1

Cu scandal in Europa

 

Cum Sărbătorile de iarnăne vor întrerupe graficul normal de apariție, iată-ne nevoiți săîncheiem aici considerațiile pe anul în curs și săspunem că ne bucurăm pentru primirea României în Uniunea Europeană . Mai sunt doar 4 zile și vedem atunci pe dracu’. La Bruxelles a avut deja loc festivitatea publică de primire a noastrăși a bulgarilor, aniversatăe drept doar într-o piațăpublică și în compania unei hărți a UE făcutădin turtădulce. Pentru noi, momentul are cu adevărat gustul dulce al reușitei, dar ne vom trezi repede și vom înțelege curând că , în ciuda zecilor de miliarde de euro care se vor revărsa peste noi, regulile de fier ale selectului club european ne obligăși la o serie de constrângeri absolut firești.

 

Am vrut săfim cot la cot cu europenii, atunci e clar că trebuie săfim exact ca ei, de la rigoarea muncii, la respectarea regulilor de viață. Și nu ne va fi ușor, cu atât mai mult cu cât aici, acasă, dihonia e mai amplăca niciodată! Sănu uităm că războiul dintre palate se dănu atât pentru controlarea guvernării, cât mai ales pentru legitimarea polului de dreapta. Or, din această perspectivă, întregul joc gândit de liberali și de unele personaje din societatea civilăn-a fost altceva decât o minge cum nu se poate mai oportună, ridicatăla fileu pentru Traian Băsescu! Or, dacă înțelegem acest lucru, trebuie săacceptăm și ideea că inclusiv scandalul petrecut în Parlament, sub bagheta lui Vadim și a peremiștilor, nu numai că nu i-a provocat daune, ci dimpotrivă, l-a servit perfect în a demonstra că este un om de dreapta, de vreme ce stânga îl contestăcu o asemenea vehemență. Și nu de oricine, ci tocmai de Corneliu Vadim Tudor, care fusese nominalizat în presădrept un „stâlp al comunismului”, ceea ce era deja o aiureală, menităprobabil tocmai să-l asmutăpe liderul PRM împotriva lui Traian Băsescu. Șeful statului a valorificat însăși această oportunitate, atacând în ziua următoare și fruntașii PSD, care s-au grăbit la rândul lor sărăspundă, ceea ce, bineînțeles, devenea încă o confirmare a faptului că președintele a jucat mai abil această carte.

 

El este cel mai tare și cu el se va defila și în alegerile din 2009. Poporul îl va voi. Din 1992, Corneliu Coposu, la acea vreme lider al PNÎCD, a înțeles că partidele istorice nu se vor putea impune politic dacă nu se unesc între ele, inclusiv cu societatea civilă. S-a format cunoscuta CDR, cu vreo 16 formații în componență. Emil Constantinescu, pe care Coposu l-a desemnat candidat la prezidențiale, a câștigat, numai că artizanul acestui succes politic nu mai existăpentru a-și înghiți amarul. Coposu a recunoscut, în cercuri restrânse, mult înainte de alegeri și de trecerea în eternitate, ca prezidențiabilul Constantinescu era prea „subțire” pentru funcția supremă, dar a admis greșeala, știind că timpul nu-i mai permitea pregătirea notorietății altui candidat al CDR.

 

Băsescu ocupăde peste doi ani locul întâi în preferințele electoratului și, oricum ar proceda, oricâte gafe ar face și oricâte dovezi ale nepriceperii i s-ar aduce, nu poate fi dislocat din top, din simplul motiv că nu are cine. Cu excepția PIN-ului lui Cozmin Gușă, nici un partid nu a lăsat săse înțeleagăcă ar avea un candidat la prima funcție în stat, pe care electoratul săpoatăpune ochii și, comparativ, să-și dea seama ce va alege în 2009. Pânăși veșnicul candidat de profesie, Vadim Tudor, a anunțat că nu va mai participa la spectacolul cu prezidențiabili, de patru ori în 17 ani fiind, și pentru el, prea mult. Deci, cine? Au rămas mai puțin trei ani pânăla campania prezidențialăși Băsescu nu știe pe cine trebuie puse tunurile, deci „domnește” fărăprobleme, mai remaniazăcâte un ministru și așteaptăbanii Uniunii Europene, care îi vor da prilejul sădemonstreze cât bine și ce belșug de reparații ale infrastructurii pogoarăasupra românilor. Izolat la Cotroceni, poate imagina tot felul de crize de guvern care să-i aducă , din 2007, partidul susținător în postura de lider de piațăpolitică . Băsescu „vulpoiul” știe foarte bine că aderarea la UE nu va aduce, din partea populației, osanale partidelor, dimpotrivă.

 

A lăsa acest guvern încă șase luni sau un an După aderare, când vom plăti scump legalizarea europenității noastre, va însemna sinuciderea și a PD-ului, nu doar a PNL-ului. Or, Băsescu are nevoie de platformă solidă, ce nu poate fi lesne dislocată, pentru prezidențialele din 2008-2009. Tocmai pentru că nu este interesat de bunul mers al acestui guvern, am spus că „remaiază”, adică mai cârpește câte un fir slab din Executiv. Baza pentru președinte va fi Guvernul rezultat din alegerile generale de anul viitor ale că ror fundații le pune de ceva vreme, lopatăcu lopată. Ceea ce, cu regret observăm, nu face nici un alt partid cu pretenții.

 

Tradiționalul „război dintre palate”, moștenit de la perechile predecesoare de „tandemul” Băsescu-Tăriceanu, merge înainte în ritm accelerat. De fapt, ruperea s-a produs de mai multăvreme, fiind vizibilă, din păcate, inclusiv la momentul festiv de la Bruxelles. Or, tocmai semnalele de acolo vin săconfirme că o cale de întoarcere nu mai existăși că , deci, Guvernul Tăriceanu este sortit săcadă. Mai ales că , După demisia celor 24 de parlamentari „platformiști” din PNL și migrarea lor spre viitorul PLD al lui Stolojan, actualul cabinet este practic minoritar. Apoi, sănu uităm că s-a retras și PC-ul de la guvernare, iar Marko Bela, liderul UDMR, a declarat deunăzi că guvernul „este impotent”, situație în care și minoritatea maghiarăîncepe săconsidere necesare alegerile anticipate.

 

această idee, spusămereu mai apăsat din cam toate zonele scenei politice, acrediteazăposibilitatea că , imediat După Revelion, Guvernul Tăriceanu o săcadăși se vor declanșa procedurile pentru anticipate. Cum intrăm în Europa? Cu scandal, firește, cu o scenăpolitică bulversată, cu o coaliție guvernamentalăîn dezintegrare și cu o alianțăportocalie făcutăpraf și pulbere. Pe acest fond, însă, vom trage un Revelion al integrării de vreo trei milioane de euro, vor fi show-uri mărețe, cu jocuri de lumini și focuri de artificii, românii se vor bucura în mod firesc, După care va sosi, brusc, ora adevărului.

 

Visul multora de a pleca sămuncească în Europa se va lovi multăvreme de restricțiile impuse de o droaie de țări, viața se va scumpi din ce în ce mai mult, în timp ce lefurile noastre vor fi departe de înalta ștachetăeconomică pe care ne-o impune statutul de membri ai UE. Iar peste toate a venit iarna, cu frig, cu zăpadă, cu prețurile zdrobitoare la gaze și energie electrică , răsfrânte în prețul pâinii, al alimentelor de bazăși, deci, al vieții de zi cu zi. Acesta va fi, însă, costul real al integrării și trebuie să-l suportăm. În rest, sărbători fericite și săauzim de bine.

Romeo Popescu
SAPTAMANA VALCEANA PE SCURT

• se depun toate eforturile pentru ca „pupilul” deputatului Emilian Frâncu – minerul Ion Nicolae – săfie acceptat într-o formă colectivăde conducere a Consiliului Eparhial al Episcopiei Râmnicului • și pentru că veni vorba de ’mnealui, parlamentarul ce se crede conducă tor de județ, informă m publicul curios că biserica greco-catolică păstorităde preotul Marian Stoică nescu nu s-a făcut cu banii Frâncului. Pentru această biserică , el a contribuit numai cu 500 de euro și mama sa, distinsa profesoară, cu 5 milioane lei • un ziarist ne’nțărcat de prin presa localăși aciuat (încă ) la Monitorul de Vâlcea, pe numele lui de scenăcomică Alin Barbu, a trimis zilele trecute, pe adresa redacției noastre, un drept la replică • deputatul liberal Emilian Frâncu vrea ca Nicolae Dicu să-și cearăsingur demisia din Consiliul Local. Știți ce este aceasta? O recunoaștere tacităa vinovăției în cauza pentru care a fost arestat alături de primarul Gutău • acum, în pragul Anului Nou, le transmitem tuturor vâlcenilor gândul nostru bun, sentimentul nostru de prețuire și de dragoste, credința că , alături de dumnealor, în viitor, vom fi cei mai buni, cei mai buni dintre cei mai buni. La mulți ani!

 

Un zvon încă neconfirmat spune că vor avea loc modifică ri în Consiliul Eparhial al Episcopiei Râmnicului și Oltului. Se depun toate eforturile pentru ca „pupilul” deputatului Emilian Frâncu – minerul Ion Nicolae – săfie acceptat în această formă colectivăde conducere a Eparhiei. După cum stătreaba, Nicolae este în toate, peste tot și peste toate… Zicea cineva că deputatul liberal nu are trecere la PS Gherasim?

 

• Și pentru că veni vorba de ’mnealui, parlamentarul ce se crede conducă tor de județ, informă m publicul curios că biserica greco-catolică păstorităde preotul Marian Stoică nescu nu s-a făcut cu banii Frâncului. Pentru această biserică , el a contribuit numai cu 500 de euro și mama sa, distinsa profesoară, cu 5 milioane lei vechi. Față de 150.000 euro, cât a costat impunătorul lăcaș de cult greco-catolic, contribuția lui materialăeste ca o pică turăîntr-un lighean plin cu apă. Așa că nu-l mai acuzați, fraților! Emilian Frâncu este un enoriaș ca și noi, cu credința în Dumnezeul lui și respect Față de familie, prieten cu PS Gherasim – sfătuitorul lui.

