1

Contraatac dur la propunerea de aruncare a icoanelor din scoli

             ” În frunte cu episcopul Râmnicului, PS Gherasim,  ” „În numeroase comunități din țară , de diferite confesiuni, elevii, părinții și profesorii sunt atașați acestor valori, pe care le consideră integrate educației și formă rii personalității omului, cu o atitudine pozitivă și responsabilă Față de sine și de societate”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Râmnicului ” „până acum nu am avut din județul Vâlcea nici o plângere referitoare la prezența icoanelor în școli. Avem și câteva cabinete de religie unde profesorii de religie își țin orele și nimeni nu s-a plâns până acum”, ne-a declarat Mihai Moldoveanu, șeful Inspectoratului Școlar

 

             Reclamația unui profesor de filozofie buzoian care consideră că fiica sa este discriminată religios a creat un scandal național. Zilele trecute, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a recomandat Ministerului Educației și Cercetării să elaboreze o  normă internă prin care să interzică simbolurile religioase în școli. Reprezentanții CNCD consideră că postarea unei icoane în sălile de clasă încalcă legislația Uniunii Europene, precum și Constituția României. Mai mult, s-a recomandat ca afișarea simbolurilor religioase să se facă numai la orele de religie sau în spațiile destinate acestora.

 

             PS Gherasim vrea să împiedice scoaterea icoanelor din școli

             Și în județul Vâlcea, zvonul că icoanele vor fi scoase din sălile de clasă a creat multe valuri. Episcopul Râmnicului, Prea Sfinția Sa Gherasim Cristea, a inițiat o campanie de strângere de semnături printre enoriașii vâlceni pentru a împiedica scoaterea simbolurilor religioase din unitățile de învățământ. PS Gherasim consideră că în spatele profesorului buzoian se află culte neo-protestante care vor să restrângă libertatea religioasă. „Prezența simbolurilor religioase în sălile de clasă nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorinței și consimțământului părinților, profesorilor și elevilor în conformitate cu valorile religioase și culturale pe care le împărtășesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o măsură brutală și nejustificată de restrângere a libertății religioase, contrară principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credincioșilor din România. În numeroase comunități din țară , de diferite confesiuni, elevii, părinții și profesorii sunt atașați acestor valori, pe care le consideră integrate educației și formă rii personalității omului, cu o atitudine pozitivă și responsabilă Față de sine și de societate” se arată într-un comunicat al Episcopiei Râmnicului. Listele cu semnături, strânse în bisericile din județ, vor fi trimise Guvernului.

             La rândul său, inspectorul general al Inspectoratului Județean Școlar Vâlcea, Mihai Moldoveanu nu este de acord cu excluderea simbolurilor religioase din sălile de clasă, motivând că peste 95% din populația României este creștină. „Nici nu-mi închipui cum ar putea să se ia o asemenea decizie. Pot să vă spun că eu am fost martor când, După Revoluție, elevii, părinții și profesorii au adus în sălile de clasă icoane. Deci, este dorința lor de a avea un simbol al credinței în școală. Mai mult, până acum nu am avut din județul Vâlcea nici o plângere referitoare la prezența icoanelor în școli. Avem și câteva cabinete de religie unde profesorii de religie își țin orele și nimeni nu s-a plâns până acum” ne-a declarat Mihai Moldoveanu.

 

             „Credința este singurul lucru pur în noi” Constantin Drugan

             Nici directorii celor mai importante unități școlare din Rm. Vâlcea nu consideră că afișarea simbolurilor religioase în sălile de clasă ar însemna vreo discriminare. Directorul Colegiului Național „Alexandru Lahovari” Rm. Vâlcea, Constantin Drugan ne-a declarat că de-a lungul timpului, ca profesor, a observat că prezența unei icoane în clasă întărește morala și personalitatea elevului. Constantin Drugan ne-a mărturisit că de la începutul anului școlar a avut în jur de 20 de solicitări din partea unor elevi care nu vor să participe la orele de religie pentru că au alte credințe.  „Nu înțeleg de ce acum se leagă de aceste icoane care, pentru poporul român, reprezintă o tradiție. Am observat că numai faptul că există o icoană în clasă, întărește moralul și credința elevilor. Ar fi o mare nedreptate să ni se ceară să le dăm jos de pe perete. Singurul lucru pur în interiorul nostru a mai rămas credința. Elevilor, care au cerut să nu participe la orele de religie, le-am respectat credința și nu am avut nicio plângere. Nu-i deranjează icoanele. Mai mult, noi avem în curtea liceului o cruce mare și nu deranjează pe nimeni” ne-a spus directorul de la Lahovari. De asemenea, majoritatea elevilor liceului, cu care redactorii bisăptămânalului Vocea Vâlcii au stat de vorbă, sunt de acord cu punctul de vedere al directorului lor. Ei spun că înaintea fiecă rei lucrări sau teze se închină la icoană și spun rugăciuni în gând. „Ce au cu icoanele nu știu? Altă preocupare nu au? Nouă ne sunt necesare în clasă. La fiecare lucrare mai grea ne închinăm și cerem ajutorul lui Dumnezeu. Astfel  ne crește moralul” ne-a spus Andrei B., elev în clasa a X-a. Dragos I., elev al liceului în clasa a X a, este mult mai radical: „Nu am auzit în viața mea o asemenea imbecilitate. Cred că ateii sau persoanele de alte religii au cerut scoaterea icoanelor din clasă. Ar fi mai bine să-și vadă de treaba lor și să ne lase pe noi, creștinii, care suntem mai mulți, să credem în ce vrem și în cine vrem”.

 

             Doi elevi adventiști au cerut să nu participe la orele de religie

             Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Rm. Vâlcea spun că nu merg prea des la biserică , dar asta nu înseamnă că nu cred în Dumnezeu, sau că nu se închină la icoane. Mirabela S., elevă în clasa a XI a ne-a povestit că , pe când era în clasele I-IV, învățătoarea îi punea zilnic să spună rugăciuni înaintea orelor. „Învățătoarea era o tipă credincioasă care ne povestea de multe ori viața lui Iisus. Nouă ne plăcea, mai ales în timpul orei de mate. Acum, în liceu, facem religie dar nu mai suntem așa interesați ca atunci când eram mici. Oricum, consider că icoanele au rolul lor în sălile de clasă și nu trebuie date jos” ne-a spus Mirabela. Ioana V., din clasa a IX a zice că de mică a fost învățată să creadă în Dumnezeu și să se roage. „Bunicul meu a fost preot, tatăl meu este preot și fratele meu este la Teologie. Deci, vă puteți da seama că sunt foarte credincioasă. Nu concep să scoată icoanele din școli. Cred că în primul rând ar trebui să ne consulte și pe noi, elevii” spune Ioana. De aceeași părere este și directorul Colegiului Mircea cel Bătrân Rm. Vâlcea, că tălin Pană: „Noi am intenționat să facem un cabinet de religie în școală, însă acum așteptăm să vedem ce se întâmplă. Nu știu cu ce-i deranjează icoanele de pe pereți. Am avut doi elevi adventiști care au cerut să nu participe la orele de religie și le-am acceptat cererea”.

Claudia Stanciu
Orfanii cu parinti

         ” Sute de copii vâlceni tânjesc de dorul părinților plecați de acasă ” peste 400 de minori au rămas în grija bunicilor sau rudelor îndepărtate, pentru că părinții lor au ales să câștige bani în străinătate ” cu profunde traume sentimentale, micuții abandonați devin introvertiți sau au un comportament deviant ” lipsiți de dragoste părintească , capătă o atitudine agresivă Față de ceilalți copii, încercând, astfel, să treacă peste nedreptatea de a rămâne ai nimănui

 

           Instabilitatea socio-economică din România și tranziția interminabilă i-au determinat pe mulți dintre români, să plece la muncă în străinătate pentru a-și putea întreține familia. Desigur, câștigurile obținute sunt importante atât pentru familie cât și pentru economia românească , însă această migrație spre vest are și aspecte negre. Ne referim aici, la destrămarea familială și „abandonul” copiilor la bunici sau la alte rude, cu consecințe psihologice grave în timp pentru aceștia. Consecințele determinate de plecarea unuia sau chiar a ambilor părinți sunt destul de grave pentru starea psihică a micuților, putând apărea, foarte ușor, sentimentul de abandon sau anxietatea de separare. Psihologii sunt de părere că absența părinților sau doar a unuia dintre ei, poate conduce și la probleme școlare. Adolescentul nu se mai concentrează, se închide în el sau devine neliniștit sau, și mai grav, abandonează studiile, nemaigăsindu-și locul și sensul în colectivitatea în care învață. 

