1

O nouăinvestiție majorăpe harta Râmnicului

” Primăria vrea săconstruiască o arterăde legăturăîntre strada Știrbei Vodăși strada Morilor, inclusiv podul peste râul Olănești

Încă o investiție majorăeste preconizatăa se realiza în municipiul Râmnicu Vâlcea în viitorul apropiat ca urmare a unei inițiative lansate de primarul Râmnicului, Mircea Gutău. Este vorba de construcția unei artere de legăturăîntre strada Știrbei Vodăși strada Morilor, inclusiv podul peste râul Olănești. Valoarea totalăa investiției depășește suma de 120 miliarde lei, iar lucrările se preconizeazăsăînceapăîn primăvara anului 2009. Deja, Consiliul Local a aprobat săptămâna trecutăstudiul de prefezabilitate la acest obiectiv de investiții. însă , consilierul Gigi Matei a solicitat Primăriei Râmnicului sărealizeze un studiu care săcuprindărealizarea unei artere principale de legăturăîntre noul obiectiv de investiții și sudul municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru devierea traficului greu. În prezent, întregul trafic auto înspre și dinspre stațiunea Olănești se deruleazăpe malul stâng al râului Olănești, adică pe strada Știrbei Vodă. În zonăexistădeja o punte suspendatădestinatătraficului pietonal. Întregul trafic de pe direcția Nord – Sud (Sibiu-Craiova) și cel de pe DN 64 (Băile Olănești) se întâlnește la traversarea podului peste râul Olănești, pe Calea lui Traian, în anumite perioade existând blocaje. Studiul de prefezabilitate la obiectivul de investiții privind realizarea unei artere de legăturăîntre strada Știrbei Vodăși strada Morilor, inclusiv podul peste râul Olănești a fost elaborat de firma SC Procontrans Impex SRL. Lucrarea efectivăva presupune realizarea unei legături rutiere între strada Știrbei Vodăși strada Morilor, susținutăde un pod cu trei deschideri. Suprastructura podului va fi alcă tuitădin grinzi metalice. Lucrarea se preconizeazăa fi finalizatăîn toamna anului 2009.

Radu Dumitrescu
Dorin Dobrișan a fost lansat „la apă”

” Pesediștii au decis

” social-democrații considerăcă au ales cel mai potrivit om pentru această funcție și sunt încrezători în șansele sale de a câștiga fotoliul de primar al municipiului capitalăde județ

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă , liderii PSD Vâlcea au anunțat candidatul partidului pentru Primăria Râmnicului. Așa cum v-am anunțat și în numărul trecut al ziarului nostru, contracandidatul lui Mircea Gutău va fi nimeni altul decât bancherul Dorin Dobrișan, directorul filialei CEC Vâlcea. Social-democrații considerăcă au ales cel mai potrivit om pentru această funcție și sunt încrezători în șansele sale de a câștiga fotoliul de primar al municipiului capitalăde județ. La rândul său, Dorin Dobrișan se bazeazăpe sprijinul familiei și al echipei sale în campania ce se va declanșa. Mai mult, el spune că dacă va câștiga cursa pentru Primăria Râmnicului, va respecta „cu sfințenie” banul public, așa cum a respectat economiile clienților celor două bănci pe care le-a condus până în prezent. „Familia mea a constituit aportul final și decisiv în luarea decizie de a candida. Conștientizez că nu va fi o întreprindere ușoară, pentru ceea ce doresc sărealizez în continuare, dar îmi cunosc foarte bine scopul și știu ce trebuie săfac. Consider că primăria este o instituție publică , nu un domeniu privat. Cred că orașul nu trebuie săse mai transforme După interese personale, ci După un plan arhitectural bine stabilit. Sub mandatul meu, cele patru operații aritmetice de bazănu vor da erori. Unu adunat cu unu va face întodeauna doi. Deja mi-am selectat câteva probleme cu care se confruntă Râmnicul și care vor deveni subiecte de campanie electorală. Temele mele și ale echipei, vor încerca săfie soluții la aceste probleme. Invit pe toată lumea la mai multăresponsabilitate civică și pe această responsabilitate îmi voi coordona întreaga campanie electorală. Știu că la capătul ei râmnicenii trebuie săaibăun altfel de primar și acela pot fi eu” – a spus candidatul social – democrat la primăria Râmnicului. Dorin Dobrișan este conștient că administrarea unui municipiu cu peste 120 de mii de locuitori nu este deloc ușoară, însă crede că va reuși dacă are o echipăalături de el care să”fie dedicatăexclusiv interesului cetățeanului și nu unui grup restâns de indivizi”.

