1

Mihaela Pasare s-a clasat pe locul 10

      La Campionatul European din Italia,

 

      În perioada 26 29 mai, în localitatea italiană Vitermo s-au derulat Campionatele Europene de culturism și body-fitness. La această competiție au participat peste 200 de sportivi din 200 de țări, iar în clasamentul pe națiuni s-au evidențiat Estonia, Italia și Rusia.  Delegația României a fost compusă din 12 sportivi, la diferite categorii culturism (feminin), body-fitness (feminin și masculin). Iată, în continiuare, rezultatele obținute de cei șase sportivi români: ” categoria 52 kg Florina Vișan (medalie de bronz); ” categoria 57 kg Pasăre Mihaela (locul 10); ” body-fitness feminin Florina Cernat (locul 8 din 24 sportive); Ana-Maria Zvâtcă și Mihaela Ionescu nu s-au calificat pe tabloul principal; ” body-fitness masculin Petrache Mihai (locul 9).

La CE din Italia a fost prezent, ca delegat al Federației Române de Culturism și Fitness Vali Mihăescu, președintele CS Culturistul Rm. Vâlcea. „Organizarea acestui Campionat European a fost una foarte slabă, iar noi, românii, am fost foarte marginalizați, pentru că această competiție trebuia să se țină în România acum două luni, dar organizatorul din Brașov nu a avut drept de organizare din partea FRCF. Locul ocupat de Mihaela Pasăre este foarte bun, comparativ cu alte țări”, a declarat Mihăescu. Deplasarea în Italia a fost posibilă grație sprijinului oferit de câțiva sponsori: Primăria Râmnicului (Micea Gutău), CET Govora (director Mihai Bălan), Scavil SA (director Constantin Argeșanu), Traffic SRL (Ion Matei), Marna SA (Nicolae Bogoslov).

      Sportivii de la CS Culturistul se pregătesc, în continuare, pentru Campionatele Naționale de culturism (masculin și feminin) și perechi, ce se vor derula la Onești în data de 15 august. Acolo vor participa sportivii: Nadia Olaru (categoria 52 kg), Mihaela Pasăre (categoria 57 kg), Dorel Barbu (categoria 80 kg), Florin Maftei (categoria 75 kg), Ion Ursei (categoria 75 kg), Vasile Gherghina (categoria 65 kg). „Vasile Gherghina, în vârstă de 43 de ani, a participat anul acesta la CN de la Satu Mare și a obținut medalia de bronz la categoria master. În septembrie, Nadia Olaru va participa la CN de body-fitness”, a conchis Vali Mihăescu.

Narcis Stefan
Chimistii s-au distanțat de „urmăritori”

 

Înaintea ultimei rude din Divizia C,

Chimiștii s-au distanțat de „urmăritori”

Zilele trecute, în seria șasea din Divizia C s-au derulat partidele penultimei runde a sezonului competițional 2005/2006. Liderul Oltchim a juca ultimul meci din acest campionat pe teren propriu, adversarii băieților antrenați de Costel Gaiță fiind medieșenii de la Sparta. Jocul a fost la discreția vâlcenilor, care s-au impus la două goluri diferență. În acest timp, brezoienii de la Lotru au pierdut în deplasarea de la Blaj. Rezultatele complete ale etapei: Inter Blaj Lotru Brezoi 3 2, Minerul Mătăsari Ocna Mureș 3 1, Oltchim Rm. Vâlcea Sparta Mediaș 3 1, CS Vulcan Gilortul că rbunești 7 0, EMC Rovinari CSM Sebeș 2 0, Inter Petrila Minerul Uricani 1 1; meciul FC II Sibiu Metalul Aiud a fost amânat.

 
„Furnicile” n-au griji

            Înaintea ultimei etapei din Divizia B

 

       La sfârșitul săptămânii trecute, în seria doua din Divizia B de fotbal sțau jucat meciurile penultimei rundei din sezonul 2005/2006. Fără prea multe griji în acest final de campionat, echipa vâlceană CS Municipal a reușit o surprinzătoare remiză pe terenul liderului din Craiova, golurile meciului fiind marcate de Ovidiu Stângă și Adrian Savu. În urma acestui semieșec, patronul craiovean Adrian Mititelu s-a enervat la culme pe fotbaliștii săi, dar și pe antrenorul-jucă tor Stângă. Rezultatele etapei: Dacia Mioveni Dinamo II București 2 1, CS Otopeni – FC Caracal 1 0, „U” Craiova – CSM Rm. Vâlcea 1 1, Petrolul Ploiești Juventus București 2 0, Minerul Motru Dunărea Giurgiu 2 4, Intergaz București Unirea Urziceni 0 3, Astra Ploiești Poiana Câmpina 2 3, Rapid II București – FC Sibiu 1 1.