           Părinții de „carton”

           O situație rezultată din statisticile Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, relevă faptul că , la ora actuală, nu mai puțin de 22 de mii de copii au ambii părinți plecați la lucru peste granițele țării. Specialiștii au găsit și un termen pentru cei care-și părăsesc copiii, pentru a munci în străinătate: „părinți de carton”, fotografiile fiind singurul mijloc prin care micuții își mai pot vedea mama sau tatăl. Bunicii sau cei responsabili de copii se simt datori să suplinească absența părinților printr-o fotografie cu care copilul să comunice, să-i vadă permanent, aceasta devenind, astfel, substitutul realului. Cele mai grave repercusiuni le resimt copiii crescuți îndeaproape de părinți. Când se trezesc, dintr-o dată, singuri, universul lor se năruie. Studiile mai arată că lipsa părinților afectează viata copilului, generând adevărate drame, de la comportament deviant, ticuri până la suicid.

           Studii îngrijorătoare

           Sute de copii din județul Vâlcea au fost lăsați singuri în țară de părinții care au plecat la muncă în străinătate, mai ales la cules de că pșuni în Spania. În multe cazuri, minorii sunt îngrijiți doar de bunici, rude îndepărtate, vecini sau prieteni de familie. O statistică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea (DGASPC), arată că , în acest moment, 427 de minori au fost lăsați în grija rudelor de părinții plecați la muncă în străinătate. 22 dintre ei au sub vârsta de 2 ani, iar 118 până în 7 ani. Ultimele cercetări relevă că bebelușii crescuți în prezența mamei se dezvoltă diferit Față de pruncii separați de cea care le-a dat viață. Copiii abandonați de mamă de la o vârstă foarte fragedă nu se hrănesc suficient, au greutate mică , suferă de reflux gastroesofagian sau chiar de anorexie (refuzul alimentației).

           Afecțiune la distanță

           Lipsa părinților poate genera, la maturitate, apariția anxietății, agorafobiei (frica de a ieși din casă). Dintre cei peste 400 de copii vâlceni lăsați de părinți în voia sorții, doar 328 merg la școală sau grădiniță, iar 51 sunt crescuți de rude foarte îndepărtate. Asistenții sociali ai DGASPC Vâlcea susțin că toți acești copii se află sub supraveghere și că educația acestora este monitorizată permanent.

           Statisticile efectuate la nivel național arată că în cele mai multe familii, mama este cea care pleacă la munca în străinătate, fie că este vorba despre mediul urban sau rural. Nici la Vâlcea situația nu se prezintă diferit. Vârsta părinților care aleg să muncească în străinătate este cuprinsă între 25 și 45 de ani. Familiile care pleacă au doi sau trei copii. Studiul demonstrează că preocuparea principală a acestui tip de familie este aceea de a câștiga bani, copiii trecând pe locul doi. Aceasta schimbare de ierarhie a valorilor familiei are drept consecințe destrămarea familiilor. Cadrele didactice din Vâlcea susțin că majoritatea copiilor lăsați singuri de părinții plecați în străinătate sunt elevi-problemă, introvertiți și cu un comportament agresiv Față de colegii din clasă.

Olivia Pirvu
SAPARD-ul a salvat de la divizare compania VEL PITAR

             ” Un plan de „decimare” a fost dat peste cap în ultima clipă  ” prin adresa 20.374/3 noiembrie 2006, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Program SAPARD a anunțat că nu este de acord cu proiectul de divizare al SC Vel Pitar SA datorită includerii printre activele care urmează a fi transferate ca urmare a divizării a morii de grâu din localitatea Bujoreni pentru care se află în derulare un contract de finanțare prin Programul SAPARD ” astfel, dacă nu intervenea SAPARD-ul, societatea Vel Pitar și-ar fi redus capitalul cu suma de aproape 2 milioane de euro, prin… anularea a 68 de milioane de acțiuni

 

             Cea de-a doua societate comercială ca mărime din județul Vâlcea SC Vel Pitar SA a fost zilele trecute pe punctul de se face „țăndări”, o companie care ajunsese de câțiva ani la o dezvoltare explozivă, atât pe orizontală cât și pe verticală. Cunoscută înainte de anul 2001 sub denumirea de Mopariv, întreprinderea a fost preluată de peste cinci ani de fondul de investiții Broadhusrt Investements Limited care, an de an, a înglobat în SC Vel Pitar SA mai multe societăți comerciale din domeniul morăritului și panificației din cât mai multe județe ale țării. Ajunsese la o asemenea extindere încât șefii de la Broadhurst au decis să spargă acest „balon” cu un ac foarte ascuțit .

 

             Ce planuri aveau cei de la Vel Pitar?

 

             Luni, 27 noiembrie, la sediul societății Vel Pitar SA a fost programată să se desfășoare ședința Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în care urma să se discute și să se aprobe cel mai mare proiect de divizare conceput vreodată de o întreprindere foarte mare din România. Concret, proiectul de divizare prevedea desprinderea unor părți din patrimoniul SC Vel Pitar SA și transmiterea acestora că tre șase societăți înființate în acest scop. Astfel, se intenționa înființarea a șase noi societăți comerciale din „cașcavalul” care era SC Vel Pitar SA: Magavel, Propivel, Moravel, Imobvel, Velpropimob, Iassivel. Acționarii societății Vel Pitar își puteau menține După divizare ponderea deținută în capitalul social al societății divizate și vor beneficia de distribuirea proporțională a acțiunilor emise de societățile beneficiare ca efect al divizării. Ca efect, valoarea activului net deținut de fiecare acționar în parte După divizare urma să fie aceeași cu valoarea de dinainte de divizare. Astfel, activul net aferent fiecă rui pachet de acțiuni Vel Pitar SA de dinainte de divizare trebuia să fie egal cu suma dintre activul net aferent pachetului de acțiuni Vel Pitar SA, corespunzător, rămas După divizare și activul net aferent pachetelor de acțiuni de la cele șase societăți nou create, primite în schimbul acțiunilor Vel Pitar SA anulate. De asemenea, se prevedea ca aceste cote procentuale deținute de acționari în capitalurile sociale ale societăților „beneficiare” să fie egale cu cotele procentuale deținute în capitalul social al Vel Pitar SA înainte și După divizare. Cristian Petriceanu, președintele Consiliului de Administrație al societății Vel Pitar SA Râmnicu Vâlcea, susținea divizarea întreprinderii motivând prin necesitatea separării diviziei de magazine și a activității de morărit și a organizării acestora în societăți comerciale distincte în vederea creșterii rentabilității la nivelul întregii afaceri, pe de o parte, și a separării unor active imobiliare în vederea exploatării lor mai eficiente. După transferul părților din patrimoniu în proprietatea societăților beneficiare, acestea urmau să decidă cu privire la strategia de urmat pentru creșterea eficienței lor în exploatare.

 

             Care a fost „supărarea” celor de la SAPARD?

 

             Prin adresa 20.374/3 noiembrie 2006, Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Program SAPARD a anunțat că nu este de acord cu proiectul de divizare nr. 2945/20 septembrie 2006 al SC Vel Pitar SA datorită includerii printre activele care urmează a fi transferate ca urmare a divizării a morii de grâu din localitatea Bujoreni, județul Vâlcea, pentru care se află în derulare un contract de finanțare prin programul SAPARD. Astfel, acționarii de la societatea Vel Pitar SA au decis să renunțe la proiectul de divizare a întreprinderii vâlcene. În urma acestei operațiuni de divizare, societatea Vel Pitar SA trebuia să își reducă capitalul social cu suma de 6,86 milioane de lei noi, de la 7 milioane de lei noi, la numai 183.000 lei noi. Valoarea reducerii de capital a societății divizate, ca efect al divizării, a fost calculată drept suma capitalurilor sociale ale societăților beneficiare. Astfel, dacă nu intervenea SAPARD-ul, SC Vel Pitar SA și-ar fi redus capitalul cu suma de 6,8 milioane de lei noi, prin… anularea a 68 de milioane de acțiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei noi/acțiune. Acțiunile se anulau în felul următor: 1,6 acțiuni proprii ale societății și 67 milioane de acțiuni deținute de acționarii societății. Pe de altă parte, datoriile prevăzute a fi transferate că tre societățile beneficiare erau în parte sau integral stinse.

