1

A văzut moartea cu ochii

Marți, 28 aprilie, pe șoseaua ce leagăcartierul Goranu, al municipiului Rm. Vâlcea cu stațiunea că limănești, varianta Dăești – Jiblea Nouă, s-a produs un stupid accident, care, din fericire, nu a înregistrat decesul cuiva. În jurul orei 14:00, la intrarea în comuna Dăești, venind spre Rm. Vâlcea, un că ruțaș, având un tovarăș pe capra atelajului tras de un cal, a fost acroșat, din spate de o autoutilitară(VL 32 FEV), proprietatea SC HIDROSERV SA, condus de șoferul Ilie Herșeanu. Cel mai probabil, conducă torul auto, aflat în spatele că ruței și mult lângă aceasta a virat, din scurt, la stânga, acroșând că ruța cu roata din spate a autoutilitarei. Ca rezultat al accidentului, însoțitorul că ruțașului a fost azvârlit de pe caprăsub că ruța sfărâmatăîn procent de 50%. Victima a fost Florian Popa, un tânăr că sătorit de numai un an de zile cu o fatădin Jiblea Veche, tatăl unei fetițe de numai trei luni. La fața locului a venit, urgent, agentul principal Marian Mitu, ajutorul șefului de post din Dăești care, constatând starea gravăa victimei a chemat salvarea, SPR-ul și Serviciul de Criminalistică al IJP Vâlcea. Dus în stare de inconștiență, medicii de la Spitalul de primiri Urgențe din Rm. Vâlcea au făcut chiar și imposibilul ca să-i salveze viața tânărului accidentat. La ziuă, acesta și-a revenit din coma în care s-a aflat, iar acum se aflăîn afara orică rui pericol. Agentul de poliție Marian Mitu ne-a declarat: „Măîngrijoreazăsoarta băiatului accidentat. Poate îl va ține în viațăDumnezeu, că am aflat că are o familie grea și este extrem de sărac. În privința vinovăției accidentului, nu măpot pronunța, așteptând concluziile specialiștilor noștri de la SPR Vâlcea. Oricum, că ruțașul avea vesta reflectorizantă, circula corect și încet, iar calul nu s-a speriat. Măsurătorile făcute de criminaliști, la fața locului, vor denunța vinovatul”.

 
Prea Sfințitului Gherasim i s-a agravat boala

De parcă nu i-ar fi fost de ajuns bronhopneumonia constructiv-obstructivăcă pătată, starea fizică a episcopului Râmnicului PS Gherasin Cristea, s-a înrăutățit. La începutul acestei săptămâni, medicul curant al acestuia a dispus internarea înaltului prelat la Spitalul „Panduri”, din București, fiind suspectat de cancer la vezică . Hematuriile constatate (urinarea cu sânge) nu și-au lăsat descoperite cauza existenței lor, astfel că a fost nevoie de analize complexe, ce trebuiau făcute la Spitalul Clinic de Urgență”Floreasca”. Drept urmare, PS Gherasim a fost transferat de la „Panduri” la „Floreasca”, într-o rezervăa doctorului Daniela Bartoș – fostul ministru PSD al Sănătății. În condițiile în care plămânii abia subzistă, apariția unui cancer de vezică , la un venerabil de 95 de ani, determinăun mare semn de întrebare privind însă nătoșirea sa și viitorul existențial apropiat. Sursa noastrădin cadrul Spitalului Clinic de Urgențe „Floreasca” ne-a declarat că „deocamdatănimeni nu se poate știi dacă bolnavul nu va rezista, însă , având în vedere vârsta înaintată, se nasc incertitudini supărătoare”. În cazul episcopului nostru, numai umărul lui Dumnezeu îl va putea ține în viață, pentru că măiestria medicilor s-a putut vedea până acum. Bolnavul va fi adus, de preotul Constantin Matei, la Palatul Episcopal, din Rm.Vâlcea, joi, 30 aprilie, în jurul prânzului. Anton Mițaru, consilierul primarului Mircea Gutău, nu l-a mai însoțit și asistat, de data aceasta, pe șeful bisericilor vâlcene. Vom reveni cu amănunte.
„Muncim din greu pentru ca populația săprindădin în ce mai multăîncredere în noi”

 Cătălin Oprescu – șeful Biroului Siguranței Rutiere din Rm. Vâlcea, afirmă

Zilele trecute, în cadrul unui interviu, subcomisarul că tălin Oprescu – șeful Biroului Siguranței Rutiere din municipiul Rm. Vâlcea, a făcut un bilanț al activității subordonaților săi în primele patru luni ale acestui an. Fiind o fire perfecționistă, că tălin Oprescu spune că activitatea polițiștilor rutieri din municipiu se poate îmbunătăți. Șeful Biroului Siguranței Rutiere din Râmnic este încrezător însă și susține că tinerii pe care îi conduce acum vor face ca încrederea populației în polițiști săcrească .

