1

Guvernatorul Isărescu este cel mai bogat vâlcean

La data de 1 august 1949, în orașul Drăgășani, s-a născut Mugur Isărescu, economist de talie internațională, în prezent Guvernatorul Băncii Naționale a țării. În acest an, demnitarul vâlcean și-a serbat ziua apariției sale pe lume în localitatea natală, avându-i printre invitați pe deputatul Vasile Bleotu, deputatul Aurel Vlădoiu, familia Dorina și Dan Mutu, afacerista Maria Tudor și mulți, mulți alții, veniți pentru a-i prezenta acestuia omagiile și urările cuvenite. Deși sărbătoarea la care ne referim a avut loc înainte de ziua nașterii, îi adresăm domnului guvernator, pentru data de 1 august, un sincer „La mulți ani!” și ne punem dorința ca oficialitățile județului săse bucure în continuare de sprijinul consistent al drăgășeneanului ce nu și-a uitat obârșia.

Presa naționalăa încercat săcontabilizeze averea guvernatorului drăgășenean, studiind declarațiile de avere ale acestuia, postate pe site-ul instituției BNR, urmărind săafle care este salariul celui mai influent bancher roman. însă , cu stupoare, s-a putut constata că acesta nu și-a trecut, în ultima declarație de avere completată, salariul pe care îl primește, scriind doar „conform fișei fiscale”, lucru care face secret salariul său, dat fiind faptul că Fiscul nu poate divulga publicului date despre veniturile persoanelor fizice. Dar dincolo de secretizarea salariului se poate observa că guvernatorul și-a sporit averea din bănci.

Potrivit declarației de avere anterioare, Isărescu avea, la bănci din România, trei conturi în lei, în valoare totalăde 144.240 de lei, un cont de 16.952 de euro și unul de 16.531 de dolari. Conform ultimei declarații, guvernatorul avea 227.487 de lei, în două conturi, 55.728 de euro, tot în două conturi, și 19.239 dolari, de asemenea în două conturi. Așadar, în ansamblu, discutând doar despre conturile din bănci, Mugur Isărescu este mai bogat cu peste 63.000 de euro. În ceea ce privește plasamentele, Isărescu și-a păstrat participația (100%) la firma Măr SRL, afacerea sa de familie cu vinuri, pe care de altfel a și creditat-o în nume personal cu 198.000 de lei, potrivit ultimei declarații de avere. El a mai devenit acționar, cu un pachet mic de acțiuni (80 de titluri), la Lafarge Romcim. Guvernatorul și-a păstrat averea imobiliară, adică două terenuri în localitatea sa natală, Drăgășani, din județul Vâlcea, și un teren în localitatea ilfoveanăGruiu. Guvernatorul deține pe aceste terenuri o casăde vacanțăși două de locuit. De asemenea, Isărescu mai are două apartamente în București, ultimul dintre ele achiziționat în 2007, prin credit ipotecar pe zece ani. Guvernatorul și-a păstrat cele trei autoturisme (Eagle, Land Rover și BMW), fabricate în 1993, 2002 și în 2005, și barca cu motor Delta din 2004. Isărescu deține și o importantăcolecție de bijuterii, obiecte de artă(tablouri și icoane) și o colecție numismatică , toate evaluate la 93.000 de euro. Rezultăcă guvernatorul băncii centrale are cea mai mare parte din avere în imobiliare – aproape 428.000 de euro (la un curs de 3,6 lei pentru un euro), sumăcare rezultădin valoarea de impozitare a celor trei case și două apartamente din București, exclus valoarea terenurilor din provincie. Isărescu mai deține în bănci circa 131.500 de euro, plasamentele în acțiuni se ridică la 64.200 de euro (majoritatea la propria firmă), iar contravaloarea bijuteriilor, obiectelor de artăși a colecției numismatice se ridică la 93.000 de euro. (informațiile au fost preluate cu consimțământ din ziarul „Cotidianul”.

 
DRIBLING

 

Serie grea

 

La prima vedere se poate spune că CSM are serie avantajoasăîn Liga a II-a. că are șanse mari de promovare. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. UT Arad este, clar, una din candidatele certe la revenirea în primul eșalon. Lotul ardelenilor nu a suferit multe schimbări, în plus „Bătrâna Doamnă” are și un tehnician valoros, Ionuț Chirilă. Universitatea Cluj vine, de asemenea, cu experiența unui campionat „la masa bogaților”. Oficialii clujeni nu au spus că ar avea ca obiectiv promovarea dar declarațiile sunt menite, mai degrabă, săadoarmăadversarii. Apoi, alte echipe sunt cu adevărat puternice, Unirea Alba Iulia, Jiul Petroșani și chiar Internațional Pitești putând pune probleme orică rui adversar. Pentru vâlceni, foarte important va fi debutul campionatului. Multe puncte în primele etape îi pot înscrie cu șanse reale în cursa pentru promovare. Dacă , în schimb, CSM va avea parte de eșecuri, atunci ne putem aștepta la ce e mai rău. Una peste alta, așteptăm cu interes prima etapă din 16 august și nu ne rămâne decât săsperăm la promovare.

