1

Doi copii au plecat de acasa

      ” Neglijența creează panică

 

      Luni, 28 august a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vâlcea, au fost alertați de doi părinți ai că ror copii au plecat de acasă. Imediat, polițiștii au început să îi caute pe V.D. și M.D. de 8, respectiv 11 ani, ambii din comuna Cernișoara, și nu mică le-a fost surpriza atunci când i-au găsit pe cei doi copii la kilometri distanță de casă, în comuna Roiești.  Copii au fost duși părinților disperați, care au fost sancționați contravențional pentru nesupraveghere.

                                                                                                              ” Cristina PÎRVU
Adolescent pradat la drumul mare

      În urmă cu câteva luni, Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea a fost sesizat cu privire la un furt de telefon mobil. V.S. în vârstă de 13 ani din Râmnicu Vâlcea se plimba pe strada Mihai Eminescu, în apropiere de complexul comercial „Tic Tac”, când a fost acostat de doi tineri. Aceștia au început să-l lovească   cu pumnii, furându-i telefonul mobil marca „Samsung D 500″. Imediat După incident, polițiștii au demarat cercetările și la aproape 4 luni de la comiterea infracțiunii, tâlharii au fost trimiși în judecată. Este vorba de C.G, de 16 ani din Constanța (acesta locuia fără forme legale în Rm. Vâlcea pe strada Zorilor) și Vasile C. de 18 ani din Rm. Vâlcea. Telefonul a fost recuperat și restituit păgubitului, iar cei doi adolescenți vor fi cercetați în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie.

                                                                                               „Cristina PÎRVU
Mircea din Caineni a ramas fara bijuteriile de familie

 

      În data de 27 spre 28 august în casa unui locuitor din comuna Câineni, județul Vâlcea a avut loc un jaf. Mircea R. a anunțat polițiștii din localitate că în locuința sa, mai multe persoane necunoscute au pătruns, în lipsa lui, furându-i mai multe bijuterii din aur în greutate de aproape 100 grame. Imediat, polițiștii au început cercetările la fața locului, constatând că nu există urme de pătrundere prin efracție sau forțări ale sistemelor de închidere ale ferestrelor și ușilor. Astfel, aceștia au ajuns la concluzia că intrarea în locuință s-a făcut cu ajutorul unor chei potrivite. Polițiștii Continuă cercetările în acest caz pentru a descoperi hoții și modalitatea de furt.

                                                                                         ” Cristina PÎRVU
Retea de falsificatori de carduri anihilata

      ” Escrocii se amuzau, filmându-și înșelăciunile cu camera video ” în perioada 2003 2004, organele de urmărire penală ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au fost sesizate, prin plângere, de mai mulți cetățeni străini, care susțineau că au fost induși în eroare de un vâlcean, Cornel Moraru. Bărbatul accesa site-urile companiei Ebay, exprimându-și intenția de a cumpăra diferite bunuri, negociind  telefonic sau prin e-mail prețul lor. Extrem de persuasiv, Morarau reușea să-i convingă pe cei pe care-i escroca să trimită banii în România, prin Western Union ori Money Gram. După ce primea sumele cerute, „țeparul” întrerupea orice fel legătură cu ei

 

        Denumite generic „carduri”, că rțile de credit pe suport de plastic au început să fie folosite din ce în ce mai mult și în România. Din această cauză, infractorii au lăsat pe planul doi falsul de monedă și au trecut la falsificarea că rților de credit. Metoda de falsificare cea mai des folosită este aceea de îndepărtare, prin răzuire, a unor cifre și litere de pe că rțile de credit la a că ror tipărire se folosește identarea, urmată de imprimarea altora, folosind, de obicei, o imprimantă cu transfer termic însoțită de ștergerea datelor inițiale de pe banda magnetică și imprimarea altora, având la baza un număr de cont deja alocat. În România, încă se mai merge prin folosirea frauduloasă a numerelor cardului. O altă metodă de falsificare a că rților de credit pierdute sau furate constă în montarea de dispozitive de supraveghere și captare a cardului. De exemplu, amplasarea unei camere de luat vederi poziționată astfel încât să poată fi văzut codul pin. Infractorii pot falsifica și datele electronice înscrise pe reversul cardului, prin recodificarea benzii magnetice, ce se poate realiza prin folosirea unui decodor conectat la calculator. Pentru aflarea unor numere de cont valabile este necesară complicitatea unor persoane care lucrează în cadrul unor hoteluri, restaurante, magazine etc. De exemplu, când la un hotel se achită nota de plată cu cartea de credit, recepționerul poate trece cardul, neobservat de că tre persoana în cauză, printr-un cititor de dimensiuni mici pe care îl ține în buzunar, acesta decodând și memorand datele imprimate pe banda magnetică . După aceasta operațiune, cititorul este conectat la un calculator și datele din cadrul „citit” sunt afișate, urmând a fi folosite la contrafacerea de carduri.