 

             Gh. Frâncu nu renunță la ideea divizării

 

             Totuși, printr-o adresă semnată de președintele de ședință AGA din 27 noiembrie, Gheorghe Frâncu, se face cunoscut că în aceeași ședință extraordinară s-a împuternicit Consiliul de Administrație al societății să întocmească , să semneze și să publice un nou proiect de divizare prin care să fie separate liniile de business ale SC Vel Pitar SA precum și activele subutilizate. Având în vedere că divizarea implica alocarea de acțiuni care nu erau admise la tranzacționare pe o piață reglementată, acționarii Vel Pitar SA care nu sunt de acord cu divizarea au dreptul de a se retrage din societate.

Andrei Bacalu
JUDECATORUL CORNOIU A FOST SALVAT DE COLEGII LUI

        „Corb la corb nu-și scoate ochii”

 

         Judecă torul Dănuț Cornoiu, președintele Secției Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), nu va mai fi exclus din magistratură pentru implicarea sa în scandalul legat de casa în care locuiesc părinții ministrului justiției, Monica Macovei. Un complet format din nouă colegi ai săi – magistrați ai aceleiași instanțe – a admis recursul împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din rândul judecă torilor. Colegiul de Conducere se va întâlni în zilele următoare pentru a lua în discuție dacă Dănuț Cornoiu poate rămâne președinte al Secției Civile și de Proprietate Intelectuală deoarece, potrivit legii, dacă un magistrat a fost sancționat nu poate ocupa o funcție de conducere.

         Președintele Secției Civile și de Proprietate Intelectuală din cadrul instanței supreme, vâlceanul Dănuț Cornoiu, a fost salvat de la excluderea din magistratură de Completul de nouă judecă tori de la aceeași instanță. Judecă torii au admis recursul făcut de Cornoiu împotriva deciziei de excludere din magistratură luată în această primăvară de Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost motivată prin faptul că judecă torul ar fi mutat un dosar, aflat pe rolul secției pe care o conducea, de la un complet la altul. această mutare de judecă tori s-ar fi făcut pentru a favoriza o familie care locuia în același imobil cu părinții ministrului justiției, Monica Macovei. Completul de nouă judecă tori a decis că măsura este prea dură și a stabilit o pedeapsă mai blândă: diminuarea cu 15% a îndemnizației de încadrare, pe o perioadă de trei luni. Decizia este definitivă. În urma hotărârii, potrivit noilor reglementări care stabilesc că magistrații care au primit sancțiuni nu mai pot ocupa funcții de conducere, Colegiul de Conducere al Curții Supreme urmează să ia în discuție revocarea din postul de președinte Secția Civilă și de Proprietate Intelectuală. Recursul vâlceanului Dănuț Cornoiu a fost admis cu majoritate de voturi; doar unul dintre cei nouă judecă tori din complet a apreciat că judecă torul ar trebui exclus din magistratură. Ceilalți 8 judecă tori nu au uitat că se poate să le vină și lor rândul să răspundă pentru incorectitudinile pe care le-au comis în multe dosare. Și, au acționat pe principiul „corb la corb nu-și scoate ochii”. până când magistrații nu vor da socoteală de modul în care își desfășoară activitatea în instrumentarea dosarelor, vor face exact așa cum le dictează interesul sau incompetență. Câți magistrați au fost sancționați de CSM de modul inadecvat în care fac cercetările? De ce nu dau socoteală de felul în care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu ? Sunt plătiți din bani publici, cu niște salarii de zeci de ori mai mari de cât românii de rând, cu pensii speciale de zeci de milioane, iar ei fac ce vor în aceste dosare, fără să răspundă nici măcar atunci când sunt evidente reaua credință sau gravă neglijență!

         Istoric

         În 28 martie a.c., judecă torul Dănuț Cornoiu a fost exclus din magistratură de că tre CSM, el continuându-și atribuțiile la Înalta Curte de Casație și Justiție. În paralel cu acțiunea disciplinară declanșată împotriva acestuia (care s-ar fi implicat în transferarea unui dosar de la un complet de judecată la altul, pentru a intra un judecă tor care avea interes în cauză), procurorii anticorupție au început verifică ri legate de modul de repartizare a cazului. Procurorii anticorupție și-au declinat competența în favoarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât au constatat elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, și nu fapte de corupție. După o lună, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică au stabilit că judecă torul Dănuț Cornoiu nu a avut nici o implicare în repartizarea dosarului respectiv, nesemnând nici o rezoluție în acest sens. DNA nu a constatat fapte de corupție în ce privește soluția prin care instanța supremă a dat câștig de cauză părinților ministrului justiției, Monica Macovei, dar a trimis dosarul la Parchetul instanței supreme pentru alte investigații. Concret, DNA și-a declinat competența în favoarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât a constatat elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, și nu fapte de corupție.

Raul Pop
URBAN LE SPUNE ADIO RAMNICENILOR

           ” După o sentințănedreaptăa Curții de Apel Pitești,  ” Silviu Prigoanăjoacă teatru ieftin, spunând, După 24 de ore de la pronunțarea sentinței,  că nu știe sigur dacă societatea sa câștigat procesul cu firma Urban la instanța din Pitești ” pentru a avea sorți de izbândăîn fața armatei de avocați a lui Silviu Prigoană, conducerea Urban a anunțat că va apela la sprijinul unei case de avocaturăcu experiențăși succes în domeniu.

 

          Marți, 28 noiembrie, judecă torii Curții de Apel din Pitești au pronunțat hotărârea la contestația depusăde societatea Urban SA împotriva deciziei de acordare a serviciului de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea că tre firma condusăde Silviu Prigoană Rosal Grup SRL București. Din păcate, judecă torii de la această instanță, care se dovedesc cu ghinion pentru vâlceni (vezi cazul judecă rii primarului Mircea Gutău și a viceprimarului Nicolae Dicu), au decis respingerea contestației depuse de Urban. această hotărâre a că zut ca un trăsnet asupra conducerii SC Urban SA, cei care au asigurat ani de zile curățenia în Râmnicu Vâlcea la standarde europene și de care râmnicenii s-au declarat foarte mulțumiți. Parcă era „firească „ această decizie: aceiași Curte de Apel Pitești a hotărât luna trecută anularea licitației din decembrie 2005 privind delegarea serviciului de salubrizare a Râmnicului precum și atribuirea contractului de salubrizare direct firmei conduse de Silviu Prigoană.

 

          „Nu am primit nici un fel de înștiințare scrisă”

 

          Președintele și fondatorul firmei Rosal Grup SRL, Silviu Prigoană, a declarat ieri, După 24 de ore de la pronunțarea sentinței Curții de Apel din Pitești, că nu știe sigur dacă societatea sa câștigat procesul cu firma Urban la instanța din Pitești. „Nu am primit nici un fel de înștiințare scrisăde la Curtea de Apel Pitești Indiferent ce hotărâre a luat instanța de judecată, noi o vom respecta”, a precizat Silviu Prigoană. De altfel, acest personaj extrem de mediatizat mai mult pe marginea scandalurilor de divorț-împăcare cu Adriana Bahmuțeanu a declarat mereu că este fericit pentru că a preluat serviciul de salubritate al Râmnicului. Chiar a ținut să-i asigure pe locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea că vor avea un oraș curat, la fel ca Viena și Praga. Societatea Rosal Grup SRL a fost înființatăla Cluj, la data de 31 iulie 1991. Pentru curățenia în Râmnicu Vâlcea, Silviu Prigoanăspune că dispune și că are în dotare autospeciale de ultimăgenerație achiziționate în acest an de la firme din domeniu (autogunoiere cu instalație compactoare Faun Variopress și lifturi Zoller). Echipamentele și utilajele pe care le deține SC Rosal Grup SRL sunt noi, moderne și performante – considerăspecialiștii de la firma lui Silviu Prigoană și pot face Față situației din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, mai trebuie sămenționăm că , în perioada licitației din decembrie 2005, societatea Rosal Grup SRL are un capital social subscris și vărsat de circa 75 miliarde de lei vechi, în timp ce capitalul social subscris și vărsat al SC Urban SA este de 10 miliarde de lei vechi.