 
Bârfele tribunei

 Președintele de la HC Oltchim, Ioan Gavrilescu, a declarat că sunt șanse minime ca formația campioanăa României sămai facă transferuri până la debutul campionatului. Din informațiile pe care noi le avem, cel puțin încă o stranierăva semna cu gruparea roș-albastră. Potrivit zvonurilor, aceasta ar fi sârboaică și negocierile vor fi finalizate După Jocurile Olimpice din China.

 

 Campania de transferuri s-a încheiat și la Clubul Sportiv Municipal, După spusele directorului general, Florin Verigeanu. Totuși, este posibil ca Pandurii Tg. Jiu, una din echipele din primul eșalon care a colaborat și în trecut cu Vâlcea, sămai trimităîn Zăvoi câțiva fotbaliști.

 

 Din spusele primarului Mircia Gutău, administratorul bazei sportive din Zăvoi, Mihai Costea, ar putea fi demis din funcție, pentru că nu și-a făcut treaba așa cum trebuia în ultima perioadă . Cu primarul nu-i de glumit atunci când vine vorba de incompetență!

 

 Lucrurile nu sunt tocmai clare nici acum la BC Râmnicu Vâlcea. Conducerea echipei nu dăsemne că s-ar continua în primul eșalon. Mare păcat

 

CET Govora se întărește înainte de debutul campionatului. Oficialii formației de baschet masculin sperăca în cantonamentul centralizat de la Albena, din Bulgaria, săvinătrei straniere, toate din fostul spațiu iugoslav.

 
CSM și-a aflat programul și adversarele din grupă

Fotbal, Liga a II-a

Formația din Zăvoi, Clubul Sportiv Municipal, și-a aflat viitoarele adversare din Seria a II-a a eșalonului inferior. Elevii lui Nicola Ilievski se vor bate pentru promovare cel mai probabil cu UT Arad și Universitatea Cluj, în ecuația putând intra și alte formații ca FC Alba Iulia, Jiul Petroșani sau Dacia Mioveni. Iatăcare este componența completăa seriei: UT Arad, Universitatea Cluj, Dacia Mioveni, FC Drobeta Tr. Severin, Jiul Petroșani, Unirea Alba Iulia, Mureșul Deva, FC Bihor Oradea, Liberty Oradea, CS Târgoviște, IS Câmpia Turzii, Minerul Lupeni, CFR Timișoara, Arieșul Turda, Internațional Curtea de Argeș, FCM Târgu Mureș, CSM Râmnicu Vâlcea și ACU Arad.

 

Programul meciurilor echipei CSM în turul campionatului:

Etapa I (16 august) CSM – Arieșul Turda
Etapa a II-a (23 august) FC Bihor – CSM
Etapa a III-a (30 august) CSM – Jiul Petroșani
Etapa a IV-a (6 septembrie) Mureșul Deva – CSM
Etapa a V-a (13 septembrie) CSM – CS Mechel Câmpia Turzii
Etapa a VI-a (20 septembrie) FC Drobeta – CSM
Etapa a VII-a (27 septembrie) CSM – Universitatea Cluj
Etapa a VIII-a (4 octombrie) Internațional – CSM
Etapa a IX-a (11 octombrie) CSM – Liberty Oradea
Etapa a X-a (18 octombrie) ACU Arad – CSM
Etapa a XI-a (25 octombrie) CSM – Unirea Alba Iulia
Etapa a XII-a (1 noiembrie) UT Arad – CSM
Etapa a XIII-a (8 noiembrie) CFR Timișoara – CSM
Etapa a XIV-a (15 noimebrie) CSM – Dacia Mioveni
Etapa a XV-a (22 noiembrie) FCM Tg. Mureș – CSM
Etapa a XVI-a (29 noiembrie) CSM – Minerul Lupeni
Etapa a XVII-a (6 decembrie) CS Târgoviște – CSM

 

Egal cu Alba Iulia

 