        Escrocii s-au înregistrat pe o cameră video

       În perioada 2003 2004, organele de urmărire penală ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au fost sesizate, prin plângere, de mai mulți cetățeni străini, care susțineau că au fost induși în eroare de un vâlcean, Cornel Moraru. Bărbatul accesa site-urile companiei Ebay, exprimându-și intenția de a cumpăra diferite bunuri, negociind  telefonic sau prin e-mail prețul lor. Extrem de persuasiv, Morarau reușea să-i convingă pe cei pe care-i escroca să trimită banii în România, prin Western Union ori Money Gram. După ce primea sumele cerute, „țeparul” întrerupea orice fel legătură cu ei. Amintim că , ulterior, cauza a fost declinată Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea, conform competenței.

       În data de 21 iunie 2005, Poliția de Frontieră din Giurgiu a efectuat un control asupra autoturismul marca Opel Vectra, cu numărul de  înmatriculare AG 07 NUF, care intra în țară și în care se afla Cornel Moraru, din comuna vâlceană Voicești, Alin Constantin Ungureanu (Pitești), Virgil  Mîrțoiu (Pitești) și Robert Ionuț Rotaru – Drăgășani. În mașină, polițiștii  au descoperit o serie de obiecte utilizate la falsificarea instrumentelor de plată electronică .

Astfel, așa cum rezultă din analiza notelor de redare în formă scrisă a interceptărilor și înregistrărilor telefonice, în perioada 31 mai 2005 15 iunie 2005, Moraru împreună cu cei trei complici ai săi, au procurat mai multe echipamente necesare falsifică rii instrumentelor de plată electronică . Cu toate că Moraru, zis Costi, și  Robert Ionuț Rotaru foloseau, în general, un limbaj codificat, necesitatea de a transmite rapid informații prin intermediul telefonului i-a determinat să utilizeze și expresii din al că ror conținut rezultă, în mod clar, intenția de a achiziționa aparatura necesară . Mai mut decât atât, escrocii au procedat și la obținerea unor date de securizare și de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de bănci din străinătate, utilizând metoda copierii. Așa se face că Moraru Ungureanu, Mîrțoiu și Rotaru și-au ales, ca „destinație” o stațiune din Turcia, plină de turiști străini, situată în orașul Antalia.

Așadar, în data de 15 iunie 2005, infractorii au trecut frontiera de stat a României prin localitatea Giurgiu, cu un autoturismul marca Opel Vectra aparținând lui Alin Constantin Ungureanu. Cei patru s-au cazat la un hotel din Antalia, unde au stat până în data de 21 iunie a aceluiași an.

        Cum furau falsificatorii de pe carduri?

       În această perioadă , cu ajutorul unor camere de luat vederi de dimensiuni reduse pe care le instalau la ATM-uri, dar și folosind și alte metode, escrocii au copiat mai multe date de identificare și de securizare ale unor instrumente de plată electronică . Astfel, în momentul când titularii acestora le accesau, datele erau ulterior înregistrate în memoria laptop-ului lui Ungureanu și pe CD-uri. În urma percheziției efectuată la locul de „muncă „ al infractorilor, s-a descoperit că pe laptopurile escrocilor fusese instalat programul Microsoft Windows XP, iar în fișiere, existau date de securizare și identificare ale unor instrumente de plată electronică au fost create și accesate în perioada în care falsificatorii se aflau în Turcia.

