1

Taximetria la negru, în vizorul SPR Vâlcea

RAZIE. Timp de trei ore, vinerea trecută, SPR Vâlcea a supravegheat orașul încercând sădepisteze taximetriștii la negru. Au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în valoare totalăde 3.350 lei. Polițiștii s-au confruntat, și de această dată, cu situații neprevăzute: șoferi iresponsabili, mopediști fără acte, cetățeni fără respect Față de oamenii legii și taximetriști recalcitranți.

 

În dimineața zilei de vineri, 29 august a.c., Serviciul Poliției Rutiere (SPR) Vâlcea a organizat o acțiune al că rei scop era combaterea taximetriei ilegale. La această acțiune au participat și reprezentanți ai publicației „Vocea Vâlcii”. La ora 10.00, ne aflam la sediul SPR, unde se formau echipele care plecau în diferite zone ale orașului. Echipajele de poliție s-au deplasat în zona de Nord a orașului, în zona centrală, în cartierul Ostroveni și la ieșire din oraș spre localitatea Budești. Un sfert de orămai târziu, am plecat împreunăcu doi polițiști și doi inspectori ai Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vâlcea spre Budești. Aici, ne oprim la o stație peco și așteptăm săaparătaxiuri.

 

Amenzi pentru șoferii neglijenți

 

După mai bine de o jumătate de oră, ne-am dat seama că acțiunea noastrăera sortităeșecului pentru că , primisem informații că taximetriștii s-au anunțat prin stații despre razia de la Budești. Deoarece niciun taxi nu trecea prin acea zonă, polițiștii au decis săoprească orice mașinăcare pare suspectăsau care încalcă regulile de circulație. Astfel, a fost oprităo Dacie Logan pentru că nu avea faza de întâlnire aprinsă. Șoferul, un bărbat cam la 40 de ani, a recunoscut că a greșit: „Ce săfac dom’le că am uitat săle aprind? Abia ce am ieșit din oraș și nu mi-am dat seama că nu le-am aprins „, a spus el, mâhnit. În ciuda faptului că și-a recunoscut vina, bărbatul s-a ales cu două puncte penalizare și un avertisment.

La scurt timp, polițiștii au oprit o Dacie Logan de culoare roșie cu însemne de taxi tot pentru că nu avea faza de întâlnire aprinsă. Șoferul, un tânăr taximetrist ce părea foarte emoționat a dat actele la control și a declarat că se duce cu prietena sa la o înmormântare. Polițiștii i-au solicitat acestuia sădea jos firma de taxi de pe mașinăpentru că altfel se poate interpreta că face taximetrie la negru și va fi sancționat aspru. Tânăra a confirmat cele spune de taximetrist și pentru a-i convinge pe polițiști le-au arătat că portbagajul mașinii era plin de lucruri pentru înmormântare. Totuși, pentru încă lcarea legii polițiștii i-au dat taximetristului un avertisment.

 

Identitate falsă

 

Am decis săne mutăm locația în autogara 1 Mai. Conform informațiilor primite de la subcomisarul că tălin Oprescu, șeful Serviciului SiguranțăRutierădin mediul urban Vâlcea, în autogarăse iscase un scandal. În jurul orei 12.00, am ajuns în autogară, unde polițiștii discutau cu un bărbat, care era acuzat de taximetriștii din zonăcă le furăclienții. Pentru a afla care este adevărul, polițiștii au încercat un dialog cu bărbatul, iar acesta le-a răspuns zeflemitor la toate întrebările. El a dezmințit toate acuzațiile care i se aduceau, susținând că nu este taximetrist și că are o Dacie Breack cu care își transportărudele la țară . „Nu fac, dom’le, taximetrie la negru. Dacă îmi duc soția și rudele la țară din când în când, nu înseamnă cu fac taxmietrie. Nu mai are omu’ voie săîși ducă rudele la țară ?”, a ripostat bărbatul vădit indignat de acuzațiile care i se aduc. Polițiștii i-au cerut datele de identificare pentru că nu avea asupra sa niciun act. Acesta a spus că se numește Alexandru Toma, are 53 de ani și că deține o Dacie de culoare albăcu numere de înmatriculare VL-22-UCL. În momentul în care polițiștii au încercat săafle de la baza SPR dacă autoturismul respectiv figura pe numele Toma, au avut o surpriză bărbatul mințise. Întrebat de ce a mințit, acesta a răspuns foarte amuzat: „Păi, de ce m-au luat așa de pe stradăsă măîntrebe cum măcheamă? Nu am vrut săle spun, na! Nu măintereseazădacă îmi dau amendă, că nu e prima oarăcând iau amendă. Așa am vrut eu să mădistrez”. Atitudinea bărbatului ni s-a părut de-a dreptul bizară. Pentru câteva minute am avut senzația că omul consumase băuturi alcoolice sau se afla sub influența medicamentelor.

Stând de vorbăcu el, un alt bărbat ce părea a avea în jur de 40 de ani s-a apropiat de noi și-a lăsat bagajul de mânăpe trotuar și ne-a declarat că este unul din clienții lui „Toma” și că acesta urma să-l ducă acasăcu mașina. De asemenea, bărbatul a fost de acord sădea o declarație polițiștilor în care povestea cum a fost acostat de „Toma” care i-a promis că -l duce acasăși că -l va costa mai puțin decât dacă ar pleca cu taxiul. Ne-am dat seama că taximetriștii erau îndreptățiți săse plângă pentru că „Toma” chiar practica taximetria la negru. Văzându-se încolțit, „Toma” a continuat sănege. „Nu știu cine este omul acesta și de ce zice că e clientul meu, dar eu văspun adevărul”. Într-un final, s-a dovedit adevărata identitate a acestuia și a fost amendat cu 500 lei pentru că a dat date false polițiștilor atât în ceea ce privea persoana sa, cât și mașina pe care susținea că o are.

 

Taximetriști recalcitranți

 

Ne aflam tot în autogara 1 Mai, în jurul orei 12.40 când, s-a format o coloanăde mașini, iar șoferii nerăbdători claxonau încontinuu. Un taximetrist oprise în mijlocul drumului pentru a-și ajuta clienta săprindăautobuzul. Acesta a încurcat circulația și s-a oprit în fața autobuzului care ieșise din autogară. Polițiștii au reacționat imediat și l-au rugat pe taximetrist săparcheze în stația de taxiuri. Întrebat de ce a oprit în mijlocul drumului, acesta a răspuns răstit: „Păi ce era săfac, dacă mi-a sărit clienta din mașinăpentru că pierdea autobuzul? Nu puteam să-mi continui drumul din moment ce ea deschisese portiera”. Polițistul a încercat să-l calmeze pe taximetrist, explicându-i că ceea ce a făcut nu este legal, că va primi amendăpentru staționare ilegalăși că va fi penalizat cu 2 puncte. Așa cum era de așteptat, șoferul s-a simțit neîndreptățit și a amenințat că -l va da în judecatăpe polițist și că refuzăsăsemneze procesul verbal și săplătească amenda de 100 lei. Imediat ce au auzit țipetele taximetristului, alți colegi de-ai săi i-au sărit în ajutor și în câteva secunde, lângă mașina poliției și-au făcut apariția mai mulți taximetriști. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de modul în care erau tratați de polițiști și îl sfătuiau pe colegul lor săia măsuri drastice. „Nu este corect săne amendați doar pe noi. Ce aveți cu noi? Sunt și alții care staționeazăneregulamentar și care încalcă legea, dar pe ăia nu îi vedeți. De ce nu dați amenzi celor care-și parcheazămașinile pe străduța asta îngustă, deși se vede clar semnul din capătul străzii că staționarea este interzisă!”, a vociferat unul dintre taximetriști, iar colegii săi îl aprobau.