CS Municipal se descurcă bine în meciurile amicale disputate în cantonamentul din Austria. Elevii lui Nicola Ilievski au învins pe Victoria Brănești și FC Frankfurd și au remizat cu Unirea Alba Iulia în ultima partidăde verificare. Colega de serie a municipalilor a condus cu 1-0 și 2-1, dar CSM a egalat prin Boroiban și I.Popa. Tehnicianul Nicola Ilievski a mizat pe următoarea echipă: Rusandu-Dinu, Vișa, Vătavu, Pacundo-Melcea, Labun, Gârlă, L.Pârvu-M.Luca, Nemeth. Au mai jucat Perianu, Pasăre, Kutlacek, I.Popa, S.Popescu, Câju, Băltățeanu, Ibeji, Boroiban. Altfel, la gruparea vâlceană este în probe și un mijlocaș nigerian, Sunday Ibeji, venit la FC Koper din Slovenia. până la revenirea în țară , programatăpentru ziua de duminică , CSM va mai juca vineri o partidăamicală, în compania italienilor de la Padova. Prezentarea lotului va avea loc cel mai probabil pe 8 august, în compania unui adversar din străinătate, oficialii vâlceni că utând acum variante.

 
Nouă handbaliste și o atletăse bat pentru medaliile din China

Vâlcea are bunăreprezentare la Olimpiadă

Sportul vâlcean va avea zece reprezentanți la viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de varăcare va începe peste câteva zile în China. Ca de obicei, HC Oltchim , gruparea fanion a județului, ține steagul sus și nouăhandbaliste se vor bate pentru medalii alături de colegele de la echipa naționalăantrenatăde Gheorghe Tadici: Luminița Huțupan Dinu, Tereza Tamaș, Talida Tolnai,Valetina Elisei-Ardean, Ramona Maier, Adriana Olteanu-Nechita, Adina Meiroșu, Valeria Beșe, Narcisa Lecușanu. Valeria Motogna este sportiva pe care delegația olimpică a României a desemnat-o săpoarte drapelul tricolor la festivitatea de deschidere. În plus, o altăjucă toare convocatăde Tadici, Aurelia Stoica Brădeanu, poate fi și ea consideratăvâlceancă , în condițiile în care s-a stabilit în Râmnic După că spătoria cu vâlceanul get-beget Vali Brădeanu. Naționala de handbal feminin a României, singura reprezentantăa sporturilor de echipăîn China, are ca obiectiv cucerirea unei medalii. Altfel, Gheorghe Tadici a anunțat și rezerva pentru Olimpiadă, clujeanca Ani Senocico. Aceasta va trebui săstea în afara satului olimpic și poate intra în teren abia După terminarea primei faze a grupelor. Tricolorele pleacă spre China vineri dimineață.

 

Tadici se bazeazăpe Nechita

 

Tehnicianul Gheorghe Tadici spune că Adriana Nechita, handbalista care a aflat în cantonament despre arestarea soțului său, bănuit de fraude pe internet, a trecut pste momentele dificile: „La început, vestea a marcat-o pe Adriana, dar apoi și-a revenit și a confirmat la meciurile amicale din Franța. Ne punem baza pe ea fără probleme.” Chimia a declarat că -l considerăpe că tălin Olteanu nevinovat și că -I va dedica succesele din China.

 

Ultima Olimpiadăpentru Ionela Târlea

 

Cea de-a zecea sportivăpe care Vâlcea o are la Olimpiadăeste atleta Ionela Târlea. Fosta elevăa Viorică i Enescu este deja medaliatăolimpică , bronz la competiția găzduităîn 2004 de Atena. Vâlceanca a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a anunțat că După acțiunea „Beijing” ar putea săse retragădin activitate. Ionela va concura la probele sale favorite, 400 de metri garduri și 200 metri plat. Din păcate, Ionela a fost accidentatăînainte cu o lună de startul Olimpiadei dar a trecut prin momentele mai puțin fericite. „Acum totul este bine, m-a ajutat mult familia. Sper săfiu sănătoasă. Nu dau pronosticuri, din superstiție”, a spus Târlea.

 
Mare concurs de skandenberg la Piscina Enigma

 

 la întreceri va participa și campionul național, Ion Oncescu

 

Sâmbătă, 2 august, Piscina Enigma va găzdui cea de-a treia ediție a Cupei Vâlcea la skandenberg. Se va concura la cinci categorii de greutate: 70 kilograme, 85 kg, 100 kg, + 100 kg și Open (la seniori). Organizatori sunt Asociația Națională”Braț de Fier” și Clubul „Enigma” Râmnicu Vâlcea. Se va concura la nivel de seniori și tineret, putând participa și sportivii care au împlinit sau împlinesc 21 de ani, precum și cei sub această vârstă. La seniori, premiile sunt importante: locul I – 700 lei, locul II – 350 lei, locul III – 250 lei, iar la Open – de asemenea 700 lei. Juniorii vor primi din partea organizatorilor premii care consta în suplimente nutritive. Doritorii se pot înscrie în concurs între orele 12 și 14. Jocurile de calificare vor debuta cu începere de la ora 14, iar finalele vor avea loc de la ora 16. Cei care vor săconcureze trebuie săfie prezenți la Piscina Enigma sâmbătă- cel târziu la ora 13.30 – pentru a fi cântăriți, înscriși în categorie și pentru a primi legitimația de concurs. Pentru aceasta, concurenții trebuie săaibăasupra lor buletinul de identitate. Organizatorii ne-au furnizat și un număr de telefon unde puteți afla mai multe informații: 0722.473.011. Sponsorul principal al concursului este Clubul Enigma. Alți sponsori: SC Raptor SRL, www.gsm.store.ro, Redis Nutriție, Nurvil, Annabella, Traffic. De asemenea, parteneri media sunt: Radio 21, Monitorul de Vâlcea; Sport Expres; Info Puls; Vocea Vâlcii; Viața Vâlcii; Arena vâlceană ; Indiscret; TV Vâlcea Unu; TV Etalon.