Lupta pentru poziția a doua în clasament se dă până -n ultima rundă, deoarece Petrolul Ploiești și Unirea Urziceni au învins sâmbăta trecută și au același număr de puncte. Conform calculelor înaintea ultimei etape, Urziceniul are șanse mai mari să meargă la barajul de promovare, deoarece Petrolul joacă ultimul meci din acest sezon la Giurgiu. Programul ultimei etape: Dinamo II București – „U” Craiova, FC Caracal – Dacia Mioveni, Juventus București – CS Otopeni, Dunărea Giurgiu – Petrolul Ploiești, Unirea Urziceni – Minerul Motru, Poiana Câmpina – Intergaz București, FC Sibiu – Astra Ploiești, CSM Vâlcea – Rapid II București.

                                        Clasament

 

1. Universitatea Craiova         29  20    3    6   41-14         61p

2. Unire Urziceni                  29  17    5    7   49-24         56p

3. Petrolul Ploiești                   29  17    5    7   42-26         56p

4. CS Otopeni          29  14    9    6   37-19         51p

5. Dunărea Giurgiu 29  15    3  11   31-20         48p

6. CSM Rm. Vâlcea 29  11  12    6   35-24      45p

7. Dacia Mioveni                  29  12    8    9   35-27         44p

8. Poiana Câmpina                 29  11    9    9   33-30         42p

9. FC Caracal          29  12    4  13   32-37         40p

10.Astra Ploiești                   29  12    3  14   44-49         39p

11.Minerul Motru           29    9  10  10   32-28         37p

12.Intergaz București         29    9    9  11   30-37         36p

13.Rapid II București         29    9    2  18   24-55         29p

14.Juventus București         29    6    5  18   29-47         23p

15.Dinamo II București         29    4    8  17   26-43         20p

16.FC Sibiu                      29    3    7  19   11-45         16p

* echipă penalizată cu două puncte

Narcis Stefan
Cozia este deja la barajul de promovare

După victoria în fața Vartexului,

Divizia D a programat, zilele trecute, meciurile din etapa cu numărul 31, una destul de liniștită. Cea mai importantă victorie a fost cea reușită de Cozia că limănești pe terenul Vartexului, care a consolidat poziția de lider a echipei din stațiune. În urma succesului la limită înregistrat în fața băieților lui Adrian Pandurașu, echipa din că limănești este deja calificată la barajul de promovare în Divizia C. Scorul etapei s-a înregistrat la Horezu, unde Flacara a trecut la șapte goluri diferență de Oltețul Bălcești. Rezultatele etapei: Vartex Rm. Vâlcea – Cozia că limănești 0 1, Alma Lex Drăgășani – FC Govora 6 1, AS Șirineasa – Petrolul II Drăgășani 3 0, Electra Rm. Vâlcea – Unirea Tric. Golești 2 1, Luceafărul Pesceana – Minerul Costești 4 0, Flacă ra Horezu – Oltețul Bălcești 8 1, Forestierul Băbeni – Petrodam Măciuca 3 2; Minerul Berbești a stat.

 
Guvernarea ca o joaca

         Rezultatele După optsprezece luni de guvernare sub semnul Alianței D.A. pot fi reduse la doar două cuvinte: eșec total! În tot acest timp, personajele ce au dorit să ajungă în fotoliile ministeriale nu au arătat altceva decât o luptă la baionetă pentru transferul afacerilor din sfera de influență a PSD că tre propriile lor grupuri de interese. În loc să aibă în minte o strategie reală de dezvoltare a unei Românii aproape distruse de jaful de După 1990, actualii noștri conducă tori au pus la punct o strategie de acaparare a sectoarelor economice ce mai arătau încă aidoma unei vaci de muls. Consecințele le putem intui destul de ușor având în vedere faptul că din patru în patru ani avem parte de astfel de tratamente. Explozia prețurilor, creșterea ratei șomajului, creșterea ratei inflației, adăugarea de noi impozite, instabilitatea fiscala invocată de mediul de afaceri, inexistența reconversiei sociale, scă derea exporturilor și creșterea importurilor, corupția instituționalizată, păstrarea monopolului energetic, neincriminarea concurenței neloiale, birocrația excesivă, haosul din sistemul de asigurări sociale, degradarea sistemului medical și scandalurile politice s-au răsfrânt direct asupra populației. Să nu uităm că nimeni nu s-a ocupat de pregătirea firmelor românești pentru o eventuală intrare în Uniunea Europeană , cu toate că există oameni plătiți să facă asta. Daca România va fi acceptată la 1 ianuarie 2007, mai bine de trei sferturi dintre IMM-uri vor intra în faliment datorită necompetitivității lor pe piața Europeană . ținând cont de faptul că orice țară are nevoie de o clasă de mijloc puternic conturată și neavând nici o îndoială că bugetul țării este alimentat în mare parte de că tre IMM-uri, pot concluziona că România va primi o lovitură aproape fatală După numai câteva luni de la integrare. Practic, ne-am fi putut bucura dacă economia intra în stand-by între 2004 și 2008, dar lucrurile nu sunt deloc așa. Regresul este evident și ceea ce mă uimește cel mai tare este pasivitatea cu care se joacă în continuare Alianța D.A. cu actul de guvernare. Ca o paranteză, în cazul în care situația nu se va schimba printr-o minune, sunt foarte curios să aud ce le vor mai spune în viitoarea campanie electorală liderii PNL și PD celor de la PSD, pentru că singura afirmație adevărată în acest moment este dacă voi nu ași reușit să distrugeți țara, am dărâmat-o noi!