Claudia Stanciu
Tichete cadou pentru 3.650 de bugetari din Rm. Vâlcea

” La propunerea primarului Mircea Gutău, Consiliul Local a aprobat

Consilierii locali din cadrul Primăriei Râmnicului au aprobat vineri, 28 martie, la propunerea primarului Mircea Gutău un raport și un proiect de hotărâre privind stabilirea limitei cheltuielilor ce se suportădin bugetul local pentru acordarea tichetelor cadou pentru anul 2008. În aceste condiții, pentru acest an, din bugetul local, se alocă pentru această destinație suma de 16,4 miliarde lei vechi, sumăcare va fi distribuităcelor 3.650 angajați cu că rți de muncă : funcționari publici, bugetari, personal didactic, auxiliar și nedidactic, din toate instituțiile cu finanțare din bugetul local inclusiv Administrația Piețelor. Suma va fi distribuităpersonalului din sectorul bugetar cu ocazia a trei evenimente: Sfintele Paști, Ziua Râmnicului și Crăciun, fiecare angajat urmând săprimească anual trei tichete cadou în valoare de 500.000 lei vechi fiecare. Conform prevederilor legale, instituțiile din sectorul bugetar, pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou și a tichetelor de creșă. Potrivit acelorași prevederi legale, valoarea unui tichet cadou, precum și a unui tichet de creșăeste de 100.000 lei vechi sau un multiplu de 100.000, dar nu mai mare de 500.000 lei vechi. Asta înseamnă că Primăria Râmnicului va acorda angajaților din sectorul bugetar valoarea maximăde 500.000 lei vechi. Precizăm că sumele corespunzătoare tichetelor cadou, cu o valoare totalăpe eveniment sub 1,5 milioane lei vechi nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit, iar asupra lor nu se calculeazăși nu se rețin nici celelalte obligații prevăzute de lege.

Raul Pop
Candidatul PD-L la Consiliul Județean poate fi Anuța Handolescu

până acum, mai toate partidele județene și-au lansat candidatul la președinția Consiliului Județean. însă , suspansul încă mai troneazăîn bătătura Partidului Democrat Liberal. Deși s-a comunicat oficial că lansarea se va face duminică , 30 martie, la ora 13:00, s-a făcut noapte și nimic nu se știe până acum. Sau nu se știe sigur, pentru că , în sondajul CSOP – comandant de organizația centralăa PDL – pe primul loc se aflăAnuța Handolescu (subprefect), ing. Sorin Zamfirescu (fost PLD, acum PDL), Dorel Jurcan (liderul PDL) și Anton Mițaru (PDL – fostul președinte al Consiliului Județean). După cum se știe, doamna Anuța Handolescu este funcționar public, apolitic și nu poate candida la funcția dorităde democrați liberali decât dacă se suspendădin prezenta activitate. Legea îi dădreptul, totuși, de a face acest gest, numai că nu se cunoaște ce atitudine va adopta dumneaei în fața rezultatelor sondajului. Doamna subprefect se aflăîn concediu, în Statele Unite și, se pare, în noaptea de duminică spre luni, se va întoarce acasă. Deci, până luni dimineața, la PD-L Vâlcea, încă mai stăruie misterul. Admițând că Anuța Handolescu nu va intra în lupta electorală, refuzând propunerea foștilor săi colegi de partid, vine rândul fostului primar al Râmnicului – ing. Sorin Zamfirescu. „Nu voi candida pentru Consiliul Județean. Eu vreau săcandidez pentru Camera Deputaților. Rezultatul sondajului făcut de cel mai serios institut de sondare din țară (CSOP) măsitueazăcu un procent înaintea lui Frâncu. ce s-a zbătut teribil săfie în fruntea sufragiilor pentru Consiliul Județean. La ședința Consiliului Director al organizației județene s-a stabilit că trebuie săo convingem pe doamna Anuța săcandideze. Musai. În caz contrar, Dorel Jurcan este varianta partidului nostru la Consiliul Județean” – a declarat inginerul Sorin Zamfirescu, rămânând fidel convingerii sale că Anuța Handolescu își va da acceptul. Deci, până luni, 31 martie, ora 11:00, la conferința de presă a PD-L, a rămas loc numai de pronosticuri și cleveteli.

Sondajul

Conștienți că numai realitatea din teren poate da adevărata imagine a viitorului post-electoral, PD-L central a comandant un sondaj de opinie printre vâlceni, urmărindu-se obținerea unor răspunsuri sincere la întrebările chestionarului. La capitolul „Încrederea în personalități politice vâlcene”, repondenții au impus următorul clasament: Anuța Handolescu (apolitic) – 31%, Ion Câlea (PSD) – 20%, Sorin Zamfirescu (PD-L) – 19%, Matei Vintilă(PD-L) – 15%, Dorel Jurcan (PD-L) – 14%, Petre Ungureanu (PD-L) – 9%, Dumitru Bușe (PC) – 9%, Anton Mițaru (PD-L) – 9% și Romulus Bulacu (PD-L) – 5%. „Intențiile de vot politic” pentru președinția Consiliului Județean s-au repartizat astfel: pentru candidatul PD-L – 39%, pentru candidatul PSD – 35%, pentru candidatul PNL – 16%, pentru candidatul PC – 3% și alte partide 7%. „Încrederea electorilor în oamenii politici vâlceni” s-a manifestat pentru întreaga gamăcalificative, de la „Foarte multă” – până la „Foarte puțină”. Spațiul destinat acestui articol nu ne permite inserarea tuturor răspunsurilor la chestionar și de aceea dăm publicității acum doar procentele cu care sunt creditați politicienii județeni în care alegătorii au încredere „Foarte puțină”: Emilian Frâncu – 36%, Dumitru Bușe – 31%, Ion Câlea – 26%, Anton Mițaru – 25%, Petre Ungureanu – 23%, Dorel Jurcan – 21%, Romulus Bulacu – 13% etc. „Nu sunt cunoscuți”, în procentele rezultate, Romulus Bulacu – 63%, Petre Ungureanu 49% și Anton Mițaru – 46%. Cifrele prezentate mai sus sunt luate din sondajul CSOP și, în conformitate cu votul din Consiliul Director al organizației vâlcene a PD-L (unde a participat și Gabriel Sandu – vicepreședintele Biroului Permanent Național) ele vor fi date publicității în prima conferințăde presă a liderului vâlcean Dorel Jurcan.