În data de 21 iunie 2006, Moraru și cei trei prieteni ai săi au intrat în țară , tot prin punctul Giurgiu. Au avut ghinion. Autoturismul în care se aflau a fost supus unui control amănunțit, în urma că ruia au fost găsite mai multe obiecte, incriminatoare: o cameră video marca Panasonic, trei casete video, un dispozitiv de citire și de scriere a cardurilor bancare MSR 206, un laptop marca Hummer”“Gericom, două minicamere video, douăzeci și cinci de plasticuri tip carduri bancare prevăzute cu bandă magnetică din care șaisprezece erau neinscripționate, CD-uri, acumulatoare, cabluri, antenă, telecomandă video, telefoane mobile, cartele SIM etc. Așadar, bărbații aveau un întreg „arsenal”, pe care-l foloseau la falsificarea instrumentelor de plată electronică , dar și la obținerea datelor de securizare și de identificare ale acestora. În plus, hardul laptopului a fost supus unei percheziții informatice, în urma că reia s-a pus în evidență existența mai multor date de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de bănci din străinătate, copiate de Ungureanu copiate în momentul accesării de că tre titularii cardurilor la ATM-uri și apoi, introduse în memoria computerului.

       În perioada 14 17  iulie 2006 s-a procedat la cercetarea celorlalte suporturi de stocare a datelor informatice, precum și la vizionarea celor trei casete video. Cu această ocazie, au fost identificate două CD-uri, ce conțin un program intitulat ,,exeba” existent și în memoria laptopului. Pe cel de-al doilea, se află inscripționate mai multe foldere cu date de identificare și de securizare ale unor că rți de debit ori de credit emise de bănci din străinătate.

Pe casetele video erau înregistrate imagini și conversații, referitoare la scopul vizitei falsificatorilor în Antalia. În prezent, cei 4 sunt cercetați pentru săvârșirea de infracțiune informatică și infracțiunea de înșelăciune, ambele în formă continuată. 

        Infractori recidiviști

       În data de 17 mai 2006 s-au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea lui Cornel Moraru, iar în data de 18 mai, la propunerea Tribunalul Vâlcea, s-a emis, pe numele său, un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, măsură care a fost prelungită, conform legii, până în data de 13 august 2006. Din fișele de cazier judiciar, rezultă că infractorul Cornel Moraru zis „Costi”, este în stare de recidivă postexecutorie, pentru pedeapsa de omor. Moraru a fost, de asemenea, condamnat în urmă cu mai mult timp, la 1 an și 6 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă, înșelăciune, participație improprie la fals intelectual și uz de fals. Ceilalți complici ai săi, Virgil Mîrțoiu și Robert Rotaru sunt și ei recidiviști. În ceea ce-l privește pe Alin Constantin Ungureanu, acesta este arestat preventiv în altă cauză, aflată pe rolul organelor judiciare din județul Argeș, pentru comiterea unor infracțiuni similare.

       Astfel, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Cornel Moraru, deschiderea acțiunii penale și trimiterea în judecată a lui Ungureanu Alin, Virgil Mîrțoiu, și Robert Rotaru.

Olivia Pirvu
Valcenii au vocatie de reclamagii

      ” „În pâine sunt prezente microorganisme vizibile cu ochiul liber”- spune un cetățean ” inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC)  Vâlcea primesc zeci reclamații de la vâlcenii nemulțumiți de produsele pe care le achiziționează sau de serviciile prestate de diverse societăți comerciale din județul nostru ” de regulă reclamațiile primite de inspectorii OJPC sunt din cele mai serioase, însă , câteodată, angajații primesc și sesizări dintre cele mai năstrușnice sau chiar ilare. Cristina Tătaru, responsabilă cu modul de soluționare a reclamațiilor în cadrul OJPC Vâlcea este cea prin mâinile că reia trece fiecare reclamație, înainte de a fi soluționată ” fiecare plângere venită de la un consumator este tratată cu cea mai mare seriozitate chiar dacă ea este nefondată

 

 