         Văzând diletantismul cu care guvernează cei ce ne-au promis vrute și nevrute, m-am îndreptat cu gândul spre necesitatea unor alegeri anticipate, însă în acest moment sunt convins că nu există nici o șansă ca vreo formațiune politică să preia frâiele acestei țări aflată în derivă. Se vorbește din ce în ce mai mult despre o iminenta remaniere, dar nu sunt indicate în mod oficial ministerele ce vor fi remaniate și nici nu sunt afișate rezolvările problemelor existente. De aici deduc că actualii guvernanți au realizat nemulțumirea electoratului și încearcă acum o nouă pulverizare de praf în ochii acestuia printr-o remaniere de dragul remanierii. Nefiind nici un pericol vis-a-vis de răspunderea pe care o au guvernanții pentru eșecul evident al actului lor de guvernare, nimeni nu are nici un fel de apăsare. Singura nenorocire a acestora vine din restructurarea ministerială ce ar arunca într-un soi de șomaj politic clientela folosită pentru câștigarea alegerilor. Astfel, cealaltă clientelă de tip economic, numită anatemizat și grup de interese, ar rămâne fără o susținere solidă și fără o garantare a continuității avantajelor de care s-au bucurat până în acest moment.

         Indolența celor ce ne conduc va împinge în scurt timp România într-o perioadă grea, efectele economice negative atingând cote fără precedent, remanierea rămânând doar o răfuiala între liberali și democrați. De români nu-i mai pasă nimănui.

Bogdan Popescu
Chimistele au terminat pe podium

        S-a încheiat ediția 2005/2006 a Ligii Naționale de handbal feminin:

 

       În Liga Națională de handbal feminin s-au derulat, la finele săptămânii trecute, meciurile ultimei runde a sezonului 2005/2006. Din păcate, echipa Oltchim Rm. Vâlcea a pierdut meciul disputat la Constanța și a terminat acest sezon pe locul al treilea, la opt puncte distanță de liderul din Brașov și la două de Silcotub Zalău. După derularea acestui campionat, echipa vâlceană va juca în ediția următoare a Cupei Cupelor, în timp ce Rulmentul Brașov va evolua din toamnă în Liga Campionilor, iar Silcotub Zalău în Cupa EHF. Ocupantele locurilor 4 și 5 – Tomis Constanța și HCM Roman sunt calificate în turul al treilea din Challenge Cup, competiție adjudecată în acest sezon de Rulmentul Brașov.

Rezultatele ultimei etape: Dunărea Brăila – Oțelul Galați 23 19, HCF Piatra Neamț – Rapid București 31 34, HCM Baia Mare – Astral Poșta Câlnău 41 28, CSM Sibiu – Silcotub Zalău 27 36, Cetate Deva – Univ. Jolidon Cluj 21 23, Tomis Constanța – Oltchim Rm. Vâlcea 32 30, HCM Roman – Rulmentul Brașov 35 31.

 

                                 Clasament

 

1. Rulmentul Brașov 26  23   0    3   780-604     46p

2 Silcotub Zalău           26  19   2    5   501-665     40p

3. Oltchim Rm. Vâlcea 26  18   2    6   742-647     38p

4. Tomis Constanța         26  16   3    7   705-647     35p

5. HCM Roman                  26  17   1    8   674-606     35p

6. Univ. Jolidon Cluj         26  16   2    8   726-675     34p

7. Dunărea Brăila           26  12   4  10   616-612     28p

8. HCM Baia Mare   26  12   4  10   673-651     28p

9. Astral Poșta Câlnău         26  12   1  13   721-720     25p

10.Cetate Deva            26    8   5  13   668-675     21p

11.Oțelul Galați           26    7   4  15   624-647     18p

12.Rapid București         26    5   0  21   656-766     10p

13.CSM Sibiu           26    2   0  24   604-898       4p

14.HCF Piatra Neamț 26    1   0  25   657-834       2p

Narcis Stefan
Inaltarea Domnului

      ” Ortodoxia este la 1 iunie în sărbătoare

                    