 

• Un ziarist ne’nțărcat de prin presa localăși aciuat (încă ) la Monitorul de Vâlcea, pe numele lui de scenăcomică Alin Barbu, a trimis, zilele trecute, pe adresa redacției noastre, un drept la replică . „Dreptul” său viza materialul de presăpublicat de noi, intitulat „Scandal cu iz sexual, fabricat pentru schimbarea lui Nicolae Badea”, o dezvăluire care i-a arătat public caracterul și mârlănia la care s-a dedat. Încercă m săne abținem, pe cât putem, săcomentăm limba de lemn în care a fost conceput materialul, pentru a nu rușina, totuși, foaia de ziar. că el este de tot plânsul. Băiețandrul ăsta, complexat de micimea caracterului, inteligenței și bărbăției sale, conștient că a lovit balta rău de tot cu bâta, împroșcându-se cu noroi pe costumul și că mașa spălatăde mă-sa, s-a gândit săne dea nouălecții la mers, având nesimțirea – o trăsăturăa caracterului, ce-l definește chiar și atunci când doarme – săne numească „ziar de scandal”. Adică , noi suntem „de scandal”, pentru că l-am dovedit că s-a lăsat filmat de o echipăde la TVR1, ascunzându-și identitatea sub o șapcă , pentru a nu fi descoperit în minciunile proferate despre activitatea irealădin câteva centre de ocrotire a persoanelor handicapate din județ. Individul nu-i de băgat în seamăpentru că e un maimuțoi lipsit de neuroni și găunos de atâta lipsăde educație și cultură. Pute de atâta prostie. A trecut pe la mai multe redacții și de peste tot a fost dat afară, afirmându-se ca o nulitate existențială. Însă, atunci când ni se aduc asemenea ofense, ne vedem nevoiți să-i răspundem analfabetului ăsta tâmpit. Avem pentru el, deși suntem conștienți că pomenindu-i numele, consumăm inutil prețioasa hârtie de ziar, câteva precizări. În primul rând, directorul dr. Nicolae Badea nu ne-a „comandat” nici un articol, pentru că nu-i nici cadru militar și nici nu deține acțiuni la ziarul VOCEA VÂLCII, puțoiule Barbu! Redactorii publicației noastre au adus în atenția opiniei publice evenimentul fabricat cu participarea ta, pentru că este incorect ca un neavenit, individ cu calități de jurnalist de hazna, săterfelească imaginea unei instituții publice (D.G.A.S.P.C.), munca celor care o conduc și odatăcu ea, numele județului nostru. Iatăce scrie „Mucea-ziaristul” în surogatul său de drept la replică : ”Pe astfel de declarații, stimați colegi care văconsiderați capabili să măînvățați pe mine ce înseamnădeontologia jurnalistică , nu poți publica un material” – zice el, într-o limbăromânăfolosităde generația lui „Sămoarămama!”, pe maidane, prin spatele blocurilor. No comment! Nu murdărim, așa cum am mai spus, foaia de ziar cu inepțiile pe care le-a debitat fraierică -puțămică ăsta pe o paginăîntreagă. Despre proști, numai de bine! Avem lucruri mai importante, evenimente ce se petrec în județul nostru, că rora trebuie săle acordăm atenție. Acest Neica Nimeni, care poartănume de ființă– din păcate – ne-a amenințat, în hârtia trimisă , că ne dăîn judecată. Ete, na! Am uitat săne speriem și sătremurăm de frică . Ar fi mai bine săse (re)înscrie la gimnaziu, ca săînvețe limba românăși codul bunelor maniere. că de-l întâlnim… Amin!

 

• La festivitatea de la Alba Iulia, de Ziua Naționalăa României, Patriarhul Greco-Catolic – Lucian Mureșan, de la Blaj, ne-a spus că în județul Vâlcea este o problemăcu ortodoxia. „Nici în visele noastre cele mai frumoase nu credeam că o săfacem o enclavăgreco-catolică , acolo” – ne-a spus acesta. Supărați puțin – atinși în orgoliu – ne-am pus pe investigat și am aflat că în județ se află250 de enoriași greco-catolici și, în curând, se vor mai construi încă trei biserici ale acestui cult, semn că numărul acestora va crește. Deunăzi, încercam să-l întrebăm pe Episcopul Gherasim ce se întâmplăcu ortodocșii, dar pânăla urmăam renunțat. Dumnealui este complice, dacă nu inițiatorul, apariției noului cult. Preotul Marian Stoică nescu – capul greco-catolicilor – se aflăîn posesia unei adrese semnatăde PS Gherasim, prin care i se aprobăacestuia plecarea din ortodoxie, deși se cunoștea foarte bine că o face obligat de rapacitatea unui consilier episcopal și că va înființa un cultul greco-catolic în Vâlcea. Dacă nu atunci, când…?

 

• În ziua apariției acestui număr, cam pe la mijlocul zilei, va avea loc ședința Consiliului local al municipiului Rm. Vâlcea. Pe ordinea de zi este înscrisădemiterea viceprimarului Nicolae Dicu. Sursele noastre din politicul conducă tor ne-au informat că deputatul liberal Emilian Frâncu se opune existenței acestui punct pe ordinea de zi, cerând ca Nicolae Dicu să-și cearăsingur demisia. Știți ce este aceasta? O recunoaștere tacităa vinovăției în cauza pentru care a fost arestat alături de primarul Gutău. După cum se vede, Frâncu nu se lasă. Oare de ce o fi atât de încrâncenat deputatul liberal pe primarul Mircia Gutău? că doar nu i-a deranjat pânăacum acestuia licitațiile făcute pe când se afla în… Egipt (penitenciar), licitații ce au fost „câștigate” de firme ale liberalilor, apropiați oameni de afaceri ai prea-cinstitului Măndel? Omule, lasărăutățile deoparte! că Dumnezeu e cu ochii pe tine.

 

• Încheiem un an plin de evenimente, de dureri și bucurii. De la lunăla lună, cititorii noștri au fost tot mai mulți și gradul încrederii lor în ceea ce publică m a crescut simțitor. Pe fondul existenței multor publicații care risipesc degeaba celuloza, neavând nimic a spune, mințind, premeditat, opinia publică , seriozitatea VOCII VÂLCII s-a afirmat. Toate campaniile de presădeclanșate de noi au avut o finalizare meritorie. Am ajutat mulți cititori în învingerea birocrației funcționărești, am deconspirat racilele societății contemporane, am criticat și am câștigat noi prieteni. Sute de scrisori sosite la redacție ne-au dat împlinirea meseriei bine făcute. Acesta este ultimul număr de ziar, editat în ultimul an al existenței noastre în afara UE. De la 1 ianuarie 2007, lucrurile se vor schimba peste tot, dar și în presă. Edecurile, mercenarii și publicațiile inutile, vor dispărea. În UE nu mai este permisăpierderea economică și puturoșenia. Suntem pregătiți spre a rezista acerbei concurențe care se va declanșa. Pe piața publicistică localănu vor mai exista mai mult de 5 publicații. Lupta va fi dură, dar vom învinge. Suntem siguri de asta, pentru că lângănoi se aflăpublicul cititor și adevărații conducă tori economici, administrativi și politici. Ei vor fi garantul, în fața noilor norme europene ce vor sta în fața presei scrise. Acum, în pragul Anului Nou, le transmitem tuturor vâlcenilor gândul nostru bun, sentimentul nostru de prețuire și de dragoste, credința că , alături de dumnealor, în viitor, vom fi cei mai buni dintre cei mai buni. La mulți ani, prieteni!

• Pataliputra
25 de tineri institutionalizati au fost angajati

• La ultima Bursăa Locurilor de Muncă

Bursa locurilor de munca este una dintre măsurile afirmative pe care Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea le implementează. Ultima acțiune de acest gen s-a adresat în special tinerilor ce părăsesc sistemul de protecție socială, dar și persoanelor ce sunt în că utarea unui loc de muncă . Astfel, cei 49 de agenți economici le-au oferit vâlcenilor peste 650 de locuri de muncă . Deși la bursăau fost prezente aproape 1.000 de persoane, doar 230 au reușit săobținăun loc de muncă . Dintre aceștia, 25 au fost tineri instituționalizați. „Ori de câte ori putem, organizăm astfel de evenimente ce presupun măsuri active de simulare a ocupării forței de muncă . Dorim, săle oferim tinerilor ce părăsesc sistemul de protecție socialășansa să-și găsească un loc de muncă și să-și completeze veniturile” – ne-a declarat Iulian Răduică , director executiv al AJOFM Vâlcea.