        Zilnic, inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC)  Vâlcea primesc zeci reclamații de la vâlcenii nemulțumiți de produsele pe care le achiziționează sau de serviciile prestate de diverse societăți comerciale din județul nostru. De regulă reclamațiile primite de inspectorii OJPC sunt din cele mai serioase, însă , câteodată, angajații primesc și sesizări dintre cele mai năstrușnice sau chiar ilare. Cristina Tătaru, responsabilă cu modul de soluționare a reclamațiilor în cadrul OJPC Vâlcea este cea prin mâinile că reia trece fiecare reclamație, înainte de a fi soluționată. În opinia sa, fiecare plângere venită de la un consumator este tratată cu cea mai mare seriozitate chiar dacă ea este nefondată. „La noi vin oameni care nu își pot rezolva problemele. Cele mai multe reclamații pe care le-am primit în ultimul timp, se referă la serviciile de tâmplărie termopane prestate de diverse societăți și la obiectele de îmbrăcă minte. Vâlcenii spun că acestea sunt de slabă calitate și se adresează nouă, în ideea de a-i ajuta să-și recupereze banii plătiți „ ne-a spus Cristina Tătaru. Cei care fac reclamații la obiectele de încă lțăminte și îmbrăcă minte, își pot recupera sumele plătite pe produsele de care nu au fost mulțumiți sau care au defecțiuni, doar dacă păstrează, După cumpărare, bonul fiscal sau factura.

        Reclamațiile ciudate dau bătaie de cap angajaților OJPC

       însă , printre reclamațiile serioase se strecoară și unele foarte haioase, concepute, probabil, vâlceni în ideea de a se distra sau, pur și simplu, din plictiseală. Iată cum sună reclamația unui vâlcean, care a sesizat tot felul de „viețuitoare” în pâine:”În pâine sunt microorganisme vizibile cu ochiul liber„. În Dicționarul Explicativ al Limbii (DEX) Române „microorganism” încă mai înseamnă „Organism de dimensiuni microscopice”, adică un organism foarte mic care nu poate fi văzut în nici un caz cu „ochiul liber”.

        O altă reclamație, venită pe adresa Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea este cea a unui bărbat care a reclamat: „locuind la ultimul etaj al blocului am constat că am insomnii, dureri de cap atât eu cât și întreaga familie datorită undelor electromagnetice produse de antenele de telefonie mobilă de pe bloc„. Cristina Tătaru ne-a declarat că reclamația, mai sus prezentată, este una dintre cele mai ciudate pe care le-a primit până acum. „Reclamația acestui domn a fost una dintre cele mai ciudate, dar nu a intrat în competența noastră, motiv pentru care am înaintat-o celor de la DSP și Mediu. Cele două instituții vor face propriile verifică ri” „“a conchis ea.

        Între cei care au făcut reclamații la OPC Vâlcea se numără și vecinii unei discoteci care susțin că „discoteca în aer liber produce tulburarea liniștii publice prin decibelii eliberați de instalația audio și prin țipetele sălbatice ale consumatorilor„. Inspectorii de la Protecția Consumatorului, au încercat să rezolve situația, dar, ceea ce nu au înțeles reclamagii este că instituția nu are în competență soluționarea unor astfel de probleme. Dar, acestea nu sunt singurele plângeri făcute de vâlceni. Nu poate dormi nimeni pe strada Știrbei Vodă din cauza zgomotului de la pompa de alimentare cu gaz GPL” se plânge un cetățean.  Inspectorii au constat că locuința bărbatului era situată în apropierea pompei de alimentare, însă cei care produceau zgomotul care nu-l lăsa să doarmă, erau chiar șoferii care alimentau acolo.

                                                                                                               ” Cristina PÎRVU
O problema luata in seama de autoritati

      ” Copiii cu dizabilități ” pentru a oferi acestor copii o șansă de integrare socială, în luna mai a.c., a fost demarat un amplu proces de evaluare națională a tuturor instituțiilor care ocrotesc copiii cu dizabilități

 

        În România există aproximativ 70.000 de copiii cu dizabilități diverse care trăiesc în familii și peste 2.000 de copii instituționalizați. Ei nu se pot bucura de drepturile lor, întrucât există puține servicii care să sprijine familiile copiilor cu dizabilități. Accesul la informații, educație, recuperare, viața comunitară este extrem de redus, iar unul din marile lipsuri este accesibilitatea. Pentru a oferi acestor copii o șansă de integrare socială, în luna mai a.c., a fost demarat un amplu proces de evaluare națională a tuturor instituțiilor care ocrotesc copiii cu dizabilități. Acest lucru vine în sprijinul facilitării recuperării copiilor cu dizabilități și pentru educația lor. În cadrul acestei acțiuni au fost distribuite  fișe de evaluare, pentru a fi completate de că tre toate instituțiile care ocrotesc copii cu dizabilități. În sarcina Autorității de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea a fost dată evaluarea instituțiilor medicale menționate în  centralizatorul instituțiilor, respectiv secția de neuropsihiatrie infantilă. Așadar, reprezentanții ASP Vâlcea au verificat următoarele aspecte: accesibilitatea instituției pentru beneficiari, infrastructura, resursele  umane, resursele financiare, comunică rile dintre conducă torul instituției, personalul instituției cu beneficiarii, calitatea serviciilor oferite, precum și probleme legate de starea clădirilor. Fișele completate au fost trimise atât în format electronic cât și pe suport de hârtie la Guvernul României, Cancelaria Primului Ministru – Grupul la Nivel Înalt pentru Copiii României, Palatul Victoria.