 

Vine și Oncescu

 

Cel mai cunoscut participant la acțiunea de sâmbătăva fi campionul național, Ion Oncescu, cel care a câștigat ediția trecutăa trofeului vâlcean. Ca o noutate, pot participa și reprezentantele sexului frumos, ele urmând săse înscrie pentru concurs tot până cel târziu la ora 13-30.

 
SĂPTĂMÂNA vâlceană PE SCURT

nemulțumiți de nerezolvarea dosarelor de la Revoluție, dar și de amânarea adoptării legii lustrației, la sfârșitul anului trecut, sute de revoluționari au intrat în greva foamei ” istoria ne învață… că oamenii nu învațănimic din istorie. Mari frustrări, mici frustrați. Nu putem înțelege cum După multiple eșecuri oamenii nu iau aminte ” la redacție, de la un venerabil cititor ce ne-a solicitat anonimatul, am primit o scrisoare care ne-a bulversat. Pe lângă talentul gazetăresc al acestuia, concluziile de viațăprezentate sunt formidabile și merităa fi tipărite

 

 Nemulțumiți de nerezolvarea dosarelor de la Revoluție, dar și de amânarea adoptării legii lustrației, la sfârșitul anului trecut, sute de revoluționari au intrat în greva foamei. Gestul disperat a avut drept urmare promisiunea ca până la 31 martie 2008, săfie preschimbe certificatele tuturor celor care au documente și sunt, cu adevărat, luptători cu merite deosebite în Revoluție. În paralel, au fost verificate dosarele falșilor revoluționari și niciunul nu a scă pat de controale, dar nici de verdictele CNSAS de colaborare cu Securitatea. Ca urmare, în țară , au fost retrase certificatele de revoluționari la nouăpersoane, dintre care cinci eroi martiri și patru luptători cu merite deosebite, iar verifică rile Continuă .