Claudia Stanciu
Consilierii s-au certat ca la usa cortului

• În ultima ședințădin acest an a Consiliul Județean Vâlcea • refuzul aleșilor județeni de a vota un punct de pe ordinea de zi l-a nemulțumit pe vicele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, care a părăsit sala

 

Vineri, 22 decembrie, consilierii județeni au dezbătut, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Vâlcea, câteva subiecte de maximăimportanțăpentru județ. Unul dintre cele mai controversate puncte de pe ordinea de zi, ce a generat multe discuții, a fost „Proiectul de hotărâre privind modificarea repartizării, pe unități administrativ – teritoriale, a sumelor defalcate din TVA, destinatăfinanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2006”. Cu alte cuvinte, executivul a cerut trecerea unei sume de 133.000 lei noi de la programul de întreținere și reparații drumuri județene, că tre Consiliul Local al comunei Tomșani. În urma unei aprobări din 14 decembrie a.c., Regia Autonomăjudețeană de Drumuri și Poduri Vâlcea a executat o lucrare de pietruire și asfaltare pe DC 148 Bogdănești – Costești, în localitatea Tomșani. Numai că , Primăria Tomșani nu are în acest moment fonduri pentru a-și achita datoria că tre RAJDP Vâlcea. Acest lucru a nemulțumit o parte a consilierilor județeni, care au refuzat săvoteze. „Am discutat de nenumărate ori de faptul că sumele pe care le alocă m pentru lucrări de drumuri județene trebuie săaibăla bazăun proiect. Constat că acest lucru nu se respectănici de CJ Vâlcea și nici de RAJDP. Lucrarea de la Tomșani a fost făcutăde regie fărăa fi comandatăde președintele CJ Vâlcea. Prima vinăo are RAJDP-ul pentru că a executat o lucrare fărăsăse asigure dacă Primăria Tomșani are bani săplătească ” – a spus consilierul județean PNL, Cristian Buican. La acest discurs al liberalului, Ion Cîlea, vicepreședintele CJ Vâlcea, a ținut sărăspundă, motivând că el a ordonat săse facă lucrarea în perioada în care îi ținea locul președintelui Dumitru Bușe. De asemenea, el a ținut săprecizeze că nu a luat această hotărâre numai pentru că primarul localității Tomșani, Dumitru Pearcu, este membru PSD. „Inițial, DC 148 Bogdănești – Costești a fost prins în cadrul unui program ce avea o perioadă de execuție 2004 – 2006. În anul 2005, s-au executat majoritatea lucrărilor, rămânând neasfaltatădoar o porțiune, DC 148. RAJDP-ul nu are nici o vină, eu am rugat conducerea regiei săînceapăasfaltările acolo” – a declarat Ion Cîlea.

 

Supărat, Cîlea a părăsit sala de ședințe

La rândul său, președintele CJ Vâlcea, Dumitru Bușe a spus că cei 5,8 miliarde lei vechi, bani alocați pentru întreținerea drumurilor județene și comunale, vor fi cu siguranțăcheltuiți. Astfel, 975 milioane lei vechi vor fi distribuiți pentru deszăpezire, 1,5 miliarde lei vechi pentru siguranța circulației, 1,8 miliarde lei vechi pentru alunecă rile din comuna Lăpușata și restul pentru reparații asfaltice în diferite localități ale județului. „În acest moment avem destule lucrări care încă se mai pot face și altele care trebuie finalizate. RAJDP-ul a ajuns în această situație datorităinfluenței politice și nu al unui management eficient. De foarte multe ori conducerea regiei nu a catadicsit săcearăaprobarea noastrăpentru executarea unor lucrări și așa a făcut și acum. Vreau să-i mulțumesc public domnului Cîlea pentru că m-a suplinit foarte bine în această perioadă . Însă, consider că trebuia să-mi dea și mie un telefon să măinformeze” – a afirmat Dumitru Bușe.

 

Ca la piață…

Apoi, președintele CJ Vâlcea a supus la vot acest punct de pe ordinea de zi, însăîn două variante: una așa cum a fost propus și a doua referitoare la repartizarea sumei de 5,8 miliarde lei vechi. Prima variantănu a fost agreatăde majoritatea consilierilor județeni, doar social – democrații dându-și acordul, decizie ce l-a nemulțumit pe vicepreședintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, care și-a strâns hârtiile și a părăsit sala. Din acel moment, în sala de ședințe a CJ Vâlcea a început scandalul. Consilierii PNL și cei PSD au început săse certe, reproșându-și unul altuia că voteazănumai în funcție de preferințele politice. Consilierul liberal, Dan Vlaicu, foarte liniștit, și-a scos telefonul mobil din buzunar și a început săfilmeze în timp ce colegii săi se certau. Pânăla urmăa fost supusăla vot și cea de-a doua variantăcare a fost votatăde 20 dintre consilieri. În final, Dumitru Bușe a propus înființarea unei comisii care va evalua activitatea RAJDP-ului și care va fi compusădin doi membrii ai Alianței D.A. (Romulus Bulacu – PD și Cristian Buican – PNL), doi ai PSD-ului (Constantin Pârvu și Ștefan Prală), un reprezentant al regiei și doi ai CJ Vâlcea.

Claudia Stanciu
Suie Momarluie – noi intram in UE

Motto: „Încotro ne ducem noi, măi Niculae?”

(Finalul filmului „Moromeții”)

Nici un Crăciun fărăveste proastă.

 

Acum doi ani, tsunami în Indonezia, cu sute de mii de victime. Anul trecut, atentate sinucigașe la Baghdad, cu zeci de morți. Anul acesta, momârlanii din Valea Jiului n-au mai putut săcolinde de-a-n-că larelea, cum erau ei obișnuiți din moși-strămoși, fiindcă noul Cod Rutier, intrat în vigoare cu o lunămai devreme de aderarea României la UE, nu permite prezența animalelor și a atelajelor cu tracțiune animalăpe drumurile naționale.

 

Momârlanii s-au înghesuit în autobuze, cu tot cu sculele și cu uneltele colindatului, și au pornit spre locul voiau săajungă. Au mormăit și au momârlănit, că „ce colindat mai e și ăsta”, cu voie de la Primărie și cu transport asigurat prin Direcția de Cultură, mai dihai ca pe vremea festivalului Cântarea României. Dar au făcut-o.

 

Mai ofticați decât momârlanii, europesimiștii au găsit un nou prilej de cârteală. Nu e de ajuns că aderarea la UE și-a băgat nasul în cazanele noastre de făcut țuică și în sacrificarea gospodărească a porcului de Crăciun. Nu-i de ajuns că vacile și măgarii umblăcu microcipuri în urechi. Nici că or săcrească taxele vamale la importurile de autoutilitare Nissan, așa încât chirigiii noștri rurali vor fi nevoiți săse „apgradeze” numai de la mărcile Fiat, VW sau Renault. Uite că acum rigorile Uniunii pun cu botul pe labe și tradiția obiceiurilor de iarnă, iar în curând nici „Îa-ța-ța că priță-ța!” n-o săse mai cânte fărălicențăacordatăde Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.

 

În schimb, euroscepticii se îndoiesc că „mai rău de-atât, nu se poate”. Cum adică , săvinăcineva săne bage pe gât ideea asta?! Întotdeauna existăloc pentru mai rău spun dumnealor, nu fărăo nuanțăde optimism în ochi. Desigur, euroscepticii reprezintă, la noi, varianta glumeațăa europesimiștilor. Ca în bancul acela cu sticla: fie pe jumătate golităde vin, fie pe jumătate umplutăcu aer.

 

Eurooptimiștii, însă, preiau din zbor balonul ridicat de eurosceptici și zic așa: „OK. E nasol că momârlanii trebuie să-și adapteze, parțial, tradițiile. E nasol că trebuie săîmpușcă m sau săelectrocutăm porcul înainte de a-i face butonierăcu cuțitul la beregată. E nasol că nu mai putem distila țuică din prune sau din găinaț, decât atâta cât putem săbem la noi în gospodărie. Dar ia imaginați-văcum era în vremurile când năvăleau peste noi tătarii și, desigur, rușii. Ne luau cu japca și caii și că ruțele momârlanilor, și porcul din bătătură, și țuica, și vaca, și măgarul, și ne mai trăgeau și câte un glonț în c…, ori într-o altăparte a corpului.”

 

Așa că , pânăla urmă, tot mai bine-i săaderăm la Europa și săascultăm cu urechea ciulităînspre Bruxelles, în loc de Moscova, de Pekin sau de Ulan Bator – argumentul suprem al eurooptimiștilor, care sunt atât de eurofili, încât râd cu gura pânăla urechi atunci când domnul Paler mai spune, la televizor, câte o aluzie oralăla Marele Licurici de la Washington.

 

Apropo: ați văzut desigur că la EuroNews apar, în colțul ecranului, ora Bruxellesului, ora Moscovei și ora New Yorkului. Ora Washingtonului nu apare, fiindcă acest oraș nu-i „decât” capitala Statelor Unite, cu care blânda UE se mai și ciondănește din când în când, cum ar fi în chestiunea irakiană. Frumos, nu-i așa?

 

UE, ne-UE, dacă iarna asta secetoasăva fi urmatăde un an prea puțin ploios, se duce dracului rapița, vorba lui Nenea Iancu. Așa că și în 2007 poporul nostru proaspăt aderat va ieși în pelerinaj, pe ulițe, cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitului și cu cârduri de șuie-paparude.

 

Iar poliția va veghea la buna aplicare a Codului Rutier. că ruțele vor fi transportate pe trailere, precum TIR-urile pe calea feratăîn Austria; momârlanilor li se vor închiria autobuze; iar cârdurile folclorice vor desfășura activități de meteo-vrăjitorie numai în locuri special amenajate. Săne integrăm bine!

Zora Vifor
Doi copii au fost dusi la urgente in coma alcoolica

• De Crăciun• „și-n anii trecuți am avut cazuri de copii în comăalcoolică , însădoar unul sau două . Anul acesta, numărul tinerilor ce consumăbăuturi alcoolice în cantități mari a crescut semnificativ. Este un lucru extrem de grav… Din fericire cei trei copii au fost aduși în timp util, iar După ce le-am pus o perfuzie cu vitamine și-au revenit” – ne-au declarat cadrele medicale din cadrul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea

 

În preajma sărbătorilor de iarnă, medicii Spitalului Județean de UrgențăVâlcea au vegheat permanent asupra sănătății vâlcenilor, asigurând asistențămedicalăla orice orădin zi și din noapte. Deși vâlcenii au fost avertizați să mănânce cumpătat, din fiecare câte puțin, totuși consumul excesiv de carne de porc și de alcool, i-a dus direct la camera de urgențe. Astfel, în ziua de Crăciun nu mai puțin de 152 de persoane au „vizitat” spitalul județean. Mai mult, a doua zi, marți, 26 decembrie a.c., au ajuns la spital alți 61 de vâlceni. „În ceea ce-i privește pe adulți, patologia a fost variată. Au venit pacienți cu infarct, colică renală, traumatisme, colică biliarăși multe altele. Spre deosebire de anii anteriori, nu a fost nici un caz de intoxicație cu alcool și nici de comăalcoolică . Totuși, vâlcenii nu au ascultat sfaturile medicilor și au abuzat la fiecare masă. Efectele se observăși acum, pentru că azi (miercuri, 27 decembrie a.c. – n.r.) au venit foarte multe persoane cu colici biliare” – ne-a declarat Elena Tanislav, medic în cadrul Spitalului Județean Vâlcea. De asemenea, în zilele de 25 și 26 decembrie a.c., peste 500 de persoane au fost internate în spital, majoritatea fiind la secțiile de neurologie, cardiologie și medicală.