Romeo Popescu
PRIMARUL ION DOBRE CONTRAATACĂ

” La Dăești va învinge cel mai bun!

„Sunt fiu al satului și am demonstrat concetățenilor mei că sunt gospodar, familist și neam îmi sunt toți dăeștenii. Eu nu am venit ieri în comunăși nu le promit alegătorilor pielea ursului din pădure. Aici m-am născut și pentru locul meu natal muncesc în fruntea administrației comunale. (..) Dacă până acum nu am avut bani la primărie, fiind primar social-democrat sub guvernare liberală, cum pot crede electorii din Dăești că vor avea bani cu primar liberal, sub guvern social-democrat?”

Afacerile imobiliare țin capul de afiș al interesului imediat al multor vâlceni, îmbogățiți până peste poate, post-revoluționar. În municipiul Rm. Vâlcea, fiecare palmăde pământ, fie că era/este din domeniul privat, fie din cel al statului, a declanșat lupte oarbe, în spatele cortinei, astfel că s-a ajuns până acolo ca un metru pătrat de teren construibil săfie mai scump decât în centrul capitalei țării, recordul la Rm.Vâlcea fiind de 2.000 euro/m.p, pentru un teren oferit spre vânzare în zona CEC-ului din municipiu. Goana După profit exorbitant a făcut ca nici un teren liber de sarcini sănu mai existe la vânzare în municipiul capitalăde județ. În aceste condiții, afaceriștii au pus ochii pe terenurile din comunele limitrofe Râmnicului, unde, respectându-se scenariul cunoscut, se cumpără, programat, pământ, în intravilan, dar și în extravilanul localităților rurale. „Rechinii” lumii afacerilor țintesc zonele unde s-ar preta desfășurarea de activități turistice, „peștișorilor” de afaceri făcându-le cu ochiul doar terenurile mai îndepărtate. Deocamdată.

Mirajul Dăești

Comuna Dăești se aflăla 6 km de Rm. Vâlcea. Cuprinzând toate formele de relief, ea a început săfie atractivă, interesând, deocamdată, doar „afaceriștii de carton” și speculanții imobiliari din județ, „rechinii” post decembriști, urmărind avantajele imediate. Terenurile de pe malul Oltului, constituite în islazuri sau dealurile Mărichii, Viișoara Mare, Schit, Păcalăsau Puturosu se aflăîn vizorul câtorva afaceriști liberali. Și cum poți pune mâna mai ușor și mai repede pe ceea ce te interesează, decât dacă ai primarul tău propulsat în prima funcție administrativălocală? Astfel, liberalii din eșalonul doi, pretextând scopul câștigă rii primăriei localității Dăești, au găsit soluiția de a-l arunca în jocul politic electoral pe tânărul George Popolan, un râmnicean care nu s-a distins cu nimic în viațăpână acum (în administrație, politic sau în societate), dar este numai bun de manipulat în scopurile urmărite de șmecherii interesați de supremație teritorială. La numai 28 ani și cu o vechime în PNL de numai un an și jumătate, Popolan a acceptat propunerea de a candida la primăria comunei natale a soției sale, făcându-și repede vizăde domiciliu la țară și asta numai După alegerile europarlamentare.

Cu alte cuvinte, pentru realizarea scopului dorit de un afacerist liberal, Popolan și-a lăsat în cartierul Goranu al Râmnicului pantofii de lac de oraș (Goranu este zonătampon între Rm. Vâlcea și comuna Dăești), încă lțând teneșii fiilor satului pe care vrea să-l cucerească ca șurghete și fără niciun merit. Între un alogen ce spune „voi face” și un băștinaș ce a dovedit că poate face treabădin puțin, deși arareori a primit bani de la guvernele de până acum, este de preferat istoria. Mai trebuie spus că George Popolan este ginerele viceprimarului comunei, lider local PD-L-ist, omul cel mai controversat din zonă, de care fug toți concetățenii lui ca dracu’ de tămâie, acuzându-l de făcute și nefăcute.