Potrivit legislației în vigoare, cei care primesc certificatele de revoluționari beneficiazăde o serie de facilități. Pe lângă salariul mediu brut pe economie, aceștia au dreptul la că lătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun terestre, dar și la terenuri gratuite, însă nu mai mult de 500 de metri pătrați, destinate construcției de case. Cei verificați și găsiți în afara prevederilor legate de onoarea ce li s-a făcut, chiar dacă au deja certificat, li se pot retrage drepturile bănești, terenurile, locuințele ocupate sau locurile de veci, depinde ce au că pătat. La Rm. Vâlcea, în organizația condusăde Ștefan Prală, a început deja vânzoleala. Mulți dintre cei care se pretind revoluționari și se mai știu și cu „musca albastră” pe că ciulă, dau din colț în colț, rugându-se la Dumnezeu sănu li se ia „norocul” ce a dat peste ei, jucându-se de-a războinicii în evenimentele din decembrie 1989. Vineri, în această săptămână, se va putea alege bobul de neghină. Secretarul de stat pe problemele revoluționarilor, sibianul Puiu Fesan va veni în fieful revoluționarilor vâlceni, aducându-le întristarea. Din totalul revoluționarilor noștri (știut doar de Ștefănițăpesedistul, iar secretul existenței tuturor este bine păstrat), numai 7 au obținut noul certificat, semn al recunoașterii existenței lor reale încadratăîn prevederile Legii nr. 42/1990. Cu restul este mare balamuc. Mulți dintre ei nu-și mai aduc aminte ce au declarat când și-au întocmit primul dosar de revoluționari sau nu-și mai găsesc dovezile în susținere, dar nici nu mai au același sprijin în fentarea legii, ca la început. Cu ocazia sosirii secretarului de stat, acesta fiind șeful unui departament special aflat în subordinea primului ministru (Puiu Nicolae Fesan, din Sibiu, este membru PNL din 1990. A fost unul dintre primii sibieni care au ieșit în stradă, în decembrie ’89) lucrurile se vor limpezi, cumva, la Rm. Vâlcea. Cam prin anul 1994, Ștefan Pralăa pus de o organizație a revoluționarilor vâlceni, denumind-o Asociația Luptătorilor din Decembrie ’89, având ca scop declarat „cinstirea eroilor Revoluției”. În numele ei, Pralăa semnat documente oficiale, a îndeplinit funcții administrative în județ și, de ce sămai ocolim adevărul, și-a făcut numai lui un viitor luminos și profitabil. Tot prin această asociație, s-au făcut și certificatele de revoluționari, cu toate că , se spune, ea nu a fost legalizatăla Judecă torie. Apoi, ca sădea izul de legalitate ce-i lipsea, Ștefănițăa înscris organizația într-o altăstructură, din București, în 1996. În spatele lui Pralăse aflăunul dintre oamenii lui Ion Iliescu, deputatul PSD, Emil Cuteanu. Anul trecut, revoluționarii i-au pus la zid atât pe șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, penelistul Nicolae Fesan, cât și pe deputatul PSD, Emil Cuteanu, șeful Comisie parlamentare pentru revoluționari, ambii fiind considerați vinovați pentru faptul că numai la 7.500 dintre cei 23.000 de revoluționari le-au fost preschimbate certificatele, termenul limităprevăzut de lege fiind 31 martie 2008. Infatuat și plin de o autoritate ce nu o mai are, Ștefan Pralăi-a invitat la o întâlnire de lucru pe toți liderii organizațiilor revoluționare din țară , promițând că asigurăel cazarea și mesele acestora, timp de două zile. Are balta pește. Calitatea lui este de președinte al acestor lideri, fiind împins în Față de Vasile Cuteanu, finul lui Iliescu și președintele Comisiei parlamentare a revoluționarilor din ’89. Acesta cunoaște bine capitala noastrăde județ, petrecând câteva zile la noi prin urbe, pe spezele lui Prală, mare specialist în mese festive și orgii muzicale, fără filmări și înregistrări artistice. Ce se va mai întâmpla cu „revoluționarii” noștri, nu se știe, dar, cu siguranță, sămânța organizației nu se va distruge. Și asta pentru că , unii dintre participanții la Revoluție au dat dovadăde un curaj nebun, în primele ore ale marii mascarade de alungarea lui Ceaușescu și trecerea societății la un alt sistem de valori. Văvom ține la curent cu desfășurarea întâlnirii vâlcenilor cu realitatea.

” Istoria ne învață… că oamenii nu învațănimic din istorie. Mari frustrări, mici frustrați. Nu putem înțelege cum După multiple eșecuri oamenii nu iau aminte. În loc să-și lingăîn liniște rănile ies mai tare la război. Pentru a putea recâștiga încrederea pierdută, trebuie mai întâi săînveți și săpierzi. Când spunem asta, ne gândim la afirmațiile unui jurnalist fără de obiectul muncii din județ care a văzut în victoria doctorului Oprescu, la Primăria Capitalei, un succes morbid și, totodată, victoria lui Ion Ilici Iliescu împotriva lui Mircea Geoană, cu Cristian Deaconescu al lui cu tot. Adică victoria conservatorilor împotriva viitorului partidului. După cum istoria recentăo arată, bătrâna șandrama stalinistăa mai înregistrat victorii împotriva unora din partid, dar ulciorul nu poate merge mult la apă. Și asta se va vedea în curând. Cât îl privește pe pesedistul de prin presa locală, s-ar putea săaibăo surpriză. Victoria lui Oprescu săfie cântecul lui de lebădăîn profesie. Circul și catastrofa care va urma la Primăria Capitalei va face ca Oprescu săse prăbușească cu toți care l-au susținut. S-ar putea ca ziaristul nostru, dacă are conștiințăprofesională, să-și facă nickname ca să-și scrie articolele. Iatăce ne-a spus ex-senatorul vâlcean Matei Vintilă: „Nu am nici o treabă, pe la Primăria Capitalei. Lucrările mele sunt în afara Bucureștiului, dar nu pot sănu afirm că Oprescu va face circ, îi va da afarăpe apropiații lui Videanu și capitala nu va înregistra nici o revigorare.

Cel mai bun primar al Bucureștiului, de la Revoluție și până acum, este Videanu. Pe el, presa l-a timorat. Cu „Borduriada”. Cum, Doamne, nu gândește nimeni că orice drum nou sau refăcut are nevoie de borduri? Iar bordurile puse în capitală, doar 10% proveneau de la acesta. Îineți minte ce văspun acum: Oprescu va mai fi pe val, doar puțin și apoi îl vor mânca „tonomatele” liberale. Bucureștenii vor conștientiza repede că noul primar este „suspendat” Față de realitate, precum sunt și străzile promise în campanie, După mintea lui”.