 

          Urban solicitărevizuirea sentinței Curții de Apel

 

          În schimb, reprezentanții firmei Urban SA s-au declarat extrem de dezamăgiți de hotărârea Curții de Apel din Pitești, spunând că vor solicita revizuirea sentinței Curții de Apel de că tre o altăinstanță, eventual chiar Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest sens și pentru a avea sorți de izbândăîn fața armatei de avocați a lui Silviu Prigoană, conducerea Urban a anunțat că va apela la sprijinul unei case de avocaturăcu experiențăși succes în domeniu. După câteva săptămâni de la pronunțarea sentinței date în 6 octombrie de Curtea de Apel Pitești, juriștii de la Primăria Râmnicului au făcut o contestație la această hotărâre. Concret, Primăria Râmnicului a depus o contestație în anulare la Curtea de Apel Pitești Față de decizia instanței de a încredința contractul de gestiune a deșeurilor că tre firma Rosal București, deținutăde că tre Silviu Prigoană. Juriștii Primăriei motivau această contestație prin faptul că s-au încă lcat prevederile Codului de ProcedurăCivilă, atunci când hotărârea a fost datăde judecă tor „cu încă lcarea dispozițiilor de ordine publică privitoare la competență”. Se menționa în cuprinsul contestației că instanța de judecatăputea numai „săcenzureze legalitatea licitației”, menținând-o sau anulând-o, dar nu sădecidădirect încredințarea contractului că tre o altăfirmă. Altfel spus, explică juriștii de la Primărie, această decizie a instanței din 6 octombrie de la Pitești reprezintăo imixtiune a puterii judecă torești în puterea executivă. După mai multe termene de judecată, Secția Comercialăa Tribunalului Vâlcea a dat o hotărâre judecă torească favorabilăPrimăriei Râmnicului. Oamenii lui Silviu Prigoanăau făcut recurs la Curtea de Apel Pitești și într-o singurăședință, cea din 6 octombrie, a anulat procesul verbal al licitației privind serviciul de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea, precum și contractul încheiat între Primărie și SC Urban SA. Din păcate, la Pitești, nu a fost prezent nici un jurist al Primăriei. Juristul care avea în sarcinăprocesul cu pricina a depus doar concluzii scrise. Astfel, bazându-se pe o hotărâre favorabilăși definitivă, reprezentanții firmei Rosal Grup București au cerut punerea în executare a hotărârii.

 

          Cine va plăti „oalele sparte”?

 

          Acum, După ce Urban SA a pierdut orice șansăde a rămâne săfacă curățenie în municipiul Râmnicu Vâlcea se pune întrebarea: ce se va întâmpla cu investițiile de 1 milion de euro realizate în municipiul nostru de că tre firma Urban? Cine va suporta pierderea pe care o înregistreazăsocietatea Urban, odatăcu delegarea serviciului de salubrizare a municipiului Râmnicu Vâlcea?

Andrei Bacalu
CS Municipal in grafic

       ” La finalul turului din „seria vest” a Ligii a II-a,

 

         După înfrângerea din runda anterioară (0 1 la Lupeni), echipa vâlceană CS Municipal se distanțase la șase puncte de ocupantele podiumului din „seria vest” a Ligii a doua. În cadrul etapei de la finele săptămânii trecute, ultima a turului, formația antrenată de Costel Pană a întâlnit pe teren propriu modesta grupare din Baia Mare. Cum ne doream cu toți, CSM-ul a obținut o victorie concludentă, în urma că reia a urcat pe poziția a șasea a clasamentului, la numai 3 puncte de podiumul seriei. Golurile victoriei de sâmbătă au fost marcate de Lepădatu, Mocioacă și Melcea.

         Derby-ul ultimei etape a turului s-a derulat la Cluj, unde liderul  a primit vizita surprinzătoarei ocupante a locului al treilea Minerul Lupeni. Cum era de așteptat, studenții din Cluj s-au impus fără probleme și s-au distanțat la nouă puncte de „urmăritoarele” din Mioveni și Lupeni. Trebuie spus că această ultimă etapă a turului de campionat a fost una „rezervată” formațiilor gazdă, care s-au impus în opt din cele nouă meciuri. Rezultatele etapei: Building Vânju Mare – FC Caracal 3 0, CFR Timișoara – Unirea Alba Iulia 2 1, FC Bihor Oradea – Auxerre Lugoj 3 1, IS Câmpia Turzii – Dacia Mioveni 3 1, Corvinul Hunedoara – Poli II Timișoara 0 0, Gaz Metan Mediaș – Unirea Dej 3 2, „U” Cluj Minerul Lupeni 3 1, CSM Rm. Vâlcea – FC Baia Mare 3 0, FCM Reșița – FCM Târgoviște 4 0.

 

         Clasament

 

1. „U” Cluj                        17  11   5    1   27-11        38p

2. Dacia Mioveni                17    8   5    4   19-12        29p

3. Minerul Lupeni               17    9   2    6   21-17        29p

4. FC Caracal                   17    9   1    6   22-15        28p

5. IS Câmpia Turzii             17    7   6    4   17-14        27p

6. CSM Rm Vâlcea            17    8   2    7   19-17        26p

7. FCM Reșița                     17    7   4    6   21-14        25p

8. FCM Târgoviște             17    7   4    6   14-14        25p

9. Unirea Alba Iulia           17    6   6    5   13-13        24p

10.CFR Timișoara               17    7   3    7   19-24        24p

11.Corvinul Hunedoara        17    5   8    4   26-18        23p

12.Poli II Timișoara           17    5   7    5   17-12        22p

13.Gaz Metan Mediaș         17    5   3    9   17-22        18p

14.FC Bihor Oradea             17    4   6    7   18-24        18p

15.FC Baia Mare                17    4   5    8   14-25        17p

16.Auxerre Lugoj               17    3   6    8   13-19        15p

17.Building Vânju Mare        17    3   5    8     7-15       14p

18. Unirea Dej                   17    4   2  11   14-32        14p

Narcis Stefan
Sfarsit de an nelinistitor

 

          Nu cu mult timp înainte, scriam că , dacă tot am intrat în ultima linie dreaptă a integrării europene, e vremea să ne așteptăm și la  ieșirea din turnantă a așa-zișilor aliați portocalii. De fapt, chiar dacă   liberalii și pediștii au alergat câteva ture bune umăr la umăr, au făcut-o doar pentru spectacol ca tandem. În fapt, cele două partide s-au aflat într-o competiție directa și crâncenă, în care și-au tras coate discrete în burtă și și-au pus piedici abile pe traseu, până când au ajuns să se îmbrâncească de-a dreptul, iar acum se iau pur și simplu la bătaie, în preajma liniei de sosire. Contează doar cine va trece primul sau, mai corect spus, cine mai rămâne în picioare… Semnalam că premierul Tăriceanu, surprinzător pentru multă lume prin felul în care s-a transformat într-un lider tăios și încă pățânat, își joacă singura carte posibilă: aceea de a că dea în picioare ca pisica, luptându-se până la capăt. Prost sfătuit din spate, dacă nu chiar constrâns să devină un luptător, el și-a folosit la maximum pârghiile guvernamentale pentru a crea în jurul său aparențele unei echipe redutabile și omogene, în care seniorii consacrați ai liberalismului post-decembrist își dau mâna cu un „noul val” promovat de Tăriceanu, atât la centru, cât și în filiale.