Precizare

În spatele lui George Popolan stăun om de afaceri liberal care ne-a adresat rugămintea să-l sprijinim publicistic pe omul său, cu toate că știa că liberalii Emilian Frâncu și Ion Nicolae, șefii săi politici, ca răzbunare pentru mediatizarea unor acte de corupție din bătătura lor, au dispust amendarea noastrăabuzivăcu 3 miliarde lei vechi, pentru comiterea unor pseudo-ilegalități constructive la ferma ce o avem în această comună. Deși propunerea părea, inițial, o imposibilitate, l-am asigurat că nu-i vom produce candidatului său nici un disconfort printr-o anti-campanie (ne)meritată. Am acceptat „silențio stampa”, conștienți că este posibil ca individul, odatăajuns primar, săcontinue răzbunarea politică a șefilor săi de partid împotriva firmei nostre editoare. În convenția verbalăîncheiată, am promis sănu ne implică m în campania electoralădin luna iunie, atâta timp cât propaganda liberalului râmnicean (travestit în dăeștean de ocazie) va fi decentăși în limitele fairplay-ului. Dar iatăcă lucrurile nu stau așa cum s-a bătut palma, motiv pentru care am ieșit la lupta electorală.

Denigrarea actualului primar – Ion Dobre – cel care vizeazăși mandatul 2008-2012 – se face metodic, cu minciuni și exagerări caragialești, prin ziarele tonomat plătite de afaceristul interesat și pe undele postului local liberal de televiziune. Pe acest fond, socrul candidatului Popolan, cunoscut ca un clevetitor și un om periculos, l-a acuzat pe primar (dar și pe noi!) că l-ar (l-am) fi determinat pe un cetățean săintervinăîn timpul unei emisiuni electorale a ginerelui său – pe un post local de televiziune – punându-i întrebări deranjante despre trecutul său aflat ÎNCĂ în ceață. Menționăm că în nici un caz nu suntem noi în spatele „deranjului” (sau cineva pus de noi), dar cu această ocazie ne-a fost relevatăideea temerii candidatului și vom face investigații pentru a afla ce-l incomodeazăpe cel care vrea săarate noilor săi concetățeni că -i „mai alb, mai pur și mai curat” decât detergentul DERO și mai bun decât socrul său pedelist.

Declarația primarului Ion Dobre

„Devine evident că voi candida, din nou, la funcția de primar. Sunt fiu al satului și am demonstrat concetățenilor mei că sunt gospodar, familist și neam îmi sunt toți dăeștenii. Eu nu am venit ieri în comunăși nu le promit alegătorilor pielea ursului din pădure. Aici m-am născut și pentru locul meu natal muncesc. Denigrarea la care sunt supus, metodic, prin mass-media și la postul de televiziune liberal, are ca substrat intransigența mea și seriozitatea dovedităpână acum, dar și reticența la propunerea omului de afaceri liberal Adi Pandurașu. Acesta este patronul echipei de fotbal VARTA și-și programeazăjocurile din campionat pe terenul de fotbal din patrimoniul comunei noastre. Aflați în această colaborare de bun simț, el ne-a ajutat săîntreținem gazonul terenului și ne-a dăruit vopseaua ce am folosit-o la renovarea anexelor lui, pentru care, încă odată, îi mulțumim. Nu cu mult timp înainte, acesta mi-a făcut propunerea să-i concesionăm terenul și parcul din jurul lui, pentru un număr mare de ani, însă nu am fost de acord. Tinerii din comunăsăpoatăjuca fotbal cu consimțământul concesionarului și nu când vor ei? Asta nu se poate și nici consilierii locali nu și-ar fi dat consimțământul. De aici a pornit supărarea domnului Pandurașu și, printr-un intermediar, mi-a transmis săîși va pune omul lui la primărie, care tot îi va da, până la urmă, terenul de joc într-o concesiune pe 29 de ani. Măfolosesc de acest prilej să-mi anunț concetățenii care este scopul real al promovării în campanie a râmniceanului George Popolan – omul afaceristului Pandurașu – măritat în Dăești și de ce țin cu dinții liberalii de ideea câștigă rii primăriei cu orice efort. Pe de altăparte, nu puțini sunt liberalii cu funcții în partidul vâlcean care mi-au propus sătrec de la PSD la ei, interesându-se, în particular și confidențial și de câte o bucatăde teren cu deschidere la râul Olt. Acesta-i singurul adevăr! În cei patru ani de mandat de până acum, din lipsa banilor (Guvernul liberal a sabotat trei ani și jumătate primăriile pesediste! – n.r.), m-am preocupat de întocmirea proiectelor necesare dezvoltării viitoare a comunei, așteptând un guvern care să-și îndrepte fața și spre noi, de reabilitarea școlilor și că minelor culturale comunale, balastrarea străzilor, introducerea apei (nu am primit nici un sprijin financiar, de la ex-președintele Consiliului Județean – Anton Mițaru și până acum), electrificarea satului Băboești (am fost sprijinit doar de domnul director Dobrescu – Electrica), introducerea canalizării, amenajarea stadionului și multe altele. Bășcă lia la care am fost supus, săptămâna trecută, la postul de televiziune al liberalilor, când moderatorul, un cunoscut tonomat liberal, m-a tocat nepermis, în lipsă, îi va costa mult pe autori, pentru că am sesizat CNA-ul și am depus o plângere penalăla Parchet. Nu-i normal ca un oficial al unei localități săfie criticat, acuzat și insultat, fără ca acesta săfie de față, știrbindu-i-se dreptul la apărare. Iatălogica și campania electoralăliberală. Păcat că afaceristul liberal, omul care instigăla răutăți și denigrări nu va avea de suferit. Dar, oricum, nu îmi este frică de că țeluși, de pseudo-puterea liberală, pentru că liberalii sunt în că dere liberă. Dacă până acum nu am avut bani la primărie, fiind primar social-democrat sub guvernare liberală, cum pot crede electorii din comunăcă vor avea bani cu primar liberal, sub guvern social-democrat? Pentru că liberalii vor pierde guvernarea, această revenind PSD-ului sau PDL-ului. Îi invit pe toți săjudece cu sufletul curat și săvadăadevărul cu ochii minții!”.