” Rep.: Câte accidente rutiere au avut loc în municipiu de la începutul anului și care sunt principalele cauze ale producerii lor în Râmnic?

” că tălin Oprescu: Au avut loc nu mai puțin de 71 de evenimente rutiere soldate cu victime omenești, cu 19 mai multe decât aceeași perioadă a anului trecut, dintre care 22 accidente au fost grave. În urma acestor accidente au fost grav răniți 23 de vâlceni. Din păcate, cauzele rămân aceleași ca și în anii trecuți. Traversarea neregulamentară, deci indisciplina pietonilor în trafic este una dintre acestea și poate cea mai importantă. Aceștia traverseazăde cele mai multe ori prin locuri nepermise și fără săse asigure corespunzător. A doua cauzăeste neacordarea priorității pietonilor de că tre conducă torii auto, iar a treia cauzăimportantăeste viteza excesivă. Din cauza vitezei mari, în data de 5 ianuarie am avut un evenimentul rutier extrem de grav pe D.N. 64. Un conducă tor auto nu s-a asigurat la efectuarea manevrei de întoarcere a autoturismului și coroborat cu viteza excesivă, a dus la decesul a trei persoane. Un alt exemplu este accidentul produs în centrul municipiului Rm.Vâlcea, la ora 3:20, când un tânăr și-a pierdut viața pe fondul unei viteze deosebite de mari.

” Rep.: Ce acțiuni pe linie preventivăau desfășurat în acest interval de timp angajații Biroului Siguranței Rutiere din municipiul Rm. Vâlcea?

” C.O.: Săptămânal se desfășoarăacțiuni punctuale pe linia neacordării priorității pietonilor. Pe linie de vitezăse acționeazăzilnic pe sectoarele unde se înregistreazăvalori mari ale vitezei ale conducă torilor auto. Suntem prezenți mai ales în zonele unde sunt treceri de pietoni amplasate, iar prin nereducerea vitezei se pot produce accidente. Avem, iarăși, acțiuni în fiecare săptămânăpe linia consumului de băuturi alcoolice. Îin săvăspun că am avut surpriza săconstatăm că sunt din ce în ce mai mulți șoferi care se urcă la volan După ce au consumat băuturi alcoolice. Mulți vâlceni nu vor săînțeleagăcă alcoolul nu se împacă cu șofatul. De asemenea, îi controlăm foarte des pe taximetriști, pe cei care transportămarfă, dar și pe cei care nu respectăculoarea semaforului sau trecerea peste calea ferată. Trebuie sămai menționez că , periodic, avem acțiuni în comun cu reprezentații RAR și ARR.

” Rep.: Ce ne puteți spune despre ultima acțiune a subordonaților dvs.?

” C.O.: Acțiunea de miercuri, 29 aprilie, a avut menirea de a conștientiza populația cu privire la faptul că trebuie sărespecte în trafic autovehiculele aflate în intervenție. Mărefer aici la ambulanțe, la SMURD, precum și la autovehiculele Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției sau ale Ministerului Administrației și Internelor. Nu trebuie uitat că ei merg în sistem de urgențăși trebuie săajungăla un anumit eveniment în cel mai scurt timp. De ei depind viețile a zeci și sute de oameni.

” Rep.: Au fost probleme grave de neacordarea priorității acestora până acum?

” C.O.: Nu am înregistrat decât 2 cazuri. Conducă torii auto au fost sancționați contravențional și li s-a reținut permisul de conducere. Sper sănu mai avem niciun astfel de caz. Vâlcenii trebuie săînțeleagăcă pot fi chiar ei într-o situație de urgențăși au nevoie de ajutor.

” Rep.: Ce ne puteți spune despre numărul sancțiunilor înregistrate de la începutul anului?

” C.O.: până în prezent am înregistrat peste 4.500 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 287 de permise și 118 certificate de înmatriculare. Polițiștii rutieri din Rm. Vâlcea au depistat un număr de 156 de infracțiuni la regimul circulației și au răspuns la 131 de apeluri prin sistemul de urgență112.

” Rep.: Ați avut la nivelul serviciului pe care îl conduceți și probleme disciplinare? Ce măsuri s-au luat în acest sens?

” C.O.: Probleme disciplinare existăîn orice relație de serviciu. Au fost câteva, dar pot săvăspun că nu au prezentat o caracteristică deosebită. Problemele au fost legate de întârzierea unor lucrări de soluționare. De obicei, aceste greutăți sunt întâmpinate chiar prin problematica asupra cazului respectiv, dar nu au ridicat probleme deosebite.

” Rep.: Cum vedeți relația polițiștilor din subordinea dvs. cu opinia publică vâlceană ?