 

Rezultatele raziei

 

În jurul orei 13.00, acțiunea polițiștilor s-a încheiat. Conform unui raport al SPR Vâlcea, în timpul raziei au fost aplicate 34 sancțiuni contravenționale în valoare totalăde 3.350 lei. 7 sancțiuni pentru nepurtarea centurii, 4 pentru lipsa documentelor, 2 pentru nereguli constatate la mopediști, 8 pentru oprire neregulamentarăși 2 pentru neaprinderea fazei de întâlnire. De asemenea, a mai fost reținut un permis de conducere și 5 certificate de înmatriculare.

 
AM PRIMIT DE LA CITITORI

Bună ziua…

Scriu aceste rânduri cu o imensădurere în suflet. Nimeni nu-și amintește de noi decât în momentele în care au ceva de profitat de pe urma noastră. Cu acest mesaj voi începe o serie de dialoguri cu dumneavoastrăpentru a putea face din acest loc unde trăim o lume mai bună. Un loc unde mizeria și corupția pot sădispară.

M-am hotărât săîncep săvătrimit acest mesaj în aceste momente groaznice pentru toată comunitatea noastră. În noaptea de 31 august 2008 o mașinăa zburat la propriu peste podul care trece râul Tărâia din Turcești. În mașinăse aflau 7 tineri și mașina era un Ford K cu 2 uși. Șoferul era beat. 3 tineri, printre care un student eminent la academia de poliție au ars de vii când mașina a explodat. Tinerii nu se cunoșteau cu șoferul pentru că i-a luat la ocazie de la discoteca 3 Axe din Milostea. Unul dintre tinerii care a scă pat cu viațăa declarat că în Față la Restaurantul „Îărăncuța” mașina avea 180 km /h. Probabil că s-au rugat de șofer sămeargămai încet dar nu a vrut. Curbănesemnalizată…

Sper ca acest eveniment săsensibilizeze inima dumneavoastră. Nu cerem nimic de la dumneavoastrădecât săvăîntoarceți privirea și la noi. Aici nu existăpoliție. Existătot felul de indivizi care nu-i văd nimeni când scârțâie mașinile pe stradăsau când îți dau în cap în plină zi.

Nu am mai văzut un filtru de poliție de ani de zile. Drumurile sunt varză. Podurile stau săcadă. Nu s-au mai făcut reparații la drumuri de pe vremea „împușcatului”, de fapt nu s-a făcut nimic…

În fiecare campanie electoralăavem toată lumea politică aici… Domnul Câlea, Jurcan, Frâncu… ne-au vizitat în fiecare zi de campanie au venit cu concerte… pungi gratis și bannere… Ok, am votat… Unde sunt promisiunile lor?

Suntem doar un steguleț pe harta unuia dintre ei. Un steguleț sub care scrie „loc uitat”. Oameni buni, lăsați o șansăla viațăcopiilor noștri…

Probabil știți de individul numit Meilădin Berbești. A sărit cu mașina de pe pod în noaptea de Anul Nou și nu a murit. Dumnezeu îi ține în viațăpe nenorociți. Acum 2 zile a bătut un locatar După ce acesta l-a rugat respectos sănu mai scârțâie mașina în fața blocului la ora 3 dimineața deși nu are permis. Într-un timp toată lumea a crezut că s-a liniștit… dar de unde… „s-a angajat” la un patron din Baia de Fier și i-a furat omului toată încă rcă tura de pe tirul care îl conducea… Și-a cumpărat mașina și acum umblăfără carnet și cu numerele expirate… Oare cât să-l mai suportăm? Cât timp trebuie sămai suportăm autoritățile incompetente care sunt plătite din banii noștri?

Pe ăștia nu-i vede nimeni… Are nenumărate dosare penale sfidează pe toată lumea… ne bate copiii în stradăși strigă”nu are nimeni ce să-mi facă „… Poliția a fost chemată… dar poliția la ora aia „dormea”. De ce nu-l oprește poliția când știe sigur că nu are permis?

Ne mănâncă câinii între blocuri gunoaiele zboarăca niște confeti aruncate în aer. Nu existăagenți pentru circulație… nu existăcontrol.

Revin iar la accident… În fiecare searăde la discoteca 3 Axe pleacă zeci de tineri cu mașinile și pun pariu că aproximativ 3 sferturi din ei au consumat alcool. Discoteca este la marginea drumului. Nu are nici măcar o jumătate de metru din stradă. Se strâng în fiecare searăsute de tineri. Cred că dacă într-o zi un tir sau o mașinăva scă pa de sub control vor fi zeci de morți. Scandaluri în fiecare seară. Eu unul nu aș putea să-mi las copilul în acel loc.

Și totuși este sigura distracție din zonă. Unde săse distreze… când ești înconjurat de câini și gunoaie?

Vărog mult săne ajutați…

 
SĂPTĂMÂNA vâlceană PE SCURT

 sfârșitul săptămânilor, acum, în toamna nunților vârtoase prin tulburel, se dovedește a fi un calvar, pentru locuitorii din cartierul Ostroveni, zona blocurilor de lângă Catedrala „Înălțarea Domnului” ” După schimbarea președintelui Ion Tudor din fruntea organizației municipale a PSD – Rm. Vâlcea cu interimarul Ion Matei, întreaga suflare politică localăs-a așteptat la revigorarea vieții de partid social democrate ” în urmăcu ceva săptămâni, atunci când votul din Comitetul executiv al PSD „l-a desemnat” pe Aurel Vlădoiu drept candidat pentru Camera Deputaților în colegiul electoral Horezu, primarii-aliați lui Dumitru Pearcu de la Tomșani și-au arătat, fățiș, dezaprobarea ” deși s-au grăbit să-și anunțe toți candidații în cele 9 colegii electorale din Vâlcea, pentru ca aceștia săpurceadăla convins populația să-i voteze, liberalii au multe „găuri” în echipa de parlamentari ” spălătoresele și îngrijitorii de la stadionul Zăvoi erau ieri foarte supărați, de teamăcă -și vor pierde serviciul ” După o perioadă de îndelungăabsențăde pe scena politicii autohtone, PNÎCD Vâlcea a susținut o penibilăconferințăde presă , care a dat impresia unei șezătoare la care s-au adunat vreo 6 membri din conducerea formațiunii mai sus menționate

 

 