” La redacție, de la un venerabil cititor ce ne-a solicitat anonimatul, am primit o scrisoare care ne-a bulversat. Pe lângă talentul gazetăresc al acestuia, concluziile de viațăprezentate sunt formidabile și merităa fi tipărite. Dăm publicității, acum, un fragment, pentru ca, într-un număr viitor, când spațiul tipografic ne va permite, săvăprezentăm întreaga scrisoare. „Îmi pare nedrept ca bătrânii să-și retrăiască umoral războinica tinerețe. Ce mama supărării mai este istoria dacă ne lasădoar franjuri din fapte care, larg și obiectiv privite, ar lumina adâncuri puse sub șapte lacă te de cerberii Serviciilor, ai că ror vremelnici stăpâni își trec lesa din mână-n mână, ca pe-un sceptru al puterii absolute? Putere lesne de șubrezit dacă veteranii războaielor purtate în numele lor, dar peste capetele lor – și nu neapărat, și nici totdeauna, spre binele lor – ar vorbi despre ceea ce au înțeles azi că știau chiar și atunci, dar nu le venea a crede. Îmi amintesc de cum am înțeles eu monstruozitatea colectivizării, având doar o minte liberă, nu și un dosar încă rcat cu neamuri bogate-n pogoane, mori, iazuri și fânețe. Un țăran venit de pe front povestea ce văzuse el în Rusia bolșevică , în drum spre Volga, „Nici garduri n-aveau, măneică , atât erau de amărâți rușii, cu colhozurile lor! D’apăi, cum dracu’ săvreau eu la colectiv, când ăia mureau de foame pe pământu’ lor?” Așa ar avea și tinerii de azi dreptul săafle, de la veteranii Războiului, cât de amarăera viața de pion alb, și a de pion negru. Cum te storceau – și Dama albă, și a neagră- de toatăvlaga numai și numai sărăspunzi „comenzii momentului”, vel ce-ai fi crezut tu despre ce și cum se-nvârtea istoria aia care-ți mânca viața. Cum arăta libertatea în Lumea Liberă, mai ales libertatea de a muri de foame, dacă te-ncumetai sărefuzi surdina, de pildă, când ție îți clocotea sângele numai pomenindu-l pe Ceaușescu – săzicem. Ori cum te simțeai prins în capcana jocului dublu, din care scă pare nu aveai decât în somn, și-acela ogoit cu diverse tării adormitoare. Sau cum nici la că derea Zidului nu te-ai putut elibera, că ci aveai un angajament de onoare, dacă nu unul în toatăregula. În loc de toate astea, o tresărire de spaimă: Dacă mor ca mâine și rămâne nespus ce-i mai important?»

 

 
Liberalul Gheorghe Ioniță candidează la Senat

 Din Japonia în Parlament

PROFESIONALISM. Membru cu o vechime de peste 17 ani al Partidului Național Liberal, filiala Vâlcea, Gheorghe Ionițăeste un politician care s-a implicat activ în activitatea de partid. Fost consilier local între 2004-2008, Ionițăs-a evidențiat ca un ales cu idei reformatoare în administrația publică , care a militat, în permanență, pentru o relație transparențăși deschisăîntre Primăria Râmnicului și cetățenii. Gheorghe Ionițăface parte din acea categorie de politicieni ce a demonstrat, în nenumărate cazuri, că nu poate săstea indiferent la problemele comunității.

 

Gheorghe Ionițăa fost propus, de curând, de partidul pe care-l reprezintăcandidat la funcția de Senator, în colegiul uninominal Râmnicu Vâlcea. „Din punctul meu de vedere, politica nu se face în timpul liber. Am intrat în această competiție electorală, convins de beneficiile pe care le aduce cu sine votul uninominal”, crede liberalul.

 

CV impresionat

 

Gheorghe Ionițăeste, fără discuție, unul dintre candidații liberali pentru parlament cel mai bine pregătiți profesional. Doctor în fizică și energie nucleară, Ionițăa condus, de-a lungul vremii, zeci de proiecte și teme de cercetare în cadrul programului național în domeniul mediului, chimiei și fizicii. În plus, el este autor a 12 articole științifice (publicate în țară și-n străinătate), 52 de comunică ri științifice naționale, are 3 brevete de invenție și 3 tehnologii omologate și a participat la 12 conferințe științifice internaționale.