Claudia Stanciu
CAMPANIE VOCEA VÂLCII

ȘI EU CRED ÎN NEVINOVĂŢIA LUI MIRCIA GUTĂU”

 

      Încă din numărul trecut, am demarat campania intitulată”Și eu cred în nevinovăția lui Mircia Gutău”. Am adresat cititorilor noștri îndemnul de a-i scrie acestuia pe adresa poștalăa redacției noastre sau pe e-mail. Am primit nenumărate telefoane, prin care ni s-au cerut adresele și mesajele nu au întârziat săapară. Pe măsurăce acestea ne sosesc, le și edităm în ediția următoare, ziarul nostru fiind acceptat și citit la Penitenciarul Colibași de primarul Râmnicului. Cu o zi înainte de a fi transferat la Colibași, prin bunăvoința familiei sale, i-am transmis primarului că mulți râmniceni îi sprijinăcauza, considerându-l arestat în afara cadrului legal, fărăprobe ale vinovăției în împrejurarea provocatoare făcutăde „Crinu” Popescu viceprimarului  Nicolae Dicu. Ni s-a transmis că moralul acestuia este bun, dar ne-am dat seama că -și dorește sprijinul râmnicenilor. Am fost rugați sătransmitem locuitorilor municipiului Rm. Vâlcea că nu este vinovat și că până la urmăse va vedea adevărul din mârșava înscenare a DNA.

      Cei care cred în nevinovăția primarului Mircea Gutău pot să-i scrie pe adresa noastrăpoștală: VOCEA VÂLCII, B-dul Tineretului, nr. 1, cam. 104 108 și adresa de e-mail vocea123@yahoo.com.

      Fiți siguri că susținerea și gândurile dvs. vor ajunge la primarul Mircea Gutău. 

 

      Dragă Domnule Primar,

      Într-o dimineațăurâtăm-am trezit orfan, pentru a doua oară. Și-am ieșit pe stradă. Nu dăduse nimeni cu mătura, iar oamenii Am retrăit cu groazăsentimentul din Î89.

M-am născut în Rm. Vâlcea, am copilărit printre florile și castanii din oraș, iar După ani de zile m-am reîntors în singurul loc pe care l-am simțit „acasă”. După mizeria generală, și la propriu dar mai ales la figurat, am crezut ca o naivăcă lucrurile încep sămeargăbine. Asta mai ales când auzeam peste tot cât suntem de invidiați pentru că avem în orașul acesta minunat un primar ca Mircea Gutău.

      Măiritătupeul unor politicieni care ies pe micile ecrane pentru a ne spune nouă, râmnicenilor, că de acum încolo va fi mai bine pentru noi. De când are cineva dreptul săne spunănouăce este bine pentru noi? Pe noi nu ne intereseazăcă cineva își dorește câte o felie de pământ, putere, afaceri sau sigle politice. Domnule deputat (știe dânsul la cine mărefer), noi nu suntem „prostimea” sau „gloata”. Noi suntem râmniceni și vrem săne hotărâm singuri destinul. Am ales o dată, pe Mircea Gutău și am mai face-o de câte ori ar fi nevoie.

Îmi permit sătransmit prin intermediul bisăptămânalului Vocea Vâlcii două mesaje:

      1. Domnule Boc, ne-ați dat un exemplu despre modul în care (NU) trebuie să-i tragi un șut în fund omului care te-a crezut franc.

      2. Domnule primar Mircea Gutău, avem nevoie de dumneavoastră. Abia aștept, eu și mulți, foarte mulți râmniceni săvăîntoarceți și sădescoperiți cine va înscenat această nedreptate. Abia aștept săvăîntâmpin și săvăstrâng în brațe și săvăspun cât de mult văiubesc și văprețuiesc.