 Sfârșitul săptămânilor, acum, în toamna nunților vârtoase prin tulburel, se dovedește a fi un calvar, pentru locuitorii din cartierul Ostroveni, zona blocurilor de lângă Catedrala „Înălțarea Domnului”. Chiar în intervalul orar interzis producerii de zgomote și larmă, coloane întregi de mașini ale nuntașilor intrăîn giratoriul din fața Casei Tineretului cu motoarele turate la maxim (cu ambreiajul că lcat) și claxoanele activate ca la concursul de zbierat mecanic. Dacă nuntașii sunt mai înstăriți, pe lângă mașini se mai aflăși câte 5-10 motociclete, care fac faima sărbătorii printr-un zgomot ce depășește limita admisăde decibelii vânturați public. Renumiții bikeri în chiloței de tablăse dau mari că ce au ei nu mai are nimeni și-și urlăinteligența prin claxoane. Duminică , 31 august, între orele 12-17, pas de te mai puteai înțelege cu companionii de lângă tine, în caz că aveai geamurile deschise la apartament sau te aflai pe terasele barurilor deschise prin apropiere. Ce liniște patriarhală, ce somn odihnitor și relaxare duminicală? În Rm.Vâlcea, obrăznicia driverilor nu mai are margini. Deranjați de cele ce ni se întâmplă, am sunat la 112 (și apoi ni s-a făcut legătura la Poliție) pentru a sesiza neorânduiala socială. Atât operatoarea, cât și polițistul de serviciu au auzit (prin receptorul nostru) zgomotele de afarăși ne-au compatimit. Polițistul a promis sesizarea unui „echipaj de la Rutieră” și ne-am pus pe așteptat, dorind săcunoaștem deznodământul final. Deși trebuia săne așteptăm la asta, timp de o orănu a venit nimeni la fața locului. Iar ca săfie pusăși vișina pe tort, pe când nuntașii ieșeau din biserică , prin giratoriu a trecut o mașinăa Poliției (microbuz) cu sirena activată, probabil ca săfii în ton cu tulburarea liniștii ce trebuiau ei săo instaureze, salutând cu sirenele noua familie unităîn fața lui Dumnezeu. Alo, ce ne facem, doctore Badea

” După schimbarea președintelui Ion Tudor din fruntea organizației municipale a PSD – Rm. Vâlcea cu interimarul Ion Matei, întreaga suflare politică localăs-a așteptat la revigorarea vieții de partid social democrate, la itinerarea activiștilor spre atragerea multor membri în lupta ideologică sau cunoașterea doleanțelor electoratului social democrat râmnicean. Numai că „la pomul lăudat, nu trebuie sănu te duci cu sacul”. În afara schimbării de răsunet, nimic nu-i nou de semnalat și liniștea s-a reinstalat în această organizație. Nu se cunoaște nimic din activitatea biroului nou investit, nu tu acțiuni politice la vedere, nu tu racolări de activiști marcanți de la PC, PRM, PNÎCD, PIN, PNG (partide extraparlamentare, în curând), nu tu conferințe de presă , nu tu nimic. „Inactivitate și ignor” – poate fi definitănoua activitate de După „scandalul Tudor”. Nimic nu-i nou sub soarele Râmnicului. În aceste context, se naște întrebarea: de ce l-ați „detronat” pe Ion Tudor, domnilor pesediști, că nimic nu s-a schimbat După el? V-ați satisfăcut orgoliul și ați uitat de grijile râmnicenilor sărmani? Oare nu puteți face conferința de alegeri planificatăpentru această toamnămai devreme? O astfel de eficiențăv-ar arăta interesați de „schimbarea la Față ” a unui președinte interimar nevolnic (politic), infatuat, că ruia i se citește mândria pe Față de tare ce este și se poate vedea cum s-a pătat de vedetism pe că mașă, în locul unde se aștepta săi se prindămedalia „Pesedistul devotat”. Zvonuri neconfirmate încă , dau asigurări că unul dintre pofticioșii la șefia organizației blestemate la inactivitate, ar fi un alt îngâmfat, mândru de el din cap și până -n pantofii ce-l definesc profesional, pe numele lui de venire pe lume Mihai Persu. De va fi băgat în seamăbăiatul acesta, cu el se va nimeri ca Ieremia cu oiștea-n grad și cârtitorii vor putea întreba: „Alt Matei?”. De la președinția lui Traian Sabău încoace, organizația râmniceanăpesedistă, pare că este blestemată. În fruntea ei trebuie săse afle un om binecunoscut de locuitorii municipiului Rm. Vâlcea, un gospodar reușit în afaceri sau la locul său de muncă , autoritar și social-democrat dovedit, prin fapte și comportare. Credeți că nu existăun așa politician în Rm. Vâlcea? Sigur că da… există, dar acesta nu are loc de prefăcuții vremurilor, egoiști congenitali și vanitoși până la exemplificarea definiției acestui partid. Dacă până acum am neglijat (intenționat) activitatea organizației municipale a PSD Rm.Vâlcea, declarăm public că în fața realităților negative evidențiate, nu se mai poate și că , de acum, critica noastrăse va abate asupra figuranților din acest partid. Așadar, începe prima repriză

” În urmăcu ceva săptămâni, atunci când votul din Comitetul executiv al PSD „l-a desemnat” pe Aurel Vlădoiu drept candidat pentru Camera Deputaților în colegiul electoral Horezu, primarii-aliați lui Dumitru Pearcu de la Tomșani și-au arătat, fățiș, dezaprobarea. Mai nou, însă , numărul nemulțumiților primari din zona Horezu (vreo 3-4) s-a triplat, ca urmare a parașutării de la București a lui Marian Sârbu. „N-au fost suficiente experiențele cu Rovana Plumb și Mișu Popescu? Ce săfacă domnul Sârbu pentru zona noastră Vine, ia voturile și pleacă „, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre primarii horezeni.

” Deși s-au grăbit să-și anunțe toți candidații în cele 9 colegii electorale din Vâlcea, pentru ca aceștia săpurceadăla convins populația să-i voteze, liberalii au multe „găuri” în echipa de parlamentari. Surse demne de încredere ne-au declarat că Mihai Aristotel Ungureanu ar fi renunțat deja la candidatura într-unul din colegiile formate-n Râmnic. Existătrei explicații plauzibile: 1. și-a evaluat șansele și a realizat că se apropie de 0%; 2. nu poate candida ca și coleg al lui Ion Nicolae, un alt mare ZERO în politica vâlceană ; 3. ies bani mai frumoși la „Româno-Americană”, decât în Râmnic. La cum îl cunoaștem, șeful de partid Emilian Frâncu e capabil săaducă – pe vreo câteva sute de milioane de lei – un alt candidat, că ruia să-i promităcă -și va vedea zilnic moaca la „televiziunea de familie” Vâlcea 1.

” Spălătoresele și îngrijitorii de la stadionul Zăvoi erau ieri foarte supărați, de teamăcă -și vor pierde serviciul. Cum echipa de fotbal CSM Rm. Vâlcea a încasat-o de la Jiul, iar în astfel de cazuri se fac schimbări „pe ici, pe colo, în părțile esențiale”, spălătoresele sunt în mare pericol! Ele pot lua calea că zăneștiului, acolo unde a fost „deportat” cunoscutul Georgel de la stadion, fost brancardier și magazioner în Zăvoi.