        Pentru că Paștele nu cade, în fiecare an, în aceeași zi, nici Înălțarea Domnului nu este sărbătorită într-o dată fixă, raportându-se anual la ziua Învierii. că ci, După cum a rămas scris în Evanghelii, la patruzeci de zile de la Înviere, Domnul nostru Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, unde stă de-a dreapta Tatălui. Iar acest eveniment este pomenit în fiecare an de că tre toți creștinii, fiind considerat o sărbătoare foarte importantă, fixată pentru 2006 pe 1 iunie. În a patruzecea zi de la Înviere, Mântuitorul s-a arătat din nou ucenicilor Săi și, luându-i cu El, au ieșit din Ierusalim. Urcând pe Muntele Măslinilor, le-a vorbit pentru ultima dată. El le-a poruncit să nu se depărteze de cetate până când nu vor primi pe Duhul Sfânt; iar apoi să propovăduiască Sfânta Evanghelie la toate popoarele, în întreaga lume, pentru mântuirea tuturor. Pe urmă, ridicându-și mâinile, i-a binecuvântat pe toți. Și pe când îi binecuvânta, iar ei I se închinau, s-a înălțat la cer; un nor L-a acoperit privirii lor și nu L-au mai văzut. Înălțarea este unul dintre cele 12 mari Praznice Împărătești ale Bisericii noastre. În această zi prăznuim momentul în care, în prezența apostolilor Săi, Domnul nostru, Iisus Hristos s-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor. Nașterea și Înălțarea sunt cele două punți care leagă creatura de Creator, pământul cu cerul, care împacă pe credincios cu Dumnezeu.

        Cele două evenimente alcă tuiesc axa creștinismului și calea de lumină pe care trebuie s-o și mărturisim pe Hristos, ca Domnul și Stăpânul lumii. Sfintele Evanghelii descriu simplu evenimentul Înălțării Domnului. Iisus a adunat pe ucenicii săi în Betania, pe vârful unui munte numit al Măslinilor. Timp de 40 de zile, de la Sfintele Paști, Iisus se arătase de mai multe ori Apostolilor Săi și îi convinsese de realitatea Învierii Sale. Acum i-a încredințat că El este cu adevărat, cerându-le să verifice cu simțurile, că nu văd o nălucă și mâncând „o bucată de pește fript și o parte dintr-un fagure de miere” (Lc. 24, 42) a adăugat: „Și iată Eu trimit peste voi făgăduința Tatălui Meu; voi, însă , ședeți în cetatea Ierusalimului, până ce vă veți îmbrăca cu putere de sus” (v. 49). Acestea zicând, Domnul s-a înălțat la ceruri, ținând mâinile întinse peste ei, ca o ultimă binecuvântare, iar un nor venind L-a ascuns de ochii lor. Deși prin Înălțarea Domnului, activitatea Sa pământească lua sfârșit, Iisus a spus Apostolilor chiar în momentul Înălțării : „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor” (Mt. 28, 20), adică cu noi, toți cei botezați în numele Lui. Înălțarea Domnului ne întărește credința că Iisus va reveni iarăși, în glorie, așa cum au spus cei doi îngeri, așa cum L-au văzut Sfinții Apostoli înălțându-se și, apoi acoperit de nor; este norul din care a vorbit Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, este norul care a învăluit pe Iisus și pe cei trei ucenici pe Muntele Toborului; este norul pe care va veni Dumnezeu pentru mărirea Sa să judece vii și morții la sfârșitul veacurilor. Și nu întâmplător ne amintim în această zi de eroii neamului, întrucât ei se aseamănă prin lupta lor curajoasă cu mărturisirea credinței de că tre apostoli, în condiții vitrege, chiar cu prețul vieții.
„Bioteroristii” ataca Romania

      În urmă cu câțiva ani, mass-media românească era preocupată de boala vacii nebune. Nu era post de televiziune care să nu vorbească despre acest subiect. Telespectatorii aflau îngroziți despre diferite transporturi de conserve cu carne care n-au fost controlate. Faptul că numărul de cazuri de îmbolnăviri cu boala vacii nebune în România a fost zero, nu avea importanță. Anul acesta guvernanții și mass-media au creat un nou subiect de isterizare a populației: gripa aviară. În acest context, ziarele au vorbit despre obligația crescă torilor de păsări de a avea medic veterinar angajat permanent. Asemenea obligație o pot respecta doar marii producă tori. De aceea, micilor producă tori le-a fost interzisă orice comercializare a producției. Dar poate că tocmai asta se urmărește eliminarea concurenței pentru firmele mari, agreate de Uniunea Europeană . Sunt interese mari la mijloc, bani mulți de câștigat.

      Când aflăm că șeful Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală a aranjat cumpărarea substanțelor contra gripei aviare de la firma lui fiu-su apare legitimă întrebarea dacă nu cumva isteria gripei aviare este doar un pretext și mijloc de manipulare a oamenilor, nu o preocupare sinceră a celor care creează această isterie. Se știe că gripa aviară a făcut, în întreaga lume, doar câteva zeci de morți (niciunul în România). însă primejdia îmbolnăvirii cu gripă aviară este chiar reală. Al doilea val al măcelului gripei aviare, cu toată această isterie colectivă, cu implicații politice, cu întreaga balcaniadă mass-media, seamănă cu un alt scandal, ce a apărut la fel de fulminant ca acesta. Este vorba de Operațiunea „țigareta 2”. Un scandal cu ample implicații și mutații politice. El s-a declanșat în timpul guvernării CDR ca o armă de compromitere a alternativei la guvernare PSD-istă.