Între anii 1981-1999, Gheorghe Ionițăa lucrat în laboratoarele de cercetare ale Uzinei „G” din Râmmnic (transformată, ulterior, în Institutul de Criogenie și Separări Izotopice), iar între 1999-2001 a fost cercetător în cadrul Institutului Politehnic Tokyo, Japonia. În prezent, el este președinte al Agenției Naționale pentru Deșeuri Radioactive și profesor la Facultatea de Științe din Pitești. Liberalul se bucurăde o notorietate de invidiat atât în țară cât și peste hotare. Din CV-ul său aflăm că este membru al delegației române la Conferințele Anuale ale Agenției Internaționale de Energie Atomică -Viena, președinte al Asociației de Prietenie România-Japonia „Benzaiten și coordonator al proiectelor PHARE și de cooperare tehnică cu AEIA în domeniul gospodăririi deșeurilor radioactive și a dezafectării instalațiilor nucleare. Candidatul PNL la fotoliul de senator este membru al Societății Europene de Fizic, al Societății Japoneze de energie Atomică , al Societății Române de Fizică , precum și al Societății Române de Cataliză.

 

A înființat organizație liberalăla Tokyo

 

Cât privește activitatea sa politică , prodigioasădealtfel, trebuie spus că Ionițăeste unul dintre cei mai valoroși liberali pe care îi are Vâlcea în acest moment. În anul 2007, penelistul a fost candidatul PNL la alegerile europarlamentare, iar între 2004 și 2007 a fost vicepreședinte al organizației municipale Rm. Vâlcea. Interesant este că între anii 1999-2001 la Tokyo a funcționat o organizație a PNL, înființatăde Gheorghe Ioniță. „La mine, politica e ca un microb, cum este pentru alții fotbalul. De aceea, în 1999, am înființat o organizație liberalăîn capitala Japoniei, care număra vreo 20 de membri”, a spus el zâmbind.

 

A detestat comunismul

 

Deși partidul din care face parte l-a desemnat săcandideze într-unul dintre cele mai grele colegii uninominale din județ – Rm. Vâlcea – liberalul a demonstrat că nu se teme de confruntă rile dificile, acceptând săse „bată” cu cei mai buni politiceni vâlceni ai momentului. Mai mult decât atât, Gheorghe Ionițăeste unul dintre acele personaje politice fără trecut comunist, de care avem nevoie, cu adevărat, pentru a reforma cu adevărat actuala clasăpolitică . „Nu am colaborat niciodatăcu organele de securitate, dar am fost anchetat în preajma revoluției, pentru atitudine ostilăregimului comunist”, a mai spus el.

 
Pe deputații vâlceni îi doare în cot de vâlceni

 Delăsare și dispreț

SFIDARE. Prin votul lor, vâlcenii și-au trimis aleșii pentru legislatura 2004-2008 pe fotolii că lduțe de deputați și senatori, sperând că vor avea în Parlament voci puternice și hotărâte care săle reprezinte interesele. Din păcate, însă , îi putem număra pe degetele de la o mânăpe cei care se implică activ în rezolvarea problemelor vâlcenilor…

 

Fantoma din Parlament

 

Unul dintre deputații care sfidează cel mai tare cetățenii care i-au asigurat, prin votul lor, un loc în Parlamentul României, este Dumitru Becșenescu (independent), de numele că ruia, în ultima vreme, s-au legat fel de fel de scandaluri publice, menite să-i zguduie puternic imaginea publică . De la începutul mandatului, adică din 2004, deputatul are doar două luări de cuvântul în plenul, 6 propuneri legislative și doar o singurăinterpelare.

 

Mult zgomot pentru nimic

 

Nici deputatul peremist Dumitru Dragomir nu se poate lăuda cu o activitate Parlamentară de invidiat. În cei trei ani de mandat, el a luat cuvântul la tribuna Camerei Deputaților doar de 10 ori și atunci, cam fără folos. Propuneri legislative are doar 29, majoritatea fiind respinse definitiv, iar interpelări niciuna. În schimb, parlamentarul este cunoscut ca un deputat guraliv, care face mult zgomot pentru nimic. La Vâlcea, nici nu ne mai amintim când a venit ultima dată. Sunt ani de atunci

 

Neimplicatul

 

Deputatul PSD, Vasile Belotu – care a înlocuit-o în Parlament pe Rovana Plumb După ce aceasta a fost aleasăeuroparlamentar – stăși el cum nu se poate mai prost la capitolul activitate. El a luat cuvântul în plen doar de 5 ori și are o singurădeclarație politică .

Deși nu s-a evidențiat ca și parlamentar – ocupăaceastă funcție de aproape un an – Vasile Bleotu și-a exprimat, deja, opțiunea de a mai candida pentru un fotoliu de parlamentar.