” După o perioadă de îndelungăabsențăde pe scena politicii autohtone, PNÎCD Vâlcea a susținut o penibilăconferințăde presă , care a dat impresia unei șezătoare la care s-au adunat vreo 6 membri din conducerea formațiunii mai sus menționate. Minute în șir, tărăniștii au amețit presa cu felul în care „nemaiîntâlnitul”, „nemaivăzutul, „neprețuitul”, „extraordinarul” și în fine „excelentul” primar din Popești, Alin Popescu a ales săfacă administrație în aceea comună. Reamintim cititorilor noștri, că Popescu este singurul primar țărănist vâlcean, care, așa cum a scris și presa, a reușit să-l învingăpe contracandidatul său, fostul edil al localității, Constantin ªerban, angajându-se într-o campanie electoralănu tocmai ortodoxă.

Deși, reprezentanții presei ar fi dorit săasculte mai degrabăproiectele politice actuale și viitoare ale acestei formațiuni politice că zute în derizoriu de ani buni, cei din conducerea partidului au preferat, cum spuneam, săse transforme în agenții electorali ai primarului „minune” Alin Popescu. La aceiași conferințăde presă a fost prezentăși președinta organizației de tineret a PNÎCD Vâlcea, al că rei nume ne scapă, care a spus presei, pe un ton pițigăiat de domnișoarăafectatăcă în campania pentru alegerile locale, când se plimba alături de candidatul partidului la Primăria Râmnicului, al că rei nume e atât de cunoscut încât l-am uitat, electoratul râmnicean i-a cerut daruri electorale. La auzul unei asemenea inepții, erau săcrape geamurile îmbătrânitului sediu de partid, iar câteva păsări s-au frânt din zborul lor de sus. Fărăsărealizeze că inepția a jignit dincolo de orice imaginație alegătorii municipiului, duduia a continuat seria obtuzităților spunând că acest lucru nu ar trebui săne mire pentru că este purul adevăr.

Pe lângă enormitățile susținute de această fetișcanăce nu are, ne pare rău să-i spunem, nimic în comun cu fenomenul politic, am fost șocați și de lipsa de diplomație a acestei domnișorici cu veleități de politician, care nu numai că nu și-a cizelat atitudinea publică , dar nici discursul. Dorind probabil sămeargăpe urmele Elenuței Băsescu, cea care se pricepe la politică așa cum s-a priceput biata Maica Teresa la fotbal, președinta organizației de tineret a PNÎCD a gafat public, dintr-o slabăcunoaștere a realităților politice actuale. Oricum, îi dorim tinerei multe „succesuri” în viitoarea activitate politică și sănu plece urechea atunci când unii sau alții îi „spune că nu știe săvorbește”. Îi roade invidia….

 Săptămâna trecută, în ultima ședințăa pesediștilor vâlceni, Laurențiu Coca – cel ce candida la Senat pe colegiul Bălcești – Drăgășani, a fost nevoit săse înscrie în luptăpe un alt colegiu senatorial, Rm. Vâlcea. Nemulțumit de această decizie a colegilor săi, Coca a ripostat, cerând săse organizeze, din nou, alegeri în cadrul Comitetului Executiv al Consiliului Organizației Județene a PSD Vâlcea. Cum nu a avut sorți de izbândă, pesedistul a încercat altăvariantă. Conștient că șansele sale de a ajunge în Senatul României sunt mult mai mici avându-l ca și contracandidat pe șeful pedeliștilor vâlceni – Dorel Jurcan, Laurențiu Coca a cerut săfie ajutat financiar în campania electoralăde toți membri Comitetului. După îndelungi momente de tăcere, aceștia au acceptat, probabil numai pentru a-i închide gura.

 

 
A început războiul rece

Deși presa centralăa tras cortina peste evenimentele din Georgia, dorind săsugereze că situația de acolo s-a liniștit, zâmbetul rece cu care a ieșit din biroul lui Putin președintele moldovean Voronin, la Kremlin, sugereazăaltceva. Pericolul nu a trecut și Armata a XIV-a din Transnistria își Continuă instruirea militară, iar pe Marea Neagrăeste îmbulzealămare. O grămadăde nave de război au început săprivească la ce se întâmplăprin Caucaz, întărâtându-i pe „celoveci”. De aceea se naște întrebarea: pe mapamond, se va continua expansiunea rusească sau va începe cea americană? În cazul țărilor din Caucaz, yankeii au fost artizanii unei lovituri de maestru. După ce în etapa precedentăle-au băgat în casa fraierilor de vest-europeni un mort extrem de săltăreț (Kosovo, stat musulman mafiot în inima Europei), ei au obținut un succes politico-diplomatic major în Georgia. Datorităconflictului actual, sistemul bipolar (Est și Vest), existent înainte de 1990, a fost resuscitat. În SUA, un întreg sistem (armata, servicii secrete, sistem politic, industrie de armament, sistem financiar etc), aflat în că dere liberăDupă sfârșitul – presupus – al războiului rece și revenit la viațăodatăcu războiul împotriva terorismului islamic, va fi din nou funcțional pe termen lung. Războiul din Georgia este momentul de cotitură. Scutul antirachetăva avea mânăliberă, instalarea bazelor militare în țările foste comuniste – la fel, Vestul, trezit din dulcea poveste de dragoste cu o ipotetica Rusie democratică se va alinia cu siguranțăîn spatele unchiului Sam. Împingându-i pe gruzini (de fapt pe amărâtul ăla de Saakașvili) sădeclare război indirect Rusiei, americanii s-au asigurat că Gruzia portocalie nu va aluneca în sfera de influențăa Rusiei (așa cum existăpericolul în Ucraina, altățară „portocalie”) și și-au asigurat 100% certitudinea aderării Gruziei la NATO, deci prezența alianței în coasta rușilor în Caucaz. În plus, prin această mișcare, yankeii i-au obligat pe ruși să-și dea definitiv jos masca și să-și arate adevărata Față , pentru optimiștii care se mai îndoiau de intențiile Rusiei. Conteazăprea puțin dacă Saakașvili e agent american, patriot sau doar un dobitoc fără margini. Important e că tipul a făcut, conștient sau nu, jocul SUA. Cu puțin timp înainte de finalul mandatului, Bush (sau mai degrabăconsilierii săi) i-au acordat un sprijin imens lui McCain, candidatul republican la președinție. Erodatăde războaiele din Afganistan și Irak, de scandalurile cu implicarea oamenilor politici și de afaceri republicani în afacerile cu petrol (și nu numai) din Irak, de „afacerea Guantanamo”, de recesiunea economică evidentă(că derea pieței imobiliare, a sistemului de credit imobiliar, situația dezastruoasăa industriei auto american etc., etc), imaginea Partidului Republican era destul de șifonată, în timp ce „Obamamania” devine din ce în ce mai îngrijorătoare pentru republicani. Mutarea strategilor republicani aduce din nou în atenția alegătorilor americani „amenințarea fantomei comunismului”. Pericolul rusesc a fost, în perioada postbelică , un subiect cu mare „succes la public”. După cum spuneam și în editorialul trecut, asistăm la un nou Pearle Harbor sau WTC – 11 septembrie. Americanii trebuie săși-l dorească pe McCain. Mult prea ușor a fost îngenunchiatăGeorgia, iar sprijinul american, israelian sau al statelor UE s-a rezumat numai la timide proteste. Serviciile secrete îl preferăpe McCain și cred că din acest motiv Saakașvili a primit ordin sădeschidăun teatru de război, ca săconvingăalegătorii unchiului Sam că negrul Obama nu are ce că uta la Casa Albă, unde trebuie săse instaleze un războinic, un general, veteran al războiului din Vietnam. McCain este garantul implică rii Americii în rezolvarea acestei situații de criză. Omul are ideile sale, are credințele sale adânc înrădăcinate de educația profund americanăprimită. SUA i-a întins o capcanălui Putin prin exercițiul naval Brimstone din oceanul Atlantic, un fel de repetiție generalăa invadării Iranului. La el au participat două divizii compuse din cele mai mari portavioane, distrugătoare, fregate, nave de desant și transport pe care erau îmbarcate forțe ale Corpului 1 Infanterie Marina. că rora li s-au alăturat un portavion britanic, trupe ale infanteriei marine regale și un submarin francez. această diversiune strategică i-a făcut pe ruși sătrateze cu ușurințăconcentrarea trupelor georgiene la granița cu Osetia de Sud. Acum, Saakașvili recunoaște că rolul său a fost acela de a ataca Osetia și de a opune rezistențărușilor 3 zile, timp în care gruparea navalăNATO urma săajungăîn Marea Neagrăși săintervinăîn sprijinul Georgiei. NATO, UE și OSCE erau la curent cu planul respectiv. până una alta, rușii au avut în Putin un super-expert, element care lipsește administrației SUA și armata lor a încercuit în 48 de ore armata georgianăși au securizat litoralul Mării Negre, astfel că etapa a 2-a, cea cu realizarea unui cap de pod în portul Poti, pe unde săfie introdus desantul maritim american, a că zut. La toate acestea trebuie amintit că , doar cu o săptămâna înaintea lansării operațiunilor de anexare a Georgiei, Rusia a ce­dat discret Chinei teritoriile contestate și care, în 1969, constituiserămiza unui răz­boi între cele două țări. În acest caz, patrioții ruși de serviciu, gata oricând sărevendice teritorii ale țărilor vecine, n-au avut glas. Concluzia e simplă: Rusia îi pân­­dește cu furia ei pe occidentali și țările care se îndreaptăspre Europa și Sta­tele Unite. Ea se pretinde încercuităde NATO, dar nu se îngrijoreazădeloc pentru „sfera ei de influență” în fața unei Chine agresive, dinamice și periculoase. Lucrul pe care Rusia îl urăște și de care se teme e libertatea. Saakașvili a că zut în capcană? Nu, pentru că nu avea de ales. Rușii ar fi intrat mai devreme sau mai târziu în Georgia, așa cum s-a întâmplat și în Cecenia, în au­gust 1999. Preparativele de război erau în desfășurare în­că din luna aprilie. Saakașvili știa toate aceste lucruri. Cele două armate s-au luptat în Tinvali timp de două zile. Armata rusăa fost surprinsăde re­zis­ten­ța georgienilor și a trimis aviația ca sătermine treaba. La ordinul lui Saakașvili, georgienii s-au retras. Contrar a ceea ce se spune, ei au putut salva cele mai impor­tan­te resurse umane și materiale. Concluzia pe care am tras-o este că Rusia va fi cea care va pierde pe termen mediu, lung și foarte lung, că e punctul de la care se va schimba întreaga strategie de politică externăa UE și că Georgia și Ucraina vor primi imediat undăverde pentru a intra în NATO. Iar Turcia va fi primită în UE!