” C.O: După cum se știe, la Vâlcea, se lucreazăfoarte mult la imaginea Poliției Rutiere și a Poliției, în general. Pe mine măinteresează, însă , situația polițiștilor rutieri din municipiul Rm. Vâlcea. Îin săvăspun că foarte mulți dintre aceștia sunt tineri și, de aceea, ei trebuie îndrumați, corectați, ajutați, astfel încât săoferim o imagine cât mai bunăși populația săprindădin în ce mai multăîncredere în noi. Nu trebuie uitat faptul că și noi suntem oameni. Acționăm sub o presiune fantastică zilnic. De multe ori, poate, nu suntem văzuți decât în momentul în care dirijăm sau avem o poziție de monitorizare a traficului în colțul intersecției. însă , aș mai aminti câteva dintre activitățile prin care un polițist rutier trece prin ele, zilnic. Este vorba de cercetare la fața locului în cazul accidentelor, deplasarea la spital în vederea recoltării probelor de sânge, acțiunile preventive, lucrul la dosarele penale, răspunsul la sesizările din partea cetățenilor și multe altele. Și, totuși, nu trebuie săuităm nici faptul că la nivelul municipiului avem un personal redus, maxim 3 echipaje la opt ore. Cu toate acestea, spun eu, reușim săstăpânim situația și săne facem treaba așa cum trebuie.

 
SĂPTĂMÂNA VĂLCEANĂ PE SCURT

 scandalul iscat de încercarea unui ștab politic râmnicean de a o promova pe Carmen Ivan – fostă Bălănucă , în funcția de director la ARR Vâlcea, nu și-a stins ecourile ” atmosfera de lucru din cadrul Secției de Control a Calității Lucrărilor în Construcții – Vâlcea (fostul Inspectorat Județean în Construcții a devenit colegială, prietenoasă, împletităpe un climat de colaborare respect reciproc ” surse bine informate au dat ca sigurăinformația că inspectorul șef adjunct al IJP Vâlcea, comisar șef Nicolae Sărdărescu va pleca la comanda aceleiași instituții, dar în județul Gorj ” Cunoscuta femeie de afaceri Maria Tudor a interzis accesul bolnavilor că tre izvoarele minerale din Olănești și a promis, că în viitorul apropiat, va pune și bariere la intrare ” într-un cerc de cunoștințe, senatorul Emilian Frâncu a afirmat că își dorește ca șeful său de partid – Crin Antonescu săfie președintele țării „

 

” Scandalul iscat de încercarea unui ștab politic râmnicean de a o promova pe Carmen Ivan – fostă Bălănucă , în funcția de director la ARR Vâlcea, nu și-a stins ecourile. După cum se știe, tânăra menționată a devenit pesedistă, de numai 9 luni de zile și, pentru servicii bine făcute în campania electoralăde anul trecut, „cineva” și-a dorit săo recompenseze. Pentru ce merite politice, nu se știe, dar ne-au ajuns la urechi bârfe indemne și defăimătoare, care nu se prea pupăcu munca sa de lipitoare de afișe unde a fost „remarcată”. Întregul PSD a fost revoltat de dictatura impunerii acestei tinere necunoscute printre cei recompensați, mai ales că înaintea sa, pe lista de așteptare, spre promovare, s-au aflat (și se mai aflăîncă ) zeci de membri social-democrați cu activitate superioarălipitului de afișe și luat ulițele comunelor „la talpă”, social democrați devotați cauzei partidului. După cum se părea, până acum, numirea Bălănucă i la ARR, a intrat în stand-by, dar te pui cu ștabul ce este tutorele ei? Înfruntând realitatea, privirile și reproșurile colegilor de partid, stricând prietenii cu mulți dintre cei ce l-au ajutat săajungă”mare boss de PSD” și atrăgându-și oprobriul politicului vâlcean, ștabul a găsit o soluție liniștitoare, pentru a-și impune deviza „Eu sunt PSD-ul și fac ce vreau în partid!”. Cu sprijin „de sus”, omul a angajat-o pe „Bălănuca” (devenităunitate de măsurăa autocrației „tutorilor”) la ARR București, de unde, în curând, va veni la Vâlcea, pe funcție de conducă tor, prin detașare. Nu știm ce ne face săcredem că din acest motiv se va declanșa un scandal în PSD și nu numai acolo Practica totalitarăși promovarea unor neica nimeni în funcții de conducere, numai pentru că sunt de sex opus și știu bine sădea „cu pap” la lipirea afișelor, nu este altceva decât o autocrație, asemănătoare comportării regelui Ludovic al XVI-lea al Franței, care a spus „Statul sunt eu”, atunci când parlamentul s-a opus unui proiect de lege propus de el. În cazul nostru, „parlamentul” este organizația PSD, iar „regele” este omul numărul doi din acest partid vâlcean, ce vrea săo promoveze pe tânăra domnișoara acolo unde nu-i este locul.