Final temporar

Supuși bârfelor, insultelor și invectivelor candidatului liberal George Popolan, pedelistulului Constantin Rizea (socrul candidatului liberal) și suspiciunii afaceristului Adi Pandurașu, considerăm că am fost scoși în afara convenției inițiale de neimplicare electorală, motiv pentru care, de acum, ne vom angaja cu toatăforța și experiența publicistică în campania candidatului Ion Dobre. La Dăești va învinge cel mai bun!

Romeo Popescu
PSD Și PNL stau de mult la aceeași masă

Din acest punct de vedere nu e nimic nou. Eliminarea PD din guvern și suspendarea președintelui au fost semnale mult mai clare că cele două partide sunt de aceeași parte a baricadei. Se tot spune că PNL nu-și poate permite o alianțăpe Față cu PSD, deoarece nu ar fi acceptatăde electorat. această teorie mi se pare greșită. Electoratul actual al PNL nu mai este acel electorat urban ferm anticomunist și antipesedist din anii Î90. S-a văzut la euroalegeri că PNL a fost votat de alții, mai rurali și mai pensionari. Acest electorat nu are o mare problemăcu PSD. Electoratul antipesedist al alianței portocalii din 2004 sprijinăîn proporție covârșitoare PDL. În ce privește sprijinul reciproc în turul doi sunt doar pe sfert de acord: în primul rând turul doi va fi doar la primării, consiliile județene vor fi adjudecate dintr-un singur tur. În al doilea rând, la nivel local, mai sunt destul de multe rivalități „istorice” penelisto-pesediste (liderii locali s-au înjurat vreo 15ani), ceea ce va face ca acest sprijin reciproc de la centru sănu fie prea consistent în teritoriu. În ce privește o posibilăguvernare PSD-PNL După alegeri, cum se vehiculeazăoptimist de liberali, sunt în dezacord total. Singura variantăîn care Băsescu ar fi nevoit săaccepte o astfel de variantă, ar fi ca o alianțăpreelectorală”roșu-galben”, înregistratăla tribunal, săcâștige alegerile cu peste 50%, ceea ce este utopic. În orice altăvariantăpreședintele va nominaliza (constituțional) un premier de la PDL.

În primul rând pentru că s-a dovedit că în România nu este posibilăo coabitare care sănu ducă la blocaj politic și instituțional. România nu își permite săcontinue așa încă un mandat. Sunt convins că nici electoratul nu mai vrea scandal. Sunt atât de multe de făcut. În funcție de procentele pe care le va obține PDL, eu văd posibile doar următoarele variante: PDL (va guverna) singur, PDL-UDMR, PDL-PNL-UDMR. Variantele PDL-PSD și PNL-PSD sunt practic imposibile. Cupola, eșalonul doi al PCR, Ilici, Năstase și cei care i-au băgat în Față , împreunăcu omul că ruia i-au dat afaceri grase, Patriciu, se tem de președintele Băsescu. Se tem pentru că președintele are mare succes la „gloată”. Iar „cupolei” nu-i plac astfel de oameni. Oare de ce este rău că Băsescu, în calitate de președinte, trimite un mesaj pozitiv Justiției în a-și face datoria? De ce Ilici nu a trimis niciodatăastfel de mesaje? PD-L stăfoarte bine în sondaje și până la parlamentare va culege peste 50%. În cazul în care, la primării, candidatul PSD ajunge în turul doi cu candidatul PD-L, vreun susținător liberal se va mai duce la vot, peste alte două săptămâni, săvoteze un PSD-ist? Traian Băsescu și PD-L vor marșa pe Alianța PSD-PNL, scoțând în Față dorința lor de ciolan și dezgustul națiunii pentru alte alianțe. Orice alianțăde acum încolo va pierde.

Se spune că PSD luptăîmpotriva sărăciei. Păi, cine a produs sărăcie în România, dacă nu cumva Ion Iliescu, blestemul României, și PSD-ul, partidul celor mai mulți hoți și corupți. Iliescu conduce România de aproape 20 de ani, 11 direct și 9 indirect, în prezent, prin guvernul trădător al lui Tăriceanu. Diferența realădintre stânga și dreapta este diferența dintre bogați și săraci. Știm cu toții lista cu bogații din PSD. Săne dea domniile lor tovărășești și lista cu săracii (și săprecizeze ce proprietăți și venituri au) din conducerile (locale și centrale) partidului lor. Poate or vrea săprecizeze că sunt săraci cu Duhul…!