 
Senatorul „semafor”

Misterul participării pesediștilor nominalizați pentru alegerile parlamentare se opacizeazărău de tot. Un sondaj de opinie, privind notorietatea candidaților acestui partid la Senat, pentru Colegiul Brezoi-Horezu, l-a scos „la rampă” pe Ștefan Prală, fostul ajutor de mecanic de locomotivă(1989), absolvent al nu mai știm câtor facultăți (de balcon) și masterate (de carton), ce și-a mai adăugat, acum câteva luni, la „palmaresul” său profesional, calitatea inexistentăde „expert senatorial”. De tot râsul. Fraților de la PSD, pe Ștefănițăăsta l-a mușcat musca „țețe” pe la Paris, dar pe voi unde v-a prins? Va ajunge biciclistul politic itinerat ce este (Noua Dreaptă, PRM, Asociația revoluționarilor, PSD), lansat la „legionari” și consacrat la „revoluționari”, în Parlament? Vreți săemigreze jumătate din vâlcenii care văcunosc. De văduceți prin zona Brezoi-Câineni-Voineasa constatați cum toți cei intervievați își fac crucea mare când aud de el și-i spun, în batjocoră, „SEMAFORUL” și nicidecum „SENATORUL” ce vrea săajungă, aluzie la adevărata lui profesie de care pare săse dezică . că pentru celelalte „meserii” cu care se laudănu are nici măcar o secundăde activitate prin semnarea condicii de prezență, doar colecționând, contra cost, diplomele de absolvire trebuincioase. Imaginea publică a lui Ștefan Pralăeste una foarte proastă.

Nu știm cât de adevărat este, dar în mediile politice locale se vorbește despre el că înregistreazăaudio orice convorbire (liberăsau prin telefon) și că în crama lui neautorizatăpentru chefuri și bairamuri „alese” a făcut multiple înregistrări video cu personalitățile locale. De aici, se mai spune, pleacă pericolul apropierii de el și distanțării lui de societatea vâlceană . Cât de compromis este Ștefan Prală, se poate vedea dialogând chiar cu colegii de partid, care fug de el ca dracu de tămâie. Săajungă, oare, un astfel de individ în înaltul for legislativ al țării? Deșteaptă-te, vâlcene!

 
Liberalul Emilian Frâncu vrea săfie senator într-un colegiu pe care nu-l cunoaște