” Atmosfera de lucru din cadrul Secției de Control a Calității Lucrărilor în Construcții – Vâlcea (fostul Inspectorat Județean în Construcții) a devenit colegială, prietenoasă, împletităpe un climat de colaborare și respect reciproc. Și asta de când la conducerea instituției se aflăfostul maior MapN, subinginer Ion Tudor. Binecunoscutul om de afaceri a acceptat oferta politică a PD-L-ului de a manageria importanta secție, aflată, acum, în subordinea Inspectoratului Teritorial în Construcții – Craiova. După instalare, el a găsit un colectiv profesional bine pregătit, dar dezbinat de nepriceperea, aerele, toanele și dictatura lui Ion Nicolae – Dințișor, liberal negru și în cerul gurii. Mulți dintre vâlcenii ce se dădeau cunoscă tori, au afirmat că deși Ion Tudor a fost o bunăparte a vieții sale comandant va ajunge subordonatul lui „Dințișor”, menționându-i descă unatului calitățile de „cobră” cu care l-a hipnotizat, spre supunere, până și pe liderul lui de partid Emilian Frâncu. Numai că nu a fost și nici nu este așa, atmosfera lucrativă, disciplina și armonia, fiind cuvintele de ordine ale noului șef. Iar dacă credeți că asta-i convine lui „Nicolae cu mustăți”, văînșelați. Sigur, nu-i pe plac, pentru că , de la pierderea funcției, Dințișor semneazăcondica dis-de-dimineață, i se repartizeazălucrări, își face temele (atât cât îl duce capul de „șobolan de mină”), dăraportul și poate lua sancțiuni pentru neexecutarea sarcinilor de serviciu sau rateuri profesionale. Gata, cu politica în timpul serviciului, cu flendureala prin cârciumi sau dirigenția la șantierul unde-și construiește palatul său cu turle. Dar cel mai grav lucru, lui Dințișor nu-i vine săcreadăcă nu mai poate folosi autoturismul instituției în scop personal și nu-și mai poate asmuții „budologii” pe câte un constructor care nu-i mai bagăîn seamăexistența sa de Dumnezeu al profesiei și politicului liberal municipal. Urcat pe scă ri de mătase, cu pantofi de lac, în ierarhia profesională, lui Nicolae i-a venit rândul săcoboare tropăind, pe scara din dos, cu bocancii de muritor de rând. De acum, direcția deplasării sale este numai în jos, intrând într-un anonimat binemeritat. Urmeazăsăcadăși de la șefia organizației municipale a PNL Rm. Vâlcea, ancheta ANI și dosare la DNA. Mâncând numai friptură- friptură, icre negre și trufandale, urmeazăregimul alimentar cu arpacaș și mâncare de perje.

” Surse bine informate au dat ca sigură vestea că inspectorul șef adjunct al IJP Vâlcea, comisar șef Nicolae Sărdărescu va pleca la comanda aceleiași instituții, dar în județul Gorj. Desigur, plecarea sa va bucura mult pe subordonații săi, iar nouă, cei care l-am cunoscut și apreciat, ne pare rău că pleacă de lângă vâlceni, dar ne bucurăcă ajunge unde-i va fi mai bine!

” Cunoscuta femeie de afaceri Maria Tudor a interzis accesul bolnavilor că tre izvoarele minerale din Olănești. Și pentru a se asigura că apa nu va mai fi consumatăDupă bunul plac al celor veniți la tratament, ea a pus pazăla izvoare, promițând că în viitorul apropiat, va pune și bariere la intrare. Mai mult, se zvonește că va îmbutelia apa și o va vinde, la un preț destul de mare, cetățenilor care au atâta nevoie de ea. Considerând că legea este de partea ei, Maria Tudor nu dăsocotealănimănui pentru ce face, acționând ca un „tycoon” al bogățiilor subsolului. Ca un veritabil om de afaceri care simte că trebuie săai totul sub control, pentru ca lucrurile sămeargăstrună, ea a pus și niște angajați de-ai săi să-i verifice pe cei care păzesc izvoarele, că ci, zice ea, ar fi auzit de că nu-și fac prea bine treaba. Așa o fi Gura târgului spune, însă , că în dorința de a-și extinde cât mai mult afacerile, ea face de multe ori rabat de la legislația în vigoare. Se spune că , de curând, Tudor ar fi primit din partea Primăriei Olănești o amendăde 200 de milioane pentru că nu a respectat legislația din domeniul construcției. Se aude că vor urma și altele, mult mai mari