În ce privește susținerea lui Tăriceanu, au făcut-o din două motive. Unu, ca săpoatăacum acuza că nu se înțeleg „portocaliii” (și asta mai ales în fața politicienilor străini, care nu știu exact ce se întâmplăpe aici) și doi, săapere pesediștii aflați din diferite funcții importante, pentru că alegerile anticipate i-ar fi spulberat. Din câte am văzut la PSD, diferența dintre stânga și dreapta este diferența dintre niște tipi relativ cinstiți și niște mafioți patentați, care trăiesc numai din fraude. Eu cred că marele câștigă tor din această luptăde culise este PLD-ul și cred că și asta a fost menirea aducerii lui Năstase și reîncropirii PSD-ului. Dacă cineva uităcă Justiția nu funcționeazăîn România, cu siguranțăcă îi va fi reîmprospătata memoria în noua campanie electorală. Tema campaniei și scuza pentru nejudecarea corupților din PSD, va fi asta. Înlăturarea Monică i Macovei, alăturarea la conducerea României cu mafia Patriciu-Tăriceanu, vor constitui argumente majore, pentru poporul român.

Deci fără nici o problemă, singuri, PSD-iștii și-au creat „ceea ce merită”. „Victoria” revenirii în forțăa lui Iliescu și Năstase, este o mare înfrângere pentru PSD. Încă odatăam văzut forța și talentul politic al lui Iliescu, care poate mânui cu îndemânare pe mulți, mai ales că acuma este convins că toți așteaptăde fapt ca prezența lui săfie… absența. Încă odatăam mai văzut cât de departe sunt acești comuniști îmburgheziți de țară și de poporul român. Grotesc spectacol, dar rafinat pentru politicianul Iliescu. Le-a dat prilejul tuturor săîși arate fața.

Romeo Popescu
Săptămâna vâlceană pe scurt

” lansarea „la apă” a candidatului PSD Dorin Dobrișan i-a scos pe gurălui Emilian Frâncu o nouărăutate. Lui Măndel, timpul i-a intrat în sac și nu mai este mult până când i se va scrie numele precedat de particula „ex”, o săvedeți ” conservatorul Dumitru Bușe este, de acum, un veteran în „diplomația” gafelor. Acesta a spus, cu un aer de intelectual închistat, că el nu are dușmani politici și că singurul său „adversar este cetățeanul” ” deși este cel mai mare partid din România, la Vâlcea, PSD nu prea reușește săstrângămulți membri la ședințele de partid. Deh, au trecut vremurile când ciolanul puterii strângea la un loc fel de fel de oameni dornici de afirmare pe bani publici

” Lansarea „la apă” a candidatului PSD Dorin Dobrișan i-a scos pe gurălui Emilian Frâncu o nouărăutate. Omul este negru, negru la suflet și, pentru el, toți sunt niște „foști”, neacceptând că și el va fi, în curând, un „fost”. Timpul i-a intrat în sac și nu mai este mult până când i se va scrie numele precedat de particula „ex”, o săvedeți. În fine, Măndel, auzind cine-i candidatul PSD la Primăria Râmnicului a exclamat: „Doi liberali de-ai mei îl concureazăpe Gutău: Pistol și Dobrișan”. Prin această afirmație liderul liberal a aruncat pe piațărăutatea că Dorin Dobrișan a fost înscris și în partidul său, După cum nu este înscris, acum, nici în PSD. Pentru a ne convinge că nu este un zăbăuc și o gurăspartă, îl somăm pe Frâncu săprezinte public adeziunea bancherului Dobrișan. Îi-ar fi fost drag, Zapciule, săo ai

” Tot același Emilică Frâncu – Zapciul, de la liberali, l-a pus în fruntea listei de consilieri municipali, la Rm. Vâlcea, pe „bulibașa” Ion Nicolae zis Dințișor. Acesta s-a dovedit o nucă tare pentru Zapciul șef și dacă nu se manifesta plenar forța lupilor tineri, Dințișor era candidatul partidului la Primăria Râmnicului. După cum se vede, unde ține de șeful lui de partid, Ion Nicolae învinge, întărind, parcă , zvonurile că acesta-l șantajeazăpe „El lidero” – Emilian Frâncu. Și apropo de asta. De nu-i așa, l-o fi pedepsit Frâncu pe Nicolae pentru ideea de a scrie cu spray-uri pe trotuar și pe zidurile Sălii Polivalente la lansarea candidaturii lui Mircia Gutău? Mitocă nia se plătește, nu-i așa? Văputeți da seama cine ne sunt oamenii din fruntea vieții noastre sociale?! În „Duminica orbului”, cu toții la vot, pentru propășirea celei mai mediocre vieți sociale, politice și administrative în Rm. Vâlcea. Votați-i pe Frâncu și Nicolae, ca săne fie bine doar în că rțile cu benzi colorate!