Cu dragoste și respect, Gabriela Popa

 
Bun venit în purgatoriul mărturisirii

N-avea de unde să știe Securitatea, dacă nu-i spunea Taica Popa.

Iar Taica Popa n-avea de unde să afle, dacă nu din spovedania păcă tosului de afemeiat. Sau din spovedania nefericitei soții a păcă tosului de afemeiat. Ori din spovedania ibovnicei păcă tosului de afemeiat. Mai puteau fi spovedite mama, soacra, sora sau fiica afemeiatului care își descă rcau, naive, sufletul drept sub patrafirul lui Taica Popa.

Este la fel de logic ca „2 x 2 fac 4″.

După ce afla că Păcă tosul X este un afemeiat cu una sau cu mai multe amante, Securitatea îl punea pe respectivul sub observație și afla picantele amănunte despre ce și cum. Eventual, îi trăgea lui X și vreo două poze în ipostaze compromițătoare, asezonate sau nu cu una sau cu mai multe înregistrări pe bandă de magnetofon. Pupături și dialoguri între Păcă tosul X și amanta sau amantele dumisale. Apoi, urma racolarea: dacă nu colaborezi cu noi, te-a luat mama-dracului. Îți distrugem că snicia printr-un divorț pe care o să-l câștige nevastă-ta cu pozele astea ce or să-i parvină, desigur, prin poștă. Iar După divorț, adio avansări pe linie de serviciu, adio carieră, adio mamă. Codul eticii și echității socialiste, partea nescrisă și extraordinar de specială.

Iată, deci, un posibil scenariu la care ar trebui să mediteze un pic toți acei bichiri și ceachiri, absolvenți de Teologie și lucrători în presă ca agenți de influență ai cultului majoritar. Nu ceea ce mânca Lelea Gherghina în vinerea neagră din postul paștelui turna Taica Popa, ci informație brută, capăt de sfoară numai bun de tras mai apoi cu mâna Securității.

A făcut Taica Popa poliție politică , raportând securistului ce-l avea în grijă că cetățeanul X este un afemeiat cu amantă? Firește că a făcut, fiindcă vulnerabilitatea astfel dezvăluită putea fi (și chiar era) speculată operativ de specialiștii din compartimentul de recrutare a informatorilor.

Greu de crezut că cineva se destăinuia popii că ascultă Europa Liberă sau că i-a venit lui gândul să confecționeze și să împrăștie manifeste împotriva lui Ceaușescu. Așa ceva nu se spunea nici măcar la spovedanie, darămite pe aleea bisericii, După slujbă, într-un moment de sinceritate nesupusă rigorilor de natură confesională. Trebuia să fii tâmpit să recunoști una ca asta, să te dai în vileag.

Devine aproape axiomatic că preoții turnători n-au băgat în mod direct pe nimeni la pușcă rie prin delațiunea lor, indiferent sub ce formă și din ce sursă aflau ei informații despre persoana X sau persoana Y. însă asta nu îi face mai puțin vinovați, fiindcă , prin simpla dezvăluire că cetățeanul Z e curvar (e bețiv, e pocherist, e hoț, e bișnițar, e un apucat care face scandal acasă etc.), dumnealor puneau de fapt umărul la șantajarea lui Z și la transformarea lui în informator al Securității.

Există o logică internă a sistemelor de culegere de informații, iar această logică spune că asemenea instituții trebuie să se extindă, să se propage, să se infiltreze pe orice că i și prin orice mijloace prin șantaj, prin teroare, prin cumpărararea conștiințelor cu bani sau cu iertare de păcate. Acei turnători ne-idealiști, ne-patrioți, doar așa picau în plasa Securității: datorită păcatelor lor lumești care, odată dezvăluite, i-ar fi pus în postura să nu mai spere nimic sau aproape nimic de la viață.