Crăciun cu ghinion pentru 116 tineri vâlceni

Dacă la Serviciul de Urgențăpentru adulți nu s-au prezentat cazuri foarte grave, în schimb la Pediatrie medicii s-au confruntat cu câteva destul de complicate. Astfel, în ziua de Crăciun au fost consultați peste 50 de copii. Un caz foarte grav a fost acela al unui tânăr de 16 ani din Rm. Vâlcea, Ilie B., care a fost adus la urgențăîn comăalcoolică . Medicii spun că a fost adus în timp util la spital, însădacă mai întârzia câteva minute el putea muri. Din păcate, acesta nu este un caz singular. Un alt copil de 13 ani, din că limănești a fost adus în stare gravăDupă ce a consumat băuturi alcoolice, iar altul de 14 ani a suferit o intoxicație cu alcool. „Și-n anii trecuți am avut cazuri de copii în comăalcoolică , însădoar unul sau două . Anul acesta, numărul tinerilor ce consumăbăuturi alcoolice în cantități mari a crescut semnificativ. Este un lucru extrem de grav… Din fericire cei trei copii au fost aduși în timp util, iar După ce le-am pus o perfuzie cu vitamine și-au revenit” – ne-au declarat cadrele medicale. De asemenea, în aceiași zi medicii au consultat și doi tineri din Roești ce au suferit o intoxicație cu monoxid de carbon. Marți, 26 decembrie a.c., medicii pediatri au mai consultat încă 66 de pacienți, majoritatea fiind cu vârste cuprinse între o lunăși doi ani. „Am avut pacienți de toate vârstele, însăcei mai mulți au fost sugari. Bolile dominante au fost cele virale: pneumonii, faringite, laringite și altele” – ne-au mai spus medicii.

Claudia Stanciu
Unii ramniceni isi fac dreptate cu pistolul

• Cu arma la purtător/În plină stradă
În ultima perioadă , polițiștii vâlceni se confruntă cu situații din ce în ce mai tensionate. În preajma Sărbătorii Sfinte a Crăciunului, unii râmniceni au înțeles să-și facă dreptate cu pistolul. În doar două zile, 23 și 24 decembrie, pe străzile Râmnicului au avut loc două conflicte armate, care, din fericire, nu s-au soldat cu victime. Un râmnicean, B. Florin, a sesizat polițiștilor un conflict care s-a desfășurat în noaptea de 22/23 decembrie a.c. în jurul orelor 03.40. Acesta, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, în zona River Plaza Mall, pe str. Calea lui Traian, a fost oprit de alt râmnicean, M. Bogdan, de 29 ani, din Rm. Vâlcea, conducă torul unui autoturism marca ”MERCEDES BENZ. Între cei doi a avut loc o altercație, pe fondul unei datorii de 300 euro, iar cel de-al doilea l-a amenințat cu un pistol și l-a lovit cu pumnul pe Florin. Din fericire, apariția în timp record a polițiștilor a făcut ca Bogdan sănu folosească pistolul pe care-l avea în dotare. La locul incidentului a apărut un echipaj de poliție format din ag. șef. DAN PETRE și ag. șef GLUGĂ DUMITRU, care au calmat spiritele. Din verifică rile efectuate de polițiști, s-a stabilit că M. Bogdan este deținător autorizat al unui pistol cu gaze lacrimogene și cu bile de cauciuc, calibru 9 mm.

 

Polițiștii au confiscat o armăcu gaze

Un alt conflict dezamorsat de polițiști s-a petrecut în Ajunul Crăciunului. Astfel, în jurul orelor 23.30, la dispeceratul IJP s-a primit o sesizare telefonică despre faptul că într-un bar din zona Lenin Sud o persoanăamenințăcu arma pe ceilalți din bar. Polițiștii au plecat imediat spre zona menționatăși au stabilit că persoana în cauzăse numește S. Nicolae de 37 ani din Rm. Vâlcea. Din primele informații, se pare că agresorul ar fi avut un conflict verbal cu două persoane din bar și i-a amenințat cu un pistol cu gaze, marca M.E.38 Compact calibru 9 mm. Din fericire, nici în acest caz agresorul nu a folosit arma, iar polițiștii au decis ridicarea ei pentru cercetări.

 

Cu pistolul la discotecă

În noaptea zilei 23/24.12.2006, lucrătorii de la postul de poliție Orlești, au fost sesizați despre faptul că , în discoteca din Orlești, unde erau circa 300 persoane, agenții, din cadrul societății ce asigurăpaza, au găsit asupra numitului I. GEORGE de 19 ani din Rm. Vâlcea, un pistol cu cartușe iritant lacrimogene și bile din metal. A fost luatălegătura cu lucrătorii de la biroul arme și s-a hotărât ridicarea armei, întocmirea documentelor necesar de constatare a contravenției pe linia Lg. 62/1991. Cercetările Continuă .

Magda Tolea
RETROSPECTIVA ECONOMICA A JUDETULUI VALCEA

• Evenimentele și realizările marcante în anul 2006

În anul ce stătocmai săse încheie, în economia județului Vâlcea s-au petrecut câteva evenimente care au „marcat” evoluția ulterioarădin industrie, servicii și agricultură. Tendința generalăa principalilor indicatori economici înregistrați de agenții economici din județul Vâlcea a urmat cursul ascendent de creștere consemnat la nivelul întregii țări, creștere care a avut drept „locomotivă” industria chimică (SC Oltchim SA și Uzinele Sodice Govora). Creșterea economică în județul Vâlcea se estimeazăsăfie în 2006 de peste 8%, conform prognozelor formulate de specialiștii Direcției Județene de Statistică . Principalele evenimente petrecute în 2006 sunt: reprivatizarea Uzinelor Sodice Govora, aniversarea a 40 de ani de la înființarea SC Oltchim SA, dezvoltarea fărăprecedent a Magnetto Wheels SA Drăgășani (fosta întreprindere Roți Auto).

 

Uzinele Sodice Govora…

Cel mai important eveniment al anului este de departe privatizarea USG cu polonezii de la compania CIECH. Cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la SC Uzinele Sodice Govora SA de că tre polonezii de la CIECH Varșovia poate reprezenta un important moment de cotiturăpentru o întreprindere greu încercatăîn ultimii 10 ani. Mutarea decisivăși schimbarea acționariatului la întreprindere a avut loc în urmăcu câteva săptămâni, când polonezii de la CIECH au semnat un acord cu societatea Begacom Timișoara (fostul acționar majoritar de la USG), CET Govora și cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului în vederea transmiterii contractului de privatizare că tre CIECH semnat în decembrie 2002 de fostul APAPS cu frații Cristescu. Odatăcu novarea contractului de privatizare, polonezii de la CIECH au semnat un acord pentru cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de societatea CET Govora la USG. La prima vedere, “măritarea” Uzinelor Sodice Govora cu polonezii de la CIECH pare o partidăbunăpentru USG, având în vedere situația dezastruoasăa întreprinderii. După un an de zile de când cei de la AVAS și Consiliul Județean Vâlcea promiteau că reprivatizarea USG va avea loc în cel mai scurt timp posibil, astăzi în sfârșit polonezii au preluat oficial întreprinderea. Nu se știe valoarea exactăa tranzacției, dar oricum această valoare este superioarăcelei cu care frații Cristescu au cumpărat în 2002 această fabrică . Săne aducem aminte că atunci, societatea Begacom a achiziționat de la defuncta Autoritate pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului fabrica cu doar 2 milioane de dolari, din care prețul pachetului de 80% din acțiunile USG reprezenta mai puțin de 500.000 de dolari. Schimbarea oficialăa structurii acționariatului a avut loc la începutul lunii decembrie, când la USG a avut loc ședința ordinarăa Adunării Generale a Acționarilor de la întreprindere pentru a constata noua structurăa acționariatului conform unei adrese din 4 decembrie 2006 a Registrului Independent Riavest. Concret, la ședința AGA au participat printre alții, binecunoscutul liberal Nicolae Jivan, reprezentând societatea CET Govora, Tiberiu Csaky, reprezentantul SC Begacom SA Timișoara, și Laurențiu Avram, din partea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului. Comisia de cenzori a constatat că sunt prezenți acționari reprezentând 88,5% din capitalul social și a declarat că Adunarea GeneralăOrdinarăa Acționarilor a fost legal și statutar convocatăși constituită. Deși nu avea acest atribuit stabilit de lege, directorul executiv al USG, Florin Bălan, a mai convocat în data de 25 noiembrie, o ședințăextraordinarăa Adunării Generale a Acționarilor…

Întrucât pe ordinea de zi erau înscrise printre altele și două proiecte de hotărâri care vizau constatarea modifică rii structurii acționariatului la USG și modificarea componenței Consiliului de Administrație al USG în conformitate cu structura noului acționariat, iar adresa de la Registrul Acționarilor Riavest a venit cu întârziere, ședința AGA nu a mai avut loc. Concret, prin Hotărârea nr. 5/5 decembrie 2006, acționarii reuniți în ședința Adunării Generale a Acționarilor au constatat noua structurăa acționariatului de la SC Uzinele Sodice Govora SA. Astfel, situația sintetică a acționariatului societății confirmatăde Registrul Acționarilor Riavest este următoarea: CIECH Varșovia deține 93% din acțiunile USG, AVAS deține 2,8% din acțiuni, iar restul aparține micilor acționari. S-a mai hotărât ca din Consiliul de Administrație al USG săfacă parte patru polonezi (de la CIECH Varșovia) și un român: Maciej Pasieka, Kazimierz Przelomski, Jerzy Franczak, Jan Szczepanski și Titi Paraschiv.