 Într-un cerc de cunoștințe, senatorul Emilian Frâncu a afirmat că își dorește ca șeful său de partid – Crin Antonescu săfie președintele țării, iar la conducerea administrativăsăse afle un guvern PSD-PNL. Asta, După ce la alegerile din PNL l-a susținut și votat pe că lin Popescu Tăriceanu. Pleacă ai noștri, vin ai noștri și ei rămân la fel ca deștepții. Când o zbura porcul, fraierică ! Dacă îl vom vedea președinte pe acest bufon, de numele că ruia, în cei 19 ani de politică , nu s-a legat și se leagăvreo inițiativăParlamentară , înseamnă că suntem o țară de proști. Acestui politician i-a plăcut săse audădoar criticând, ferindu-se întotdeauna de răspunderi. Ca semn de „apreciere” electorală, a intrat, în Parlament, de pe locul doi, cu jumătate din procentele obținute de primul clasat (Ionuț Popescu). Acum vine săse prezinte prezidențiabil, susținut de Patriciu, iar consilier îl are pe Petre Roman. Neulander jr. este cel care a condus guvernul, când au venit minerii în București, în perioada 13-15 iunie 1990. Acum, Crin, ce poatăsămai zică de FSN? „Supermoralistul” parlamentului României, repetent la facultate și fărăde grade didactice ca profesor de istorie, este chiulangiul numărul 1, din forumul suprem al țării. Sau ați uitat că a fost mai tot timpul absent din Parlament, în legislatura trecută, pentru că era prezent (abonat) la toate televiziunile posibile? Încă odată, Frâncu, a mai dovedit că are memorie scurtăși dacă o are scurtă, nu-i nici o problemă, dar sănu fie nici măcar veselă?…

 
Regele și-a dat singur lovitura de grație

până acum, nu am abordat jurnalistic, niciodată, problema regalității în și din România, fiind un republican convins. Desigur, cu referire la întoarcerea monarhiei, măîncearcă nostalgia mersului înapoi, ca sămai întineresc odată, numai că nu se mai poate. Implacabilul timp, le rezolvăpe toate, fie vârsta biologică , fie orânduirile sociale, astfel că nici orânduirile nu pot merge cu spatele înainte, privind la trecut. Dar, acum, de când cu anunțarea candidaturii la președinție a Prințului Duda, ce desfidărealitatea istorică , mi-am aplecat atenția asupra trecutului, cercetând istoria modernăa României, vis-a-vis de Casa Regală. Am aflat, astfel, că regele Carol I a fost adus la tron „malgre soi”, preferința guvernului fiind un principe belgian care, însă , a refuzat conducerea țării noastre. Cu toate astea, Carol I, plin de bune intenții, a acceptat până și conducerea armatelor ruso-române, la Războiul de independență, însă nu a reușit săaducă România la masa unde s-a semnat „Pacea de la Berlin”, lipsindu-ne de beneficiile victoriei. Ferdinand – nepotul lui Carol – a fost singurul domnitor sau rege, de la începuturi și până atunci, care nu a îmbrățișat spiritualitatea neamului, refuzând convertirea la ortodoxism, trăind, murind și fiind îngropat catolic. Urmașul lui, Carol al II-lea, ba a venit la tron, ba pleacă , revine și, pleacă , din nou.

Dovedind că a fost incapabil să-și menținătronul, Carol este nevoit săabandoneze coroana pentru fiul său Mihai care, din păcate, era prea tânăr și fără autoritatea necesară , pentru a face Față vicisitudinilor anilor ’40 – fiind fie depășit de evenimente, fie nevoit săfacă pace cu fostul inamic. După care Regele Mihai s-a văzut nevoit să-și abandoneze tronul, din nou depășit de evenimente. Care au fost binefacerile reale ale unei monarhii care nu a avut absolut nici o tangențăcu sufletul poporului român? Niciuna, iar sângele albastru a dăunat foarte tare României, în anii 30-50, când unii, din linia lor genealogică , au trădat grav interesele românilor. Cei ce erau odatădecorați de Stalin nu au dreptul moral săvinăpe aici și săîncerce săintre din nou în politica locală, interesați doar săalerge, hămesiți, După bani și proprietăți.

Nu am cunoștințăca familia fostului rege al României săfie integratăîn vreo categorie socialăsau săcultive o elităde intelectuali a țării și măîntreb de ce regele Mihai ține morțiș săpunămâna, din nou, pe conducerea țării abandonate la greu, prin principele Radu Duda? Cariera princiarăa lui Radu Duda a început în urmăcu 14 ani, când, prin mijlocirea lui Ion Caramitru, a întâlnit-o pentru prima oarăpe fiica regelui Mihai I. Pe atunci, Radu Duda avea 34 de ani și era asistent la Universitatea Naționalăde ArtăTeatralăși Cinematografică . După ce a absolvit în 1984 aceeași instituție, la clasa Olgăi Tudorache, acesta a jucat pe scena teatrului din Suceava, apoi la Naționalul ieșean, pe care l-a părăsit în 1988.

De la descinderea sa în București, până la că sătoria cu principesa Margareta, au trecut opt ani, fiind acceptat de rege ca soț al acesteia, abia După consultarea prealabilăa unor avocați. Marele său handicap, acela că nu are sânge albastru, a fost depășit, spre surprinderea multor monarhiști înverșunați.