 

Activul

 

Cel mai muncitor dintre deputații vâlceni este, cu certitudine, social-democratul Aurel Vlădoiu, care are, până acum, 99 de luări de cuvânt în plen, 62 de declarații politice, 18 propuneri legislative și nu mai puțin de 113 de întrebări și interpelări, din care, majoritatea vizeazăinterese de ordin general ale vâlcenilor. În plus, deputatul are o activitate intensăși în cadrul PSD Vâlcea. Ca și Bleotu, și Vlădoiu a anunțat, public, că va candida, pentru Camera Deputaților, într-un colegiu uninominal din partea PSD.

 

Preocupatul

 

Un alt parlamentar care a ales sănu doarmăpe băncile parlamentului, este liberalul Emilian Frâncu, care confirm site-ului Camarei Deputaților (www.cdep.ro), a luat cuvântul, în plen, de 198 de ori, are 117 de declarații politice, 48 de propuneri legislative și 377 de întrebări și interpelări. Frâncu face, de asemenea, parte din Comisia pentru cultură, artăși mijloace de informare în masă, deși, paradoxal, a absolvit facultatea de Electronică și Telecomunicații, precum și pe cea de Drept.

 

Moțăialăde deputat

 

În fine, ultimul pe lista deputaților de Vâlcea, este deputatul democrat-liberal, Petre Ungureanu, care nu are nici el o activitate Parlamentară chiar de invidiat. Mai exact, are, de la începutul mandatului și până acum, 56 de luări de cuvânt în plen, 9 declarații politice, 16 propuneri legislative și 12 întrebări și interpelări. El face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Cuba și Republica Finlanda. În anul 2007, nu a avut nicio declarație politică , ultima datând din 12 septembrie 2006.

 
A ÎNCEPUT LUPTA PENTRU PARLAMENT

PNL și-a desemnat candidații la Parlament

 

Zilele trecute, președintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, a făcut publică lista candidaților liberali la alegerile parlamentare ce se vor desfășura în toamna acestui an. Astfel, pentru Camera Deputaților, PNL îi va arunca în luptăpe Mihai Aristotel Ungureanu (în colegiul uninominal Rm. Vâlcea-Nord), Ion Nicolae (Rm. Vâlcea – Sud), Cristian Buican (Brezoi), Ilie Fârtat (Horezu), Svetlana Preoteasa (Drăgășani) și că tălin Harnagea în colegiul uninominal Bălcești. Pentru Senat, a spus Frâncu, își vor încerca șansele: Gheorghe Ioniță(colegiul uninominal Rm. Vâlcea), Emilian Frâncu (Horezu-Brezoi), iar în colegiul Drăgășani va candida medicul Gheorghe Folea. Deși, inițial, deputatul liberal anunțase că cei și-au anunțat intenția de a candida pentru Parlamentul României trebuie sătreacă anumite teste de selecție, riguros concepute, de curând, șeful liberal a spus că mai multe etape ale competiției interne au fost sărite, peneliștii grăbindu-se să-și desemneze, oficial, pretendenții la fotoliile de parlamentar. „Am renunțat la sondajul de opinie pentru că am fi lungit artificial competiția până la data de 15 august”, susține Frâncu.

Mai mult decât atât, deputatul Emilian Frâncu a dat și un pronostic absolut nerealist în legăturăcu numărul de fotolii ce vor fi ocupate de liberali După alegerile parlamentare. El susține că partidul pe care îl conduce la Vâlcea va obține cel puțin trei deputați și un senator. În ciuda declarațiilor lui Frâncu, calculele politice aratăo cu totul altărealitate, și anume că targetul pe care peneliștii ar trebui să-l urmeze este de un deputat și un senator.

Departe de realitățile politice ale momentului, ca de obicei, deputatul liberal a declarat că Ion Nicolae este un vârf de lance în Râmnic, el fiind convins că acesta va obține, în alegerile parlamentare, între 17-18%.

 

Social – democrații vâlceni amânădesemnarea candidaților pentru Parlament

 

 

Zilele trecute, liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a anunțat, printr-un comunicat de presă , că perioada de depunere a candidaturilor pentru Parlamentul României a fost prelungităpe termen nedefinit. Social-democrații vâlceni spun că , în acest mod, dau posibilitatea cât mai multor membrii și simpatizanți partidului săse înscrie în continuare în lupta pentru un fotoliu de parlamentar. „Organizația județeană Vâlcea a PSD pregătește în condiții deosebite participarea sa în această bătălie electorală, urmărind nu numai atingerea scopului politic firesc pentru orice structurăa unui partid politic, ci și desemnarea unor candidați cu notorietate, cu deosebităvaloare moralăși profesională, candidați care săse bucure de respectul și încrederea unui număr cât mai mare de cetățeni ai județului Vâlcea. Organizația județeană Vâlcea a P.S.D. dorește să-și îmbunătățească pemanent strategia de comunicare și imagine în scopul de a obține performanțe politice și organizatorice deosebite” – se aratăîn comunicat.