 

SC Oltchim SA…

Un alt eveniment care a marcat anul 2006 a fost reprezentat de aniversarea a patru decenii de activitate a celei mai mari societăți comerciale din județul Vâlcea – SC Oltchim SA. Totodată, activitatea întreprinderii a fost „bulversată” de decizia guvernanților de renunțare la procesele cu acționarii minoritari, mutarea societății în ograda AVAS-ului, precum și emiterea ordonanței de guvern privind demararea procedurilor de privatizare a întreprinderii. Chiar în luna iulie a anului 2006, acționarii de la SC Oltchim SA (atunci acționar majoritar era Ministerul Economiei și Comerțului) au decis aprobarea renunțării la procesele cu acționarii minoritari care solicitau anularea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 8 din 28 noiembrie 2003 de conversie a unor datorii că tre bugetul de stat în acțiuni la SC Oltchim SA. Zilele trecute, Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a adoptat Ordonanța de Urgențăprivind unele măsuri pentru privatizarea societății Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, în forma prezentatăde Guvern. Ordonanța a fost respinsăde Senat și a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților cu recomandare de respingere. Legalizarea privatizării SC Oltchim SA mai trebuie acum aprobatăși de plenul Camerei Deputaților. Ordonanța de urgențăprivind unele măsuri pentru privatizarea societății Oltchim SA a fost adoptată de Executiv în concordanțăcu obiectivele înscrise în programul de guvernare 2005-2008, precum și cu angajamentele asumate de România Față de Uniunea Europeană privind diminuarea implică rii statului în economie. Acest deziderat poate fi îndeplinit numai prin asigurarea cadrului legal care săpermităposibilitatea declanșării imediate a procesului de privatizare a SC Oltchim SA. Având în vedere cadrul propice oferit de evoluția ascendentăa industriei petrochimice și interesul sporit manifestat de investitori strategici pentru cumpărarea pachetului de acțiuni deținut de statul român la această societate, specialiștii sunt de părere că privatizarea SC Oltchim SA s-ar realiza în termen scurt și ar fi încununatăde succes. În situația neadoptării măsurilor cuprinse în ordonanța de privatizare, consecințele asupra viitorului acestei societăți de referințăpentru economia românească pot fi dezastruoase, (determinând chiar încetarea activității acesteia), unul dintre motive putând fi renunțarea de că tre societatea Petrom București la investițiile pentru producția de etilenă, în contextul în care în programul de dezvoltare al SC Petrom SA sunt incluse investiții comune realizate împreunăcu SC Oltchim SA pentru instalațiile de pirolizăde la Arpechim Pitești. De asemenea, în vederea conformă rii cu directivele Uniunii Europene, societatea Oltchim SA va derula mai multe investiții în vederea protecției mediului.

Astfel, lucrările de investiții la acest capitol au o valoare de 585 miliarde lei vechi. Totodată, conducerea Oltchim SA a derulat o serie de investiții în Direcția Agro-Alimentarăa întreprinderii. Astfel, lucrările de la acest capitol (a că ror valoare pentru anul 2006 a fost de 43 miliarde lei vechi) au avut ca scop respectarea condițiilor de tehnologie, protecție a mediului, a condițiilor sanitar veterinare și de biosecuritate cerute de Uniunea Europeană . Chiar conducerea SC Oltchim SA recunoaște că societatea a depus eforturi deosebite pentru a se elimina poluările de mediu prin politica sa de investiții, a achiziționat tehnologii performante, respectiv Electroliza cu Membrană, AnhidridăFtalică , Plastifianți și instalația de Ardere rezidii, eliminându-se depozitarea reziduurilor organice la batal. Au fost realizate instalații pentru prelucrarea prin absorbție a gazelor la instalațiile din combinat. Pentru aceste investiții și pentru eforturile făcute lui SC Oltchim SA i s-a atribuit Certificarea ISO 14001 de că tre TUV Gmbh Germania. Existătotuși în continuare probleme legate de mediu, în ceea ce privește apele uzate deversate de Oltchim la suspensiile reziduale filtrabile și substanțele organice. Pentru corectarea acestor deficiențe se întreprind lucrări pe baza unor studii comandate la Ecoind București, cât și a măsurilor directe întreprinse de serviciile de specialitate din Oltchim.

 

 Magnetto Wheels Drăgășani (fosta întreprindere Roți Auto)…

Premiatăla Gala Topului Firmelor Vâlcene din acest an și câștigătoarea Trofeului Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea a fost societatea Magnetto Wheels Drăgășani (fosta întreprindere Roți Auto). Într-adevăr, întreprinderea a cunoscut o dezvoltare spectaculoasăDupă ce a fost privatizatăcu italienii de la Magnetto. Pentru acest an, cifra de afaceri va fi de circa 84 milioane de lei noi (peste 24 milioane de euro), în creștere cu 13% Față de nivelul consemnat anul trecut. Deja firma și-a majorat capitalul social cu 1,5 milioane euro, pentru a acoperi o datorie că tre societatea-mamă, care a furnizat că tre filiala din România o serie de linii tehnologice. De asemenea, se estimeazăcă investițiile prevăzute pentru acest an vor totaliza circa șase milioane de euro, fonduri utilizate pentru achiziția unei linii de producție de cercuri și a unui utilaj de grunduire. Circa jumătate din producția realizatăde Magnetto Wheels România este destinatăexportului, cealaltăjumătate fiind distribuităpe piața românească , în special că tre Automobile Dacia și Daewoo Automobile România. Grupul italian Magnetto Wheels, cel mai mare producă tor de roți din Europa, a intrat pe piața românească în urmăcu patru ani, când a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al societății Roți Auto Drăgășani. Pânăîn acest moment, acționarul majoritar a investit în unitatea vâlceanăaproximativ 20 de milioane de euro (fonduri direcționate pentru realizarea unui program general de retehnologizare a societății), iar pentru viitor urmeazăsăfie alocate alte cinci milioane de euro pentru investiții. La Drăgășani, a fost transferatăo linie de producție dezafectatădin Italia, ca urmare a reorganizării grupului italian pe baza unei strategii care vizeazărelocarea producției că tre țări unde costurile cu forța de muncă sunt reduse. Totodată, la fabrica de la Drăgășani au fost transferate și o parte din contractele pe care Magnetto Wheels le are cu mai mulți producă tori auto din Europa (Fiat Auto Poland, Magyar Suzuki și Zastava Automobili).

Grupul Magnetto Wheels a cumpărat la începutul anului 2000, prin divizia sa Fergat SpA, pachetul majoritar de acțiuni al societății Roți Auto Drăgășani pentru suma de 4,4 milioane de euro. Ulterior, Magnetto Wheels a majorat capitalul societății cu un milion de euro, iar acum deține 85 din acțiunile societății Roți Auto. Ceilalți acționari sunt SIF Oltenia, fondul de investiții Broadhurst Investments și micii acționari. Societatea are în prezent peste 250 de angajați, Față de peste 600 câți erau la data privatizării.

 

River Plaza Mall…

În domeniul serviciilor, cea mai de răsunet realizare în 2006 o reprezintăconstrucția și inaugurarea celui mai mare centru comercial de tip Mall – River Plaza, După o investiție directăde 18 milioane de euro realizatăde o firmăvâlceană. Mall-ul River Plaza din Râmnicu Vâlcea este primul centru comercial din această parte a țării care reunește ultimele inovații și standarde internaționale în materie de comerț. Structurat pe parter plus cinci nivele, depășind în înălțime 25 de metri, complexul are finisaje de calitate superioară, lifturi panoramice și scă ri rulante. Amplasat în buricul târgului, complexul are deschidere la traficul stradal pe trei laturi, accesul fiind facil orică rui client. Pentru a răspunde necesității unei parcă rii facile și în siguranțăa autoturismelor, Mall-ul dispune de spații de parcare atât în interior cât și în exterior, însănumărul lor este total insuficient. Este mult prea puțin Față de necesitățile practice, fiind nevoie de circa 500 de locuri de parcare. Proiectul se bazeazăpe un studiu de piațăși prefezabilitate ce a vizat oportunitatea construirii unui complex comercial de tip mall în Râmnicu Vâlcea. Studiul întocmit de renumita firmăColliers Internațional a certificat faptul că municipiul Rm. Vâlcea reprezintăo piațăcomercialăfavorabilă, cu un nivel ridicat al veniturilor.
Minciuna in Postul Craciunului

• Prea Sfinția Sa Gherasim a uitat de cele sfinte, lucru total nepermis unei fețe bisericești

 

Obișnuiți cu prezența unor „spălători” în presa locală, nu am crezut nici un moment că limfuroii de la „Ziarul de Vâlcea” nu ne vor sări la gât, pentru prezentarea unor adevăruri privind cele ce i se întâmplăpreotului Nicolae Burluș-State, la Episcopia Râmnicului. Puținul timpul scurs a dovedit că avem dreptate și sub semnătura imoralului Trai-Anus Gumilingus Cunilingus von Ling-Ceapuc a apărut în numărul de joi al imundei fițuici cu numele județului, articolul intitulat „Scandal în Episcopia Râmnicului”. Ca întotdeauna, în acest ziar compromis chiar de cei care scriu în el, materialul prezentat public a fost scris După ureche, nedocumentat, zisele idiotului semnatar învârtindu-se în jurul unui comunicat de presăsemnat de funcționarii episcopali care l-au conceput în numele PS Gherasim. Dacă informațiile comunicatului sunt cu adevărat emise de „Biroul de presăal Episcopiei”, afirmăm cu întreaga responsabilitate că Înaltul preot ortodox – Vlădica Gherasim Cristea a mințit în postul Crăciunului, lucru total nepermis unei fețe bisericești.