Cu doar un an înainte de intrarea în familie a lui Radu Duda, referindu-se la că sătoria morganatică a lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino, regele Mihai I susținea că „nu „devii” prinț sau prințesăa României, te „naști” sau nu așa”. însă , în 1998, în urma demersurilor pe lângă Casa Princiarăde Hohenzollern-Sigmaringen, ginerele Duda a primit și titlul de principe. A fost a doua mare excepție care s-a făcut în cazul său, rămasăpână astăzi cu mari semne de întrebare. Prin Constituția României, Casa Regalănu a putut acorda niciodatătitluri pentru a stopa posibilele influențe locale, motiv pentru care, pe 18 decembrie 1998, tânărul ieșean a primit titlul de principe de Hohenzollern-Veringen din partea lui Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, șeful Casei Princiare de la Sigmaringen. „Veringen” a fost adăugat pentru a-l personaliza, fiind una dintre ramurile familiei Hohenzollern, cu o istorie de peste zece secole, în ea avându-și rădăcinile și familia regalăa Prusiei și cea imperialăa Germaniei. După reîntoarcerea lui Mihai I acasă, evenimentele legate de fostul rege s-au referit la retrocedări, la avantaje primite de la statul român, la îmbogățire. Cu toate că familiile regale din Europa nu-l recunosc pe Radu Duda ca Principe, pentru că nu este din familie de vițănobilăde origine, el totuși are tupeul de a folosi numele de Hohenzollern. Din acest motiv, dar și din altele, Radu Duda nu este agreat de mai nici una din casele regale din Europa.

Puțini sunt cei care știu că el a fost dat în judecatăde că tre familia de Hohenzollern pentru folosirea acestui nume într-un mod abuziv. Regulile monarhiei spun că în momentul în care Principesa se că sătorește cu un om de rând își pierde chiar și ea titlul de Principesă. Ce săne mai ascundem După deget, plutonierul că pșună, scuzați, domnul că pitan Duda a primit ordin, în 1996, săo ia de soție pe Principesa Margareta, că era riscant săîncapăpe mâna unui pretendent al „agenturilor străine” și astfel actualul colonel Duda își joacă rolul vieții lui. Lucrurile au devenit evidente atunci când la nunta de diamant a cuplului regal a fost invitat Ion Iliescu, cel care îl fugărise pe rege pe autostradăși îl alungase din țară ca pe un criminal, dar nu și șeful statului în funcție, Traian Băsescu, care a condamnat oficial comunismul. Radu Duda făcuse jocurile.

Respect monarhia, îl stimez pe regele Mihai, așa cum îmi iubesc țara, dar cred că Radu Duda este o făcă turăjalnică , care întinează, prin gestul său și prin banii pe care i-a luat de la guvernul Năstase, imaginea unei Românii adevărate, așa cum era în mintea părinților. Atunci, ce poate fi mai frumos decât un membru al Familiei Regale săcandideze la Președinție și săinfirme, astfel, Regalitatea în România?

 
Samoil Vâlcu crede că avem nevoie de investiții în aparatura medicală

Chiar și în situația dificilăîn care se aflăeconomia românească , avem nevoie de investiții în aparaturămedicalămodernăcare săajungăîn dotarea spitalelor”, a declarat deputatul PD-L, Samoil Vâlcu. În plus, el a spus că este de acord că este nevoie de consolidarea parteneriatului public-privat și, în accepțiunea sa, asigurările de sănătate complementare vor crește competiția pentru finanțare între unitățile medicale eficientizând, astfel, serviciile acordate pacienților. „În această privințătrebuie valorificate acele modele care s-au dovedit funcționale în alte sisteme din Europa și din lume”, a mai spus parlamentarul.

 
Ion Cîlea împrumută250 de miliarde lei vechi pentru drumurile din Vâlcea

Nu vrea să stea degeaba

INTERES. 182 de miliarde lei vechi din suma împrumutatăvor fi repartizați pentru reabilitare și modernizare DJ 643 (Laloșu, Făurești, Diculești, Bălcești, Lăcusteni), drum ce are cu o lungime de 26,09 kilometri. Celelalte 68 de miliarde lei vechi din împrumut, președintele Consiliului Județean Vâlcea vrea săle folosească pentru realizarea Microcentralei Hidroelectrice de pe Cheia

Zilele trecute, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a anunțat că este hotărât săcontracteze un credit bancar în valoare de 250 miliarde de lei vechi, pe o duratăde 7 ani și 6 luni. Conform spuselor sale, scopul împrumutului este acela de a realiza investiții publice de interes județean. Din păcate, anul acesta situația reabilitării drumurilor județene și comunale este dramatică . Asta pentru că suma repartizatăde la bugetul de stat cu această destinație nu acoperădecât 23,26% din necesar. Așadar, pentru menținerea stării de funcționare a rețelei de drumuri din Vâlcea, a fost repartizatăsuma de 13.953 mii lei, din care 9.453 mii lei pentru drumurile județene și 4.500 mii lei pentru drumurile comunale. De aceea, Ion Cîlea s-a gândit ca 182 de miliarde lei vechi din suma împrumutatăsăfie repartizați pentru reabilitare și modernizare DJ 643 (Laloșu, Făurești, Diculești, Bălcești, Lăcusteni), drum ce are cu o lungime de 26,09 kilometri. Celelalte 68 de miliarde lei vechi din împrumut, președintele Consiliului Județean Vâlcea vrea săle folosească pentru realizarea Microcentralei Hidroelectirce de pe Cheia. „Nu mai trebuie săpierdem timpul. Avem nevoie urgentăde bani pentru drumuri și având în vedere că am primit foarte puțini bani de la bugetul de stat, împrumutul este necesar. Chiar joi, 30 aprilie, le voi prezenta consilierilor județeni un proiect de hotărâre în vederea aprobării. Trebuie săne mișcă m repede. Oamenii și-au pus toate speranțele în noi și ne-au acordat încrederea lor, iar noi ne vom ține de promisiuni” – a spus Ion Cîlea, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