” În momentul de Față , în România existămai multe clasifică ri ale politicienilor. Existăpoliticieni de stânga și de dreapta. Existăpoliticieni buni și răi, șpăgari și mai puțin șpăgari. Existăpoliticieni tineri, și „dinozauri”, „politicieni” sau „politruci”. Politicienii sunt acei indivizi care au pășit în politică pentru ca așa le-a dictat conștiința, nu portofelul (din păcate mult prea rari). Și mai existăpolitrucii. Ființe josnice, oportuniști, profitori, guzgani rozalii sau petroliști cu saci de bani și agramați. Este greu să-l integrăm pe președintele PC Vâlcea, Dumitru Bușe, doar într-una din categoriile mai sus menționate, că ci despre el se poate spune, fără ca cineva săgreșească , că este și bogat și politruc și profitor și agramat. De fapt, conservatorul este, de acum, un veteran în „diplomația” gafelor, un politician cu un soi de inteligențăeșuatăcare are un discurs expirat, prolix și ilogic. Dar despre lucrurile acestea am mai scris și cu alte ocazii Merită, însă , sădiscutăm despre gafa de proporții pe care liderul conservator a făcut-o de curând, cu ocazia unei conferințe de presă . Dumitru Bușe a spus, cu un aer de intelectual închistat, că el nu are dușmani politici și că singurul său „adversar este cetățeanul”. Nimic mai adevărat, dom’le Bușe! Nu în van se spune că gura păcă tosului adevăr grăiește. Cetățeanul este, cu adevărat, cel mai puternic și înverșunat adversar al politicianului perfid, incompetent, care a demonstrat că nu este capabil săfacă ceva pentru binele public. Și are și o metodăimbatabilăde a taxa politrucii și neaveniții: votul. Așadar, Bușe a tras o concluzie corectăși îndrăzneață, deși, a vrut săspunăcu totul altceva. Numai că limba românăeste plină de capcane adânci și periculoase, în care un individ cu mari lacune în domeniu, și ne referim aici la „nea” Mitică poate săse prindă, fără a prinde de veste. Pentru Dumitru Bușe limba maternăa rămas o mare enigmă. Predatăla școală, probabil, în clasele primare de femeia de serviciu, ea a rămas pe vecie un dușman de neînvins al celui care își spune mai-marele „dregător” al județului nostru. Îi recomandăm, prietenește, acestui saltimbanc politic săse înceapăa-și forma o oarecare culturăliterarăprin a citi, pentru început, că rțile copilăriei pe care suntem convinși că nu le-a citit, nu din lipsăde timp, ci pentru că , în adolescență, a fost prea ocupat gândindu-se cum săajungămare, păcă lind viața.

” Vai, ce organizație puternică are PSD-ul! O femeie a ajuns șefa altor 8 femei. Deși este cel mai mare partid din România, la Vâlcea, PSD nu prea reușește săstrângămulți membri la ședințele de partid. Deh, au trecut vremurile când ciolanul puterii strângea la un loc fel de fel de oameni dornici de afirmare pe bani publici. La ședința femeilor din PSD Râmnicu Vâlcea, ce s-a ținut într-o salăde ședințe de la Olănești, dacă s-au strâns 40 de doamne, cu tot cu ziariste. Scopul ducerii pesedistelor la Olănești a fost alegerea (de fapt, se știa dinainte) organelor de conducere. După două ore de discursuri obositoare, s-a trecut la vot. Deschis, ca săștie toată lumea cum votează. Uau, și ce surpriză: nimeni din salăn-a ridicat mânuța contra Ancă i Golgojan, care s-a văzut aleasăpreședinte pe Râmnic. Tot în unanimitate au fost alese, pe posturile de vicepreședinte, doamnele Alexandrescu, Dobrete și Dumitrașcu, iar Carmen Ilie s-a ales cu postul de secretar general. Cele cinci doamne sunt, decis, șefele celorlalte 40, deci raportul este cam 1 la 8.

” Omul care conduce țara, de când se aflăliberalii la guvernare, este Dan Costache Patriciu (mai cunoscut sub numele de Dinu Patriciu). Puțini sunt aceia care îl cunosc cu adevărat, iar marea masăde români pe care îi conduce, cu subtilitate și prin marionetele lui Tăriceanu, Orban, Antonescu, Nicolai, Hașotti, etc., aproape nici nu au auzit de el. Din presa străină, am aflat câte ceva despre el, asta pentru că tot ne aflăm în campanie electoralăși miliardarul încearcă să-i resusciteze pe amețiții lui de liberali trădători și să-i compatibilizeze cu doctrina social democrată. Omul s-a orientat de mic că tre funcții că lduțe. A dus o viațăliniștităde familie, că sătorit de 4 ori, a declarat recent că s-a înțeles foarte bine cu toate 4. Ca arhitect, a construit o cupolăpentru un șeic din UAE și de acolo a prins gustul petrodolarilor. Ca un adevărat om de afaceri ce se gândește numai la profit, conu’ Dinu a vândut în câștig două rafinării cu peste 2 miliarde de parai. Rafinăriile nu le-a construit el cu mânuțele lui, nici nu le-a primit moștenire de la vreun neam. Rafinăriile de la Midia și Ploiești au fost construite și muncite de proștii de români pentru el, Dinu Patriciu. El, ca întotdeauna, ajutat de servicii, s-a aflat acolo la momentul potrivit.