      Isteria gripei s-a declanșat în timpul guvernării Alianței DA, tot După o guvernare PSD, împotriva alternanței acestui partid. Ambele au fost declanșate la doi ani După preluarea puterii. Și coincidențele pot continua. Președintele de atunci, Emil Constantinescu, a apărut grav, pe posturile de televiziune, și a cerut măsuri speciale. Au urmat arestări masive ale unor persoane despre care presa a speculat încă de la început că au fost găsiți țapi ispășitori și că vinovații sunt alții, din sfera puterii de atunci. În cazul reizbucnirii crizei aviare, informația a apărut tot în redacții: că la fermele de pui din Codlea s-a descoperit gripa aviară și că patronii acestor societăți au ascuns de mai multă vreme prezența bolii, mai mult, că au îngropat păsările moarte în loc să le incinereze. Președintele de acum, Traian Băsescu, a apărut în public, de pe patul de spital, și a cerut măsuri drastice și găsirea vinovaților. Și-n acest caz, sunt arestați pe capete, iar presa descoperă de la o zi la alta că cei reținuți s-ar putea să nu aibă nici o vină, ba chiar că nici n-ar fi vorba de gripa aviară, ci de altă boala păsărească . În „descâlcirea” acestor afaceri, un rol important l-a avut SRI.

      Ambele scandaluri au avut o miză economică în folosul unor grupuri de interese ilicite, speculate de presă: „țigareta 2” – celebra afacere „arme contra țigări”, iar cât privește gripa aviară, interesul este pentru afacerile cu medicamente, în caz particular cunoscutul antigripal „Tamiflu”, care ar putea fi distribuit în masă în cazul unei pandemii. Dacă , la acea vreme s-a spus că „țigareta 2” este afacerea de casă a președintelui Emil Constantinescu, despre „Aviară” se insinuează deja că este afacerea PNL, prin implicațiile a cel puțin trei membri de vază ai acestui partid: premierul că lin Popescu Tăriceanu, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu și ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. De 125 de ani există o teorie a vaccinurilor. Ea a fost lansată de chimistul și biologul Louis Pasteur, cunoscutul „tătic al vaccinului”. Teoria asta a lui zice că : „vaccinurile sunt rezultatul unei culturi atenuate de microbi specifici bolii”. Cultura rezultată, dacă este injectată oamenilor sănătoși, instalează o formă ușoară a bolii, dar imunizează organismul contra acesteia.

      Toate bune și frumoase, numai că se știe mai puțin faptul că savantul a făcut mai multe seturi de experimente care nu în toate cazurile și în toate țările au dat roade. În fine, au fost câteva scandaluri, dar s-au mușamalizat (se câștiga prea bine din afacere) și vaccinarea de tot felul a devenit obligatorie. Unele țări au renunțat la această obligativitate și s-a constatat că mortalitatea e aceeași și cu, și fără vaccin. Ba chiar, s-a făcut o statistică prin 1966. Se putea constata din ea că în Franța mureau de 5 ori mai mulți oameni din pricina variolei decât în Anglia. Asta se întâmpla în condițiile în care doar în Franța era vaccinarea obligatorie. De la Pasteur până acum a trecut ceva timp, dar boli de tot felul Continuă să se năpustească asupra oamenilor. Lupta contra lor se pare că se soldează cel mai adesea cu un mare fâs. După cum se vede, acum, a fost lansată pe piață gripa păsăretului. Curiozitatea m-a împins să cercetez pe Internet cine este și ce vrea virusul gripei aviare, purtător mai degrabă de nume de rachetă nucleară decât de altceva, H5N1.

      până să ajung la ce că utam, am găsit un material foarte interesant din care am reținut următoarele: SARS – pneumonia atipică (sindromul acut respirator sever – apărută în aprilie 2003), SIDA, H5N1 și încă multe altele sunt maladii provocate de super germeni mutanți, obținuți în laborator și dresați de „bioteroriști”. Respectivii „bioteroriști” sunt conducă torii industriei farmaceutice mondiale, alături de adepții „Noii Ordini Mondiale” și vor să depopuleze lumea, ca să o poată stăpâni mai ușor. Nimic mai simplu. Dacă SIDA n-ar fi ucis atât de lent… celelalte nu mai trebuiau inventate. Firește, acum, urmează gloria. Dar dincolo de aceste coincidențe, întrebarea e dacă într-adevăr există un „centru” care a orchestrat în România ambele evenimente prezentate și cine este vinovatul

Romeo Popescu
Cosmin Gusa il ameninta pe Traian Basescu

 