          Problema e că , în momentul în care s-a simțit solid pe picioare, liderul PNL a schimbat foaia într-atât în interiorul partidului, încât nimeni nu mai poate spune nimic fără să i se taie capul. Orice vorbă împotriva sa și a conducerii „legitim alese” a PNL a fost sugrumată din Față , pentru a fi urmată de suspendări și, ulterior, de excluderi din partid. Ceea ce era inevitabil să rămână fără consecințe imediate. Au fost excluși incomozii Stolojan și Stoica, alături de vreo câțiva tineri de perspectivă ai partidului. Sigur, se poate pune problema că exclușii au atacat anume pentru a provoca o asemenea decizie, avertizându-l pe Tăriceanu că , angrenându-se în acest șah periculos, face de fapt exact jocul contestatarilor săi, riscând ca până la urmă sa fie dat mat. Și că tre acest moment ne îndreptăm acum. Când Băsescu a vorbit prima oară de grupuri de interese, o bună parte din clasa politica a preferat să tacă . Foarte mulți politicieni s-au gândit ca președintele a aflat până la urmă cine formează grupurile de interese, ce planuri există și cum s-au făcut că rțile în acțiunea de privatizare a marilor companii românești. Semnalul tras atunci de Băsescu, chiar dacă îi viza cu precă dere pe patricienii liberali, a fost considerat drept o deconspirare a unor planuri mafiote operabile în economie, ținând seama de contextul politic general unde lupta împotriva corupției devenise o problemă națională. Singurii care au reacționat au fost liberalii. Era normal. Primiseră o lovitură care avea sa le afecteze viitorul politic. S-a demonstrat acest lucru din plin. Târziu au vociferat și liderii PSD, însă grija lor cea dintâi a fost să-l acuze pe Traian Băsescu de ingerințe în acțiunea de privatizare. Se știe că marile contracte de privatizare aparțin guvernului Adrian Năstase.

          Pesediștii s-au pus în capul listei cu afaceri necurate, continuate până la un punct și de unii demnitari ai coaliției. Și-au tras comisioane uriașe pentru că PSD a fost partidul-stat. Astăzi, conducerea acestui partid, preocupată mai puțin de derapajul partidului lor în sondaje, vorbește de un trecut pesedist glorios, elogiat la întâlnirile tovărășești, din care, o spune cu regret, Alianța nu a învățat nimic. Vorba lui Vanghelie: „Nici măcar nu știu să fure”. Scandalul spionilor din aceste zile arată clar că unii membri ai Guvernului Tăriceanu s-au implicat din plin în pregătirea unor tranzacții care au stat la baza câtorva contracte grase. Mai mult, există informații conform că rora câțiva demnitari au atentat la interesul național, punându-se la dispoziția unor persoane acuzate de spionaj de că tre DNA. Sunt date confirmate de serviciile secrete care arată că s-a făcut, într-adevăr, spionaj economic După 2005. Au fost lovituri de tun mari și mici. La fel interesele. Nenorocirea este că mahării sunt încă la adăpost. Din umbră ei atacă la baza proprietății, sugerând ironic faptul că mai bine nu se făceau privatizările. Care va să zică modelul capitalist nu mai este pe placul unora pentru simplul motiv că în ședința CNSAS s-a cerut desecretizarea totală a contractelor! Vrem, nu vrem, ne aducem aminte de sloganul neocomunist „Nu ne vindem țara”, repus pe tapet într-o nouă formulă populistă din cauza că penalul a pătruns în spatele cortinei afacerilor guvernării. Cei care au participat la procesul de privatizare se tem pentru că se pun tot mai des întrebări dacă privatizările au fost corecte. Toți cei implicați, și sunt destui, în vânzarea unor obiective cu caracter strategic spun că și-au făcut datoria. Care datorie și Față de cine? Au trădat toți: și pesediștii, dar și numeroși membri ai Alianței D.A. Dar cu toate astea, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, aproape jumătate dintre români, 46%, ar vota cu Alianța D.A. Pe locul al doilea în preferințele electoratului se află PSD – cu 20%, partidul înregistrând o scă dere cu 3%, de la sondajul precedent. Președintele Traian Băsescu conduce cu un procent de 57% în topul personalităților politice care se bucură de încrederea românilor, fiind urmat în acest clasament de Theodor Stolojan cu 43%, George Becali – 32%, Emil Boc – 31%, Mona Muscă – 29%, Mircea Geoană – 27%, că lin Popescu Tăriceanu – 23%, Corneliu Vadim Tudor și Ion Iliescu cu câte 20%. De asemenea, în ceea ce privește activitatea președintelui Traian Băsescu, 61% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți, Față de 70% nemulțumiți de Guvern și de premierul că lin Popescu-Tăriceanu.

          E cazul să ne așteptăm, deci, la o iminentă că dere a premierului Tăriceanu. Ea poate surveni relativ simplu la respingerea Bugetului, poate veni și de la o moțiune de cenzură, fiind anunțate deja două , cum mai pot apărea și alte mecanisme, cu caracter de surpriză. La DNA se lucrează pe brânci, încă din primăvară , la contractul  Petrom,iar președintele Băsescu a confirmat public ca s-au descoperit deja „suficiente contracte în care s-au comis erori în privința siguranței energetice a populației”. Or, erorile datează, nu-i așa, inclusiv din ultimii doi ani, în care prețurile la gaze și energie electrică au tot crescut, și nu numai pentru că ar fi trebuit să se alinieze la nivelele europene! În fine, ar trebui să privim cu atenție spre avalanșa de proteste sindicale din aceste zile, adică într-un  sezon atipic, știindu-se că , de regulă, revendică rile marilor confederații sunt plasate primăvara sau toamna. Iată însă că , în prag de decembrie, învățământul, sănătatea, sindicatele din finanțe și nu numai ele se pregătesc să iasă în stradă, cerând deja că derea guvernului. Și nu mai sunt decât vreo 30 și ceva de zile până la integrare, dar s-ar putea ca integrarea  Cabinetului Tăriceanu  să se facă nu în UE, ci în… opoziție!

Romeo Popescu
SAPTAMANA VALCEANA PE SCURT

       ” în județul nostru, am aflat de existența unui tânăr ce are un coeficient de inteligență deosebit de mare, fiind înscris în „clubul” inteligenților din toată lumea numit „Mensa” ” tocmai pe când ne făceam griji pentru moralul denunță torului Crinu Popescu în ideea procesului de la Alba Iulia ne-a parvenit o informație că omul nu are resentimente și, în general, nici o remușcare ” semnale tot mai îngrijorătoare ne parvin dinspre Poliție, locul unde, se pare, disciplina a ajuns o legendă ” am oprit serialul despre liberalul Ion Nicolae din cauza disputelor interne existente in PNL Vâlcea și pentru a nu se considera că dezvăluirile noastre au legătura cu acest aspect, dar și pentru a nu influența ” Gheorghe Flutur, fostul ministru al Agriculturii, spunea că cel mai bun liberal este un „liberal mut”

 

 

         ” În județul nostru, am aflat de existența unui tânăr ce are un coeficient de inteligență deosebit de mare, fiind înscris în „clubul” inteligenților din toată lumea numit „Mensa”, alături de aproximativ  patruzeci de tineri ce reprezintă mândria și bogăția intelectuală din filiala națională a importantei organizații mondiale. Primul vâlcean admis în Mensa este R.T, un student de 21 de ani de la ASE București, Facultatea de informatică . Pentru că nu a vrut să se laude cu IQ-ul său, singurii că rora le-a dezvăluit punctajul obținut la testul Mensa au fost doi prieteni și părinții săi. De 5 ani el a descoperit testele de măsurare a coeficientului de inteligență și spune că le face pentru distracție și ca să scape de rutină. Din curiozitate, a dat un test la Mensa (test on-line) și a fost admis. A intrat și în International High IQ Society, o organizație similară, După ce a ajuns printre finaliștii „World’s Smartest People Challenge” (WSPC). În modestia sa, tânărul ce locuiește într-o comună riverană municipiului Rm.Vâlcea nu ne-a permis să-l prezentăm, promițându-ne, totuși, că atunci când va fi convins că trebuie să se oficializeze, Vocea Vâlcii va fi gazda primului său interviu. Înființată în 1946, în Marea Britanie, de că tre avocatul Roland Berrill, Mensa numără acum 100.000 de membri din 100 de state. În luna august a acestui an, din filiala românească a Mensa, înființată în 1992 de că tre profesorul Daniel Șerbănică , de la Academia de Științe Economice din București, făceau parte 48 de persoane. Studentul R.T. este membru Mensa din luna aprilie a acestui an, După ce a dat în Capitală un examen în toată regula și i s-a confirmat că este unul dintre puținii oameni cu un IQ de peste 132. Întrebându-l de ce nu vrea să se afle despre el, tânărul ne-a spus: „Oamenii nu reacționează foarte bine la astfel de reușite. Funcționează ideea că „trebuie să fii ca noi”. Dacă ești dincolo de normă, se încearcă normalizarea ta”. Astfel că superdotatul nostru concetățean preferă să nu se laude cu IQ-ul său.