 

Insulta episcopală

Cu puțin timp în urmă, din motive total subiective, dirijat de interese oculte, episcopul de Râmnic a dispus încetarea activității Tipografiei Episcopiei, motivându-se închiderea lăcașului de tipărirea cuvântului din dorința de a se deschide un muzeu al tiparului, „prin restaurarea spațiilor pentru a se putea pune în valoare utilajele ce fac obiectul unui proiect cultural”. Ca răspuns la aberanta justificare, preotul Nicolae Burluș-State a organizat o conferințăde presă, deconspirând opiniei publice județene adevăratul motiv al desființării activității, dezvăluind, totodată, grave deficiențe manifestate în Eparhia păstorităde PS Gherasim Cristea. Ca răspuns la acțiunea democratăși plină de curaj a preotului, un așa-zis „Birou de presăal Episcopiei” a trimis aiurea comunicatul la care facem referire, evitându-se transmiterea acestuia ziarelor participante la conferința de presă, ziare care au reflectat corect spusele persecutatului preot, ceea ce i-a iritat pe mai marii episcopali. După cum se obișnuiește în astfel de cazuri, când acuzații nu au ce spune sau dovedi, cel mai ordinar ziarist local – Traian Guminski – a sărit în apărarea Episcopului și aberantei sale dispoziții, insultând prin semnătura sa imorală, atât capii Episcopiei, cât și instituția bisericească a Râmnicului și Oltului. Dacă onorabilele fețe bisericești ar fi știut cine le va prezenta punctul de vedere și în ce fițuică imundă, refuzau de la început dialogul cu ziarul amintit. Îi vom trimite PS Gherasim și onor consilierilor săi celebrul CD în care vor vedea cum Guminski s-a lăsat filmat practicând perversiuni sexuale în prezența a șapte tineri râmniceni, indivizi cu care femeia „editorializată” de el întreținuse relații sexuale continui, fărăsătreacă pe la duș. Halal apărător!

 

Minciuna Prea Sfinției Sale

Conținutul comunicatului spune totul despre cum poate minți Episcopul Gherasim, minciuni publice proferate în Postul Crăciunului. Mai întâi, acesta a acuzat lipsa dialogului, uitând că a refuzat de mai multe ori audiența cerutăde PC Burluș-State După emiterea documentului de încetarea activității tipografiei. A urmat cea mai revoltătoare minciună, a doua: „Precizăm că la ora actuală, la Episcopia Râmnicului, nu avem în funcțiune o tipografie, ci numai o legătorie pentru nevoile interne, precum și niște obiecte de inventar care, în prezent, sunt doar piese de muzeu”. Cum de este posibil săi se punăîn gurăEpiscopului o astfel de dezinformare, minciunăsadea? Imaginile alăturate demonstreazăcă în locația aflatăîn curtea Episcopiei Râmnicului existăutilaje de tipărit, mașini funcționale ce au tipărit și tipăresc – și acum – că rțile bisericești. Textul comunicatului este plin de multiple minciuni, de omiteri voite a adevărului (minciuni prin omisiune), însă, dezamăgiți de ce se spune, nu le mai prezentăm, oprindu-ne, totuși, asupra ultimei minciuni. Revoltătoare. Citat: „La ora actuală, Episcopia nu are personal calificat pentru desfășurarea unei activități tipografice, ci numai persoane ce se pot ocupa doar cu arhivarea și legarea documentelor proprii”. În fața unei asemenea minciuni, ne punem întrebarea dacă nu cumva PS Gherasim Cristea nu ne crede proști, insultându-ne memoria. Domnul aflat în fotogtafia prin care dovedim existența utilajelor tipografice (cel în salopetăalbastră) este Constantin Berbec, vechi tipograf vâlcean, pensionat la Tipografia de stat din Rm. Vâlcea (După Revoluție), meseriaș binecunoscut de făcă torii de gazete, mai puțin limfuroii de la „Ziarul de Vâlcea”, fițuică imoralăprecum editorii și conducă torii ei. Alăturat acestuia, la Tipografia condusăde preotul Burluș-State se mai aflăîncă două persoane calificate în domeniu chiar de că tre Cinstita Episcopie a Râmnicului. Nu se poate săse fi uitat asta. În fața unor astfel de argumente, nimeni nu se va mai putea referi la vârsta înaintatăa episcopului, la dezinformarea permanentăla care este supus, la amnezia retrogradăce l-a cuprins, cea de-a noua poruncă din Cartea de Rugăciuni spunând: „SĂ NU MINÎI”. Iar PS Gherasim și ciracii dumnealui, ne-o cer imperios, întrebându-ne, atunci când ne spovedim, dacă am făcut-o.

 

Adevărul gol-goluț

Dacă cineva crede că PS Gherasim nu mai poate de pierderile înregistrate la tipografie, se înșeală. Nicicând, CULTURA nu a fost profitabilăși activitățile legate de promovarea ei sunt considerate de cunoscă tori drept Cenușăreasa viitorului. Nimeni nu mai vrea cultură. Pentru unii, ea a devenit un lest în calea luminării oamenilor. Episcopul Râmnicului știe că nicicând nu se poate face această activitate profitabilă– activitate desfășuratăîn bătătura ortodoxiei vâlcene, cu energie și aplomb de PC Burluș-State – și cu toate acestea, în parodia de comunicat de presă, se referătocmai la acest lucru. Documentele existente atestăcă pentru activitatea de tipărire ce se desfășoarăîn spațiul Episcopiei, preotul Burluș-State plătește o chirie de 3.000 euro lunar. Dacă se va închide tipografia și se va înființa un muzeu al tipăriturilor vâlcene, se va mai putea încasa această sumăde bani prin vânzarea biletelor? Săfim serioși! Acesta este numai motivul închiderii activității, pentru că , în realitate, preotul năpăstuit este pedepsit pentru că a fost (și este) confesorul primarului Râmnicului și i-a acordat acestuia, la greu, sprijin spiritual… „fărăaprobarea Episcopului”, După cum s-a și exprimat PS Gherasim. Acesta-i adevărul. Este, îndeobște, cunoscut că episcopului Gherasim nu-i sunt străine ranchiuna, supărările fărămotiv sau răzbunările. Iar acum el s-a răzbunat!

 

Episcopul a mințit

Acest caz are urmări grave, nu numai prin atacul asupra Culturii, ci și prin atacul asupra conștiinței enoriașilor. În „Decalogul” aflat în Vechiului Testament, cea de-a noua poruncă spune: „sănu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău”. PS Gherasim și oamenii care îl înconjoarăși cu care conduce Episcopia Râmnicului și a Oltului au mărturisit strâmb, împotriva aproapelui lor PC Burluș-State. „Săfaci ce zice popa, nu săfaci ce face popa” – porunca biblică , începe săse perimeze.

 

Anatema

Supărat pe subordonat – episcopul Râmnicului l-a blestemat pe preotul Burluș-State, anatemizându-l. Lucrul acesta îi face incompatibili și, conform Legiuirilor, ei nu mai puteau face slujba Nașterii Domnului împreună. ªi, totuși, slujba s-a făcut. Cum se poate, oare? Cu anatemizarea nu te joci. PS Gherasim i-a dat anatemizarea la nervi și nu a mai judecat. Vârsta îl face vulnerabil. Când, oare, i-a ridicat anatema preotului Burluș-State? La Utrenie sau Vecernie și, dacă a făcut-o, nu i s-a auzit glasul, pentru că blestemul fiind făcut prin vorbe rostite, în aceleași condiții trebuie ridicat. Nimeni nu a auzit. După cunoștințele noastre, anatemizarea se dăpentru motive grave: erezia, apostazia sau schismă. PC Burluș-State nu s-a rupt de Biserică , nu s-a lepădat de credințăși nu este declarat eretic. Atunci pentru ce a fost blestemat? Singurul preot ortodox, anatemizat pânăacum, a fost Victor Tudor, de la Pesceana. PC Burluș-State a fost blestemat în Postul Crăciunului de Episcopul Râmnicului. Cum au putut fi dumnealor în comuniune, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii? Mai ales că , înainte de Crez (simbolul credinței), existăun moment liturgic în care, preoții – împreunăslujitori – își oferăsărutarea frățească – semn al comuniunii și iubirii – prin cuvintele „Hristos în mijlocul nostru” și celălalt răspunde „Este și va fi!”. Anatema, cu referire la proferarea ei, se face în mod oficial, nu pentru că se joacă sensibilitatea PS Gherasim cu durerea preotului PC Burluș-State. Participăm la o rușinare a Bisericii.