Uitați-vă cu câtă îndârjire și cu câtă vehemență sar în sus aceia care dau cu pietre în opiniile lui Adrian Iorgulescu, ministrul culturii și cultelor. Blasfemie, subminare a bisericii strămoșești, tentativă de distrugere a prestigiului bisericii (preamărit în sondaje), terfelire a clerului și a înalților ierarhi, maculare a sfintei taine a spovedaniei ș.a.m.d. După care încep insinuările amenințătoare: că liberalii pasă-mi-te se sinucid politic, că vor pierde voturile acelor credincioși care își preamăresc Taica-Popii și Înalt-Prea-Vlădicii, că preoțimea toată va afurisi actuala dosariadă și că Băsescu însuși ca un sforar ce este va specula tărășenia asta cu litera ț din lege împotriva lui Tăriceanu etc.

Baliverne de toată jena.

Vrem să ajungem să descifrăm rădăcina răului? Vrem să stârpim buruiana securistică a trecutului comunist? Vrem să aflăm adevărul? Atunci nu doar dosarele marilor demnitari („care au furat și au jecmănit România în ultimii 16 ani”), ale parlamentarilor și ale miniștrilor, ale formatorilor de opinie din presă ori ale profesorilor universitari trebuie desecretizate și date în vileag, ci și ale preoților de orice religie, ale șefilor de scară ți ale administratorilor de asociații de locatari, ale sectoriștilor, ale învățătoarelor și ale educatoarelor care-și trăgeau de limbă elevii și preșcolarii toate astea și multe altele trebuie scoase din lădoiul cu naftalină.

Mai presus de simpla dare în vileag a turnătorului Cutare sau a filatoarei Cutărescu, trebuie deconspirat mecanismul, modul concret și minuțios de lucru prin care Securitatea Statului a ajuns să funcționeze decenii întregi, de o manieră aproape infailibilă, ca poliție politică .

Iar asta nu se poate dezvălui în mod credibil și nu se poate înțelege „în mod științific” decât cu exemplifică ri concrete, prin coroborarea atentă și nemiloasă a tuturor dosarelor de rețea cu acelea de urmărire informativă.
Primarii valceni vor fi instruiti

Începând cu luna septembrie edilii județului Vâlcea vor învăța să-și curețe ogrăzile

În luna septembrie a acestui an, Comisariatul General al Gărzii de mediu va lansa un program prin care toți primarii sau responsabilii pe probleme de mediu ale primăriilor din țară vor fi instruiți pe actuala lege a mediului.

Edilii din județul Vâlcea vor beneficia de acest program începând cu 15 septembrie a.c. când comisarii  gărzii de mediu vor organiza o reuniune a acestora. În cadrul acestei întâlniri responsabilii de mediu ai primăriilor vor fi informați despre obligativitatea înființării serviciului de salubritate publică , serviciu care are rolul de a gestiona deșeurile din respectivele localități. De asemenea, primarii vor fi instruiți în ceea ce privește actuala lege a mediului și reglementările ei, menținerea curățeniei în comune, precum și a cursurilor de ape din localitățile respective. Comisarul Gărzii de Mediu, Ion Molea, ne-a declarat: „Din momentul în care Garda de Mediu va face aceste instruiri, edilii vâlceni nu vor mai folosi scuza că nu au știut ce trebuie să facă pentru a nu fi sancționați. În cazul în care noi vom găsi dezordine în localități, primarii și responsabilii pe probleme de mediu ale primăriilor riscă amenzi între 300 și 600 de milioane lei vechi”.
Furtuna din PSD

Social-democrații se învârt haotic în caruselul politic ” Mircea Geoană, actualul guvern mai are nevoie doar de un simplu vânt pentru a se prăbuși, în maxim 2-3 luni PSD-ul urmând să ajungă la putere. Organizează acțiuni peste acțiuni, conferințe de presă, tineri în tricouri roșii pe străzi, în piețe, peste tot. Liderii partidului coboară printre oameni, vorbesc cu ei, înjură puterea împreună cu „poporul”. Mângâie pensionari, dă mâna cu tinerii, pupă copilașii pe obraji. O agitație teribilă pe care nu o poți vedea la nici un alt partid din România