      Sâmbătă, 27 mai, în Parcul Tineretului din Bucuresti, a avut loc Adunarea Generală Națională a Partidului Inițiativa Națională. Evenimentul s-a desfășurat într-un cort care a putu primi cam 400 de persoane, membri și simpatizanți ai partidului, dornici să asculte oferta celor de la „Inițiativa Națională”. În prezența delegaților s-a discutat și votat prima formulă a programului politic al formațiunii. Cosmin Gușă și-a prezentat și colegii din teritoriu, lideri ai filialelor locale din Sălaj, Mehedinți, Cluj, Vâlcea, și nu în ultimul rând București. Apoi, tot el a anunțat că programul politic va fi completat, urmând a fi promovat în luna iulie. Deși și-au dorit sa transmită românilor că PIN nu înseamnă numai Gușă și Șandru, nu s-a reuși. Nici de data asta, nu au scă pat de critica lui Gușă și a celebrei Lavinia Șandru, Tăriceanu, Vlădescu, Videanu și alți politicieni. Principalele teme abordate de delegați au fost starea sectorului de sănătate, condițiile precare din învățământ, bulibășeala taxelor și impozitelor locale, marginalizarea celor nevoiași și corupția, de parcă delegații din  Sălaj, Mehedinți, Cluj și Vâlcea aveau, din provincie, date certe și probe împotriva stării generale înfierată cu mânie proletară. Și pentru a arăta că este sprijinit de colegi la fel de tineri din clasa politică , Gușă i-a invitat pe Daciana Sârbu, Victor Ponta și Mugur Ciuvică să participe la acest eveniment.

      Cine se aseamănă, se adună, nu? „Show-ul” politic al celor de la PIN a fost continuat După scenariul cu care clujeanul Gușă, ajuns „capitalist”  la Capitală, și-a obișnuit ascultătorii si telespectatorii. Aproape toți politicienii – numiți tăriceni, boci, băsești – au avut parte de replici dure din partea șefului PIN. Cum subiectul preferat al lui Cosmin Gușă este Traian Băsescu, din partidul că ruia a plecat, nici șeful statului nu a scă pat de declarațiile insultătoare sau acide ale lui Gușă. „Pacientul de la Elias”, cum l-a numit liderul PIN pe Traian Băsescu, a fost acuzat că lasă libertate de acțiune oligarhiei care s-a instaurat în România și că este „nesătul de putere”.

      La finalul discursului, Gușă a transmis președintelui României că va face tot ce-i stă în putință și o să se asigure personal să nu mai ajungă la Cotroceni pentru un al doilea mandat. această amenințare seamănă cu o condamnare publică la moarte, în condițiile în care în toate sondajele făcute până acum, dintre politicienii spectrului politic național, Traian Băsescu este pe primul loc în sufragiul electoratului și este apreciat cu cea mai mare încredere la conducerea țării. În așteptarea alegerilor electorale din anul 2008, oare ce-i pregătește Cosmin Gușă șefului statului nostru, pentru că electoratul, cu siguranță, îl va menține în fruntea României? În același loc, După încheierea Adunării Generale Naționale a PIN a avut loc un concert live cu soliști și trupe de renume, evoluând în concert, fără o­norariu, După cum a afirmat liderul Gușă.

Raul Pop
Din spitalele judetene vor „disparea” 170 de paturi

    ” Noile prevederi ale pachetului privind reforma în sănătate, bulverseazăsistemul sanitar” măsura propusăde ministrul Nicolae Nicolăescu a creat cutremure mari în sistemul de sănătate românesc. Multe cadre medicale, sunt de părere că în prin reducerea numărului de paturi din spitale, își vor pierde slujba. Noua prevedere, urmărește de fapt, reducerea cheltuielilor din unitățile spitalicești. De asemenea, managerii de spitale, au obligația săaducă profit pentru unitățile pe care le conduc, iar soluția reducerii numărului paturilor, pare foarte la îndemână. Cea mai mare problemăeste că , deocamdată, nu se știe, cum vor reuși medicii săacopere toate nevoile pacienților, din moment ce s-a procedat la eliminarea unui număr mare de paturi

 

      Legea numărul 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prevede ca numărul paturilor dintr-un spital, săfie raportat la numărul de locuitori. Cei care îndeplinesc funcția de manager, la spitale și alte unități sanitare, care au sub 300 de paturi, pot desfășura activitate medicalăîn unitatea spitalicească respectivă. Măsura propusăde ministrul Nicolae Nicolăescu a creat cutremure mari în sistemul de sănătate românesc. Multe cadre medicale, sunt de părere că în prin reducerea numărului de paturi din spitale, își vor pierde slujba. Noua prevedere, urmărește de fapt, reducerea cheltuielilor din unitățile spitalicești. De asemenea, managerii de spitale, au obligația săaducă profit pentru unitățile pe care le conduc, iar soluția reducerii numărului paturilor, pare foarte la îndemână. Cea mai mare problemăeste că , deocamdată, nu se știe, cum vor reuși medicii săacopere toate nevoile pacienților, din moment ce s-a procedat la eliminarea unui număr mare de paturi.   