 

Articolul batjocoritor

Recitind articolul scris în apărarea PS Gherasim de abjectul individ Trai-Anus Gumilingus Cunilingus, poți constata că acesta este revoltător. Un individ imoral, un pervers congenital, își permite să-l critice pe preotul Burluș-State și să-l apere (fărăsăi se fi cerut) pe Episcopul a două județe. Sărmanul individ, nu-i de vinăel, ci numai cei care-l bagăîn seamă. Dacă ar avea minimum de decență(ceea ce nu-i cazul, din moment ce se lasăfilmat făcând perversiuni sexuale în văzul a șapte indivizi!), Guminski s-ar retrage din profesie sau ar evita săscrie articole critice, de luptăjurnalistică . Numai că abjectul păgân nu o face și, îndrăznește chiar săadreseze șapte întrebări (oare ce are individul ăsta cu cifra șapte!) preotului Burluș. Întrebarea a șaptea sunăașa: „Ce a făcut preotul State pentru eliberarea lui Gutău, nu este o blasfemie, o înjosire a menirii Bisericii, care trebuie săfie echidistantă, care nu trebuie săfacă «chip cioplit» unui muritor, săarunce anatema asupra unor instituții ale statului sau asupra celor care nu sunt de acord cu părerile sale?”. Sictir, limbistule! A ajuta pe cineva săiasădin impas, cu mijloace corecte, duhovnicești și în spiritul adevărului, nu este o blasfemie. De altfel, nici nu ști ce înseamnăasta. Apoi, „chip cioplit” nu se poate face din vorbe, expresia, ca atare, vizând sculpturile sfinților bisericești (practică catolică ). Cine și cui a aruncat anatema, Prea Sfinția VoastrăGherasim? Priviți-vă„discipolul” ziarist și închinați-vă. Dacă nu veți voi, văvom sili săpriviți imaginile filmului prin care apărătorul dvs. de ocazie se exprimăîn intimitate, dovedind cât de „moral” este. Rușinați-vă, pentru că ați ajuns la condeiul unui astfel de individ…

 

Final neprevăzut

La presiunea opiniei publice, dar și a intelectualilor județului, PS Gherasim a revenit la hotărârea luatăși nu mai închide tipografia. ªi bine face. Maturăhotărâre. Imaginea din facsimil, spune totul. Dar, cu această victorie, parțială, râmnicenii nu trebuie săse îmbete cu apărece. Este doar un armistițiu ce ascunde în spate alte intenții. Tipografiei i se vor aduce „îmbunătățiri, în sensul modernizării”, dar urmeazăsăse încheie un nou contract economic pentru funcționarea ei. Pariul nostru cu cititorii este că noul semnatar al contractului și vechiul administrator al tipografiei nu va mai fi PC Burluș-State. Răzbunarea Prea Sfințitului nu va fi pe tipografie, ci pe destoinicul și curajosul preot amintit. Pentru curajul de a-l susține spiritual pe un om aflat (nevinovat) în suferință, duhovnicul Burluș-State este pedepsit. Dorința pedepsei nu este a episcopului, ci a politicului din spatele dumnealui, dar și a șmecherilor care se înfruptădin averea Eparhiei. (vom reveni)

Romeo Popescu
Remember 2006

• Reușitele VOCEA VÂLCII • VOCEA VÂLCII a declanșat, în 2006, trei campanii de presă, soldate cu succese răsunătoare. În rândurile care urmează, dorim săle readucem în atenția opiniei publice. Suntem convinși că un ziar are menirea – pe lângăaceea de a prezenta informațiile în termeni reali – de a încerca, pe cât posibil, săschimbe cursul evenimentelor în beneficiul cetățenilor. Iar noi am reușit, După un volum imens de muncă coroboratăcu mult curaj și dorința de a determina, așa cum spuneam, schimbarea opticii în ideea descoperirii adevărului, că ii celei drepte.

 

VOCEA VÂLCII l-a schimbat pe Dumitru Lazăr din funcția de director al bibliotecii județene
Pentru început, dorim săamintim campania de schimbare din funcție a directorului Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, Dumitru Lazăr. Iatăcâteva titluri din VOCEA VÂLCII, ce fac referire la acest demers jurnalistic. Biblioteca județeană , un loc blestemat?, Dictatura lui Lazăr umbrește prestigiul Bibliotecii Județene, Lazăr și-a tras salariu de merit sau Lazăr, fă-ți bagajul și te du! „De la începutul anului, investiția de la Biblioteca județeană „Antim Ivireanul” a fost supusăunor ample anchete jurnalistice, apărute în mai multe publicații, printre care și VOCEA VÂLCII. Tot de atâta timp, directorul bibliotecii, Dumitru Lazăr, nu a catadicsit săaibănici o reacție publică vizavi de informațiile deloc favorabile apărute în presa vâlceană. Tocmai de aceea, mai mulți jurnaliști din presa localăau luat hotărârea de a determina o conferințăde presăla sediul Bibliotecii Județene, bineînțeles avându-l pe Dumitru Lazăr drept protagonist” – scria redactorul Magda Îolea, într-unul dintre articolele sale. Mai mult, în încercarea noastrăde a determina schimbarea acestui director, am dorit săatragem, în permanență, atenția asupra comportamentului său dictatorial. „În ultimul timp, nimic din ceea ce întreprinde Dumitru Lazăr, încă directorul bibliotecii Județene, nu ne mai miră. Cu toate acestea, noi ne facem datoria de ne informa cititorii și pe diriguitorii județului despre ce se întâmplăîn interiorul Bibliotecii Județene, acolo unde de ani de zile domnește haosul, dezinteresul Față de banului public și teroarea asupra majorității angajaților” – semna același redactor, într-unul dintre numerele publicației VOCEA VÂLCII. După ce au curs râuri de cerneală, în cele din urmă, campania dusăde publicația noastrăa fost încununatăde succes, iar Dumitru Lazăr și-a dat demisia: „în câteva zile, legea privind managementul instituțiilor de culturăva fi publicatăîn Monitorul Oficial, iar Lazăr este nevoit, vrea, nu vrea, săpărăsească Biblioteca județeană . Acestaa fost declarat respins de că tre comisia de evaluare, constituităde Consiliul Județean” – scria VOCEA VÂLCII.

 

VOCEA VÂLCII a reparat nedreptatea făcutălui Gheorghe Gogârnoiu
Cea de-a doua campanie a fost pentru susținerea directorului Finanțelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, că ruia i se dorea schimbarea de că tre anumiți potentați locali și lucrători de prin presă. Romeo Popescu, redactorul-șef al publicației VOCEA VÂLCII a alocat, acestui subiect, mai multe numere de ziar. Cu fiecare articol scris, a încercat sădemonstreze vâlcenilor că șeful Finanțelor Publice a fost ținta unor atacuri mârșave, nemotivate. În cele din urmă, „Vocea Vâlcii” a descoperit „OAMENII DIN SPATELE ATACURILOR DE PRESĂ MURDARE DUSE ÎMPOTRIVA DIRECTORULUI FINANÎELOR PUBLICE ec. GHEORGHE GOGÂRNOIU”. „Nu cu mult timp în urmă, la comandă, au început atacuri mârșave de presă, împotriva directorului executiv al Direcției Finanțelor Vâlcea, ec. Gheorghe Gogârnoiu. Port drapelul acestei mârșăvenii a fost săptămânalul bucureștean „Avocatul tău” și un ziar efemer județean, făcut la apelul bocancilor din orgoliul nu mai știm noi cui analfabet infatuat. Cunoscând „terenul” (Dosarul ECOPAINT) pe care s-a dat atacul incorect și tendențios împotriva șefului finanțelor județene, ne-am permis săintervenim prin investigații jurnalistice pentru a descoperi cine sunt încă ierătorii și abjecții care au murdărit imaginea județului Vâlcea. Cazul ECOPAINT fost un subiect pe care noi l-am prezentat și dezvoltat în premierăjurnalistică , cu mult timp înaintea prezentării „șocante” în presa urechistă, localăși națională. Pentru că pseudo-ziariștii vâlceni care au preluat de pe Internet articolulul nostru și prezentarea evaziunii comisăde patronul firmei menționate s-au folosit și de numele VOCII VÂLCII, ne-am implicat în lămurirea atacurilor stupefiante, suburbane, insultătoare și neprofesionale, cu intenția declaratăde a-i arăta cu degetul pe păpușarii beneficiari ai scandalului ce se prefigura. Urmare a primei atenționări publice, prin care semnalam că este calomniat, cu multăușurințăși nefondat, un înalt funcționar public supus prezumției de nevinovăție, am devenit ținta calomniilor și insultelor din ziarele menționate mai sus. Nici unul dinte „zmeii” de presăcalomniatori, semnatarul articolului din „Avocatul tău” sau cel al articolului din „Realitatea (cui?!)” nu au stat de vorbăcu șeful finanțelor înjurat cu atâta obidă, comițând o gravăeroare profesionalăpentru care, cu siguranță, vor da socotealăîn instanța de judecată” – informa redactorul-șef Romeo Popescu. Cel de-al doilea material, intitulat „DOI MAFIOÎI STAU ÎN SPATELE ATACURILOR PRIN PRESĂ DATE DIRECTORULUI GOGÂRNOIU”,a clarificat, în mod cert, orice urmăde dubiu ce mai putea exista cu privire la sabotajul la care a fost expus Gheorghe Gogârnoiu, nemeritat, în opinia ziarului VOCEA VÂLCII. „În urma demarării investigațiilor legate de atacurile mârșave prin presăcomise împotriva directorului executiv al DGFP Vâlcea, ec. Gheorghe Gogârnoiu, săptămâna de săptămânăși număr de număr, în ziarele „Avocatul tău” și „Realitatea Vâlceană”, am putut stabili cu certitudine grupul de „complotiști”, profilul lor moral, nemulțumirile ce-i macinăși sponsorii care impulsioneazăfinanciar denigrarea înaltului funcționar public. Lichelele care susțin cu informații false sau trunchiate, documente furate din instituție și minciuni ordinare articolele din ziarele amintite, sunt salariați ai Finanțelor Publice care nu și-au găsit împlinirea profesionalăce și-o doreau, șefii lor apreciindu-i După cum merită, sancționându-i aspru, conform prevederilor Codului Muncii. Precizăm că în rândul celor care aduc ofensăconducă torului unei instituții de stat am distins trei categorii de indivizi”.