 Locuitori din zona de nord a județului,

Pentru că se apropie alegerile parlamentare, s-a ivit prilejul de a face bilanțul activității deputaților și senatorilor care ne-au reprezentat 4 ani în înaltul for legislativ al țării și, de unde puteam altundeva, săîncepem prezentările, dacă nu de la cheltuielile făcute de aceștia în ocuparea demintății politice, decontate pentru cazare, transport și diurna pentru deplasările în circumscripțiile electorale? Studiind cifrele obținute oficial, am constatat că până la data de 19 august 2008 cel mai „costisitor” deputat a fost Emilian Frâncu – liberalul. Acesta a încasat 67,8 milioane ROL – diurna de deplasare pentru a fi prezent la lucrările Parlamentului, 137,1 milioane ROL – cheltuieli de deplasare în circumscripția electorală, 189,5 milioane ROL – pentru cheltuieli de cazare în București (în alte spații și nu la hotel) și pentru transportul său la Parlament 18,2 milioane ROL. În total, deputatul PNL-ist a cheltuit aproape o jumătate de miliard de lei (412,7 milioane ROL) din banii noștri, ai contribuabililor. Mult, foarte mult… În anul 2004, Frâncu a fost ales deputat în circumscripția electoralănr. 40, pe listele Alianței Dreptate și Adevăr. Anii scurși ni l-au arătat pe „campionul democrației județene” (După cum se auto-definește) așa cum este: un ipocrit, un scamator și un egoist că ruia nu-i pasăde electorii ce l-au votat, punându-se el înaintea interesului general. Ce ne-a determinat această concluzie? Studiindu-i activitatea postatăpe site-ul Camerei Deputaților, poți constata că grija lui s-a îndreptat spre ce face și cum face președintele Traian Băsescu, problema Kosovo, ratificarea Tratatului de la Lisabona, Mircea Geoană, prigonirea românilor din Italia și câte ceva despre turismul vâlcean (balnear și monahal), nimic în favoarea electorilor pe încrederea că rora a ajuns în Parlament. Pentru el, în Parlament, ca la grădiniță. Omul încă mai are reminiscențe ale copilăriei în comportare, și, dispunând de titlurile copilăriei întârziate, a titrat o declarație politică cu sintagma tinereții sale preadolescentine: „Ei se jurăcă nu fură, dar sunt prinși cu legea-n gură”. Care lege tot ei, parlamentarii au votat-o și le-au impus-o celor pe care a încercat să-i ridiculizeze. Caragiale-i mic copil, electoratule. Apoi, puțini sunt aceia care știu că deputatul Frâncu este greco-catolic și, de aceea, știind că voturile îi vor veni de la ortodocși, abundăîn declarațiile sale politice cu chestiuni legate de biserica noastrăși, nerespectându-și credința în care s-a născut NU ARE NICI O DECLARAÎIE POLITICĂ, PROPUNERE LEGISLATIVĂ sau INTERPELARE, legate de Biserica greco-catolică din rândul că reia face parte. Pe această temă, în campania ce va demara la sfârșitul lunii octombrie, vom da publicității documente, declarații și interviuri fulminante, la adresa sa, pentru a fi mai bine cunoscut de cei că rora le cere votul. Nu-i normal să-i minți pe ortodocși cu dragostea ta nețărmuităpentru această religie, pe când tu ai o altăcredință, religie pentru care nu faci nimic de teama pierderii voturilor. Dar toate la rândul lor. Iatăcâteva titluri de declarații politice cu care „Măndelul” liberal amăgește electoratul: „Liberalii respectăBiserica OrtodoxăRomână” (de parcă social-democrații, democrații, creștin-democrații, socialiștii etc. nu ar respecta-o), „Biserica nu-i partid” (dar a făcut din imaginea ei emblema liberalilor credincioși) ș.a. Subconștientul, prezent la toate ipocriziile făcute, i-a dictat, bunul de el, un titlu de declarație ce i se potrivește ca mănușa: „Fariseismul politic”. Mai târziu, tot subconștientul, i-a că lăuzit gândirea spre confiscarea unei mari dorințe a românilor, aflatăsub sintagma: „Electoratul vrea o campanie curată”. Vedeți cum se travestește fariseul acesta ce nu-l are pe Dumnezeu în suflet? Auziți, o campanie curată… Tocmai el care a murdărit-o în județ, calomniindu-și adversarii politici și care folosește metode de intimidare împotriva adversarilor electorali, în actuala campanie demaratăneoficial. Una zice și alta face! Multe sunt criticile ce i se pot aduce fariseului liberal și, de aceea, pentru conștientizarea electoratului din Colegiul Brezoi – Horezu, unde va candida pentru demnitatea de senator, îi vom informa periodic pe cei interesați. Cum le mai transmitem acestora că deși Frâncu s-a vrut candidat în acest colegiu, nimeni nu știe despre el, nu a că lcat prin comunele ce-l compun, iar de curând, într-un dialog oficial, a confundat șoseaua spre Mănăileasa (din zona Voineasa) cu drumul Cataractelor. Luat la bani mărunți, deputatul tupeist a recunoscut că nu i-au că lcat picioarele pe acolo niciodatăși nu l-a interesat niciodatăsoarta oamenilor de la munte. Așa că , fraților, deschideți ochii mari, la vot. (vom reveni)

 
Exploatările miniere au distrus terenurile din Vâlcea

” Statistici îngrijorătoare

TERENURI AFECTATE. Societatea care a constribuit, din plin la acest dezastru, este SNS S.A. București, Sucursala MinierăRm.Vâlcea. Din document, aflăm că pentru redarea terenurilor distruse în circuitul economic va fi nevoie de 631.750 lei. Aceiași societate a contribuit, din plin, și la distrugerea zonei Cataracte din Voineasa, unde, pentru refacerea celor aproape 18 hecatre afectate, va fi nevoie de 629.300 lei.

 

Instituția Prefectului și Comitetul Județean pentru Situații de UrgențăVâlcea au întocmit, cu câteva zile în urmă, un raport despre situația terenurilor afectate de exploatările miniere din județ. Astfel, s-a stabilit că satul Pietreni din comuna Costești a avut de suferit în urma exploatărilor miniere din zonă, pe o supraFață de 18 hectare. Societatea care a construit, din plin la acest dezastru, este SNS S.A. București, Sucursala MinierăRm.Vâlcea. Din document, aflăm că pentru redarea terenurilor distruse în circuitul economic va fi nevoie de 631.750 lei. Aceiași societate a contribuit, din plin, și la distrugerea zonei Cataracte din Voineasa, unde, pentru refacerea celor aproape 18 hecatre afectate, va fi nevoie de 629.300 lei. Pentru moment, au fost întocmite o serie de documente privind redarea terenului în circuitul economic, care se referă la închiderea și ecologizarea perimetrului minier „Cataracte”. Cel de-al doilea proiect, intitulat „Lucrări suplimentare în vederea finalizării obiectivului”, are ca obiect amenajarea albiei pârâului Lotru, a drumului de acces și a celorlalte lucrări suplimentare pentru închiderea și ecologizarea minei Cataracte. Proiectul este în derulare, ordonator de credite fiind Ministerul Economiei și Finanțelor prin S.C. Conversmin S.A. București.

 

Miliarde de lei vechi pentru refacerea terenurilor

 

Cea mai afectatăde exploatările miniere, După cum bine se știe, a fost și zona Îeica, Câmpul II, din Ocnele Mari, unde SNS S.A. București, Sucursala MinierăRm.Vâlcea a „ajutat” la deteriorarea a peste 60 de hectare de teren, a că rui refacere va costa 2.338.000 lei. În zona Pârâului Sărat (inundatăde viiturile de saramură), din Ocnele Mari, va fi nevoie de 300 mii lei pentru refacerea terenului distrus în circuitul economic. Cât privește refacerea terenului afectat din zona Îeica, Câmpul I, s-a întocmit, deja, un raport de evaluare a factorilor de risc din zona câmpurilor de sonde I-IV Ocnele Mari, precum și un studiu de fezabilitate privind închiderea câmpului I de sonde. Aici, va fi nevoie de o investiție de 1.260.000 lei.