      În prezent, în județul Vâlcea, există8 spitale. Dintre acestea 5 sunt unități spitalicești generale, iar 3 de monospecialitate. În această categorie se încadreazăspitalul de pneumofitziologie Mihăești, spitalul de psihiatrie Drăgoești, cel de Obstetrică -Gineclogie Rm. Vâlcea cu un număr de 1892 de paturi acuți, ceea ce reprezintăo medie de 4,3 paturi la 1000 de locuitori și 530 pentru cronici, adică 1,26 paturi la 1000 de locuitori. Trebuie precizat că 7 din cele 8 spitale din județ nu au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și necesităcosturi de întreținere foarte mari. În plus, județul nostru are 2 unități medico-sociale: Lădești (30 de paturi) și Sinești 30. De menționat că doar unitatea de la Lădești este finanțatăde Consiliul Județean, începând cu luna iunie a anului 2006.  însă , în prezent, cea mai mare problemăcu care se confruntă sistemul sanitar vâlcean este deficitul de medici din ambulatoriile spitalelor. Deficitul despre care aminteam, priveazăspitalele de consultarea pacienților în ambulatoriul de specialitate al spitalelor cât și de contractare a serviciilor ambulatorii. Existăînsă și o explicație Majoritatea furnizorilor de servicii de acest gen, se pare, se orienteazăcu precă dere că tre unitățile spitalicești din municipiu și mai puțin că tre cele din județ. Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea spun că a devenit o necesitate angajarea de medici tineri și competenți în spitalele vâlcene.

      Cea mai veche secție a SJ a fost construităîn 1930 și a avut unitate hotelieră

      Spitalul Județean de UrgențăVâlcea are, în prezent, 1249 de paturi, din care 145 pentru cronici, iar în ambulatoriul de specialitate al spitalului, există30 de cabinete cu 41 de medici.  Cea mai veche secție a spitalului este cea de recuperare și fiziobalnelogie că limănești, care a fost construităîn anul 1930 și are a că rei destinație inițialăa fost de hotel. Imobilul în speță, necesităreperații majore, însă având în vedere că nu demult clădirea a fost revendicată, nu se pot acorda suficiente fonduri reabilitarea acesteia. Și ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului de Urgențănecesităo serie de reparații majore. În ceea ce privește propunerile de reorganizare a numărului total de paturi din unitatea spitalicească de care aminteam, precizăm că se dorește reducerea acestora cu 94 din cele 1160 existente la ora actuală. De menționat, că în luna aprilie 2006, Ministerul Sănătății și Familiei (M.S.F), condus de Eugen Nicolăescu a aprobat desființarea Centrului de Sănătate Lădeși și preluarea clădirilor și personalului de că tre unitatea medico-socialăLădești, unitate finanțatăde Consiliul Județean și Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea.

      Directorul interimar al Spitalului Județean de UrgențăVâlcea, Georgeta Săliște nu știe prea multe despre prevederile din noul pachet de legi privind reforma în sănătate. Ea spune că paturile se reduc în funcție de indicatorii de performanțăla fiecare secție în parte. „Avem secții în care indicatorii nu au fost realizați. Și aici, mărefer, la secțiile de gastroenterologie, endocrinologie, ORL și oftalmologie. Este normal săse reducă numărul de paturi, atâta timp cât spitalele nu reușesc săacorde servicii  medicale de calitate. Nu existăo deficiențăa cadrelor medicale, deoarece, în ultima perioadă s-au organizat concursuri, iar posturile vacante au fost ocupate” a spus directorul interimar al spitalului. În opinia sa, spitalul pe care-l conduce, nu are probleme prea mari, deși știm cu toții că aici mai sunt foarte multe lucruri de pus la punct.           

      Medicii tineri fug de spitalul din Drăgășani

      Clădirea în care funcționeazăacum Spitalul de Obstetrică -Ginecologie Vâlcea, a fost construităîn anul 1984 și prezintăun grad de uzurăde 50%, necesitând mai multe reparații. Structura numărului de paturi acceptatăde M.S.F este de 193 din care se dorește reducerea a 17. În plus, este nevoie de înființarea ambulatoriului de specialitate de spital, care săcuprindăcabinete de obstetrică -ginecologie.