 
Instituțiile vâlcene, la control

 16 ministeriabili pentru Vâlcea

Luni, 27 aprilie a.c., în județul nostru au sosit 16 reprezentanți ai Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale (OCSPC), Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Economiei, Ministerului Sănătății, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, precum și Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale care vor lua la „purecat” mai multe instituții vâlcene. Ei vor verifica dacă Vâlcea este pregătităîn caz de război și vor aplica un exercițiu de apărare pe un scenariu conceput într-o situație de confruntare antiteroristă. Controlul va dura patru zile, cei 16 ministeriabili făcându-și meseria la Consiliul Județean Vâlcea, Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea, Centrul Județean de Telecomunicații, Oficiul Județean de Poștă, Oficiul de Mobilizare a Economiei și Pregătire a Teritoriului pentru Apărare, consiliile locale din Vlădești și Băile Olănești, precum și la șase agenți economici din Drăgășani, Băbeni și Râmnicu Vâlcea. „Exercițiul își propune săverifice capacitate de reacție a instituțiilor cu atribuții specifice pentru înlăturarea urmărilor acțiunilor teroriste și a calamităților naturale, precum și posibilitățile agenților economici de a realiza sarcinile speciale care le revin, inclusiv prin asigurarea produselor destinate consumului raționalizat al populației din zonele calamitate. Celelalte obiective ale verifică rilor se referăla evaluarea resurselor necesare asigurării cererilor pentru forțele armate și pentru intervenții. De asemenea, evaluarea modului de realizare a rechizițiilor de bunuri și servicii la nivel județean, verificarea modului de alocare a resurselor planificate pentru consumul raționalizat al populației și verificarea asigurării forței de muncă necesară la mobilizare sunt alte obiective” – a spus prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu.
Maimuțăreli de politician

 Emilian Frâncu minte cu dezinvoltură

PERFIDIE. Nimic nu intrigămai mult în manifestarea publică a acestui parlamentar decât furia și răutatea cu care aruncă înspre jurnaliști, colegi de partid sau conducă tori de județ cu săgeți cu vârf otrăvit, țintindu-le inima. însă , în spatele acestei siguranțe de sine afișatăcu obstinație, tocmai pentru a-și ascunde lașitatea, se dezvăluie o personalitate obtuză, refractarăla nou, de un egoism și cinism feroce. Senatorul liberal a obișnuit, deja, jurnaliștii vâlceni cu dedublările sale de personalitate, care i-au erodat coloana vertebrală, dar și cu dezinvoltura cu care încearcă săse detașeze de declarațiile deplasate pe care le face.

Emilian Frâncu este unul dintre cei mai ipocriți politicieni din câți existăpe scena politică autohtonă. Ușurința cu care își minte, în Față , partenerul de dialog că este un individ inventat odatăcu onestitatea și bunul-simț, principiile moralității și ale dreptății, este de-a dreptul buimăcitoare pentru cel care ajunge săvadădincolo de masca falsității pe care senatorul o poartă, mai mereu, lipităde fizionomie.

Nimic nu intrigămai mult în manifestarea publică a acestui parlamentar decât furia și răutatea cu care aruncă înspre jurnaliști, colegi de partid, sau conducă tori de județ cu săgeți cu vârf otrăvit, țintindu-le inima. însă , în spatele acestei siguranțe de sine afișatăcu obstinație, tocmai pentru a-și ascunde lașitatea, se dezvăluie o personalitate obtuză, refractarăla nou, de-un egoism și cinism feroce.

Senatorul liberal a obișnuit, deja, jurnaliștii vâlceni cu dedublările sale de personalitate, care i-au erodat coloana vertebrală, dar și cu dezinvoltura cu care încearcă săse detașeze de declarațiile deplasate pe care le face. S-a întâmplat ca, realizând, în momentele sale de limpezime sufletească , că vorbește mult și, de cele mai multe ori, în plus, Frâncu sănu mai recunoască că a spus unele lucruri, deși înregistrările video și audio i-au demonstrat contrariul. Paradoxal, și pe acelea le neagă