Și la Berbești, situația este cum nu se poate mai gravă. La Roșioara, acolo unde s-a prăbușit halda de steril, au fost efectuate lucrări pentru redare în circuitul economic a suprafețelor de teren. În raportul Prefecturii și ai Comitetului Județean de Situații de Urgențăse aratăcă au apărut alunecă ri de teren, încă din anul 2005, fenomene naturale ce s-au reactivat puternic în primavara anului 2008, fiind necesare noi lucrări de ameliorare și redare în circuitul economic a terenurilor afectate. Din raport aflăm că perimetrul afectat s-a aflat în administrarea Consiliului Local Berbești, începând cu anul 2002, iar pentru refacerea lui va fi nevoie de 1.575.000 lei. 57 de hectare au fost afectate și în comuna Mateești, unde pentru redarea terenului în circuitul economic va fi nevoie de suma de 1.824.000 lei.

 
Vâlcea se prăbușește

 Alunecă rile de teren fac ravagii în județul nostru/69 de localități afectate

DEZASTRU. De curând, Academia Românăde Științe Agricole și Silvice (ARSAS) a dat publicității un studiu, care plaseazăjudețul Vâlcea pe primul loc în ceea ce privește alunecă rile de teren. Studiul relevărealități de-a dreptul tulburătoare. În 2008, 16 localități au fost grav afectate de alunecă rile de teren, iar 22 de gospodării au fost distruse complet. În prezent, 27 de locuințe se aflăîn plin proces de monitorizare de că tre autorități. Conform raportului, suprafața de teren afectatăde alunecă ri este de peste 38 de mii de hectare.

 

Date îngrijorătoare

 

Rezultatele trimise de reprezentanții ARSAS care au întocmit studiul mai sus amintit, aratăcă județul nostru se aflăpe primul în țară în ceea ce privește alunecă rile de teren și pe locul al patrulea în privința eroziunii, în adâncime, a solului. Și în ceea ce privește eroziunea de supraFață , Vâlcea se poziționeazăpe locul al cincilea pe țară . „Suprafața totalăde teren afectatăde alunecă ri este, în Vâlcea, de peste 38 mii de hectare. Din acestea, 13 mii de hectare au fost afectate de eroziunea de supraFață , 3,7 mii de hectare de alunecă ri de teren, în timp ce peste 21 de mii de eroziunea de adâncime. Studiul ARSAS aratăcă alunecă rile de teren din Vâlcea sunt mult mai mari în comparație cu cele din județele limitrofe, cu 380% Față de Dolj, cu 345% Față de Olt, cu 149% Față de Gorj și cu 109% în comparație cu Argeșul”, a afirmat Radu Renga, prefectul județului.

 

Guvernul e mut

 

Peste 20 de locuințe au fost, conform informațiilor apărute în raportul ARSAS, distruse în totalitate de furia naturii dezlănțuite.

Localitățile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma acestor cataclisme naturale au fost: Roșiile (unde au fost distruse nu mai puțin de 13 gospodării), Mateești și Lădești. Astfel, angajații primăriei din Roșiile s-au văzut nevoiți săprocedeze la evacuarea locuitorilor caselor ce au fost înghițite de pământ. Cu toate că Primăria Roșiile a solicitat Guvernului României, sprijin financiar pentru persoanele care au fost afectate până acum, până în acest moment cererile lor au rămas fără niciun fel de ecou. Așadar, Guvernul pare săfie mut și impasibil la problemele celor care au rămas sădoarmăsub cerul liber. Oamenii mai așteaptăși acum, cu speranța în suflet, „mila” Guvernului și spun că tot ce-și doresc este săaibă, din nou, un acoperiș asupra capului.

 

Vâlcea se confruntă cu o tragedie

 

Deși problemele cauzate de alunecă rile de teren cu care se confruntă județul nostru sunt din cele mai grave, Prefectura Județului ocolește abordarea acestui subiect, încercând sălase impresia că Vâlcea nu a fost lovit de un asemenea dezastru.

În acest an, alunecă rile de teren au distrus 11 gospodării în comuna Golești și au afectat alte 16. În ceea ce privește alunecă rile de teren din comuna Runcu, s-a ajuns la concluzia că acestea au fost provocate de acumulările de apă din teren. Deși tardiv, autoritățile încearcă acum săgăsească soluțiile pentru ameliorarea situației. Astfel, pentru stabilizarea pământului, trebuie găsite soluții de a asigura protecția terenurilor, precum și a construcțiilor împotriva inundațiilor, a alunecă rilor de teren și a eroziunii. În prezent, se aflăîn desfășurare, în comuna Păușești-Măglași, un proiect SAPARD în valoare de 1 milion de euro, care are ca obiect stabilizarea solului. În plus, specialiștii din cadrul Unității de Administrare Vâlcea au constatat că în Stoenești și Bunești au fost afectate 73 de hectare, în Măldărești – 54, 200 în Roșiile și 80 de hectare în Tetoiu, Pietrari și Tomșani.

 

Blestemul pământului

 

În comuna vâlceană Mateești, 14 gospodării au fost grav afectate de alunecă rile de pământ, cauzate de prăbușirea unei halde de steril din zonă, iar alte două case au fost înghițite de un mal de pământ care s-a surpat peste locuințele oamenilor. Ca urmare a acestei tragedii, a fost necesară evacuarea a 16 persoane. La acel moment, autoritățile au decis mutarea familiilor afectate de alunecă rile de teren în locuințe modulare, sub promisiunea că vor fi ajutați să-și refacă casele în cel mai scurt timp posibil. Deși tragedia s-a petrecut la începutul acestui an, nici până acum victimele dezastrului natural de la Mateești nu au primit locuințe așa cum le-a fost promis. Oamenii locuiesc, în continuare, în locuințele modulare primite de la Guvern și spun că se simt părăsiți de autorități și Dumnezeu. Halda de steril care s-a prăbușit aparține unui punct de lucru al Exploatării Miniere. Ea a fost închisăîn urmăcu 8 ani, urmând ca terenul săfie redat circuitului agricol. Primarul comunei, Nicolae Stănișor, a declarat că principalul vinovat pentru această situație este conducerea Exploatării Miniere Berbești, care nu a respectat procedura de consolidare a haldei. De asemenea, au fost luate măsuri în ceea ce privește combaterea eroziunii solului, la acest moment, fiind, deja, în desfășurare, în Vâlcea, 42 de lucrări de amenajare în județ. Cât despre reducerea fenomenului de secetă, în Vâlcea existăstații de pompare în 15 localități din județ. Uimitor, în localitățile afectate de alunecă rile de teren, mai există, încă , zeci de familii care locuiesc între dărâmăturile caselor, punându-și, clipăde clipă, viața în pericol.

 
18 ani de la înființarea Jandarmeriei Vâlcene

Data de 1 septembrie, este pentru jandarmii vâlceni, o zi de sărbătoare. Asta pentru că , la această dată, în anul 1990, Guvernul României a dat o hotărâre de înființare a unei unități de jandarmi în județul nostru, sub denumirea de „Unitatea Militară0460 Rm. Vâlcea”. Anul acesta, unitatea împlinește 18 ani de la înființare. De ziua lor, ca în fiecare an de altfel, jandarmii vâlceni au organizat o serie de activități sportive la care au participat atât jurnaliștii, cât și angajați ai instituțiilor publice din județ. Luni, 1 septembrie 2008, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea și la Baza Sportivăa unității, vor avea loc mai multe evenimente printre care un simpozion dedicat acestei zile deosebite, festivitatea de premiere a câștigă torilor concursurilor sportive, precum și un exercițiu demonstrativ al jandarmilor vâlceni.