         ” Tocmai pe când ne făceam griji pentru moralul denunță torului Crinu Popescu în ideea procesului de la Alba Iulia ne-a parvenit o informație că omul nu are resentimente și, în general, nici o remușcare, circulând prin centrul orașului Rm. Vâlcea cu aerul de cuceritor al demnității și moralității naționale, erou al luptei împotriva a tot și a tuturor. Se vede treaba că năravul din fire nu are lecuire și d Îaia își Continuă delațiunile și provocă rile, crezându-se un Zorro al anti-corupției. În spatele articolelor publicate în presa națională despre strada Primăverii, din cartierul eticii și echității capitaliste, aflată la limita Zonei Nord cu localitatea Bujoreni stau tot banii dumnealui (sau șprițul!) sau, altfel spus, actul său de corupere al unor mercenari de presă. Nu se lasă omul asta și tot îmbârligă, încoclețește și reclamă. Acum, de când i s-a dus buhul de individ neserios până și la DNA, de-l înjură doamnele procuror Sutiman și Roșu pentru intoxicare, nu mai are ușă deschisă pe acolo. Poate, numai „una închisă” pentru mai mulți ani. Mai știi? că doar spune și în Biblie că dacă faci cuiva rău, tot așa-ți dă Dumnezeu. Ca să scape de blestem, omul pune, de acum, mare preț pe ziare și pe mesajul lor că tre oficiali. Cea mai bună armă de apărare, pentru el, este atacul! Punem pariu cu oricine vrea că ziarele ce se lasă cumpărate cu mărgelușe și oglinjoare vor fi port drapelul delațiunilor lui Crinu, ziare pe care le vom însemna pe o hârtie, hârtia o vom pune într-un plic și plicul îl punem de comun acord într-o casetă cifrată, la una din băncile aflate în județ și După ce apare iar vreo delațiune în presă, luăm caseta de la bancă , o deschidem, luăm plicul și-l tăiem pe la o margine, scoatem hârtiuța și ce vedem, ce vedem? Păi, printre cele cinci ziare locale nominalizate, în unul din ele își varsă mizeriile Crinu Popescu. Numai în aceste ziare și doar contra cost i se mai publică acestuia turnătoriile. Celelalte publicații și sunt foarte multe – cu blazon și ștaif și nu se lasă pângărite de fantasmele delatorului. Cine are curajul de a ține la pariu? O facem pe o păpădie

         ” Semnale tot mai îngrijorătoare ne parvin dinspre Poliție, locul unde, se pare, disciplina a ajuns o legendă. Ne-a fost transmisă informația că a dispărut „Registrul de permise auto” aflat în biroul ofițerului de serviciu, de la Poliția Rutieră și că se încearcă a se scoate țap ispășitor un polițist „acar Păun”. Apoi, am mai aflat despre existența unei rețele de trafic de mașini furate și „cosmetizate” în județ, rețea ce-și are „antena” printre polițiștii vâlceni, „sub acoperire”. Și ca să aibă și o vișină tortul clevetelilor diurne, ni s-a mai spus că inspectorul șef Adrian Cazan a fost invitat la „doamna” DNA. Ce-o fi, fraților, la instituția aceasta, După ieșirea la pensie a comisarului șef Nicolae Petrăreanu? În cazul în care s-ar mai arăta cineva interesat de lămurirea acestor zvonuri, mai adăugăm unul: cică mai toți polițiștii cu funcții de comandă (la diverse niveluri) fac afaceri comerciale prin firmele soțiilor lor sau prin interpuși, neglijându-și sau folosindu-și funcția profesională. În lumea interlopă vâlceană se pronunță nume tot mai sonore de detectivi ai statului cumpărați, compromiși și șantajați. Menționăm că starea de spirit a polițiștilor adevărați, cei care trăiesc numai din salariul primit de la unitate, este îngrijorătoare, aceștia ajungând să critice în fața civililor abuzurile colegilor și șefilor ierarhic superiori. Pe când la comanda IPJ Vâlcea o mână de fier, clona comisarului șef Pietrăreanu?

         Am oprit serialul despre liberalul Ion Nicolae din cauza disputelor interne existente in PNL Vâlcea și pentru a nu se considera că dezvăluirile noastre au legătura cu acest aspect, dar și pentru a nu influența eventuale decizii luate în sânul acestei organizații. Cu toate acestea, deși a văzut că nu-l mai critică m, inspectorul șef de la Inspectoratul Județean în Construcții, Ion Nicolae, ne poartă sâmbetele, în continuare. Cu puțin timp în urmă, el i-a reclamat până și pe membrii comisiei formată la nivelul Companiei că ilor Ferate, acuzându-i că ne-au favorizat în constatarea făcută la ferma firmei noastre din comuna Dăești. Acolo, el văzuse că niște scă ri construite în rambleul terasamentului feroviar ar pune în pericol siguranța circulației feroviare. Specialiștii de la CFR sesizați de el s-au pronunțat împotriva fantasmelor sale manifestate și pe la posturile locale de televiziune. Considerându-se înfrânt, omul s-a pus din nou pe reclamat. Astfel că , marți, 5 decembrie 2006, o nouă comisie de la Compania CFR va veni la Dăești să verifice ceea ce a verificat și prima comisie, constatând tot ce a constatat comisia precedentă. Ţinem să ne anunțăm cititorii că Ion Nicolae a fost ținta criticilor noaste NUMAI în calitate de om politic și nicidecum ca șef al Inspectoratului în Construcții. Dar văzând acerbia cu care ne atacă și ne provoacă , vom răspunde atacurilor sale și în calitatea lui de șef de instituție. Unde, veți vedea, este mult mai vulnerabil!! În „meciul” cu ziarul nostru, deocamdată, el conduce. Dar cine râde la urmă, râde mai bine!!

         ” Gheorghe Flutur, fostul ministru al Agriculturii, spunea că cel mai bun liberal este un „liberal mut”. La Vâlcea, avem specimenul perfect: Ion Nicolae. Ajuns de mult parte componentă a decorului conferințelor de presă de la liberalul a intrat în „silenzio stampa”, nu pentru că nu mai vrea să dea declarații de presă, ci pentru că , pur și simplu, nu e în stare să spună ceva inteligent. Și asta-i boală veche. Dureroasă pentru bietele urechi nevoite să-l asculte. Zilele trecute, la conferința de presă, acest Ion Nicolae al liberalismului vâlcean, a stat, degeaba, alături de Gurul nerecunoscut al PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, mut ca un pește. Și pentru că tot nu a avut nimic de zis,  i-am dedicat și o poezie, pe care, de câte ori îi lipsește inspirația, o poate recita în gând, deși are cam mai multe versuri decât liberalul miner, poate reține: ” Eu sunt mic, neîmpăunat/ Ca o cârtiță neagră  la … forat!/ În pământ eu sap mereu /Foaie verde păpădie/Am o față tuciurie/Cu zâmbet de manelist/Și meclă de păduche trist”.

                                                                                                                           ” PATALIPUTRA
CET Govora la jumatatea ierarhiei

          ” După opt etape din prima divizie de baschet feminin,

 

            Cel mai interesant meci al etapei de săptămâna trecută din prima divizie de baschet feminin a țării a avut loc la Arad, unde gruparea ICIM a întâlnit formația vâlceană CET Govora. Din păcate, gazdele s-au impus la o diferență clară, iar CET Govora a ajuns pe poziția a șasea a clasamentului. În acest timp, primele clasate au avut meciuri destul de ușoare, pe teren propriu: liderul din Târgoviște a trecut la 54 de puncte de „U” Cluj, iar Olimpia București la 25 de puncte de CSU Oradea. Rezultatele etapei: ICIM Arad – CET Govora 65 40, Olimpia București – CSU Oradea 97 72, Someșul Dej Rapid București 49 89, Municipal Târgoviște „U” Cluj Napoca 94 40, Național Iași Magic Sibiu 57 69, Sportul Studențesc – CST Alexandria 90 50.