Bășicat de oftică

Și pentru că am vorbit de perfidia senatorului liberal, trebuie săaducem și exemple concrete în acest sens. După cum bine știți, Emilina Frâncu, bolnav de oftică ca întotdeauna, a trimis o adresăcă tre CNA (Consiliul Național al Audiovizualului), în care cerea ca ziaristul Gheorghe Smeoreanu săprimească sancțiune pentru că l-a criticat „în termeni duri”, se plângea el, într-una dintre emisiunile pe care le modereazăla Televiziunea ETALON. Of, câtăsensibilitate! Mai apoi, pentru a clarifica acest aspect, era și firesc săse întâmple așa, ziaristul Smeoreanu l-a invitat în emisiunea sa pentru a purta a discuție bărbătească și inteligentăvizavi de tulburarea metafizică ce nu-i mai dăpace politicianului. Am urmărit cu atenție emisiunea, în care Frâncu a fost cuprins, din nou, de acel ceva, ca o că ldurăinterioarăce furnică și pișcă , După cum se confesa odată, îl ia de la picioare și i se duce direct la cap, înnegurându-i mintea. Vorbea gesticulând încercând din răsputeri să-și ascundăcomplexele pe care le are în fața unui interlocutor cu personalitate puternică și lipsit de inhibiții, pe un ton ridicat certându-l pe moderator că și-a „permis” să-l întrebe de ce a sesizat CNA-ul.

Ba, mai mult, Emilian Frâncu și-a dat cuvântul său de senator și de mare personalitate politică , vorba lui Vanghelie, „care este”, că el nu a făcut așa ceva și că în Săptămâna Mare – emisiunea a fost difuzatăîn aceea perioadă – el, „El Senatore”, „El Capo di tutii liberali” nu poate face rău. Nu a făcut-o în Săptămâna Mare, ci După Uitând că și-a dat cuvântul, Frâncu a făcut o sesizare că tre CNA în care înfiera cu mânie proletarălibertatea de exprimare și dreptul la păreri personale ale unui om de presă .

Lui Frâncu i-a murit cuvântul de onoare

Iatăun articol apărut în ziarul lui Gheorghe Smeoreau, „Criterii Politice”, edificator din punctul nostru de vedere. ” După cum am mai anunțat, atât noi cât și „Vocea Vâlcii”, senatorul Emilian Frâncu a făcut o plângere la Consiliul Național al Audiovizualului cerând ca postul de televiziune Etalon săfie sancționat pentru afirmațiile făcute de Gheorghe Smeoreanu la emisiunea „Criterii politice” la adresa sa. Fiind ulterior invitat la emisiune, Frâncu a afirmat că își retrage plângerea, socotind că i s-a acordat dreptul la replică . Mai mult, a lăsat un mesaj pe mesageria vocalăa lui G.S. în care îi ureazăPaște fericit și îl anunțăcă a depus solicitarea de renunțare la plângere. Numai că senatorul Frâncu nu pare a-și păstra prea multăvreme aceeași stare de spirit (vorbeam noi despre instabilitate) așa încât cererea sa de sancționare a fost analizatăde CNA, fiind prezentăpe ordinea de zi a ședinței de joi. Văzând emisiunea, comisia a votat cu 7-1 pentru ideea că emisiunea a fost corecta, bazatăpe spirit deontologic, iar editorul și realizatorul nu trebuie sancționați. Așa a mai pierdut Frâncu încă o bătălie în drumul său spre pierderea războiului. „Recunosc că am bătut măr un senator, de mult îmi doream asta” – a comentat Smeoreanu”. Și pentru a-și demonstra, din nou, parșivenia, „a afirmat că își va retrage plângerea. Și iatăcum a retras-o. A redactat o nouăscrisoare că tre CNA, în care a încercat sădemonstreze, pe puncte și cu citate din emisiune, că postul de televiziune și realizatorul emisiunii trebuie sancționați. În final, a adăugat că fiind Săptămâna Mare, considerăcă , totuși, nu e bine săfacă rău și, ca atare, își retrage plângerea”, se mai aratăîn același ziar. Nea Frâncu, o întrebare avem și noi. Cum rămâne cu acel cuvânt de onoare? De parcă ați avea

 
Noi încă sperăm

Dribling

Chiar dacă CSM nu a mai câștigat de trei meciuri, suporterii încă sperăla promovare. Primarul Mircia Gutău așteaptăși el o accedere în primul eșalon, declarând că obiectivul este promovarea. În aceste condiții, rămâne doar ca fotbaliștii antrenați de Alin Artimon săse concentreze mai mult în acest final de sezon și săîndrepte greșelile făcute în ultima perioadă . Pentru că valoare au, asta o spun majoritatea specialiștilor din fotbalul românesc și vâlcean. Pas cu pas CSM poate ajunge pe una din primele poziții ale clasamentului. Primul pas este cel de sâmbătă, atunci când CSM joacă pe propriul teren cu ACU Arad și ce-l de-al doilea și cel mai important miercurea viitoare la Alba Iulia. Șase sau măcar patru puncte îi apropie pe vâlceni de promovare. Așa că , hai săsperăm!