” O povestire despre Stalin spune că , După ce a că săpit bine Biserica Pravoslavnică , s-a gândit că ar putea săo ia drept aliat (deh, totuși, fusese și el seminarist). Nu știu exact anii în care se întâmpla această poveste datăde unii istorici ca fiind reală. La un sfat cu o parte din capii Bisericii (și anume cu capii nedecapitați!) i-a întrebat de ce ar avea nevoie ca săpunăactivitatea lor pe picioare mai bine decât până atunci. Ierarhii nu îndrăznesc săspunănimic, se tem de o provocare. Stalin insistă. Când vede că nu primește nici un răspuns, le spune că i-ar ajuta mult o revistăreligioasă, un organ oficial de presă . Capii bisericii, temători sănu intre în cine știe ce belea fatală, spun, precauți, că le-ar fi greu săorganizeze o revistă, că nu au redactori, tehnoredactori, hârtie etc. Și Stalin, genial cum îl știm, ia decizia istorică : Revista de Ateism Științific a URSS se transformă, peste noapte, cu tot cu redactori, tehnoredactori, personal auxiliar, în Revista Bisericii Ortodoxe Ruse. Și, uite așa, printr-o simplătrăsăturăde condei a lui Iosif Visarionovici, oameni care au combătut obscurantismul și biserica s-au schimbat, cu tot cu fișa postului, în apărători ai credinței. Asta s-a întâmplat și cu TVR în 22 decembrie 1989, când unii redactori au venit la serviciu comuniști și au plecat ca anticomuniști, cu aceeași cravatăși cu aceleași haine. Apoi asta s-a petrecut cu o bunăparte din presa de partid trecutăde partea Revoluției. Da, asta a fost atunci, așa au fost vremurile, putem spune. Partea proastăe că și azi, când libertatea de conștiințăe garantată, se întâmplăașa. Existăziariști care, schimbând redacțiile, își schimbăconvingerile. Sau ceea ce transpare în scrisul lor drept convingeri. Și, la fel de trist, ziariști care se apropie, în gândire, de presa de dinainte de ’89!

” Surse din anturajul conducerii organizației municipale a PSD Rm. Vâlcea dau ca sigure candidaturile fostului inspector-șef al IJP, comisar-șef Nicolae Petrăreanu, medicului legist Ion Neamu, profesorului Remus Grigorescu, economistului Valer Tudor și profesoarei Elena Dumitrașcu, fost director al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” , pe lista de consilieri municipali social democrați la Primăria Râmnicului, alături de bancherul Dorin Dobrișan. că utările continuă

” Pataliputra
Proiectile din primul și al doilea război mondial

” La că limănești au fost descoperite

Vineri, 28 martie a.c., pe strada Constantin Brâncuși din că limănești au fost găsite două proiectile din primul și al doilea război mondial. Primul proiectil a fost găsit de Dumitru Cârstina din că limănești care a sesizat imediat poliția.Oechipăde polițiști a securizat zona, iar specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Compartimentul Explozibili Vâlcea au constatat că proiectilul este de artilerie, perforant, de 74 mm, provine din al doilea război mondial și este de producție germană. În aceeași zi, la dispeceratul IPJ Vâlcea a fost sesizat un alt apel telefonic prin sistemul de urgență112, cu privire la faptul că , tot în orașul că limănești, a mai fost găsit un proiectil de artilerie.

S-a format o altăechipăoperativăalcă tuitădin polițiștii Biroului Arme, Explozibili și Substanțe Toxice din cadrul I.P.J. Vâlcea și specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au constatat că pe strada Constantin Brâncoveanu, Ion Barbu a găsit un proiectil de artilerie perforant neexplodat, calibru 75 mm, din primul război mondial. Bărbatul refăcea un gard când a observat proiectilul.

Ambele proiectile au fost ridicate de că tre specialiștii I.S.U. Vâlcea și transportate în condiții de siguranțăîn poligonul autorizat Bujoreni, pentru a fi neutralizate.

Mirabela Fânățan
A fugit de la locul accidentului

” După ce a omorât un om

Zilele trecute, polițiștii au găsit într-un șanț din comuna Grădiștea cadavrul unui bărbat ce avea în jur de 50 ani. Gheorghe Filigean, de 49 ani, din București, cu reședința în comuna Zătreni a fost lovit de un Ford Sierra condus de Vasile Dîngă, de 26 ani, din comuna Popești. Bărbatul a fost lovit cu partea stângăFață a mașinii conduse de Vasile Dîngă. Aripa, parbrizul, lampa de semnalizare au fost avariate. În urma impactului, el a fost proiectat în șanțul din partea stângăpe sensul de mers al șoferului. Tânărul a fugit de la locul accidentului și nu s-a oprit până nu a ajuns acasă. El a recunoscut comiterea accidentului și i-au fost întocmite acte premergătoare pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpăși părăsirea locului accidentului.

Mirabela Fânățan
A că zut de la etajul I

În urmăcu câteva zile, o vâlceancă a că zut de la etajul I al blocului în care locuia. Bianca Diaconu, de 17 ani, din Rm. Vâlcea s-a aplecat peste pervazul ferestrei pentru a uda florile. În momentul în care s-a aplecat săajungăla una din flori, fata s-a dezechilibrat și a că zut pe spațiul verde din fața blocului. Tânăra a fost transportatăla Spitalul Județean Vâlcea unde i s-a stabilit diagnosticul: „politraumatism” și a rămas sub supraveghere medicală.

Mirabela Fânățan