            După înfrângerea din a runda opta, echipa BC Rm. Vâlcea a ajuns pe penultima poziție a clasamentului Diviziei A. Din această postură, formația pregătită de Cristi Achim a jucat sâmbătă la București, în compania Rapidului, unde anticipam că era foarte greu să obțină o victorie. Așa a fost, până la urmă, deoarece gruparea vâlceană a pierdut la 20 de puncte diferență acest joc. Rezultatele etapei: CSU Sibiu CS Otopeni 100 82, Rapid București BC Rm. Vâlcea 92 72, Elba Timișoara Mureșul Tg. Mureș 97 91, Dinamo București „U” Cluj Napoca 73 66, CSU Brașov – CSM Oradea 77 80, Gaz Metan Mediaș – BCMUS Pitești 78 72.

 

            Clasament

 

1. Municipal Târgoviște       8   8   0   705:375    16p

2. Olimpia București           8   7   1   676:434    15p

3. ICIM Arad                    8   6   2   626:438    14p

4. Rapid București              8   5   3   555:499    13p

5. Sportul Studențesc        8   5   3   553:527    13p

6. CET Govora                   8   4   4   488:477    12p

7. Magic Sibiu                   8   4   4   452:538    12p

8. CST Alexandria              8   3   5   475:621    11p

9. CSU Oradea                  8   2   6   521:545    10p

10.”U” Cluj Napoca             8   2   6   514:644    10p

11.Național Iași                 8   2   6   452:571    10p

12.Someșul Dej                 8   0   8   397:723      8p

Narcis Stefan
MAREA UNIRE DE LA ALBA IULIA – 1 DECEMBRIE 1918

                              O istorie sincerăa poporului român

 

        ” Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimăa istoriei românești. Măreția ei stăîn faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizatăîntr-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l că lăuzi cu inteligențăpolitică remarcabilăspre țelul dorit” – Florin Constantiniu

 

          De la 1 decembrie 1918 ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naționale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I și până în timpul de Față , fiecare cetățean al României întregite a avut prilej săasculte ori săcitească diferite lămuriri cu privire la felul cum s-a înfăptuit Unirea aceasta și la temeiurile care îi garanteazătrăinicia.

          Nu erau însă și nu sunt toate lămuririle izvorâte dintr-o cunoștințădeplina a împrejurărilor, nici dintr-o neprihănităiubire a adevărului istoric. Unii din cei ce le dau, mai ales străinii care nu au văzut din capul locului cu ochi buni întregirea României, urmăresc scopul de a înfățișa Unirea aceasta în așa fel încât sătrezească în sufletul celor slabi de înger îndoială, spunând că ea nu ar putea săfie trainică sau că nu ar fi izbânda neîndoielnică a vredniciei neamului românesc.

          Se întâmplăsăauzim câteodatăastfel de păreri nu numai din partea străinilor, cu gânduri potrivnice, ci și din partea unor români care deși socotiți ca oameni de ispravăși buni patrioți nu-și vor fi luat osteneala săcugete mai îndelung și mai pătrunzător, înainte de a fi rostit păreri puțin lămurite cu privire la temeiurile Unirii național-politice a tuturor românilor.

Unirea național-politică , de la anul 1918, nu se cuvine săfie înfățișată, nici măcar în parte, ca un dar, coborât asupra neamului românesc din încrederea și simpatia lumii civilizate, nici ca o alcă tuire întâmplătoare, răsăritădin greșelile dușmanilor de veacuri. Chiar dacă asemenea greșeli nu s-ar fi săvârșit niciodatăîmpotriva românilor subjugați de-a lungul veacurilor de stăpânire ungurească , austriacă sau rusească , stăpânirile acestea nedrepte ar fi trebuit săse dezumfle și micșoreze îndatăce dreptul tuturor popoarelor de a-și croi soarta După buna lor pricepere a izbutit a se înălța la treapta de putere hotărâtoare în noua întocmire a așezământului de pace Europeană . De aceea, Unirea românilor trebuie înfățișatătotdeauna potrivit adevărului ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul că rora acest popor de eroi și de mucenici a izbutit să-și apere cu uimitoare stăruință” sărăcia și nevoile și neamul” (M. Eminescu”“”Scrisoarea III”), rămânând împotriva, tuturor năvălirilor barbare și vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsălegăturăcu pământul strămoșesc în care, ca într-un liman de mântuire, și-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.

Astfel, statul român, întregit în forma lui de astăzi, trebuie prețuit ca unul dintre cele mai statornice, având temeiuri adânci și nezguduite în alcă tuirea geografică a pământului strămoșesc, în firea poporului român și în trăinicia lui nepilduită, în legăturile lui sufletești întărite prin unitatea aceluiași grai, aceleiași credințe, acelorași datini și obiceiuri, în asemănarea nedesmințităa întocmirilor și așezămintelor moștenite din bătrâni și, mai presus de toate, în puterea moralăa conștiinței naționale, fărăde care ar fi șubrede și nesigure toate celelalte temeiuri.

           CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

          Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia și destrămarea monarhiei austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania și Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruințăo excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea cum ar fi cu putințăca toate aceste provincii săintre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. Nu o victorie militarăa stat la temelia României Mari, ci actul de voințăal națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituționalăcare este statul național. O necesitate istorică – națiunea trebuie sătrăiască într-un stat național – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetență, și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forțăuriașăca peste toate adversitățile sădea viațăaspirației sale: statul național.

          ROMÂNIA ÎN 1918

          Oct.-nov.1917 Comuniștii ruși ajung la putere.

Ian. 27 Se încheie la Brest-Litovsk Tratatul de pace dintre Austro-Ungaria și Ucraina.

Febr.18 Se încheie la Brest-Litovsk Tratatul de pace dintre Rusia Sovietică și Germania.

Mart.5 Se semneazăla Buftea (în apropiere de București) Tratatul preliminar de pace între România și Puterile Centrale, pe baza că ruia încep la București, la 9 mart., tratativele în vederea încheierii păcii.

Apr.24 Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte, și Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de altăparte. România era nevoităsăcedeze Dobrogea, săaccepte rectifică ri de frontierăîn Carpați și săîncheie convenții economice dezavantajoase pentru ea. Pe 24 aprilie 1918 România se afla în situația incomodă, dar obligatorie de a încheia pace cu Puterile Centrale. Mai puțin decât renunțarea la luptăși la idealul pentru care aceasta se purta, crearea României

          Mari, se accepta o fatalitate și o stare consideratăde moment. Aceeași hotărâre și încredere îi anima atât pe românii din cadrul Vechiului Regat, cât și pe cei din afară. Despre aceastăstare de fapt, Vasile Stoica, vicepreședinte al Consiliului Național din Transilvania și Bucovina, îl informa într-o scrisoare din iulie 1918 pe Robert Lancing, secretarul de stat al S.U.A. În acest sens, al creșteri efervescenței naționaliste în Transilvania era informat și premierul francez G. Clemenceau, de că tre ministrul de externe al Franței, St. Pichon într-o minutădin octombrie. Ministerul de externe englez lua și el cunoștințăcu o mică întârziere, După cum rezultădintr-un document al Foreign-Office-ului, de acțiunile românilor transilvăneni numiți măgulitor „prietenii noștri cei mai de nădejde”. În acest timp (luna noiembrie a anului 1918) Transilvania se afla în stare de confuzie și instabilitate.

          Autoritățile ungurești locale, derutate de dezvoltarea mișcă rii naționale românești, cer guvernului instrucțiuni, așa cum este cazul comitelui suprem al Caraș Severinului. Panica și insecuritatea par a fi sentimente dominante în Transilvania După cum rezultăși din raportul consulului german la Brașov. Acesta vede pentru viitorul Transilvaniei, ținând cont de raportul numeric dintre etnii, douăposibilități: fie va reveni României, fie va face parte ca provincie autonomădintr-un stat federal, unguresc. Ambiguitatea în ceea ce privește viitorul statut politic pe care urma să-l aibăTransilvania se menținea chiar și în preajma Adunării de la Alba Iulia. Consulul general al Germaniei la Budapesta considera că și în cazul în care românii transilvăneni vor proclama separarea de Ungaria, faptul că ei se vor alipi Regatului României rămânea „problematic”. Oricum, După calculele lui Maximilian Egon von Fürstemberg-Stammheim afacerea nu se va încheia „fărăciocniri sângeroase între români și unguri”.

UNIREA BASARABIEI CU REGATUL ROMÂN

          Mart.27 Sfatul Îării de la Chișinău (capitala Basarabiei) hotărește unirea Basarabiei cu România.