      Spitalul municipal „Costache Nicolescu” din Drăgășani, are 270 de paturi și deservește pacienții din 17 localități și o populație de 73.638 de locuitori. Cea mai mare problemăa acestei unități spitalicești, este că ambulatoriul de specialitate are încadrați, în 15 cabinete, doar 4 medici. Un scurt istoric al clădirii spitalului, ne informeazăcă acesta are o structurăpavilionară. Aripa nouăa imobilului a fost construităîn anul 1979, iar cea veche, în perioada 1938-1939. Maternitatea este și ea destul de veche, datând din anul 1964. Spitalul din Drăgășani, are 256 de paturi, din care 19 au fost redistribuite, ca urmare a unei decizii luate de membrii Consiliului de Administrație a Spitalului, care au propus suplimentarea numărului de paturi la secția de psihiatrie. Datorităslabei organizări din anii trecuți, spitalul nu a reușit săbeneficieze de dotarea și finanțarea necesarăunei activități medicale corespunzătoare.

      Gheorghe Tănase, directorul interimar al Spitalului Drăgășani susține că nu este chiar de acord cu propunerea de reducere a paturilor, și asta pentru că ,  spune el, odatăcu reducerea numărului acestora foarte multe cadre medicale vor pleca. „În mare parte reușim săacoperim nevoile pacienților din spital, avem și cadre medicale , însă la chirurgie sunt probleme majore. În Policlinică avem puține cadre medicale și am pierdut și contractul cu CAS-ul. Astfel, toți bolnavii vin direct la spital. Pierdem foarte mulți bani. În ceea ce privește contractul cu Casa de Sănătate, pentru că s-au făcut economii mari în anii trecuți, acum avem doar 7,8 milioane lei vechi pentru un bolnav. Stăm foarte prost la capitolul aparaturămedicală, motiv pentru care medicii tineri refuzăsăse angajeze la noi, iar cei care vin pleacă repede” „“ne-a spus el. Datorităbugetului foarte mic al spitalului, directorul declarăcă pacienții sunt nevoiți săscoatăbani din buzunar pentru procurarea medicamentelor.

      Consiliul Județean nu a dat nici un ban pentru Centrul de Sănătate Sinești

      Spitalul din Horezu are 232 de paturi și întocmai celui din Drăgășani, deservește un număr de 17 localități și 67 de mii de locuitori. Suma necesarăpentru finalizarea construirii unui nou sediu pentru spitalul din Horezu este de 10 milioane RON. Unitatea spitalicească numără13 cabinete în ambulatoriul de specialitate cu doar 8 medici. Aici, se găsesc 150 de paturi și se propune reducerea lor cu 20. Menționăm că lucrările pentru finalizarea noului spital din Horezu, se aflăîn derulare de mai mulți ani, și se propune ca pentru urgentarea acestora, săse facă demersuri pentru atragerea de fonduri de la Consiliul Județean. De asemenea, se propune desființarea Centrului de Sănătate Sinești. Deși unitatea se aflăsub tutela Consiliului Județean, și a fost deja înființată, instituția nu catadicsește săo finanțeze.

      70 de paturi, atât numărăSpitalul Brezoi, care deservește nevoile a 23.284 de locuitori și 8 localități. Referitor la propunerile de reorganizare, putem spune că s-a decis ca numărul paturilor săfie micșorat cu 3. Directorul Spitalului Brezoi, Vasile Cerbu este de părere că din cauza sumelor mici alocate spitalelor din țarăși a inflației care este în continuăcreștere, s-a ajuns la situația ca salariile cadrelor medicale săreprezinte o sumăimportantădin bugetul unităților spitalicești. „Ni s-a cerut săreducem cheltuielile, iar soluția găsităde ei a fost micșorarea numărului de paturi. Referitor la spitalul pe care-l conduc, consider că numărul de paturi este bine pliat pe adresabilitatea zonei. Va trebui săgăsim soluții în alte părți. Pot spune că avem destule cadre medicale. Singurele secții unde avem câteva posturi vacante sunt medicalăși obstetrică -ginecologie. De asemenea, avem puțini angajați cu studii superioare. Ne-ar mai trebui un medic de laborator și un radiolog. Cea mai mare durere, este că , în aceste domenii, nu existăspecialiști. Sper ca CAS-ul săne deconteze toate serviciile medicale pe care le prestăm” a subliniat șeful spitalului. El a mai adăugat că unitatea spitalicească pe care o conduce, stăprost la capitolul aparaturămedicală.  

Una dintre cele mai vechi unități spitalicești din județ, este Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăesti, construit în anul 1926, care a fost, la începuturile sale, conac. Restul pavilioanelor, au fost finalizate în 1949-1967. Acesta are 205 paturi, organizate în 3 secții. Structura propusăde M.S.F a fost de 198 de paturi, din care se va reduce un număr de 7.

      Spitalul de Psihiatrie Drăgotești are 130 de paturi și a fost construit în 1889. Prezintăun grad de uzurăde 40% și necesităreparații capitale. Spitalul va renunța la 5 paturi. Unitatea spitalicească Bălcești are 85 de paturi și deservește o populație de 45.290 mii de locuitori. Conducerea spitalului va renunța la 5 paturi. Per total, în județ, s-a făcut o reducere a numărului de paturi cu 170.

                                                                                 ” Olivia PÎRVU, Claudia STANCIU