, echivalent a aproximativ 210 miliarde de lei vechi. Adică mult peste valoarea declaratăși foarte mult peste veniturile declarate oficial.

Răsplătește profesionalismul cu denunțuri penale

Un lucru puțin cunoscut despre Oprescu este faptul că , de-a lungul vremii, a purtat un război fără menajamente împotriva doctorului Raed Arafat (foto), „părintele SMURD”, pe care a încercat să-l saboteze prin orice mijloace. Miza au constituit-o, evident, banii. Puțini știu că Sorin Oprescu a încercat săpromoveze un sistem propriu de intervenție medicalăde urgență, de fapt un sistem care i-ar fi adus personal importante beneficii financiare. Oricât s-a zbătut, cu toate piedicile pe care i le-a pus inimosului doctor, Oprescu nu a reușit săîmpiedice dezvoltarea SMURD, care nu a costat nimic bugetul României. Ori lucrul ăsta l-a deranjat cumplit pe Oprescu, care imaginase un sistem clasic de că pușare a bugetului. În disperare de cauză, lui Arafat i s-au fabricat câteva denunțuri penale, pe care, bineînțeles, fostul PNA le-a aruncat la coș. Chiar și așa, „profesionistul” tot a reușit săciugulească câteva firimituri, umflând parcul de ambulanțe al Spitalului Municipal. (va urma)

Andrei Bacalu
Bannere si afișe electorale, postate în locuri neautorizate

” A început nebunia

INCIDENT. Președintele democrat-liberalilor din Lăpușata a sesizat poliția că i-a fost furat un banner, banner pe care el oricum îl amplasase într-un loc nepermis. Acum, pedelistul riscă săfie amendat

Nici nu a început bine campania electoralăși deja polițiștii vâlceni sunt în alertă. Bannere tăiate, afișe rupte, scandaluri și sesizări la Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea. Și acesta, se tem polițiștii, este doar începutul. Primul incident electoral a avut loc la data de 26 octombrie a.c., în localitatea Lăpușata. Polițiștii de acolo au fost sesizați de președintele PD-L Lăpușata de faptul că i-a fost furat un banner electoral pe care-l amplasase în dimineața zilei de 23 octombrie, în satul Șerbănești. Din păcate pentru el, însă , furtul nu a putut fi luat în seamă. Asta pentru că bannerul fusese amplasat într-un loc neautorizat. „În fiecare localitate din județ existăhotărâri ale Consiliului Local unde sunt stabilite și autorizate locurile unde pot fi amplasate afișele electorale și bannerele. Din păcate, cei de la PD-L și-au pus bannerul, pentru care au făcut sesizarea de furt, într-un loc neautorizat de primărie” – ne-a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea, Diana Smărăndoiu. În acest caz, pedeliștii din Lăpușata riscă săfie amendați pentru afișaj în loc nepermis.

Claudia Stanciu