          UNIREA TRANSILVANIEI CU REGATUL ROMÂN

          Sept.29 Comitetul Executiv al Partidului Național Român, întrunit la Oradea adoptăîn unanimitate o declarație redactatăde Vasile Goldiș prin care se dorea recunoașterea acestui for ca organ provizoriu de conducere al Transilvaniei. Se constituie un „Comitet de Acțiune”, cu sediul la Arad, avându-l președinte pe Vasile Goldiș.

Oct.3 Manifestul Împăratului Carol I de Habsburg – că tre popoarele mele credincioase privind reorganizarea Austro-Ungariei într-o Federație de șase state independente (austriac, ungar, ceh, iugoslav, polonez și ucrainean).

Oct.3 Declarația de răspuns a „Corpului voluntarilor transilvăneni și bucovineni”, la manifestul lui Carol I de Habsburg, în care, aceștia proclamăunirea teritoriilor lor cu Regatul României.

          SPRE MAREA UNIRE

          Victoria Antantei, care începe săse contureze în 1918 în Apus, are urmări și pe frontul din Balcani. Armata lui Sarrail de la Salonic înainteazăîn sfârșit și străpunge liniile bulgare. Guvernul lui Marghiloman își dădemisia, la 24 octombrie/6 noiembrie 1918. Îi urmeazăguvernul generalului Coandă, care proclamăimediat mobilizarea generalăși, la 28 octombrie/10 noiembrie, România reintrăîn război. Un război care a doua zi înceteazăprin armistițiul semnat la Compiegne. Războiul înceteazăîn Europa occidentală, nu și în cea de răsărit, unde, După armistițiu, la Belgrad, la 31 octombrie/13 noiembrie 1918, operațiunile militare vor mai continua intermitent în Ungaria.

          Înfrângerea militarăaduce cu sine destrămarea imperiilor centrale. Primul care se prăbușește este, cum era de așteptat, cel austro-ungar. La 18 octombrie împăratul Carol (Franz Joseph murise în 1916) anunțăprintr-un manifest transformarea monarhiei austro-ungare într-un stat federal. Era, fapt limpede, mult prea târziu. O salvare a imperiului nu mai putea veni decât de la diplomația învingătorilor (mai cu seamăde la cea a Marii Britanii).

          Dar popoarele din imperiu o iau înaintea diplomaților și decid ele însele asupra destinului lor. La fel și românii. La 12 octombrie, Partidul Național Român din Transilvania adoptăDeclarația de autodeterminare, redactatăde Vasile Goldiș, „în virtutea dreptului național al fiecă rei națiuni de a dispune de ea însă și”. ªase zile mai târziu, aceastăDeclarație este citităîn Parlamentul de la Budapesta de Alexandru Vaida Voevod, în timp ce, la Viena, Iuliu Maniu concentra 70.000 de soldați transilvăneni din armata austro-ungară, cu care se îndreaptăspre Transilvania. Consiliul Național Român Central, înființat la 3 noiembrie 1918, din reprezentanți ai Partidului Național Român și ai Partidului Social Democrat, preia controlul Transilvaniei, profitând și de rapida dezintegrare a aparatului administrativ maghiar.

          Între timp, fapte similare se petrec în Bucovina, unde la 27 octombrie se creeazăun Consiliu Național Român, sub conducerea lui Iancu Flondor, care formuleazădorința Bucovinei de unire cu România, proclamatăîn fapt, necondiționat și cu mare însuflețire la Cernăuți, la 28 noiembrie 1918. Guvernul lui Károlyi Mihály, format la 31 octombrie la Budapesta și în care ministrul naționalităților este democratul Jászi Oszkar, încearcă săintre în negocieri cu Consiliul Național Român Central. Negocierile sunt purtate la Arad, între 13-15 noiembrie, dar fărănici un rezultat. În același timp, guvernul maghiar semneazăla 13 noiembrie armistițiul de la Belgrad cu generalul Franchet d’Esperey, șeful armatei din Orient. Se fixeazăo linie de demarcație arbitrarăîntre Ungaria și Transilvania, care lăsa sub autoritatea Budapestei orașe ca Satu Mare, Oradea, Beiuș, Arad și regiuni istorice ca Banat (încredințat administrației sârbești), Crișana, Maramureș.

          Faptul îi pune în gardăpe români. Consiliul Național decide săconvoace, la 18 noiembrie/1 decembrie, la Alba Iulia, o Adunare Naționalăa Românilor din Transilvania și Ungaria. Pentru aceastăAdunare urmau a fi aleși 600 de deputați pe bazăde vot universal și 628 reprezentanți ai organizațiilor și societăților culturale. Participăla alegeri toți românii din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș. Într-o atmosferăde mare entuziasm popular, timp de 12 zile, sunt aleși câte 5 reprezentanți de circumscripție (în cadrul stabilit în 1910). Revendică rile alegătorilor: unirea cu România, reformăagrară, vot universal. Cei 1228 de deputați s-au reunit în sala Cazinoului din Alba Iulia, în timp ce în oraș circa 100.000 de oameni (După mărturiile din epocă ) le așteptau hotărârile. Erau reprezentate toate categoriile sociale și ambele biserici. Participau și reprezentanți ai tuturor regiunilor istorice românești. La 18 noiembrie/1 decembrie 1918, deputații decid în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitatea naționalităților și a religiilor. La Alba Iulia, așa cum fusese înainte și la Cernăuți, la 28 noiembrie, a fost, de fapt, un plebiscit al tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot la Alba Iulia, cu prilejul Adunării, se constituie Marele Consiliu Național Român, format din 200 de membri aleși și 50 de membri cooptați. A doua zi, acest Consiliu numește un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în frunte cu Iuliu Maniu. Consiliul trimite o delegație la București, condusăde episcopul de Caransebeș, Miron Cristea (viitorul patriarh al României), care, la 1/14 decembrie, înmâneazăregelui Ferdinand I declarația de la Alba Iulia. La 11/24 decembrie, regele Ferdinand promulgădecretul de sancționare a unirii (totodatăși a Bucovinei și Basarabiei). Protestele guvernului Károlyi la Budapesta sunt inutile.

Atentie!!!

          Actul Unirii cu Basarabia

          În numele poporului Basarabiei, Sfatul Îării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagrăși vechile granițe cu Austria, ruptăde Rusia acum o sutăși mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama ei România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna! Președintele Sfatului Îării, Ion Inculeț; Vice-președinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Îării I. Buzdugan

          Lege asupra unirii Transilvaniei cu România, București 11 decembrie 1918

LEGE asupra UNIREI TRANSILVANIEI, BANATULUI, CRIªANEI, SÃTMARULUI ªI MARAMUREªULUI CU VECHIUL REGAT AL ROMÂNIEI. (ART.UNIC.)

Se ratifică , investindu-se cu putere de lege, Decretul-Lege No. 3631 din 11 Decembrie 1918, publicat în Monitorul Oficial No.212 din 13 Decembrie 1918, privitor la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu vechiul Regat al României, în cuprinderea următoare:

F E R D I N A N D  I

PRIN GRAÎIA LUI DUMNEZEU ªI VOINÎA NAÎIONALÃ

REGE AL ROMÂNIEI

LA TOÎI DE FAÎÃ ªI VIITORI SÃNÃTATE.

           Asupra raportului Președintelui Consiliului Nostru de Miniștri sub No. 2171 din 1918, – Luând act de hotărârea unanimăa Adunarei Naționale din Alba-Iulia,

AM DECRETAT ªI DECRETÃM:

 

  ART.I) Îinuturile cuprinse în hotărârea Adunarei Naționale din Alba-Iulia Dela 18 Noiembrie 1918, sunt și rămân de-a pururea unite cu Regatul României.

 

  ART.II) Președintele Consiliului Nostru de Miniștri, este însă rcinat cu aducerea la îndeplinire a Decretului-Lege de Față .

  Dat în București la 11 Decembrie 1918.

F E R D I N A N D  I

 

PREªEDINTELE

CONSILIULUI DE MINIªTRI

ªI MINISTRU DE EXTERNE,  Ion I.C. Brătianu

 

          Aceastălege s-a votat de Adunarea Deputaților în ședința dela 29 Decembrie anul 1919, în unanimitate prin aclamațiuni.

  Aceastălege s-a votat de Senat în ședinta dela 29 Decembrie anul 1919, în unanimitate prin aclamațiuni.