 

Campania pentru eliberarea primarului Mircea Gutău
Fărăîndoială, cea mai importantăcampanie de presăa noastrădin anul 2006 a fost aceea de susținere a primarului municipiului Rm. Vâlcea, Mircea Gutău. Mii de râmniceni au trimis, pe adresa redacției noastre, scrisori în care ne mărturiseau că sunt convinși de nevinovăția edilului-șef. „MASCARADA DNA” a fost titlu cu care a debutat campania noastrăde susținere a lui Mircea Gutău. „(…) Ulterior, a fost reținut de DNA și primarul Mircea Gutău, deoarece, conform primelor concluzii, vicele Dicu nu ar fi putut săaprobe o astfel de autorizație, singurul în măsurăsă-și punăsemnătura, conform atribuțiunilor de serviciu, fiind numai primarul. Acțiunea de surprindere a fost pusăla cale de procurorii anti-corupție de la DNA, în baza auto-denunțului celui mai controversat om de afaceri vâlcean, patronul firmei ROVIMET- Constantin Popescu zis Crinu. Flagrantul realizat în restaurantul hotelului Maria, l-a aruncat în afara legii pe Nicolae Dicu, drept pentru care acesta a și fost arestat”. Au urmat, apoi: „ELIBERAÎI-L PE PRIMAR!”, „LIBERTATE PENTRU PRIMAR”, „FALSUL DE LA DNA”,„Primarul Mircia Gutău va avea parte de dreaptăjudecată” și „Primarul Mircia Gutău a fost eliberat condiționat”. Timp de 4 luni de zile, în paginile VOCII VÂLCII au apărut documente incendiare, în exclusivitate, despre cazul Gutău-Dicu. În toatăaceastăperioadăam publicat probe din dosar, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, precum și notele de interceptare a convorbirilor telefonice dintre delatorul Crinu Popescu și cei doi edili. În rândurile ce urmează, văprezentăm și câteva pasaje din articolele scrise de redactorii publicației noastre, pentru campania de susținere a lui Mircea Gutău. În cele din urmă, adevărul a ieșit la iveală, iar primarul Râmnicului a venit acasă, acolo unde era așteptat de marea majoritate a celor care l-au ales. „Joi, 6 iulie, în jurul orei 14:55, Constantin Popescu l-a sunat pe primar și l-a invitat la masăla restaurantul hotelului Maria. Primind un refuz politicos, acesta a cerut permisiunea unei vizite la sediul primăriei. Mai târziu, După 30 de minute, a intrat agitat în biroul lui Mircia Gutău, spunând: „ Eu plec în concediu vreo 3 zile și rămâne cum am stabilit cu Bebe Dicu”. După un moment de stupoare, replica primarului a fost: ”Domnule Popescu, văsprijin săobțineți autorizația, numai dacă aveți acordul notarial al vecinilor. Dacă este așa cum spuneți, că aveți inclusiv acordul domnului Fieroiu, depuneți documentația la Urbanism și sunteți rezolvat”. Dialogul se aflăarhivat în dosarul întocmit de procurorii DNA. În acest moment, caseta video, pe care denunțătorul a înregistrat dialogul ( camera video a fost disimulatăîn vestimentația sa) atestăgestul și următoarea frază: ( Constantin Popescu – ducând mâna spre buzunarul de la piept) „ ªtiți, am avansul acela…” Mircia Gutău: „ NU! Poftiți afară!”, refuzând categoric mita intenționată” – semnala redactorul-șef Romeo Popescu, în articolul intitulat „MASCARADA DNA” sau „Primarul Mircia Gutău și Nicolae Dicu viceprimarul municipiului Rm.Vâlcea, au fost scoși din Penitenciarul de MaximăSiguranțăColibași, pentru a fi judecați de magistrații din cadrul Tribunalul Județului Vâlcea. Cei doi sunt cercetați pentru luare de mităși respectiv complicitate la luare de mităîn valoare de 50 de mii de euro. În urma primei înfățișări care a început la ora 10.30 și a durat nu mai puțin de douăore și jumătate judecă torii au deliberat timp de alte trei ceasuri eliberarea condiționatăa lui Mircia Gutău și reținerea în continuare în arest preventiv a lui Nicolae Dicu. Instanța a decis că măsura arestării preventive în cazul inculpatului Nicolae Dicu sărămânăîn continuare. În cazul lui Mircia Gutău s-a decis ca măsura de arestare preventivăsăfie înlocuită, acesta fiind pus în libertate cu interdicția de a părăsi localitatea. Imediat După pronunțarea sentinței de că tre Adriana Dinescu Mărăcinescu – președintele completului de judecată, procurorii din cadrul DNA, nemulțumiți de decizia luatăau făcut recurs cerând în continuare menținerea măsurii de arest preventiv în cazul lui Mircia Gutău. De asemenea și apărătorul lui Nicolae Dicu a introdus recurs. Procesul urmeazăsăse judece vineri, 15 septembrie, la Curtea de Apel Pitești” – informam în articolul, Primarul Mircia Gutău a fost eliberat condiționat.

 

Mităla liberali

Pe lângăcele trei campanii încununate de succes, VOCEA VÂLCII a adus în atenția opiniei publice și alte zeci de materiale, care sperăm noi, au suscitat interesul cititorilor noștri. Unul dintre ele cu titlul „ªpăgarul cu dinți de aur”, informam atunci vâlcenii cu privire la șpaga pretinsăde consilierul local liberal, Ion Nicolae, pentru angajarea unei cunoștințe de-ale sale la societatea ACVARIM SA. Iată, un fragment din articolul de care aminteam mai sus: „De nenumărate ori am semnalat comportamentul irațional al liberalului Ion Nicolae, individ atins de boala grandomaniei și contaminat de forța puterii politice. VOCEA VÂLCII și-a făcut datoria semnalând abuzurile acestuia, precum și vulnerabilitatea la intențiile de corupție. În urmăcu 6 ani de zile, am sesizat opinia publică despre mita pe care a primit-o acesta de la tatăl unei tinere absolvente a Facultății de Drept pe care l-a amăgit că -i va da subiectele de examen și că -i va asigura angajarea în funcția de jurist la Primăria Râmnicului. La citirea informației, primarul social-democrat Traian Sabău a sesizat Parchetul de pe lângăTribunalul Vâlcea, iar pe noi ne-a somat, printr-o adresă, săprezentăm probele în baza că rora am făcut afirmația. Pus în fața realității, oficialul râmnicean a fost nevoit săse întrebuințeze serios pentru mușamalizarea dosarului. De curând, același individ, dar de data acesta consilier municipal PNL, a primit o nouășpagă, ceea ce-l face vulnerabil în fața legii, drept pentru care va trebui sădea cu subsemnatul. Scandalul „ªpagăla liberali” poate lua amploare. O râmniceancă cu domiciliul în strada Nicolae Iorga, nr.2, (…) este așteptatăsădezvăluie în fața organelor de anchetănumele consilierului liberal care ar fi luat mităde la familia ei pentru schimbarea locului de muncă . Declarația datăde ea în fața unei înalte oficialități vâlcene a ajuns și în posesia noastră. Ea spune că banii pretinși (30 milioane lei vechi) au fost luați în douătranșe de „domnul Ion Nicolae – consilier local”. După ce a plătit prima parte din bani, denunțătoarea a insistat săfie angajatăla SC Acvarim SA”. Deși, acestui articol au urmat și altele în care semnalam că Ion Nicolae a săvârșit un act de corupție, iar justiția trebuia să-și facă datoria, Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că cel care a denunțat mita, și-a retras plângerea.

 

Frâncu a făcut pipi pe Tăriceanu
Un alt eveniment care a șocat opinia publică , de aceastădatădin lumea politicului, a fost declarația lui Emilian Frâncu, prin care spunea că face pipi de premierul României, că lin Popescu Tăriceanu, apărut în cotidianul „Ziua”. „Nu mai departe de zilele trecute, presupusele vorbe ale liderului PNL Vâlcea, deschideau ediția de vineri a cotidianului central „Ziua”, iar dacă totul se va dovedi a fi adevărat, înseamnăcă politicianul Frâncu și-a pierdut, cu siguranță, simțul realității. În urmăcu puțin timp, presa naționalăa dezvăluit timid că liderii a nouăfiliale liberale s-au întâlnit la Micești (Argeș) – în vila Regiei Protocolului de Stat – pentru a pune la punct un plan de atac împotriva premierului Tăriceanu, președintele PNL fiind considerat de „conjurați” principalul responsabil pentru declinul partidului în sondaje. După demascarea făcutăde un turnător implantat de Bogdan Olteanu printre conspiratori, în justificarea întrunirii, șefii liberali din provincie au povestit că la întrunire, printre șprițuri, au vorbit despre infrastructurăși că au elaborat un proiect de rezoluție în vederea prezentării lui la Delegația Permanentăce a avut loc la Cluj. Rezoluție pe care nu au mai avut curaj săo prezinte… Cotidianul ZIUA a publicat, în exclusivitate, transcriptul replicilor pe care președintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu i le-a „turnat” președintelui PNL București, Ludovic Orban, care l-a sunat pentru a-l trage de limbăvizavi de episodul complotului din teritoriu. Apoi, tot el, Ludovic Orban a „ciripit” presei dialogul publicat. Deși neagăvehement. După izbucnirea scandalului, același Ludovic Orban a negat „șprițul de la Micești” și limbajul folosit de deputatul vâlcean, afirmând că „ceea ce a apărut în ZIUA sunt afirmații trunchiate și modificate”, dar nu neagădialogul purtat. Se prea poate săfie și așa. Numai că noi, cei care am stat, uneori, în anturajul privat al lui Emilian Frâncu, regăsim multe din refulările sale, expresiile „academice” și definitoriile accente ale caracterului său: izbucniri frenetice, lașitatea din spatele zicerilor războinice, „bălăcă reala” de cum îi vine la gură, explozii verbale necontrolate, utilizarea de termeni mai mult decât vulgari la adresa celor ce nu-i convin, copilăros, plângăreț, suspicios, laș, lingușitor și prefăcut. Legat de expresiile licențioase folosite și prezentate cititorilor („Pe Tăriceanu sănu-l mai văd în ochi. Eu sunt foarte supărat. Măp… pe Tăriceanu!” și „Mi se rupe c…u' de acest partid de c…at care a ajuns PNL”), expresii despre care semnatarul articolului din Ziua afirmăcă îi aparțin lui Frâncu” – scria VOCEA VÂLCII.

Olivia Pirvu