 
DRUMURILE MORȚII

 

TRAGEDIE. Trei oameni și-au pierdut viața, iar alți 10 au fost grav răniți ca urmare a unor accidente de circulație. În trei zile, nu mai puțin de 5 accidente de circulație au avut loc pe unele dintre cele mai aglomerate drumuri județene din Vâlcea. Asemenea creaturilor de infern însetate de sângele inocenților, șoselele județului și-au cerut, unele ani de zile, tributul de vieți nevinovate, contribuind la nașterea unor veritabile mitologii automobilistice despre „drumurile morții”, așa cum au fost considerate, și încă mai sunt, unele tronsoane de drum din Vâlcea. În ciuda eforturilor autorităților județene de a reduce numărul de accidente prin amplasarea unor radare pe cele mai importante artere din județ, numărul victimelor Continuă săcrească , de la zi la zi.

 

Și-au găsit sfârșitul în albia pârâului Tărâia

 

Drumul județean 605 A și-a cerut duminică searădin nou tributul. Trei tineri au murit, iar alți 4 au fost răniți grav, După ce mașina în care se aflau s-a izbit de un cap de pod și, de la o înălțime de 7,3 m, a plonjat în albia râului Tărâia, proptindu-se într-un copac. Cauza accidentului? Viteza excesivă, neatenția și, probabil, consumul de băuturi alcoolice.

Accidentul a avut loc în jurul orei 04.00. Autoturismul marca Fiat cu numărul de înmatriculare VL – 05 – UFH, în care se aflau cei 7 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 21 ani, se îndrepta spre Berbești. Tinerii petrecuserătoată noaptea la discoteca din Milostea, iar acum se întorceau acasă. Inițial, în mașină, s-au aflat doar șoferul și Adrian Îambrea. Pe drum, au întâlnit grupul de 5 tineri, iar șoferul le-a spus că dacă -l cinstesc cu 2 beri îi duce până la Mateești. Tinerii, care se îndreptau că tre Berbești, au fost de acord și s-au urcat pe bancheta din spate a autoturismului. Unul din supraviețuitori le-a povestit polițiștilor că acul vitezometrului sărise de 100 km./h și într-o curbăla dreapta mașina a părăsit șoseaua, izbindu-se într-un cap de pod. Ciocnirea cu capul de pod a fost nimicitoare pentru că mașina a plonjat de la o înălțime de 7,3 m în albia râului Tărâia, și s-a oprit într-un copac.

Din nefericire, mașina a luat foc la impactul cu copacul, și trei dintre tinerii care se întorceau de la discoteca din Milostea nu au mai avut nicio șansă. Șoferul Marian Cristea, 19 ani, Siminel Pripas, 14 ani și Bogdan Golescu, 20 ani, au murit pe loc, iar trupurile lor zdrobite, cu fețele desfigurate, au rămas între resturile mașinii. Patru tineri (Iulian Hoanțăde 17 ani, Ilie Bondoc de 18 ani, Lucian Drugăde 17 ani și Îambrea Adrian de 21 de ani) au reușit săse salveze ieșind din mașinăînainte ca aceasta săexplodeze. Cei care au reușit săiasădin mașinăle-au spus celorlalți săse grăbească pentru că arde ceva la motor și focul se extinde. Din păcate, cei trei n-au mai apucat săiasă, murind carbonizați.

La locul tragediei au sosit imediat mai multe ambulanțe și un echipaj de descarcerare de la ISU. Medicii le-au acordat îngrijiri celor 4 supraviețuitori, care ulterior au fost transportați la Spitalul Județean de UrgențăVâlcea, unde li s-au stabilit diagnosticele. Pompierii de la ISU și membrii Serviciului Privat pentru Situații de Urgențăal SC Min Prest Berbești au muncit câteva zeci de minute sărecupereze corpurile celor trei victime din mormanul de fiare contorsionate și săstingăincendiul, care a izbucnit în urma accidentului.

 

A adormit la volan

 

Oboseala și neatenția au făcut victime și în data de 29 august a.c. Adrian Terhan, de 30 ani, din Zătreni, a adormit la volan în timp ce se deplasa că tre Drăgășani. Astfel, el a pierdut controlul volanului, a părăsit partea carosabilăși s-a oprit într-un pom pe marginea drumului. Șoferul imprudent a fost transportat la Spitalul din Bălcești, iar medicii au stabilit diagnosticul de fracturăde femur stâng. Conducă torul auto nu a putut fi testat cu aparatul etilotest datorităstării de sănătate în care se afla, recoltându-i-se doar probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Pieton accidentat

 

Tot în data de 29 august, un alt accident de circulație a avut loc în Rm. Vâlcea. Un pieton care se angajase în traversarea străzii Nicolae Bălcescu prin loc nepermis a fost acroșat de un autoturism marca Mercedes, condus de Elvis Uță, de 35 ani, din municipiul Rm. Vâlcea. Acesta a efectuat manevra de mers înapoi și nu l-a văzut pe pietonul neatent, care s-a ales cu diagnosticul „Fracturătibie stânga, traumatism cranio – cerebral acut cu pierdere de cunoștință, etilism acut”. Conducă torul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ, recoltându-li-se ambilor participanți la trafic probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

O septuagenarăa fost că lcatăde autobuz

 

O bătrânăde 78 ani a fost victima unui accident de circulație, care a avut loc în comuna Stănești în data de 30 august a.c. Aurelia Bunget a fost că lcatăcu roata dreaptăspate de un autobuz marca ISUZU, condus de Gheorghe Gidoiu de 30 ani din Fârtățești. Acesta se deplasa din direcția Lădești – Măciuca și nu a putut-o evita pe bătrână. În urma impactului, bătrâna a fost rănităgrav și a fost transportatăla Spitalul Județean Vâlcea, unde i s-a stabilit diagnosticul ,,amputație traumatică gleznăstângă,,. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ și le-au fost recoltate probe biologice de sânge, atât lui cât și bătrânei, pentru stabilirea alcoolemiei.

 

 Încercând să evite un cal

A accidentat grav două bătrâne

 

Din cauza unui cal ce se afla nestingherit pe șoseaua din localitatea Grădiștea, un șofer a accidentat grav două bătrâne, care se aflau într-o că ruță. Ionuț Șerban, de 20 ani, din Grădiștea se afla la volanul unei Dacii 1310 și se îndrepta din direcția Sinești – Livezi, când calul i-a ieșit în Față . În încercarea lui de a evita impactul, a intrat pe sensul opus de mers și a lovit o că ruță, care circula regulamentar. În urma impactului a rezultat rănirea ușoarăa Victoriei Bălan, de 70 ani, din comuna Sinești, județul Vâlcea, care a fost diagnosticatăcu ,,politraumatism, prin accident rutier, contuzie toracică ” și rănirea gravăa Floarei Roiban, de 70 ani, din comuna Grădiștea, județul Vâlcea, care a fost transportatăla Spitalul din Horezu, unde i s-a stabilit diagnosticul ,,fracturăînchisămetatarsianăpicior stâng” și care a și rămas internatăîn spital. Ambele victime erau pasagere în că ruță.