Dacă stai să-l asculți pe Mircea Geoană, actualul guvern mai are nevoie doar de un simplu vânt pentru a se prăbuși, în maxim 2-3 luni PSD-ul urmând să ajungă la putere. Organizează acțiuni peste acțiuni, conferințe de presă, tineri în tricouri roșii pe străzi, în piețe, peste tot. Liderii partidului coboară printre oameni, vorbesc cu ei, înjură puterea împreună cu „poporul”. Mângâie pensionari, dă mâna cu tinerii, pupă copilașii pe obraji. O agitație teribilă pe care nu o poți vedea la nici un alt partid din România. Deși Mircea Geoană este fals și artificial în aceste băi de mulțime, el este ajutat și chiar eclipsat de Marian „Care este” Vanghelie, care pare să fi preluat rolul lui Ion Iliescu de comunicator cu masele. Vanghelie este mult mai aproape de „zilele noastre” decât fostul lider comunist care nu cred că mai impresionează pe cineva. Sunt convins că , dacă ar beneficia de o mai bună mediatizare, performanțele lui Vanghelie s-ar apropia de cele ale lui Gigi Becali. Oricum, ele sunt superioare celor pe care le-ar mai înregistra acum Ion Iliescu. Vanghelie face parte din noul peisaj public atins de „becalizare”.

Președintele PSD vrea să o rupă complet cu trecutul: a schimbat culoarea, vrea să înlocuiască trandafirii cu cocorii (deși pentru moment răspunsurile cu privire la sigla nouă a partidului sunt neconcludente).

Toate aceste acțiuni frenetice nu au reușit decât să bulverseze complet un electorat și așa debusolat de acuzațiile de corupție la adresa conducerii, dar și de trecerea „bunicuței” pe linie moartă. În sondaje, partidul scade de la o lună la alta și în curând procentul de 20% va fi un vis pentru fostul partid-stat. În aceste condiții, stai și te întrebi dacă nu cumva liderii partidului și-au pierdut și bruma de luciditate care mai exista (dacă mai exista). Mai mult chiar, mișcă rile PSD nu au nici o logică , ba chiar se contrazic una pe cealaltă, amplificând imaginea de haos. Pe de-o parte, avem acțiunea de curățare a partidului și de re-branding, pe de altă parte protocolul cu PRM. Pe de-o parte, liderii cu probleme grave de imagine, gen Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu, au făcut un pas în spate, pe de altă parte, Mircea Geoană negociază cu proaspăt-demascatul turnător Voiculescu dărâmarea Guvernului. Pe de-o parte vizezi electoratul urban, tânăr, cu venituri peste medie (măcar la nivel discursiv), pe de altă parte vii cu propuneri care îi atacă fix veniturile. Ar renunța la Ion Iliescu fiindcă „nu cadrează” cu imaginea tinerească a partidului, pe de altă parte, însă , jinduiesc la electoratul pe care acesta (încă ?) îl are.

PSD încearcă din răsputeri să scape de eticheta de partid al corupților și să-și caute un alt electorat decât țăranii săraci care dormeau cu poza lui Ion Iliescu sub pernă. Chiar dacă posedă o ideologie proprie, PSD nu mai este în momentul de Față înțeles ca un partid de stânga, nici unul dintre lideri neavând credibilitate în ipostaza de om de stânga așa cum o avea Ion Iliescu. 
În PSD există în momentul de Față trei tabere: „grupul de la Cluj”, cel care discută colaborarea cu Partidul Democrat, practic singurul grup care dispune de oarecare credibilitate în plan public; grupul lui Ion Iliescu, aflat în momentul de Față în stand by. Al treilea grup este cel al „pușcă riabililor” (Mitrea, Năstase, Dan Ioan Popescu, Hrebenciuc) care caută soluții de salvare individuală. Pe lângă aceste grupări mari, mai există grupulețe locale de interese economice transpartinice și care își negociază la rândul lor o soluție de supraviețuire pe plan local, independent de „gruparea” de care aparțin ei (pot fi simpatizanții lui Adrian Năstase, ai lui Mitrea, ai lui Ion Iliescu etc.). Astfel, mișcă rile haotice ale lui Mircea Geoană se explică prin influența de moment a unuia sau a altuia dintre lideri. Din această cauză, nu mai putem vorbi propriu-zis de un PSD, ci de cel puțin trei, care fiecare va avea o soartă diferită: unii la periferia politicii îmi este greu să cred că vreunul dintre liderii de vârf ai PSD va ajunge cu adevărat După gratii, însă pentru Adrian Năstase marginalizarea în care se zbate este cu siguranță mai dureroasă decât orice penalizare judiciară; alții vor intra în Partidul Democrat și vor forma partidul de stânga european; alții vor ieși pur și simplu din scenă în mod natural.